Natrag   Forum.hr > Društvo > Kutak za školarce i studente > Fakulteti i visoka učilišta

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.04.2019., 17:32   #81
Kreni od teme. Sastavi si mali popis tema koje te zanimaju, ne moraju to već biti formirane teze, samo natuknice. Onda idi principom postupne eliminacije ili vidi poklapaju li se neke stvari s popisa, možeš li nešto spojiti itd. Kad vidiš koje teme te najviše zanimaju, uzmeš mentora koji se time bavi i to je to. Mentor je tu samo da te malo usmjeri, ali ti si ta koja piše rad. Odustaneš od izbora mentora eventualno ako znaš da se radi o nekom kretenu koji ti može raditi probleme na obrani.

Samo, ljudi, nemojte doći kod profesora, a da ne znate uopće o čemu biste pisali. To nikad ne ispadne dobro.
bernhardt is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.05.2019., 20:48   #82
Pozz ljudi, molio bih odgovor na sljedece pitanje, sto se dogada ako ne uspijes predati zavrsni rad do 01.07. Znam da gubis pravo polaganja u tekucoj akademskoj godini. Koja je peocedura nakon toga, kada ponovo stjeces pravo na predaju rada.

Ispricavam se ako je pitanje glupo, ne studiram ja vec zena, hvala.

Edit, zena je na drugoj apsolventskoj.
fr77 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.05.2019., 17:18   #83
Quote:
fr77 kaže: Pogledaj post
Pozz ljudi, molio bih odgovor na sljedece pitanje, sto se dogada ako ne uspijes predati zavrsni rad do 01.07. Znam da gubis pravo polaganja u tekucoj akademskoj godini. Koja je peocedura nakon toga, kada ponovo stjeces pravo na predaju rada.

To ovisi od fakulteta do fakulteta, svaki ima svoja pravila vezano za to.
capttawish is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2019., 12:58   #84
Quote:
fr77 kaže: Pogledaj post

Kao što je već rečeno, ovisi do fakulteta. Mora ti pisati negdje na stranici istog, ako ne, neka pita u referadi.
Odjn is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2019., 10:07   #85
Ja otišla još na početku akademske godine se dogovoriti s profesorom koji mi se ok činio za rad. I temu sam brzo odabrala, meni je zanimljiva mada i nešto inovativna nije bila ( a i iskreno, koja tema je toliko inovativna u današnje vrijeme, pa nismo Đikić ). Sam sad mi je trebao imati 30 stranica. Bila sam u NSBu par puta zbog literature, na stranicama faksa koje vode na stručne stranice na engleskom, razne članke na engleskom i hrvatskom o svojoj temi našla na netu pa sam ih printala. Proučavala pravila o citiranju, ispravljala... Mentor nam je na predavanju na svom izbornom predmetu na 5.godini rekao da vjeruje da ne samo da će diplomski biti dostupni fakultetu nego za godinu ili dvije javno. Tak da ja ne bih ulazila u to da ti to netko drugi napiše. Bolje imati mirnu savjest. A seminarski radovi se masovno godinama isti podvaljuju, kao što se i tu i tam plati nekog da ti ga napiše. No, po mom iskustvu, nisam baš ziher koliko profesori čitaju seminarske radove osim pravila o citiranju. Tak da je jedno ako vam netko napiše seminarski rad, druga stvar je diplomski. Za seminarski čak i shvaćam. Ja sam gubila 3 - 4 tjedna na pisanje svojih, da bi na koncu skužila da oni to ni ne čitaju toliko.

Zato se s diplomskim nije za zezati.
Odgovori s citatom
Old 30.10.2019., 09:29   #86
Odabir mentora

Pozdrav, nisam nasao slicnu situaciju. Naime zelim imati odredenu mentoricu jer je ona usko povezana sa temom o kojoj pisem. Akademski tajnik mi je nesto napeomenuo da je ona u procesu reizbora i da bi to mogao biti problem.

Citao sam po zakonu ali ne vidim da igdje pise da u tom periodu ona ne smije biti moj mentor.

Sto sam propustio?
energyman is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.11.2019., 13:19   #87
Dobar dan. Trebam sad ozbiljno prionuti pisanju diplomskog rada pošto prošle godine nisam to napravila. fakultet me moj naročito ne zanima. Mislim, zanima me, ali nije sad ono što sam očekivala, a glupo mi je bilo prebaciti se pošto sam tako daleko stigla i zato što realno niti jedan faks u Hr nije kako treba. ovaj moj faks općenito ima takvu neizainteresiranost prema studentima da ti se sve zgadi na njemu.

Interesiraju me neke teme, ali kada sam gledala kome bih potencijalno mogla otići za mentorstvo, smučilo mi se. Ne bih imala slobode ili bi me samo blijedo gledali kada bi ih pitala za stručno mišljenje ili bi me napali što ne znam sve što oni traže. dakle, dvoumila sam se između tri teme i palo je na fotografiju.

na kraju se odlučih za fotografiju, jer mi je čak fora (radila sma već završni na temu fotografije, ali kod drugog mentora i sve se svelo na to da sama radim). profesorica je bila ok i rekla je da mogu pisati rad kod nje. međutim, ne znam sama što bih pisala.

prvo, fotografija obuhvaća svakakva čuda i područja pa mi je se teško odlučiti, drugo, moram kao neka istraživanja imati (nema logike ako ću raditi nešto u umjetničkom smjeru) i ne znam što bih istraživala u radu ako je neka opća tema, treće profesorica vjerojatno misli da ću ja doći k njoj sa svim idejama i rješenjima. kog jarca služi onda???

došla sam s par ideja i na kraju sam se odlučila za temu koju sam već za završni htjela. profesorica je rekla da je izvrsna tema te da dođem s kosturom. na tome je ostalo. ispadam retard, ali jbg. diplomski rad je ipak nešto ozbiljno i zato očekujem ozbiljnu pomoć. literature baš i nema za tu moju temu, a zbilja je interesantna. opet sam razmišljala da zamijenim mentora i uzmem nešto ozbiljnije.

da li je bolje pisati nešto ozbiljno i korisno za rad ili nešto što te zanima pa makar bilo ne od koristi?
goddesoflove is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.06.2022., 09:15   #88
Quote:
energyman kaže: Pogledaj post
Pozdrav, nisam nasao slicnu situaciju. Naime zelim imati odredenu mentoricu jer je ona usko povezana sa temom o kojoj pisem. Akademski tajnik mi je nesto napeomenuo da je ona u procesu reizbora i da bi to mogao biti problem.

Citao sam po zakonu ali ne vidim da igdje pise da u tom periodu ona ne smije biti moj mentor.

Sto sam propustio?
problem bi mogao nastati ako ju ne izaberu ponovno na isto radno mjesto, tj. ako nema uvjete za reizbor. to bi kompliciralo stvari, ali ne tebi, nego njoj - dobila bi dodatni period u kojem bi trebala ispuniti uvjete, u pravilu dvije godine. sumnjam da se može desiti da ju ne izaberu, ali ne mogu to tvrditi bez više informacija (ne poznajem njenu produkciju, a ni stanje i odnos snaga na tvom faksu). zašto ne pitaš direktno tu potencijalnu mentoricu?

edit: sad vidim da odgovaram na prastar post nadam se da je kolega diplomirao u međuvremenu!
nema is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.06.2022., 19:32   #89
O diplomskima sam se naslušao svakakvih iskustava:

- od početka pisanja do obrane prošlo dva tjedna
- predao još tokom zadnjeg semestra, mentor odgovora nakon opetovanih mailova prvi odgovor poslao tek najesen
- odgađao dvije godine, pa napisao rad za tri dana
- poslao tokom semestra, nakon toga dvije godine ping ponga s mentorom, ne jer je rad bio loš, nego jer je ovaj uvijek imao neke fiks ideje što treba promijeniti
- nisam imao dovoljno materijala, pa sam na kraju s frendovima dogovorio da svatko ispuni po 4-5 anketa i onda to podvalio u diplomskom i izanalizirao

I tako
The Great Duck is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2025., 14:20   #90
Kada je voda dosla do grla i odlucili ste se mjenjati mentora, i temu ?

Dosta mi je, ne mogu vise, a moj mentor me zavlaci.
U nadi da bi u lipnju branila rad, cini mi se da je to mozda sa njim i nemoguce.

Da li je netko bio u takvoj situaciji?
trijadaqueen is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2025., 12:15   #91
Da li je problem kod programa npr Turnit ako je za pisanje diplomskog rada koristen Chatgt za parafraziranje odlomaka iz udžbenika i drugih stručnih radova?
Chocolate Thunder is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:37.