|
|
02.07.2021., 13:14
|
|
Četvrti Storuki
Registracija: May 2009.
|
Quote:
dariom2 kaže:
|
Ne razumijem što tvrdiš. Ljudemisl i Ljudevit posve su slavenizirana imena koja nikakve veze s germanskom osnovom nemaju jer su leksički i semantički preinačena. Ljudevit znači vladar ljudi. Slavenska božanstva Svantovit i Dobrovit imaju taj sufiks, a njihova su imena prastari jezični sloj. Isto vrijedi za rijeke, planine i slične pojmove. To je potpuna, primordijalna prilagodba.
|
17.07.2021., 11:43
|
|
Konzervativac-Reakcionar
Registracija: Oct 2009.
|
Je li se ikad netko pitao zasto su sva imena u ARF latinizirana, Liudewitus, Pippinus, Karolus, itd., sve sa -us, a zasto Borna nije Bornus?
|
|
|
17.07.2021., 11:49
|
|
Stijeg sv. Ladislava
Registracija: Jan 2010.
|
Quote:
Dilberth kaže:
Je li se ikad netko pitao zasto su sva imena u ARF latinizirana, Liudewitus, Pippinus, Karolus, itd., sve sa -us, a zasto Borna nije Bornus?
|
Zato jer ni imena ostalih "barbara" nisu.
|
17.07.2021., 12:01
|
|
Konzervativac-Reakcionar
|
Quote:
Zagorski Križar kaže:
Zato jer ni imena ostalih "barbara" nisu.
|
Koji su to ostali barbari?
|
|
|
17.07.2021., 12:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2015.
|
|
|
|
17.07.2021., 12:27
|
|
Stijeg sv. Ladislava
|
Quote:
Dilberth kaže:
Koji su to ostali barbari?
|
Slaveni (Witzan, Milidouch, Wonomyro...). A možda zato jer oblik njegovog imena nije zahtijevao taj dodatak (Theodo, Michahel, Hildebrando, Grimaldo...).
|
19.07.2021., 05:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2021.
|
Borna properat.
Quod properas, Borna?
Borna, dux Timachorum Guduscanorumque, ad Liburnorum Dalmatamque properat.
|
|
|
19.07.2021., 15:26
|
|
Konzervativac-Reakcionar
|
Quote:
Zagorski Križar kaže:
Slaveni (Witzan, Milidouch, Wonomyro...). A možda zato jer oblik njegovog imena nije zahtijevao taj dodatak (Theodo, Michahel, Hildebrando, Grimaldo...).
|
OK, slazem se, mozda je tako.
Zasto bi hrvatski/slavenski knez imao sufiks -a u svome imenu, osim ako se ne radi o osobi zenskog spola?
|
|
|
19.07.2021., 15:45
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Dilberth kaže:
Zasto bi hrvatski/slavenski knez imao sufiks -a u svome imenu, osim ako se ne radi o osobi zenskog spola?
|
Spominje se u Hrvatskoj i neki ban Pribin a.
|
|
|
19.07.2021., 16:14
|
|
Konzervativac-Reakcionar
|
Quote:
Liudewitus kaže:
Spominje se u Hrvatskoj i neki ban Pribina.
|
Da spominje se. Da li znas kako mu je bili tocno ime u kontemporarnim zapisima? I u kojim zapisima?
|
|
|
19.07.2021., 16:19
|
|
Stijeg sv. Ladislava
|
Quote:
Dilberth kaže:
Da spominje se. Da li znas kako mu je bili tocno ime u kontemporarnim zapisima? I u kojim zapisima?
|
U Čedadskome evanđelistaru pokraj Trpimira je zabilježen "Bribina".
|
19.07.2021., 16:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2007.
|
Quote:
Dilberth kaže:
|
pa pisalo bi latinski ducissa da je žensko a ne dux
osim toga imamo dosta primjera gdje su neslavenska imena dobili sufiks a poput Luka, Matija itd
a ime Borna mi totalno vuče na germanski
imamo i danas u engleskom born tj rođen, a ime bi značilo rođeni
Quote:
Zagorski Križar kaže:
|
taj je dobio prije ime od župe Bribir nego od Borne
možda je lik župan Bribirske županije ili je od tamo pa se je prozvao Bribiranin tj Bribina
|
|
|
19.07.2021., 16:43
|
|
Konzervativac-Reakcionar
|
Quote:
Zagorski Križar kaže:
|
Daj mi link, volio bih vidjeti kako tocno u orginalu pise. Kasnije kreolizirana imena (Gačani  ) me ne interesiraju.
|
|
|
19.07.2021., 17:01
|
|
Stijeg sv. Ladislava
|
Quote:
Dilberth kaže:
Daj mi link, volio bih vidjeti kako tocno u orginalu pise. Kasnije kreolizirana imena (Gačani  ) me ne interesiraju.
|
A da koji put potražiš sam? Imaš odakle krenuti, ime izvora i ono što te zanima. I nije sve na "linku".
Quote:
penkalaa kaže:
taj je dobio prije ime od župe Bribir nego od Borne
možda je lik župan Bribirske županije ili je od tamo pa se je prozvao Bribiranin tj Bribina
|
A tko je tvrdio da je dobio ime "od Borne"?
|
19.07.2021., 17:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Dilberth kaže:
|
Quote:
Na petom listu (verso) upisano je „domno Tripimiro", no još na istoj strani,
ali na drugom mjestu i drugom rukom, ubilježena je velika hrpa raznih imena germanskih i slavenskih zajedno, a među njima i „bribina terpimer. petrus. maria dra-gouid". Da je ono prvo zapis u spomen hrvatskoga kneza Trpimira, o tom ne može biti sumnje, a obilježuje ga izrijekom ono „domno", što se i u tom jevanđelju i
uopće u ono doba (u IX. vijeku) rado daje isključivo vladarima i drugim odličnicima, tako biskupima. No da li je onaj drugi „terpimer" naš Trpimir, a ona ostala mena Pribina, Petar, Marija i Dragovid da li pripadaju ličnostima, koje su stajale u nekoj vezi s knezom Trpimirom, toga niti znamo niti smijemo ustvrditi. Na dva
deset i trećem listu opet je upisano j e d n o m i s t o m rukom: „f přesila, petrus filius domno tripemero". Ne može biti sumnje, da je taj P e t a r sin h r v a t s k o
|
evo kako točno piše, meni više izgleda da piše Trpimir bribirski zbog točke
bribina terpimer.
mada naravno tko će ga znati kako su tada pisali , ali nebi ni ovo gore isključio
Quote:
Zagorski Križar kaže:
A da koji put potražiš sam? Imaš odakle krenuti, ime izvora i ono što te zanima. I nije sve na "linku".
A tko je tvrdio da je dobio ime "od Borne"?
|
očito sam krivo pokopčao o čemu raspravljate
izvinjavam se vaša visosti
|
|
|
19.07.2021., 17:33
|
|
Konzervativac-Reakcionar
|
Quote:
Zagorski Križar kaže:
|
Googlovao sam Cedadski Evandjelistar i dobio sam ovo.
Quote:
The Gospel of Cividale (Italian: Evangelario di Cividale, Slovene: čedadski evangelij, čedajski evangelij or štivanski evangelij, Croatian: čedadski evanđelistar), at first named the Codex of Aquileia (Latin: codex aquileiensis, codex foroiulensis, Slovene: Oglejski kodeks), is a medieval Latin transcript of the Gospel of Mark, written on parchment. It is named after Cividale del Friuli, a town in Friuli-Venezia Giulia (Northern Italy) where it is kept. It contains about 1500 Slavic and German names of pilgrims to the monastery of San Giovanni di Duino (Štivan, today part of the Duino Aurisina municipality), written in the second half of the 9th and the first half of the 10th century. The monastery was a property of the Patriarchate of Aquileia.
|
Nekoliko linkova u gornjem tekstu ne vode nikuda. Gdje je originalni latinski tekst koji spominje ime "Pribina" ili "Bribina"? Ako nemas link, postavi photokopiju stranice gdje si vidio to ime.
Prijevode nasih povijesnicara i njihovu kreolizaciju povjesnih imena ne mozmo uzeti za ozbiljno, kaj ne?
|
|
|
19.07.2021., 17:46
|
|
Konzervativac-Reakcionar
|
Quote:
penkalaa kaže:
evo kako točno piše, meni više izgleda da piše Trpimir bribirski zbog točke
bribina terpimer.
mada naravno tko će ga znati kako su tada pisali , ali nebi ni ovo gore isključio.
|
Tocno tako izgleda i meni, Bribirski Terpimer, za razliku od Dominus Terpimer.
Mogli bi se ovdje pitati da li Terpimer stvarno znaci, "onaj koji trpi (pati, muku muci) mir"?
Osobno ne mogu zamisliti glupljeg imena za i jednog covjeka, a pogotovo kralja. 
|
|
|
19.07.2021., 17:54
|
|
Stijeg sv. Ladislava
|
Quote:
Dilberth kaže:
Mogli bi se ovdje pitati da li Terpimer stvarno znaci, "onaj koji trpi (pati, muku muci) mir"?
|
A Trpimirov otac je znao kako će mu sin postati vladarom, pa mu je u skladu s tim dao ime?
|
19.07.2021., 17:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Dilberth kaže:
|
pa na staroslavenskom mir znači osim mira
svjet kao i svemir
ja bi preveo da trpi svijet, Isus je trpio za cijeli svijet pa bi iz rekao da iz krščanstva potječe njegovo ime
onaj koji trpi za cijeli svijet i koji je preuzeo sve grijehe svijeta
|
|
|
19.07.2021., 18:42
|
|
Registrirani korisnik
|
Pribina je u DAI zapisan kao Pribounias u engleskom prijevodu. U našem je Pribina.
Bio je i jedan Pribina u Panonskoj kneževini:
Pribina (názvy v historických textoch: Privina, Priwina, Priuuinna, Briuuinus, Briwinus, Privuina, Priuina, Pruno, Bryno, Brynno; * okolo r. 800 – † 861) https://sk.wikipedia.org/wiki/Pribina
Vidimo da njemački latinski pisari imaju problema s razlikovanjem glasova /p/ i /b/.
Tako je i naš Borna mogao biti Porin.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:34.
|
|
|
|