Astrologija Astrološka edukacija, razmjena mišljenja, diskusije... |
|
|
03.02.2010., 21:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2009.
|
Quote:
Fish 1968 kaže:
Uopće nije u pitanju na čijoj si strani. Nema tu strana.
Radi se o tome da astrologija da bi se razumjela i dobili odgovori na pitanja iziskuje dugotrajno predano izučavanje i samostalan praktičan rad. Npr. većinu odgovora na pitanja iz članka imaš na ovom topicu (i još nekim), ali to tebi ništa ne znači, niti si ti tu našao sebi odgovora iako vrlo egzaktno sve stoji crno na bijelo.
Članak ima puno izjava koje uopće nisu istinite niti ih astrologija na taj način koristi....no da bi se to znalo trebalo bi izučavati astrologiju što očito autor članka nije. Npr. članak započinje izjavama:
"Još jedna bit znanstvene teorije je uzročno-posljedična veza. Na pitanje kako točno ti planeti (dakle, kojim mehanizmom, silama, poljima itd.) utječu na ljude, astrolozi nemaju odgovora. I tu ne govorimo u smislu da imaju okvirnu teoriju koja nije detaljno razrađena, već uopće nemaju nikakvu teoriju niti ih takvo nešto zanima. Astrolozi padaju na ispitu logike."
....da bi se prešlo na precesiju i na kraju članka za šlag zmiksalo Astrologiju i Tarot te govorilo o praznovjerju i štetnosti astroloških predviđanja.
Npr. na prethodnoj str. ovog topica u jednoj rečenici stoji objedinjen odgovor na oba pitanja:
Zato ako imaš dilema jedini način da ih riješiš jest da sam kreneš u rad.
|
dobro... ali konkretno. sto je s ovime?
ASTROLOZI SU GEOCENTRICI
...No, kako je astrolozi vjeruju da je astrologija apsolutna istina, ona nije smjela biti promijenjena, pa su astrolozi ostali vjerni Ptolemejevom geocentričnom sustavu do dana današnjeg. No, čak i ako odbacimo heliocentrični sustav, dolazimo do zaključka da geocentrični sustav za vrijeme Ptolemeja nije isti kao sada, zbog precesije ekvinocija! Točke ekvinocija i solsticija su se, kroz posljednjih 2000 godina, pomakle zapadno za čak 30 stupnjeva. Dakle, ako ste rođeni u znaku ribe, niste rođeni u znaku ribe - već u susjednom znaku...
po ovome astrologija osim sto koristi krivi sustav (sto mozda i nije toliko vazno), ne uzima u obzir da su se tocke ekvinocija i solsticija pomakle zapadno cak za 30 stupnjeva... dakle ako ste po astrologiji riba...vi niste riba vec susjedni znak... ?
|
|
|
03.02.2010., 21:51
|
|
Behind The Wheel
Registracija: Jul 2005.
|
To je pitanje precesije i imaš naširoko objašnjeno ovdje.
|
|
|
17.09.2010., 13:57
|
|
živa...
Registracija: Sep 2007.
|
jel ova tvrdnja točna?
"...astrolozi svoj sustav nisu promijenili od Ptolemeja! Klaudije Ptolemej, koji je živio u drugom stoljeću, bio je, sasvim sigurno, veliki mislioc i astronom koji je definirao svoj sustav koji je bio geocentričan, te se sastojao od kružnih putanja nebeskih tijela. Takav je sustav održan sve do 16. i 17. stoljeća kada su Nikola Kopernik, Tycho Brache i Johannes Kepler te Galileo Galilej zauvijek srušili svaku ideju o geocentričnom kružnom sustavu. No, kako astrolozi vjeruju da je astrologija apsolutna istina, ona nije smjela biti promijenjena, pa su astrolozi ostali vjerni Ptolemejevom geocentričnom sustavu do dana današnjeg."
Izvor: http://www.znanost.com/clanak/astrol...#ixzz0zmcpmhng
|
|
|
17.09.2010., 14:06
|
|
Nomad
Registracija: Dec 2002.
|
Prije bih rekao da je točna tvrdnja da smo rođeni na zemlji pa se zato zemlja uzima kao referentna točka pri izradi horoskopa. Da smo rođeni na marsu onda bi u centru svega bio mars.
|
17.09.2010., 14:59
|
|
živa...
Registracija: Sep 2007.
|
Quote:
Baphomet kaže:
Prije bih rekao da je točna tvrdnja da smo rođeni na zemlji pa se zato zemlja uzima kao referentna točka pri izradi horoskopa. Da smo rođeni na marsu onda bi u centru svega bio mars.
|
![rofl](images/smilies/rofl.gif) ok, zahvaljujem ![:)](images/smilies/smile1.gif)
|
|
|
18.09.2010., 00:15
|
|
Behind The Wheel
|
Quote:
Žulaj kaže:
jel ova tvrdnja točna?
"...astrolozi svoj sustav nisu promijenili od Ptolemeja! Klaudije Ptolemej, koji je živio u drugom stoljeću, bio je, sasvim sigurno, veliki mislioc i astronom koji je definirao svoj sustav koji je bio geocentričan, te se sastojao od kružnih putanja nebeskih tijela. Takav je sustav održan sve do 16. i 17. stoljeća kada su Nikola Kopernik, Tycho Brache i Johannes Kepler te Galileo Galilej zauvijek srušili svaku ideju o geocentričnom kružnom sustavu. No, kako astrolozi vjeruju da je astrologija apsolutna istina, ona nije smjela biti promijenjena, pa su astrolozi ostali vjerni Ptolemejevom geocentričnom sustavu do dana današnjeg."
Izvor: http://www.znanost.com/clanak/astrol...#ixzz0zmcpmhng
|
U svemiru ne postoji točka koja apsolutno miruje, sve je u neprestanom kretanju - svako gibanje je relativno (u odnosu na nešto).
Zato da bismo mogli opisati bilo koje gibanje uvijek moramo odabrati referentni sustav i proučavati gibanje u odnosu na referentni sustav. Fizičari izabiru tkz. laboratorijski sustav (sustav nepomičan u odnosu na Zemlju) a astrologija odabire trenutak i položaj rođenja individue kao referentnu točku u odnosu na koju promatra njeno gibanje (život).
Zato je ovaj citat kao da netko tvrdi da fizičari nisu svoje mišljenje (zakone) promjenili od kada su saznali da se Zemlja okreće. I da tvrdi da fizičari vjeruju da Zemlja miruje, zato jer kada računaju brzinu gibanja nekog tijela pretpostavljaju da Zemlja miruje.
|
|
|
18.09.2010., 03:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2009.
|
Quote:
Jebiga kaže:
Koliko znam, astrologija pada nad podebljanim dijelom.
Međutim, zanimalo me da li postoji primjer nečega iz astrologije što je povezano sa znanosti? Npr. uzmimo da neki planet djeluje na nekog čovjeka na neki način: da li je definiran način na koji taj planet djeluje ili su astrolozi zadovoljni samo vjerovanjem da djeluje i sl.
|
Mesec - utiče na tečnosti u ljudskom organizmu koliko i na plimu i oseku na našoj planeti
|
23.09.2010., 23:54
|
|
Ad astra
Registracija: Sep 2010.
|
Pitanje o astrologiji
Pozdrav svima! Pratim već neko vrijeme ovaj podforum i odlučila sam upitati jedno pitanje koje se nadam da ću uspjeti dovoljno dobro formulirati. Željela bih odgovore osoba koje se bave astrologijom i po mogućnosti od osoba koje su u tome dugo vremena.
Dakle, ja osobno vjerujem u utjecaj planeta na živote (većine) pojedinaca i to uopće ne dovodim u pitanje. No ono što me zanima je sljedeće. Osoba koja se bavi neko vrijeme astrologijom, uvidjela je na koji način funkcioniraju stvari, uvidjela je da taj "sistem" uistinu funkcionira i odlučila je posvetiti se tome da na taj način spozna sebe ali i druge. U redu. No sigurno se u svojoj životnoj praksi susreće s ljudima na koje astrologija NE DJELUJE. Kako astrolozi gledaju na takve pojedince? Nije li jedino logično rješenje to da je ta osoba odlučila ne dopustiti te utjecaje i uspjela stvoriti svoj vlastiti svijet neovisan o bilo čemu drugome.
Osobno mislim da je astrologija jedan od patterna koji nam pomaže u posmatranju svijeta oko nas. ALI, slijepo vjerovanje u to kao da pospješuje da ljudi zaglibe u toj realnosti i počinje ih ograničavati jer se previše počnu poistovjećivati i identificirati sa onim karakteristikama zapisanima u karti.
Naravno, samim time što je u velikim postotcima točna ne mogu reći da su to nebuloze, ali što drugo i očekivati kad se većina ljudi i pokorava jednakim zakonima fizike, biologije, da ne nabrajam ostale znanosti. Kolektivna svijest. Kolektivan um.
Postoje li oni koji su nakon dužeg rada sa astrologijom prešli na viši nivo, i shvatili da smo mi (individue) tvorci naših sudbina i da je astrologija samo jedan od patterna koji nam poput ovog cijelog materijalnog svijeta daje prividnu sliku spoznaje ali zapravo i dalje su ljudi u tome na neki način marionete?
|
|
|
24.09.2010., 00:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2007.
|
Quote:
Lilium Cruentes kaže:
Postoje li oni koji su nakon dužeg rada sa astrologijom prešli na viši nivo, i shvatili da smo mi (individue) tvorci naših sudbina i da je astrologija samo jedan od patterna koji nam poput ovog cijelog materijalnog svijeta daje prividnu sliku spoznaje ali zapravo i dalje su ljudi u tome na neki način marionete?
|
Da ![top](images/smilies/thumbs.gif)
|
|
|
24.09.2010., 00:13
|
|
Behind The Wheel
|
Quote:
Lilium Cruentes kaže:
Pozdrav svima! Pratim već neko vrijeme ovaj podforum i odlučila sam upitati jedno pitanje koje se nadam da ću uspjeti dovoljno dobro formulirati. Željela bih odgovore osoba koje se bave astrologijom i po mogućnosti od osoba koje su u tome dugo vremena.
Dakle, ja osobno vjerujem u utjecaj planeta na živote (većine) pojedinaca i to uopće ne dovodim u pitanje. No ono što me zanima je sljedeće. Osoba koja se bavi neko vrijeme astrologijom, uvidjela je na koji način funkcioniraju stvari, uvidjela je da taj "sistem" uistinu funkcionira i odlučila je posvetiti se tome da na taj način spozna sebe ali i druge. U redu. No sigurno se u svojoj životnoj praksi susreće s ljudima na koje astrologija NE DJELUJE. Kako astrolozi gledaju na takve pojedince? Nije li jedino logično rješenje to da je ta osoba odlučila ne dopustiti te utjecaje i uspjela stvoriti svoj vlastiti svijet neovisan o bilo čemu drugome.
Osobno mislim da je astrologija jedan od patterna koji nam pomaže u posmatranju svijeta oko nas. ALI, slijepo vjerovanje u to kao da pospješuje da ljudi zaglibe u toj realnosti i počinje ih ograničavati jer se previše počnu poistovjećivati i identificirati sa onim karakteristikama zapisanima u karti.
Naravno, samim time što je u velikim postotcima točna ne mogu reći da su to nebuloze, ali što drugo i očekivati kad se većina ljudi i pokorava jednakim zakonima fizike, biologije, da ne nabrajam ostale znanosti. Kolektivna svijest. Kolektivan um.
|
Koliko sam skužila tvoj post u nekoj vrsti univerzalnog pitanja - tebe zanima da li "prosvjetljeni ljudi" i dalje djeluju kroz svoju "natalnu kartu".
Sve tradicionalne discipline već tisućama godina nas uče da ništa u našem svemiru nije trajno, sve se mijenja. Jednostavna istina jest da se trajnost ostvarenih duhovnih stanja i psihološki/duhovni razvoj čovjeka isključuju. Postoje mnogobrojne duhovne tehnike kojima je moguće kroz dugotrajan rad i trud doseći visok stupanj duhovna razvoja, postoje i ljudi koji su u njemu jako daleko otišli....no da bi osoba napredovala na tom svom putu ona mora konstantno raditi. Ne postoje trajni rezultati.
A ako čovjek dođe do tog stupnja duhovnog razvoja da više ne djeluje iz sebe onda ne djeluje niti iz svoje natalne karte. No takvi ziher ne lutaju tu oko nas (u ovoj dimenziji).
Također - natalna karta nije dvodimenzinalna i ona nema "rubove". Ona pruža čovjeku sve mogućnosti ovog svemira.
|
|
|
24.09.2010., 00:56
|
|
Behind The Wheel
|
Quote:
Lilium Cruentes kaže:
|
Astrologija i jest tehnika samospoznaje, a njen cilj jest razvoj čovjeka.
Također, cilj astrologije jest čovjekova spoznaja da je sam tvorac svoje realnosti (života), a ne da mu je nešto "zapečaćeno". Dakle, te dvije stvari koje navodiš se uopće ne isključuju - one su dio čovjekova razvoja.
Natalna karta jest mapa čovjekove psihe. Ona ukazuje na potencijale kao što napisah na prethodnoj strani - kao što je u sjemenci biljke sadržan jedan potencijal, ali tek u trenutku stavljanja sjemenke u tlo započinje razvoj tog potencijala (potencijala rasta biljke)...tako je i u čovjeku sadržan potencijal njegova razvoja. U trenutku njegova rođenja započinje razvoj tog potencijala (u kojem su sadržani i psihički i fizički činioci).
Čovjek u tom svom razvoju naravno samim razvojem spoznaje obrasce ovog materijalnog svijeta i svog postojanja, ali da postoji stupanj u kojem on poput bećara zbaci plašt astrologije i spozna da ju je nadišao - to ne. Makar su mnogi skloni tome da to mrtvo hladno izjave. ![Pop](images/smilies/Pop.gif)
|
|
|
24.09.2010., 10:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2010.
|
Quote:
Lilium Cruentes kaže:
|
Odlično pitanje
Ali po meni definicija astrologije nije da če prikazati što če se desiti nekome u životu.(Mislim da bi nam za to trebala ona čarobna kugla ili moraš biti stvarno nadaren nekim 10-tim čulom i onda ti je dovoljno da pogledaš osobu.) Jer ipak, individua je ta koja če odlučiti u pojedinom trenutku dali če skrenuti lijevo desno ili produžiti ravno. Niko nemože živjeti po astrologiji a i oni koji žive ne poznaju ju. Astrologija je utjecaj planeta i zvijezda na određeni trenutak u životu. Npr ako se negdje u nekom trenutku odvija svađa. položaji planeta če prikazat kakva svađa če biti burna ili politička. ali svađu čemo sami započet ili prihvatit ili jednostavno se odmaknut od nje. Ali da se utjecaj planeta osjeti to nemože niko negirat i na svakog od nas djeluje drugačije. Pravi i najjednostavniji primjer je PUN MJESEC. kojeg svi dobro poznajemo ![Pivo](images/smilies/beerchug.gif)
|
|
|
24.09.2010., 23:51
|
|
Surviver
Registracija: Apr 2008.
|
Postavila si složeno pitanje. Čak i puno složenije nego što misliš.
Do sad sam naletila na samo 1 takvu osobu za koju ti kažeš da "astrologija na nju ne djeluje",što nije posve točno.
Astrologija ima svoje zakonitosti. To stoji.
Ali astrologija nije crno-bijeli svijet. Ne može se reći "taj aspekt donosi to i to i točka".
Određeni aspekt....natalno...tranzitno...sinastrijski....to je doslovno samo mogućnost,nekad s potencijom ograničenja---nekad expanzije....al ličnost je ona o kojoj ovisi što će sa pod datim aspektom napraviti,nenapraviti,dogoditi,nedogoditi itd. Fraza "natal je sve" koliko god ofucano zvučala,nedovoljno se razumije i dalje. A upravo o tome ovisi sve...
Stvar je sljedeća...i ona se može vidjeti iz natala i previdjeti ako se detaljno prouči natal.
Netko ima više,netko manje razvijenu samosvijest,iliti kako se to obično manifestira - "slobodna volja",a to je jedina stvar koja može utjecati na smjer nekog aspekta i to je zapravo ovo što si pitala. Iz istog razloga će opozicija tranz saturna nekome donijeti dugo očekivani uspjeh,a nekome raspad sistema u životu...uran nekome liberalizaciju od ograničenja i novi smjer u životu,a drugome doslovno samo stres i nepovoljne šokove...
O čemu ovisi kako će pojedinac reagirati na aspekt?
O natalu.
Prevalentno gledajući....ljudi masovno nemaju onu "višu silu" u sebi...i tu se doslovno radi o 99.999999999% ljudi...i kod takvih ljudi se najčešće radi da i reagiraju po najopćenijem obrascu neke planete u tranzitu na primjer...
Iznimke...oni posebni pojedinci koji imaju veću kontrolu nad samima sobom i svojim životom i odlukama,mogu na određeni aspekt reagirati na prvi pogled "neočekivano",ali to je stvarno samo prvi pogled ili nedovoljno proučen sam natal,odnosno sama struktura ličnosti,a ne "astrologija na njih ne djeluje". To su ljudi koji su u stanju izvuči čak i iz "najgoreg" aspekta ono dobro. ![:)](images/smilies/smile1.gif)
Zadnje uređivanje vixen27 : 25.09.2010. at 00:01.
|
|
|
25.09.2010., 00:05
|
|
Behind The Wheel
|
Vixen, ako nije tajna gdje si "naletila na tu jednu osobu za koju Lilium Cruentes kaže da astrologija na nju ne djeluje" i kako si provjerila istinitost svoje spoznaje?
|
|
|
25.09.2010., 00:31
|
|
Surviver
|
Quote:
Fish 1968 kaže:
Vixen, ako nije tajna gdje si "naletila na tu jednu osobu za koju Lilium Cruentes kaže da astrologija na nju ne djeluje" i kako si provjerila istinitost svoje spoznaje?
|
Pogrešno si shvatila.
Nisam ja rekla da astra ne djeluje nego sam citirala u kontekstu. I ako pažljivije pročitaš,vidjet ćeš da sam napisala suprotno od ovog za što si me "prozvala".
Toj osobi sam ja konkretno "jednim okom" bila pogledala natal,i baš zato sam i u prethodnom postu napisala da je sve u natalu ako se dobro prouči,a ne onako kako sam ja tom jednom zgodom napravila.
Sve piše u postu. ![:)](images/smilies/smile1.gif)
Ne znam od kud si izvela te zaključke koje ja ne samo da nisam rekla nego sam dapače govorila o posve drugoj stvari. ![:ne zna:](images/smilies/dunno.gif)
|
25.09.2010., 00:43
|
|
Surviver
|
Mislim da kužim gdje je nastao nesporazum.
Kad sam napisala "višu silu" mislila sam na razvijeniju samosvijest koja i nije jednako kod svih jednako razvijena i u skladu s tim i reagiranje na aspekte,a ne negiranje astre. Možda to nisam dovoljno precizno napisala. ![:)](images/smilies/smile1.gif)
|
25.09.2010., 01:29
|
|
Behind The Wheel
|
Quote:
vixen27 kaže:
Mislim da kužim gdje je nastao nesporazum.
Kad sam napisala "višu silu" mislila sam na razvijeniju samosvijest koja i nije jednako kod svih jednako razvijena i u skladu s tim i reagiranje na aspekte,a ne negiranje astre. Možda to nisam dovoljno precizno napisala. ![:)](images/smilies/smile1.gif)
|
Ček opet te nisam razumjela.
Misliš reći da je ta osoba imala razvijeniju "samosvijest" od tebe? (btw što podrazumjevaš pod tim pojmom?) Ili samo da si ti površno gledala kartu?
P.S. A što ti znači ova gore rečenica "da 99.999999999% ljudi najčešće reagiraju po najopćenijem obrascu neke planete u tranzitu na primjer"?
|
|
|
25.09.2010., 02:25
|
|
Surviver
|
Quote:
Fish 1968 kaže:
Ček opet te nisam razumjela.
Misliš reći da je ta osoba imala razvijeniju "samosvijest" od tebe? (btw što podrazumjevaš pod tim pojmom?) Ili samo da si ti površno gledala kartu?
P.S. A što ti znači ova gore rečenica "da 99.999999999% ljudi najčešće reagiraju po najopćenijem obrascu neke planete u tranzitu na primjer"?
|
Sad ja tebe ništa ne razumijem. ![:ne zna:](images/smilies/dunno.gif)
Kako misliš "razvijeniju od mene"?
Pojasni kako si mene uspjela ubaciti u "svoju" priču i "interpretaciju" na temelju mog posta.
To ti je podrazumijevalo upravo način na koji smo obje (jel'te) "znale" astrologiju kad samo došle na forum.
Quote:
Mislim da kužim gdje je nastao nesporazum. ![:)](images/smilies/smile1.gif)
Kad sam napisala "višu silu" mislila sam na razvijeniju samosvijest koja i nije jednako kod svih jednako razvijena i u skladu s tim i reagiranje na aspekte,a ne negiranje astre. Možda to nisam dovoljno precizno napisala.
|
Quote:
|
A poveznica je...? ![:)](images/smilies/smile1.gif)
To je ono što sam napisala da mi nije jasno kako si "povezala".
Quote:
Fish 1968 kaže:
Astrologija i jest tehnika samospoznaje, a njen cilj jest razvoj čovjeka. ![top](images/smilies/thumbs.gif)
|
samo-spoznaja...samo-svijest...spoznaja o sebi...svijest o sebi...
eto.......i sama si lijepo opisala ono isto što si mene pitala - samosvijest.
Uglavnom....ne aflicirano sunce-ličnost...ne aflicirana afektivna strana pojedinca (mjesec).
npr...T-kvadrati...to jesu aspekti konstantne dinamike...nemira...energije...želje za interakcijom...ali i nemogućnosti da pojedinac usred toliko energije i to neskladne,zastane i osvijesti samog sebe---to je ovdje otežano upravo sumom energije...a to je baza suvremene psihološke astrologije. ![:)](images/smilies/smile1.gif)
Zadnje uređivanje Fish 1968 : 25.09.2010. at 11:58.
Reason: spajanje postova
|
|
|
25.09.2010., 11:56
|
|
Behind The Wheel
|
Quote:
vixen27 kaže:
|
Poveznica je ta jedna osoba koju si istaknula (nikako ne ovo što si boldala). Dakle, nakon pitanja objasnila si da je stvar bila u tebi jer nisi dobro proučila tu kartu. Dakle, ta jedna osoba je otpala ako se ne varam.
Nakon toga si dodatno obrazložila – "samosvijest nije kod svih jednako razvijena i u skladu s tim i reagiranje na aspekte".
A onda stoji rečenica – "da 99.999999999% ljudi najčešće reagiraju po najopćenijem obrascu neke planete u tranzitu na primjer".
|
|
|
25.09.2010., 15:01
|
|
Surviver
|
Quote:
Fish 1968 kaže:
Poveznica je ta jedna osoba koju si istaknula (nikako ne ovo što si boldala). Dakle, nakon pitanja objasnila si da je stvar bila u tebi jer nisi dobro proučila tu kartu. Dakle, ta jedna osoba je otpala ako se ne varam.
Nakon toga si dodatno obrazložila – "samosvijest nije kod svih jednako razvijena i u skladu s tim i reagiranje na aspekte".
A onda stoji rečenica – "da 99.999999999% ljudi najčešće reagiraju po najopćenijem obrascu neke planete u tranzitu na primjer".
|
Ne mogu ti reći da te kužim da me ubiješ.
Napisala sam u 1.postu da treba pažljivo pogledati natal kao i da sam naletila na natal recimo to tvojim riječima "koja je radila na sebi".
Sve piše jasno.
Mislim da je jasno ko dan da takva osoba čak ni na jedan npr provokativniji aspekt mjeseca neće reagirati ko netko sa nižom samosvijesti jer ima razvijeniju samokontrolu na primjer. Može osjećati aspekt,ali ga ne mora navesti na reakcije koje bez pardona onih 99.999999 bi recimo napravilo.
Postotak koji sam navela smo mi.
A kakve veze ima moja samosvijest sa analizom natala koju sam spomenula i kako si to dovela u vezu?
|
![Odgovor](images/buttons/reply.gif) |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:10.
|
|
|
|