Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje

Stanovanje Gdje i kako stanujete, i kako uopće doći do vlastita stana
Podforumi: Vrt, Sam svoj majstor, Interijeri

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 12.01.2019., 22:15   #81
Quote:
Beljki kaže: Pogledaj post
Stambena zgrada u kojoj mi zivi mater ima gotov projekt koji je iz tog fonda financiran sa 80% ili tako nesto (ne sjecam se tocne brojke, ali velikom vecinom). Problem je samo u tome sto nitko sa nizih katova ne zeli potpisati, a niti svi sa visih, pa ne mogu pokrenuti radove, iako svoj dio iznosa vec imaju u pricuvi i ne bi nista trebalo placati niti pricuvu povecavati.

N sto se projekta i vanjskih financija tice sve je rjeseno, dakle moguce je.
Onda potpišu samo zadnji katovi, podijele trošak i ugrade ljift. Lift zaključan, samo stanari zadnjeg kata imaju ključ. Simple as that.

Znam najmanje jedan takav primjer iz Solina.
Old 13.01.2019., 02:06   #82
sad se hvale sa 340.000 Kn po liftu za 1+3 , max. 440.000 za 1+8 (što je glupo, jer ne znam za slučaj tako visoke zgrade bez lifta - zakon to ne dopušta ...najgori slučaj koji znam su zgrade na Vrbiku - iza Zagrepčanke - koje imaju 7 etaža suteren, visoko prizemlje, 1, 2, 3, 4. kat i mansarda )
- no, pitanje je (a u Slučajnoj Našoj uvijek ima pitanja ) , ako dobiju u anketi 13.500 prijava : ODAKLE, POBOGU, 13.500 LIFTOVA ?!?!
Tko će i u kojem roku (program EU od 536M € je na rok od 4 godine ) moći isporučiti, ugraditi i osigurati održavanje 13.500 liftova ? (u zemlji u kojoj državne željeznice nisu u stanju dnevno prevesti 1.350 putnika)

Kako će se tolika potražnja odraziti na obečanu osnovnu cijenu od 340.000 Kn po liftu ? Kako će se voditi odabir kandidata ? Po kojim kriterijima ?

eeej, ljudi ! 13.500 liftova !
Old 15.01.2019., 22:22   #83
Kod mene u haustoru.
http://imgur.com/iLVbv95

U roku pet dana potpisala i vise nego dovoljna vecina vlasnika.
Sad cekam sastanak.
Ako se bude radilo o cijeni od 340000 kn, zasada je iznos 4200kn po stanu.
Ako potpisu svi, onda 3200.
tisi is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2019., 09:45   #84
Quote:
tisi kaže: Pogledaj post

U roku pet dana potpisala i vise nego dovoljna vecina vlasnika.

ček', ček' !
šta ste to POTPISALI ?

Nije ni čudo da nam je ovako u ovoj zemlji kad ljudi potpisuju bjanko papire ...
Old 16.01.2019., 11:49   #85
Quote:
Madame Hooch kaže: Pogledaj post
ček', ček' !
šta ste to POTPISALI ?

Nije ni čudo da nam je ovako u ovoj zemlji kad ljudi potpisuju bjanko papire ...
a što bi ti točno?
radi se o iskazivanju potrebe za liftom, ništa drugo.
koga interesira više o projektu, informirat će/informirao se sam.
koga ne, čekat će sastanak s upraviteljem za više informacija.
tisi is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2019., 11:57   #86
Možeš li malo pojasniti ovaj zadnji paragraf sa slike?

"oni koji ne žele sudjelovati u troškovima ugradnje lifta, neće moći, sukladno propisima, koristiti lift (posebna Izjava)" - zanima me kako će se to provoditi, oće netko stajati pored i kontrolirati tko koristi lift? I onda kad ga netko nedopušteno koristi, dižu se privatne tužbe?

"neće moći povećati vrijednost svoga stana za odgovarajući dio od ukupno utrošenog iznosa" - wtf bi to trebalo značiti?
clouseau is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2019., 12:31   #87
Quote:
a što bi ti točno?
radi se o iskazivanju potrebe za liftom, ništa drugo.
koga interesira više o projektu, informirat će/informirao se sam.
koga ne, čekat će sastanak s upraviteljem za više informacija.
pa ja bi točno da mi se predoči i koja sve projektna dokumentacija je potrebna, koliko traje njena izrada i koliko košta, te je li u popust od 85% uračunata i izrada projektne dokumentacije te pripremni građevinski radovi ili se "obećanje ludom radovanje" odnosi samo na nominalnu cijenu lifta ?
eto, to bi ja
Old 16.01.2019., 13:04   #88
@tisi ne sviđa mi se tvrdnja u dopisu tog nadobudnog predstavnika suvlasnika, da je dovoljno 51% potpisa ...
Naime, ugradnja dizala je posao izvanredne naravi pa je za to potrebno ishoditi suglasnost svih suvlasnika, osim ako u zgradi živi osoba smanjene pokretljivosti (osoba s invaliditetom) jer je u tom slučaju dovoljna suglasnost natpolovične većine suvlasnika (gledano prema udjelu u vlasništvu).

detaljni članak https://www.tportal.hr/vijesti/clana...rebate-uciniti
Old 16.01.2019., 14:46   #89
Quote:
pa ja bi točno da mi se predoči i koja sve projektna dokumentacija je potrebna, koliko traje njena izrada i koliko košta, te je li u popust od 85% uračunata i izrada projektne dokumentacije te pripremni građevinski radovi ili se "obećanje ludom radovanje" odnosi samo na nominalnu cijenu lifta ?
eto, to bi ja
Nešto u ovom stilu sam i ja napisala nekoliko postova iznad, pa me nitko nije doživio. Gotovo sam uvjerena da se projektna dokumentacija posebno plaća, kao i građevinski radovi, a da sredstva idu (ako idu) za ugradnju samog lifta i uz njega vezanu strojarsku dokumentaciju.

Quote:
ja i bash ja kaže: Pogledaj post
@tisi ne sviđa mi se tvrdnja u dopisu tog nadobudnog predstavnika suvlasnika, da je dovoljno 51% potpisa ...
Naime, ugradnja dizala je posao izvanredne naravi pa je za to potrebno ishoditi suglasnost svih suvlasnika, osim ako u zgradi živi osoba smanjene pokretljivosti (osoba s invaliditetom) jer je u tom slučaju dovoljna suglasnost natpolovične većine suvlasnika (gledano prema udjelu u vlasništvu).

Slažem se da zahvati na zgradi koji mogu svojim iznosom bilo kome stvoriti egzistencijalne probleme ne mogu ići s 51% potpisa.

Isto tako, odluku o korištenju lifta od strane samo nekih stanara (onih koji su sudjelovali financijski u njegovoj ugradnji) smatram nezakonitom, ako ne i neustavnom. Vrlo jednostavno. Čovjek sa četvrtog kata nije mogao/htio sudjelovati u ugradnji lifta. U jednom trenutku mu treba hitna medicinska pomoć. Dolazi liječnik i ne može u lift kako bi što prije pružio pomoć.

Drugo, kakvo je to apsolutno isključivanje neke nekretnine iz korištenja lifta? Jer, ako se stan prodaje za iznos umanjen za vrijednost korištenja lifta, znači da novi vlasnici (i svaki sljedeći) nikada neće moći ni pod kojim kondicijama steći pravo na njegovo korištenje? Ili će trebati uplatiti određen iznos? Koliki? Amortizacija? Što kaže zakon o tome?

Prema tome - lift za sve ili lift ni za koga. Vidi se da su amateri organizirali ovaj letak. No, kako smo mi i inače zemlja amatera (najbolje nam idu KUD-ovi ), još jedan fijasko više manje.
Old 16.01.2019., 15:31   #90
Quote:
fermina-daza kaže: Pogledaj post
Isto tako, odluku o korištenju lifta od strane samo nekih stanara (onih koji su sudjelovali financijski u njegovoj ugradnji) smatram nezakonitom, ako ne i neustavnom. Vrlo jednostavno. Čovjek sa četvrtog kata nije mogao/htio sudjelovati u ugradnji lifta. U jednom trenutku mu treba hitna medicinska pomoć. Dolazi liječnik i ne može u lift kako bi što prije pružio pomoć.
Mislim da griješiš. I da primjer sa HMP nije dobar jer se na njega primjenjuju odgovarajući propisi koji reguliraju područje zdravlja i pružanja HMP. Da sada ne tražim, spomenut ću posebna prava koja imaju vozila HMP u javnom prometu, a takva postoje i na drugim područjima, izvan prometa. Ne zbog vozila, ni zbog doktora, nego zbog bolesnika.

(Ja sam (bila) krivičar i taj problem vidim kroz prizmu instituta krajnje nužde, a intencija koja je dovela do njegove ugradnje u kazneno zakonodavstvo postoji i u građanskom tj. civilnom pravu.)

Quote:
Drugo, kakvo je to apsolutno isključivanje neke nekretnine iz korištenja lifta? Jer, ako se stan prodaje za iznos umanjen za vrijednost korištenja lifta, znači da novi vlasnici (i svaki sljedeći) nikada neće moći ni pod kojim kondicijama steći pravo na njegovo korištenje? Ili će trebati uplatiti određen iznos? Koliki? Amortizacija? Što kaže zakon o tome?
Taj problem je moguće jednostavno riješiti. Naravno da će vlasnik moći prodati samo stan po cijeni za zgradu bez lifta, koja će biti niža nego što bi bila za zgradu s liftom, a budući vlasnik odnosno kupac će po stjecanju vlasništva, ako želi koristiti lift, uplatiti iznos adekvatan onome koji su platili vlasnici stanova koji imaju pravo njegovog korištenja i nakon toga dobiti ključeve lifta tj. pravo na njegovu uporabu.
Amortizacija i precizan izračun tog iznosa su detalji koje, slažem se, treba regulirati propisom o stanovanju u višestambenim zgradama.

Quote:
Prema tome - lift za sve ili lift ni za koga. Vidi se da su amateri organizirali ovaj letak. No, kako smo mi i inače zemlja amatera (najbolje nam idu KUD-ovi ), još jedan fijasko više manje.
To bi bilo nepravedno u odnosu na sve one koji žele i trebaju lift, a ostali bi uskraćeni zbog nekolicine neistomišljenika. Od kojih samo rijetki ne bi mogli financirati ugradnju, a ostali ne bi htjeli jer smatraju da ga ne trebaju.

Srećom, u naše zakonodavstvo je ugrađena kao civilizacijska norma posebna skrb društva za tzv. ranjive skupine, a u svakoj višestambenoj zgradi postoji bar jedna osoba koja se može ubrojati u stare, nemoćne, bolesne ili trudnice, pa se to neće moći dogoditi.
saurus is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2019., 15:43   #91
Quote:
clouseau kaže: Pogledaj post
Možeš li malo pojasniti ovaj zadnji paragraf sa slike?

"oni koji ne žele sudjelovati u troškovima ugradnje lifta, neće moći, sukladno propisima, koristiti lift (posebna Izjava)" - zanima me kako će se to provoditi, oće netko stajati pored i kontrolirati tko koristi lift? I onda kad ga netko nedopušteno koristi, dižu se privatne tužbe?

"neće moći povećati vrijednost svoga stana za odgovarajući dio od ukupno utrošenog iznosa" - wtf bi to trebalo značiti?
Ne znam, i meni je to bilo wtf
Mozda ugradimo kameru na svaki kat i naplatimo kaznu zlocestim susjedima
Quote:
eto, to bi ja
Pa o tome ce se govoriti na sastanku s upraviteljem.
Ovo je samo izjava o potrebi lifta.

A vidis, ja gledam na situaciju na nacin bolje ista nego nista.
Taman i da to moramo platiti, opet moramo platiti puno puno manje nego bez sufinanciranja.
Nije ni cudno da nam je ovako u zemlji kad ljudi u njoj ne znaju/ne zele iskoristiti novac iz eu fondova i kad im 85% tudjeg novca (ili mozda malo manje) nije dosta
Quote:
ja i bash ja kaže: Pogledaj post

Biti ce tema za raspravu na sastanku, hvala na ovome
tisi is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2019., 15:51   #92
Quote:
Ne znam, i meni je to bilo wtf
Mozda ugradimo kameru na svaki kat i naplatimo kaznu zlocestim susjedima
Bilo je već riječi o tome... Problem se rješava dodijelom ključa i šifre.

Quote:
A vidis, ja gledam na situaciju na nacin bolje ista nego nista.
Taman i da to moramo platiti, opet moramo platiti puno puno manje nego bez sufinanciranja.
Ja isto. Ovo je početak, ali dobar početak, i velik iskorak u odnosu na sadašnju situaciju. Ne bi ga trebalo dočekivati "na nož" samo zato što u ovom trenutku nije sve do kraja razrađeno i propisano. Kada program zaživi, neće biti nikakav problem donijeti nekoliko izmjena i dopuna odgovarajućih, već postojećih propisa, kako bi se otklonile postojeće pravne dvojbe.
saurus is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2019., 15:53   #93
Saurus, potpisujem tvoj odgovor fermini u cijelosti

A fermina, sto se tice pokrivanja troskova, ne vidim kako i zasto bi prethodni gradjevinski radovi potrebni za ugradnju lifta bili iskljuceni iz cijene.
Iako mi to i nije problematicno jer ce ih kod nas biti minimalno.
Za projektnu dokumentaciju to jos donekle mogu razumjeti iako bi mi i to bilo logicno da je ukljuceno u troskove ugradnje lifta, jer se bez toga lift ne moze ugraditi.
tisi is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2019., 15:58   #94
Quote:
ne vidim kako i zasto bi prethodni gradjevinski radovi potrebni za ugradnju lifta bili iskljuceni iz cijene.
---
Za projektnu dokumentaciju to jos donekle mogu razumjeti iako bi mi i to bilo logicno da je ukljuceno u troskove ugradnje lifta, jer se bez toga lift ne moze ugraditi.
Hmmm... To je diskutabilno i ne ovisi o tvojoj ili mojoj logici, nego onima koji dodjeljuju sredstva EU.

No, kako god bilo, i u nepovoljnim varijantama bit će znatno bolje nego do sada, kada je cijeli trošak padao na teret suvlasničke zajednice.
saurus is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2019., 17:14   #95
Quote:
A fermina, sto se tice pokrivanja troskova, ne vidim kako i zasto bi prethodni gradjevinski radovi potrebni za ugradnju lifta bili iskljuceni iz cijene.
Iako mi to i nije problematicno jer ce ih kod nas biti minimalno.
Budući da do sada nisam čula za zgrade u kojima dizalo smiju/mogu koristiti samo određeni stanari, voljela bih čuti iskustva onih koji to jesu. Meni to toliko nakaradno zvuči. U životu nisam stala pred lift u koji nisam smjela ući, bilo u Hrvatskoj, bilo gdje u europskim zemljama.

Što se projektne dokumentacije tiče, postoji iskustvo s istom vezanom uz energetsku obnovu zgrada. Kao prvo, što se uopće ove obnove tiče, zaboravilo se na zakon slobodnog tržišta i samo su neke firme (haj'mo pogađati koje) dobile monopol na te radove. Nije istina da sve ostale nisu mogle ponuditi zadovoljavajuće reference kao jamstvo kvalitete radova. Također, cijena projektne dokumentacije je bila jako visoka, po mojoj procjeni, nesrazmjerna uloženom poslu.

Što se tiče građevinskih radova, već sam post iznad spomenula da oni mogu varirati, jer negdje će biti dovoljno ugraditi lift u već postojeći otvor, dok će drugdje trebati probijati fasadu na svakom katu, izvoditi odgovarajuća ojačavanja konstrukcije, obnoviti stubište oštećeno radovima. Uz to, vjerojatno bi bila i viša cijena ovakvog netipskog dizala, s dodatnim statičkim osiguranjima i za njega.
Old 16.01.2019., 17:20   #96
Quote:
Budući da do sada nisam čula za zgrade u kojima dizalo smiju/mogu koristiti samo određeni stanari, voljela bih čuti iskustva onih koji to jesu. Meni to toliko nakaradno zvuči. U životu nisam stala pred lift u koji nisam smjela ući, bilo u Hrvatskoj, bilo gdje u europskim zemljama.
Kod mene se lift poziva ključem, a kad uđeš u njega 1. i 2. kat (firme i sveučilište) imaju također tipke na ključ, mi ostali klikamo na normalne gumbiće. Nije mi to problem, dapače daje mi osjećaj sigurnosti.

Kod obiteljskog prijatelja svaki kat ima svoj ključ
nemam-iksicu is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2019., 17:44   #97
Nije poanta u tome kako se otvaraju vrata, ključem ili bez njega. Ponavljam, rado bih čula za primjer gdje se svi stanari, poštari, posjetitelji i tko već, ne smiju voziti liftom jer nisu sudjelovali u sufinanciranju njegove ugradnje.

Još jednom - kako hitna pomoć, policija ili vatrogasci mogu hitno pristupiti stanu čiji vlasnici nisu sudjelovali u sufinanciranju lifta, a nalaze se na devetom ili bilo kojem višem katu? Hoće li imatelji ključa tada dobiti priliku pokazati svoju humanost, pa čak i hrabrost, primjerice, u tri u noći ustati iz kreveta i otvoriti vrata od svoga stana. Ili neka onaj gore krepa kad nije htio/mogao sudjelovati u ugradnji lifta.

Ideja o selektivnom korištenju lifta ulazi u područje društvenih odnosa o kojima neću ovdje raspravljati, jer bi nas to odvelo u debeli off.
Old 16.01.2019., 18:10   #98
projektnu dokumentaciju moraš imati prije apliciranja za bilo kakav poticaj ili natječaj, bez obzira prošao ti na njemu ili ne , dakle platiti je svojim sredstvima
(sjetimo se samo aplikacije na fondove EU gdje su "prošli" samo oni koji su aplicirali u preko web-stranice i to u prvih 33 sec. ... kako se radi o ISTOM Ministarstvu, jednaki nivo transparentnosti u dodjeljivanju sredstava ne bi me nimalo čudio)
Old 16.01.2019., 19:26   #99
Quote:
Nije poanta u tome kako se otvaraju vrata, ključem ili bez njega. Ponavljam, rado bih čula za primjer gdje se svi stanari, poštari, posjetitelji i tko već, ne smiju voziti liftom jer nisu sudjelovali u sufinanciranju njegove ugradnje.

Još jednom - kako hitna pomoć, policija ili vatrogasci mogu hitno pristupiti stanu čiji vlasnici nisu sudjelovali u sufinanciranju lifta, a nalaze se na devetom ili bilo kojem višem katu?
Hm. Kak nije poanta dal se lift otvara ključem? Pa točno to si pitala. Da, kod mene poštar nemre uc u lift kao ni hitna ni nitko. Ne da nemre uc u lift, nego nemre uc ni u stubiste iza 9 navečer jer se zakljucava - što sam primijetila postaje sve češća praksa.

To s hitnom je dosta tricky - ako si sam doma i strefi te infarkt ali uspiješ čudom pozvat sebi hitnu, onda kaj, očekujemo da je otvoren i haustor i lift i tvoj stan? Teško.
Ako nisi sam doma, onda je potpuno svejedno dal je lift zakljucan.
nemam-iksicu is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2019., 19:54   #100
Quote:
Možda se ne razumijemo, možda sam nešto pobrkala ili zaboravila, ali mi se čini da ja kao posjetitelj ne mogu ući u lift koji vodi do onog dijela novog Importanne Centra koji služi samo stanarima. U drugim zgradama to mogu (pod uvjetom da uđem u zgradu).

Quote:
Još jednom - kako hitna pomoć, policija ili vatrogasci mogu hitno pristupiti stanu čiji vlasnici nisu sudjelovali u sufinanciranju lifta, a nalaze se na devetom ili bilo kojem višem katu? Hoće li imatelji ključa tada dobiti priliku pokazati svoju humanost, pa čak i hrabrost, primjerice, u tri u noći ustati iz kreveta i otvoriti vrata od svoga stana. Ili neka onaj gore krepa kad nije htio/mogao sudjelovati u ugradnji lifta.
Pokušala sam ti odgovoriti u posljednjem odgovoru, ne znam jesi li vidjela?

Naravno da će svaki imatelj ključa pustiti u zgradu i lift ljude koji trebaju ući kako bi otklonili od drugoga ili drugih opasnost koja im (istodobno) prijeti. Mislim da bi u slučaju da spomenute osobe zatraže da im se otvori i objasne razlog zašto moraju ući, a netko im bez opravdanog razloga to onemogući, u pojedinim slučajevima bilo i obilježja kaznenog djela iz čl. 123. st. 1. KZ-a (nepružanje pomoći) ili čl. 125. st. 1. KZ-a (dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom).

Quote:
Ideja o selektivnom korištenju lifta ulazi u područje društvenih odnosa o kojima neću ovdje raspravljati, jer bi nas to odvelo u debeli off.
To je zato što to promatraš kroz prizmu društvenih odnosa, segregacije i diskriminacije, a to je prioritetno imovinskopravni odnos.

No, slažem se s tobom, ne trebamo nastaviti, vrijeme će pokazati kako će to zakonodavac riješiti.
saurus is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:47.