Pogledaj rezultate ankete: Poslije smrti :
|
Idemo u Raj/Pakao/Čistilište
|

|
22 |
25.00% |
Reinkarnacija
|

|
14 |
15.91% |
Ništa (Ništavilo)
|

|
42 |
47.73% |
Nešto drugo ( u kom što)
|

|
10 |
11.36% |
|
|
24.04.2015., 14:08
|
|
no choice
Registracija: Sep 2010.
|
Vjerujem da se čovjek sastoji ne samo od fizičkog i psihičkog, nego da ima i dušu/energiju/kajgod. Nemam pojma što je poslije smrti, svi ponuđeni odgovori su realno mogući jer mi ljudi još nismo svjesni svega i na pitanja poput ovih možda uspijemo odgovoriti sa sigurnošću za 500 ili xxx godina. Do tada možemo samo pretpostavljati i vjerovati i realno svako od tih uvjerenja jednako je vjerojatno. Zanimljiva mi je i pomisao da nas možda nakon smrti očekuje ono što očekujemo ala religiozna osoba će završiti u raju/paklu, ona koja vjeruje u reinkarnaciju će biti drvo itd.  Jedino kaj me živcira je što ljudi često smatraju da ako nešto nije znanstveno dokazano, onda ne postoji. Kao da smo došli do nekog vrhunca znanosti gdje nam ona može odgovoriti na sva pitanja. Pa da si prije 1000 godina ljudima govorio o tome da je svijetlost val i čestica istovremeno, gledali bi te kao luđaka...
U svakom slučaju mislim da je zabavno razmišljati što je nakon smrti ali i da je prilično besmisleno te da bi se trebali posvetiti stvarima na koje stvarno možemo utjecati/spoznati.
|
|
|
24.04.2015., 22:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2015.
|
Quote:
TC_TerrorCore kaže:
Vjerujem da se čovjek sastoji ne samo od fizičkog i psihičkog, nego da ima i dušu/energiju/kajgod.
|
Na temelju čega to vjeruješ? Vjeruješ li onda da čovjekoliki majmuni naprimjer nisu sastavljeni samo od fizičkog i psihičkog. Gdje povući granicu? Ili sve ima dušu, sve što postoji?
Quote:
Jedino kaj me živcira je što ljudi često smatraju da ako nešto nije znanstveno dokazano, onda ne postoji.
|
Odsustvo dokaza nije dokaz nepostojanja. No nema smisla govoriti o nečemu što ne možeš izmjeriti ili dokazati da postoji.
Recimo ja vjerujem da svaku osobu prati vanzemaljac i proučava ju.Nalaze se otprilike 5 m od osobe... Sad ti vanzemaljci su toliko napredni da ih jednostavno ne možemo nikako vidjeti, izmjeriti, kao i da ne postoje, ali postoje. Sad ja mogu reći da samo zato što ih ne mogu dokazati, ne znači da nisu tu. To nema smisla. Ono što se tvrdi bez dokaza, može se i bez dokaza opovrći - hitchensova britva.
Jedino se možemo upitati može li neka civilizacija biti toliko napredna da ih se ne može detektirati premda nisu tu. Ja ne vjerujem da može postojati, no to sam iznio samo kao neki primjer.
|
|
|
24.04.2015., 23:14
|
|
Registrirani škorpion
Registracija: Aug 2010.
|
Quote:
TC_TerrorCore kaže:
Pa da si prije 1000 godina ljudima govorio o tome da je svijetlost val i čestica istovremeno, gledali bi te kao luđaka.
|
liquid sve nas gleda kao luđake. čim netko nešto napiše što se ne slaže s njegovim stavom i svjetonazorom, odmah mora početi srati o nekim svojim sranjima, jer je on najpametniji od svih, i sve što on kaže je apsolutna istina. cijelo vrijeme dežura na ovom podforumu i čeka da netko napiše nešto što mu se ne sviđa, pa da ga on može ispraviti i navesti na pravi i jedini istiniti put.
|
|
|
24.04.2015., 23:21
|
|
Registracija: Dec 2013.
|
Pa nema smisla govorit o nečemu što se ne može spoznati.
|
|
27.04.2015., 18:21
|
|
no choice
Registracija: Sep 2010.
|
Quote:
liquid112 kaže:
Na temelju čega to vjeruješ? Vjeruješ li onda da čovjekoliki majmuni naprimjer nisu sastavljeni samo od fizičkog i psihičkog. Gdje povući granicu? Ili sve ima dušu, sve što postoji?
Odsustvo dokaza nije dokaz nepostojanja. No nema smisla govoriti o nečemu što ne možeš izmjeriti ili dokazati da postoji.
Recimo ja vjerujem da svaku osobu prati vanzemaljac i proučava ju.Nalaze se otprilike 5 m od osobe... Sad ti vanzemaljci su toliko napredni da ih jednostavno ne možemo nikako vidjeti, izmjeriti, kao i da ne postoje, ali postoje. Sad ja mogu reći da samo zato što ih ne mogu dokazati, ne znači da nisu tu. To nema smisla. Ono što se tvrdi bez dokaza, može se i bez dokaza opovrći - hitchensova britva.
Jedino se možemo upitati može li neka civilizacija biti toliko napredna da ih se ne može detektirati premda nisu tu. Ja ne vjerujem da može postojati, no to sam iznio samo kao neki primjer.
|
A gle, kolko ja znam za vjerovanje nije potreban temelj koji od mene tražiš. Al da ti odgovorim na pitanje, da, mislim da sva živa bića imaju dušu/životnu energiju/kajgod.
Ako misliš da nema smisla govoriti o nečemu što se ne može mjeriti/dokazati (s čim se osobno ne slažem), zašto si uopće na ovoj temi?
U vezi tvog primjera/uvjerenja, ok? Ne kužim koja je poanta, pa vjerovanje nikako ne mora biti logično niti smisleno. Baš zbog toga vjerovanja nema smisla opovrgavati. Jedini problem vezan uz vjerovanja (a zapravo uz ljude) je što ih ljudi često predstavljaju kao činjenice i slično, te ponekad vode ka nasilju i ograničavanju slobode drugih. Vjerovanja nisu tu da bi bila dokazana ili ne, ona postoje kako bi se ljudi bolje nosili s činjenicom da postoji šansa da je svijet i život besmislen.
I da, sorry, ne znam multi-quotat 
|
|
|
28.04.2015., 00:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2014.
|
nez jeste svi teen ovde. ja ove god punim 20 i neznam jeli glupo da ovdje objavljujem na ovom podforumu. moram priznat da me ova tema muči već duže vremena. morala sam se ovde obrati i reć šta mi je na pameti. bar da sam si kao neki od vas odredila da postoji nešto dalje ili ne nepostoji. nego jednostavno neznam, neznam i neznam. šta da mislim? za šta da se odlučim? iako uglavnom virujem u Boga. iako su mi se neke stvari desile što nebi mogla objasnasnit ničim naravnim, i što bi bio dokaz nadnarvnog. opet nemogu reć da nas čeka nešto posli smrti. ovo me ponekad zna izuđivat. ima li šta dalje? što vi mislite o tome? jeli iko od vas ima neko iskustvo koje nije uobičajeno?
|
|
|
07.05.2015., 00:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
Rezultati su ohrabravajući! Bravo za sekularnu mladež!
|
|
|
07.05.2015., 16:00
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Mr. Rob kaže:
Rezultati su ohrabravajući! Bravo za sekularnu mladež!
|
Kakve veze ovi rezultati imaju veze sa sekularnošču? I što uopće ovi rezultati mogu govoriti o mladeži? 
Mislim, očito je da se pakao/raj/reinkaracija ne temelji na racionalnom, već su same ideje pokazatelj neznanja i težnje čovjeka da sebe stavi u središte svemira, kao da je sve za njega stvoreno(no nije). Ali i sekularna mladež isto može vjerovati da postoji zivot nakon smrti, a i zašto bi rezultati trebali biti ohrabravajući?
|
|
|
07.05.2015., 16:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2015.
|
Postoji ateistička teorija da je Bog sve ono što se znanstveno ne može dokazati. Uskrsnuće je crkvena teorija, ali nelogicna je po znantsvenoj i fizički nemoguća. Razmislite prije spavanja kad se namještate 10min pa zaspete, a sljedeće jutro nemate pojma kako ste zaspali. Tako ne znamo ni kad ćemo umrijeti niti znamo što se dešava sa nama dok spavamo, samo znamo neku podsvijest tj. san, ono što sanjamo. Ja mislim da je smrt nešto više od sna i spavanja, ali radi na isti način. Možda kad umremo (zaspemo) idemo na višu stepenicu sna, tko zna?
|
|
|
07.05.2015., 16:27
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Idk1 kaže:
Postoji ateistička teorija da je Bog sve ono što se znanstveno ne može dokazati. Uskrsnuće je crkvena teorija, ali nelogicna je po znantsvenoj i fizički nemoguća. Razmislite prije spavanja kad se namještate 10min pa zaspete, a sljedeće jutro nemate pojma kako ste zaspali. Tako ne znamo ni kad ćemo umrijeti niti znamo što se dešava sa nama dok spavamo, samo znamo neku podsvijest tj. san, ono što sanjamo. Ja mislim da je smrt nešto više od sna i spavanja, ali radi na isti način. Možda kad umremo (zaspemo) idemo na višu stepenicu sna, tko zna?
|
Koja je to ateistička teorija?
Nije to san, to je nepostojanje. Što ako se sve ponovno događa, svemir 'umre' i ponovno se dogodi big bang,s ve je isto kao sto je sada, sve se samo ponavlja, ponavlja, zivis isti zivot beskonacno puta, zarobljen si, lišen ikakve mogućnosti promjene(jer slobodna volja ne postoji). Kad umres u ovom zivotu odmah se rodiš u sljedećem(nakon sto se sve ponovno izvrtilo do dana tvog rođenja) i to se desi instantno jer kako si mrtav, ništa ne možeš percipirati, biti svjestan ičega, pa tako ni vremena...
|
|
|
07.05.2015., 16:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
Quote:
liquid112 kaže:
Kakve veze ovi rezultati imaju veze sa sekularnošču? I što uopće ovi rezultati mogu govoriti o mladeži? 
Mislim, očito je da se pakao/raj/reinkaracija ne temelji na racionalnom, već su same ideje pokazatelj neznanja i težnje čovjeka da sebe stavi u središte svemira, kao da je sve za njega stvoreno(no nije). Ali i sekularna mladež isto može vjerovati da postoji zivot nakon smrti, a i zašto bi rezultati trebali biti ohrabravajući?
|
Pod "sekularna", mislio sam "odvojena od religije". Vjerovanje da poslije smrti ne dolazi ništa odvojeno je od većine religija (naravno, uključujući i najzastupljenije, abrahamske).
Istinito je da možeš imati vjerovanje u život poslije smrti i bez religije, ali religija je u većini slučajeva glavni faktor koji potiče ovakva vjerovanja.
Zašto bi trebali biti ohrabravajući? Meni, kao nekome tko teži razumu i racionalnosti i protivi se religiji, itekako jesu – zbog očitih razloga.
Quote:
Idk1 kaže:
|
To nema smisla, budući da je san posljedica fizioloških procesa u mozgu i tijelu, koji prestanu funkcionirati kada tijelo umre.
|
|
|
07.05.2015., 17:36
|
|
Registrirani škorpion
Registracija: Aug 2010.
|
Quote:
liquid112 kaže:
Koja je to ateistička teorija?
Nije to san, to je nepostojanje. Što ako se sve ponovno događa, svemir 'umre' i ponovno se dogodi big bang,s ve je isto kao sto je sada, sve se samo ponavlja, ponavlja, zivis isti zivot beskonacno puta, zarobljen si, lišen ikakve mogućnosti promjene(jer slobodna volja ne postoji). Kad umres u ovom zivotu odmah se rodiš u sljedećem(nakon sto se sve ponovno izvrtilo do dana tvog rođenja) i to se desi instantno jer kako si mrtav, ništa ne možeš percipirati, biti svjestan ičega, pa tako ni vremena...
|
e, daj mi broj od dilera. taj ocito ima dobru robu.
|
|
|
08.05.2015., 00:00
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Scorpione kaže:
e, daj mi broj od dilera. taj ocito ima dobru robu.
|
To je bio samo neki misaoni eksperiment, pokupio to iz True Detectiva prije dan,dva.
|
|
|
05.08.2015., 02:26
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Mar 2014.
|
Tijelo istrune, a duša se preseli u drugo tijelo. Mi smo besmrtni po mom vjerovanju 
|
|
|
16.10.2022., 09:10
|
|
Moderator
Registracija: Nov 2019.
|
Nešto sigurno je, sada jeli to raj, pakao ili reinkarnacija to ne znam.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:54.
|
|
|
|