Natrag   Forum.hr > Društvo > Lijepa naša > Zagreb

Zagreb Dan i noć u metropoli

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 21.10.2020., 20:47   #981
Question

Bok zanima me u smeđu kantu za smeće jel moram stavljati biorazgradive vrećice ili mogu samo u kantu bacati povrće...
Old 21.10.2020., 23:13   #982
Vrećice
DeeJay Dee is offline  
Old 22.10.2020., 17:16   #983
Plastificirana kartonska ambalaža od trajnog mlijeka ide u papir, plastiku ili miješani otpad?
I gdje baciti drvo, tojest drvene letve?
Old 22.10.2020., 17:44   #984
Tetrapak u zutu tj. plastiku. Dasku ili reciklazno ili kraj kontejnera, nece dugo cekati novog vlasnika.
Andrej is offline  
Old 23.10.2020., 08:02   #985
Zanimljivo da ja na teritoriju hrvatske moram istraživati di koji otpad ide. Svaka općina ima svoju politiku oko razvrstavanja otpada.
Inače na mojoj plavoj kanti za papir (isporučitelj čistoča zg) uredno stoji da se u nju baca tetrapak ambalaža.
farfan is offline  
Old 23.10.2020., 13:55   #986
tak i kod mene na moru, tetrapak u papir, a u zg u plastiku. jebiga.
DeeJay Dee is offline  
Old 23.10.2020., 14:22   #987
I sad kao ima smisla razvrstavati otpad.

BBast is offline  
Old 23.10.2020., 18:34   #988
A tetrapak je, objektivno, kompliciran.

Imaš hrpu kartona i nešto malo plastike

Ovisno o procesu kojim se provodi sama reciklaža (a što se apsolutno ne provodi u Hrvatskoj!), ili malo smeta to nešto plastike kad se reciklira karton, ili malo više smeta to nešto kartona kad se reciklira plastika Za tetrapak nema jednostavnog rješenja, ali bi upute trebale biti ipak nešto jednostavnije oko toga
Old 24.10.2020., 15:02   #989
Tetrapak ima i aluminija u sebi?
FuzzBall is offline  
Old 24.10.2020., 15:22   #990
Ima, da, onu foliju iznutra valjda, po tome bi također išao u plastiku prije neg u papir, iako je po sastavu ipak više tj. većinom višeslojna ambalaža tj. papir/karton.

Na moru ga bacam u papir, al prije odvojim plastični čep i njega spljoštenog hitim u pljastik, naravno, a ovde u zg samo odvrnem čep (kao i kod plast. flaša, da se bar unutar njega/njih ne stvara podtlak i plinovi na deponiju) i sveskup hitim u plastiku.
DeeJay Dee is offline  
Old 24.10.2020., 16:04   #991
Quote:
FuzzBall kaže: Pogledaj post
Tetrapak ima i aluminija u sebi?
Jes, unutrasnjost je oblozena tankom alu folijom.
Andrej is offline  
Old 24.10.2020., 16:14   #992
Tetrapak je ako se dobro sjecam svedski izum. Oni koji se kunu u green.

Sastoji od vise slojeva papira/celuloze, alufoljie, te plastkike, mogu naci koje.
Taj je proudkt nemoguce reciklrati.

To je ugradjeno u cijenu mlijeka i sokova.

Neka drzava naplati recimo dvije kune za takvo pakovanje.
ruka-slave is offline  
Old 24.10.2020., 16:20   #993
Mozes ga jedino spaliti, ostane samo tanka svjetlucava folija.
Andrej is offline  
Old 24.10.2020., 16:24   #994
Quote:
AndrejX kaže: Pogledaj post
Jes, unutrasnjost je oblozena tankom alu folijom.
Izmedju alu folije i sadrzaja je sloj plastike, ali ne znam koje.

Bilo bi zanimljivo da netko pokrene odgovornost poizvodjaca ambalaze za hrpu zdravstvenih problema i troskova te smanjene sposobnosti, invaliditeta, smanjene kvlalitete zivota te izgubljene zarade.
ruka-slave is offline  
Old 24.10.2020., 16:33   #995
Quote:
AndrejX kaže: Pogledaj post
Mozes ga jedino spaliti, ostane samo tanka svjetlucava folija.
Par puta sam razrezao i to je bilo vrlo cudno. Hrpa slojeva koja se djelomicno guli. Alu folija mi se cini da je nanosena prskanjem,a ne presanje. Karton impregnuran voskom (kojim?)

Zasto nema neke analize svega toga?
ruka-slave is offline  
Old 24.10.2020., 17:56   #996
Prosle sezone primjetio kako je jedan tetrapak dovoljan za potpalu kamina pa sam primjetio razlicite debljine tog aluminijskog sloja dan kasnije - neki su bas poput tankog sloja laka, a neki poput kuhinjske folije.

Koliko se sjecam jedina opcija je spaljivanje, nesto se probavalo s glistama koje bi pojele papirnati sloj ali ta je prica nekako zamrla.
Andrej is offline  
Old 25.10.2020., 05:18   #997
Da pogadjam, cijela industrija trajnog mlijeka i sokova ovisi o ambalazi copyright Tetrapak. Tzv pametna rjesenja iz Svedske.

Da istrazimo malo sto i tko stvarno stoji iza Tetrapaka (tm)?

Njah, doveli bi u pitanje svedski model borbe protiv klimatskih promjena, a onda bi nas napala Greta Thunberg.
ruka-slave is offline  
Old 05.01.2021., 04:25   #998
Ako netko prati po datumima, a ne pamti tjedne, izašao je novi raspored za odvoz papira i plastike po datumima. Mislio sam da je ovakav odvoz svaka dva tjedna nešto privremeno, no izgleda ništa od toga. Prerijetko je to
mezzzzzo is offline  
Old 05.01.2021., 09:14   #999
Katastrofa. Bio je onaj prvi val korone pa su prorijedili ali isto sam očekivao da će se vratiti na jednom tjedno.
Di da ljudi u malim stanovima bez balkona gomilaju žute vreće s plastikom. Znači ili iznijeti van, što ne bi smjeli, jer ovako grad izgleda užasno ili si stan pretvorit u mini smetlarnik.
Ali i ljudi su lijena bezobzirna gamad. Mi recimo imamo šupe, možeš neku veću kutiju (vešmašina, tv) tamo spremit i iznijet van na dan odvoza.
Moja susjeda 3h nakon odvoza samo iznese kutiju (i to neveliku, koja se može spljoštit i stat u kantu) kraj smeća i boli ju k. I onda to stoji 2 tjedna ili ju vjetar nosi okolo.
farfan is offline  
Old 05.01.2021., 14:51   #1000
mene bi zanimalo otkud odjednom toliko smeća u odnosu na prije 20 godina i više ljudi u gradu je po kvartovima isto kao i prije, ne mogu shvatiti da sad čovjek proizvodi 3x više smeća
pogotovo što se povratna ambalaža (flaše) vraća, i posebno razvrstava papir i plastika, ono
prije je bilo dovoljno 4 obična kontejnera za 3 zgrade, a sad ih ima 10 i svi su uvijek krcati

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:17.