Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest > Domovinski rat

Domovinski rat Domovinski rat bez politike

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 30.11.2010., 14:43   #1001
Quote:
NINJA 07 kaže: Pogledaj post
Mislim da je taj Apo bio pripadnik lX bojne HOSa.

Što se tiče tih u crnim uniformama, ja ih nisam tamo vidio, mogu samo predpostaviti da se radi o "Čapljinskom" dijelu HOSa,(oni su bili sastavljeni pretežno od muslimana) sumnjam da su bili i 10 dana tamo, no moguće je, jer kako sam i napisao, u dva mjeseca bio sam svega par dana u malom zatonu a na terenu ih nisam vidio.
Da, Apo je bio u IX bojnoj HOS-a, ali mislim u sastavu 4. gbr.

Ovi u crnim odorama su bili možda i manje od desetak dana ali je činjenica da su bili i da su sramotili HOS na svakom koraku. Ne znam da li su većinom bili muslimani jer nekolicina njih koje sam poznavao od ranije su bili Hrvati. Taj zapovjednik je usput popunjavao postrojbu pa je meni i suborcu ponudio mjesta zapovjednika vodova. Najviše su mi se zgadili kad su ispred hotela Petka uhvatili starca Srbina, počeli ga naguravat i htjeli ga tući. Starac je vjerojatno imao preko 80 godina, sigurno ne manje od 80. Imali su muda krenut na starca ali kad je u pitanju položaj nije ih nigdje bilo

Uglavnom nisu vrijedni daljnje rasprave.
bracodbk is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.12.2010., 02:33   #1002
Quote:
minceta kaže: Pogledaj post
moj prvi post i moram pisat o Simonu hehehe, viđam ga svaki dan, u kožnoj jakni i vojnčkom kapom sa grbom, dva tri đira i doma, a njegovo doma je jedan mali obični kontenjer! Čak nisam siguran da ima struju uopće.

defense.. ili braco, pretpostavljam da vi znate događaj... pokušaj prodora preko brda u platu,mislim 1995 godine za vrijeme oluje, možete li to malo opisati? sorry ako se već pisalo o tome, nisam gledao.
Po opisu znam da je to Simon vječito maskirna kapa na glavi sa grbom Hrvatskim koji sam mu ja dao, a što se tiće tog prodora preko brda iznad Plata iskreno ne znam ništa a niti sam čuo nešto o tome , u to vrijeme sam bio u akcija Oluja sa svojom jedinicom, a jedino mogu reći što malo ljudi zna da u isto vrijeme kad je trebala početi akcija Oluja je trebala biti akcija na žalost zaboravio sam točno ime 700 specijalaca trebalo osvojiti vrhove brda iznad Vitaljine i jedan manji preuzeti Prevlaku do rt Oštro odnosno bivšu vojarnu JA pod kontrolom UN-a.
Granica je tu točno po ide vrhovima brda iznad tog dijela Konavala i Vitaljine i nitko ne bi tu trebao biti ali su tu položaje imali JA i Crnogorska policija koji su svako malo provocirali.
Akcija je iz nepoznatog razloga bila otkazana iako su svi tada bili spremni i čekali zapovijed da krenu.
Odgovori s citatom
Old 02.12.2010., 14:49   #1003
Quote:
bracodbk kaže: Pogledaj post
Ne znam detalje ali znam da je to bio pokušaj da se uzme jedan bezimeni vis, kota 894 (ili tako nekako, zaboravio sam). U biti četnici su uspjeli iznenadit naše ljude gore i zauzeli su kotu, ali je već sljedeće jutro ekipa iz voda diverzanata vratila taj položaj. Prilikom vraćanja položaja imali smo jednog teško ranjenog diverzanta.
kota je 497 tj duga ljudi su sišli sa čuke u bunker jer je bilo jako granatiranje, a četnici su se popeli i počeli pjevati .bilo ih je šestero. čuku su vratili Brailo,inđi ,tica,zec,baldo bistić i ja.nadomak čuke zasuli su nas minobacačima i tada je ranjen Mirkan teško i baldo okrznut po bradi .miljas je jednoga skinuo sa 500 m iz snajpera 12.7.baldo i zec su iznijeli mirkanaa mi ostali smo krenuli u napad na čuku. pred sam mrak smo je zauzeli ,jer da je pala noć ko zna.nikakvi diverzantski vod nije bio tamo.do 25.8.1995 četnici su pokušavali uzeti tu čuku.pet ili šest ljudi je tamo ranjeno
sarvaš is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.12.2010., 16:31   #1004
Quote:
sarvaš kaže: Pogledaj post
kota je 497 tj duga ljudi su sišli sa čuke u bunker jer je bilo jako granatiranje, a četnici su se popeli i počeli pjevati .bilo ih je šestero. čuku su vratili Brailo,inđi ,tica,zec,baldo bistić i ja.nadomak čuke zasuli su nas minobacačima i tada je ranjen Mirkan teško i baldo okrznut po bradi .miljas je jednoga skinuo sa 500 m iz snajpera 12.7.baldo i zec su iznijeli mirkanaa mi ostali smo krenuli u napad na čuku. pred sam mrak smo je zauzeli ,jer da je pala noć ko zna.nikakvi diverzantski vod nije bio tamo.do 25.8.1995 četnici su pokušavali uzeti tu čuku.pet ili šest ljudi je tamo ranjeno
Eto nisam se mogao sjetit naziva (broja, visine) kote. Znam skoro sve ljude koji su bili gore ali nemam običaj imenovat. Ne znam ticu ni inđija po nadimku ali vjerojatno znam tko su, a ne znam ni tko si ti (pretpostavljam) pa ako hoćeš pošalji privatnu poruku. Da ste bili nekakva diverzantska desetina rekao mi je jedan od vas koji je bio u akciji. Davno je to bilo pa se svih detalja ne sjećam, ali znam da sam s jedne čuke navodio vatru po njihovom topništvu jer je taj dan naše topništvo pokrivalo skoro sve njihove položaje.
bracodbk is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.12.2010., 12:55   #1005
6. prosinca 1991. godine bagra sa istoka je u ranim jutarnjim satima započela dotad nezapamćeni kulturocid granatiranjem stare gradske jezgre Grada Dubrovnika. Taj dan je na Grad palo preko 2000 raznih projektila. Toga je dana poginulo 14 civila i 5 branitelja, a ranjeno ih je 50. Poginula su i tri vatrogasca koji su gasili požar na hotelu Libertas prepunom izbjeglica. Poginuo je mladi fotograf Pavo Urban čije su silke obišle svijet i ostale kao trajno svjedočanstvo barbarstva sa istoka. Taj su dan ginuli i golubovi. U mjestu Sustjepan poginula su četvorica branitelja. Donji video zapis je u sjećanje na njih ali i sve ostale branitelje toga malog mjesta na samom ulazu u Dubrovnik, kao i na sve ostale branitelje Grada koji su toga 6. prosinca pridonijeli da Dubrovnik ne doživi sudbinu Vukovara. Na prvoj crti bilo nas je 163!

http://www.youtube.com/watch?v=P24FH...eature=related
bracodbk is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.12.2010., 22:55   #1006
Quote:
6. prosinca 1991. godine bagra sa istoka je u ranim jutarnjim satima započela dotad nezapamćeni kulturocid granatiranjem stare gradske jezgre Grada Dubrovnika. Taj dan je na Grad palo preko 2000 raznih projektila. Toga je dana poginulo 14 civila i 5 branitelja, a ranjeno ih je 50. Poginula su i tri vatrogasca koji su gasili požar na hotelu Libertas prepunom izbjeglica. Poginuo je mladi fotograf Pavo Urban čije su silke obišle svijet i ostale kao trajno svjedočanstvo barbarstva sa istoka. Taj su dan ginuli i golubovi. U mjestu Sustjepan poginula su četvorica branitelja. Donji video zapis je u sjećanje na njih ali i sve ostale branitelje toga malog mjesta na samom ulazu u Dubrovnik, kao i na sve ostale branitelje Grada koji su toga 6. prosinca pridonijeli da Dubrovnik ne doživi sudbinu Vukovara. Na prvoj crti bilo nas je 163!

http://www.youtube.com/watch?v=P24FH...eature=related
Samo mali ispravak mali cijenjenog prike Braca 163 Branitelja ukupno aktivno uključeno u obranu Dubrovnika prva i druga crta, zapovjedništvo i topništvo koje odigralo jednu od najbitnijih faktora da tvrđava na Srđu ne padne u neprijateljske ruke.

Inače sve pohvale video uradku Braco i nekako mi se činiš barem 20 godina mlađi ili se varam
Odgovori s citatom
Old 05.12.2010., 23:18   #1007
@DEFENSE

Kada je agresor započeo udarati po gradu tog krvavog 6. prosinca 1991. godine?

Je li granatiranje već počelo u ranim jutarnjim satima, i jeste li očekivali taj dan veliki napad od strane četnika?

Kakav je Stari grad izgledao poslije tog 6. prosinca, to je strahota.

Baš gledam neke snimke...

Zadnje uređivanje rezon@tor : 06.12.2010. at 10:09. Reason: uzastopne poruke spojene
felga is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2010., 09:29   #1008
Mislite li da je granatiranje Starog Grada 6.12. bilo direktna posljedica njihovog neuspjeha na Srđu? Da su to učinili u bijesu zbog propasti napada i pretrpljenih žrtava?

I postoji li neki izvor s njihove strane o tom napadu na Srđ?
ZloPrase is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2010., 21:50   #1009
Quote:
felga kaže: Pogledaj post
@DEFENSE

Je li granatiranje već počelo u ranim jutarnjim satima, i jeste li očekivali taj dan veliki napad od strane četnika?

Prvo je počeo napad u osvit zore napad na tvrđavu Imperial na Srđu u 07 00 sati a mislim i na Sustjepan ili je započeo malo kasnije ali nisam siguran (braco zna bolje) sa pješadijom i tenkovima, četnici su nakon žeščeg prvotnog otpora uspjeli se popeti i na samu tvrđavu kada se povlaće unutar tvrđave i brane se iznutra odnosno ne dozvoljavaju ulazak neprijatelja unutar tvrđave borbe se odvijaju desetak metara i manje jedni od drugih, pošto je počelo nestajati streljiva i sve izvjesniji mogući gubitak tvrđave, Branitelji Srđa traže od zapovjedništva obrane da sa svim topništvom (jedan trocjevac, top ZIS i nekoliko minobacaća od 82mm) gađaju tvrđavu iako je postojala mogućnost da se pogode i prostorije odakle su Branitelji pružali otpor što se umalo i dogodilo jer dvije granate pogodile rub prozora na lijevoj strani tvrđave i jedna pogodila rub prozora prostorije srednjeg dijela tvrđave i može se reći da je topništvo tada odigralo važnu ulogu ako ne i presudnu obrani tvrđave, pored toga u to vrijeme se iz smjera grada penjući se pod žestokom vatrom na otvorenom prostoru prema tvrđavi kretalo pojačanje od 7 specijalaca i nakon njih još skupina 5-6 pripadnika ZNG-a sastavljena od istog samostalnog voda tzv. Beduini koji su branili Srđ od njenog početka.
Borbe traju skoro do podne i nakon velikih gubitaka počinje bježanija neprijatelja i usljed bijesa i frustracija nakon neuspjeha počinje masovno granatiranja cijelog Dubrovnika na koji taj dan palo više od 2000 granata sami stari grad biva pogođen sa skoro 700 granata i tada nastaju najveće razaranje starog grada u povijesti Dubrovnika izuzev potresa u 17 stoljeću.
Na taj dan 06.12.1991g. poginulo je 15 civila, 4 branitelja u Sustjepanu i 3 Vatrogasca koji su gasili veliki požar na hotelu Libertas koji bio pun izbjeglica iz okloice Dubrovnika.
A napad se očekivao kao i oni prije njega koji su bili i isto rezultirali porazom četnika.
Odgovori s citatom
Old 06.12.2010., 21:54   #1010
Quote:
ZloPrase kaže: Pogledaj post
Mislite li da je granatiranje Starog Grada 6.12. bilo direktna posljedica njihovog neuspjeha na Srđu? Da su to učinili u bijesu zbog propasti napada i pretrpljenih žrtava?

Sigurno, da je posljedica njihovog neuspjeha napada na Srđ, granatiranje Dubrovnika.
Da li postoji neki izvor s njihove strane o tom napadu, vjerovatno postoji, samo pitanje da li je dostupan s njihove strane.
Odgovori s citatom
Old 06.12.2010., 22:32   #1011
Mora da su im gubici bili jako veliki kad su si dozvolili takav gaf... da pred cijelim svijetom ruše Dubrovnik...

Zadnje uređivanje Keva : 06.12.2010. at 22:44.
Keva is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2010., 23:05   #1012
Quote:
Keva kaže: Pogledaj post
Mora da su im gubici bili jako veliki kad su si dozvolili takav gaf... da pred cijelim svijetom ruše Dubrovnik...
Sječaš se da su govorili da oni nisu gađali Dubrovnik, već to Zenge i Mupovci pale gume, a onda su promjenili pjesmu kad su svijet obišle slike razaranja koja su napravili onda su rekli imaju pouzdane informacije da je između Zengi i Mupovaca bilo međusobnih sukoba pa su tako nastala razaranja.
Odgovori s citatom
Old 06.12.2010., 23:33   #1013
@DEFENSE

Na jednom snimku koji sam gledao sinoć, uglavno da skratim...

Đelo Jusić je pričao, i poslije njegovih riječi dolaze snimke iz 7. prosinca, znači dan poslije...stvarno je bio stravičan prizor Starog grada...

Nego šta je meni tu zapelo za oko...na kraju snimke neki lik sa vunenom kapom na glavi, trenerka adidas i đira Tomosa po Stradunu...
Old 07.12.2010., 00:18   #1014
Quote:
@DEFENSE

Na jednom snimku koji sam gledao sinoć, uglavno da skratim...

Đelo Jusić je pričao, i poslije njegovih riječi dolaze snimke iz 7. prosinca, znači dan poslije...stvarno je bio stravičan prizor Starog grada...

Nego šta je meni tu zapelo za oko...na kraju snimke neki lik sa vunenom kapom na glavi, trenerka adidas i đira Tomosa po Stradunu...
Još je to izgledalo gore jer ja sam se spustio u samu zoru 07.12. u stari grad ali što češ naši ljudi odmah su počeli što prije čistiti ulice od razaranja pa je već dosta toga bilo očišćeno umjesto da sačekaju pa da malobrojni strani novinari to snime s kamerom ili fotoaparatom pa da onda očiste.
A toga na motoru se sječam da sam gledao snimku, mislim da znam o kome se radi.
Odgovori s citatom
Old 07.12.2010., 01:36   #1015
Quote:
DEFENSE kaže: Pogledaj post
Samo mali ispravak mali cijenjenog prike Braca 163 Branitelja ukupno aktivno uključeno u obranu Dubrovnika prva i druga crta, zapovjedništvo i topništvo koje odigralo jednu od najbitnijih faktora da tvrđava na Srđu ne padne u neprijateljske ruke.

Inače sve pohvale video uradku Braco i nekako mi se činiš barem 20 godina mlađi ili se varam
Cijenjni kolega i subroče, taj dan je na prvoj crti obrane (Sustjepan-Nuncijata-magistrala-Srđ-Orkanski visovi-Belveder) bilo točno 163 branitelja, a ukupno (sa topništvom i ostalim pozadinskim postrojbama bilo je oko 800-900 ljudi). Objasnio samti to danas na Bosanci

Braco nije 20, nego 19 godina mlađi
bracodbk is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2010., 01:38   #1016
Quote:
@DEFENSE

Napad je počeo u 5:45 ujutro granatiranjem Srđa, a onda se proširio na Nuncijatu, Belveder i Sustjepan. Nismo očekivali ništa, ali smo bili spremni na sve.
bracodbk is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2010., 01:43   #1017
Quote:
ZloPrase kaže: Pogledaj post

Točno to. Nakon gubitaka na Srđu i Nuncijati kapetan Vladimir Kovačević Rambo u znak odmazde za sve gubitke i zbog totalnog neuspjeha akcije odlučuje granatirati staru gradsku jezgru. Nema izvora s njihove strane pa ni dan danas nisu poznati svi gubici niti sve pojedinosti u svezi toga napada.
bracodbk is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2010., 13:14   #1018
Quote:
Cijenkjni kolega i subroče, taj dan je na prvoj crti obrane (Sustjepan-Nuncijata-magistrala-Srđ-Orkanski visovi-Belveder) bilo točno 163 branitelja, a ukupno (sa topništvom i ostalim pozadinskim postrojbama bilo je oko 800-900 ljudi). Objasnio samti to danas na Bosanci

Braco nije 20, nego 19 godina mlađi
Cijenjeni kolega i suborče, točno to si rekao, ali ja opet kažem da za mene je magistrala druga crta a ne prva crta kao Sustjepan, Srđ,Belvedere pa i Nuncijata ili Strinćjera i Bosanka do pada, pa sad ljutio se tko ili ne, ali to je moje mišljenje.
Jer po istom kriteriju kako si ti nabrojao sve točke obrane onda se slobodno svi položaji uz more dužinom obale grada isto mogu reći da su prva crta a nisu.
A tebi sam rekao da je nas 17 sve skupa 2-3 dana držalo Srđ i Sustjepan dok vi niste preuzeli i držali stalno a nas 9 vratilo se na Srđ.
Ako se ne varam nešto se nisu baš gurali da idu na Srđ ili Sustjepan, mi gore stalno bili u deficitu u ljudstvu, imali smo ispomoć sa dva- tri Branitelja sa Belvederea i magistrale ali stalno isti a ne da su se mijenjali, a tako je bilo i kod vas opet ako se ne varam.
A za krive godine oprosti, nije mi bila namjera te postarati za jednu godinu.

Zadnje uređivanje DEFENSE : 07.12.2010. at 13:22.
DEFENSE is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2010., 13:24   #1019
I gdje je Alfa 146, nema ga u zadnje vrijeme ?
Odgovori s citatom
Old 07.12.2010., 13:57   #1020
da se i ja malo uključim u raswpravu. od listopada do polovice 12.mj sve organizirane jedinice slane su uvijek na druge položaje krpati rupe pa je stoga bilio vrlo malo smjena ljudstva.1.bojna znači magistrala, orkanski visovi,zlatni potok, belveder,do petlje.2.bojna od petlje ,do sustjepana.kružilo se na smjenama po 4-5 dana.nisam pobornik ni popuna na dva do tri dana jer to se pokazalo lošim kroz 10.mj. na bosanci se to pokazalo lošim jer puno različitih postrojbi slalo je po 5 do 10 ljudi. bilo je tu i napuštanja položaja,nemara itd.čast i slava izuzecima.
sarvaš is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:24.