Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Putovanja > Destinacije i putopisi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 08.09.2016., 23:02   #1001
Hvala svima!
Carla Marx is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2016., 13:04   #1002
Evo mene opet.

Zanima me koja nam se ulaznica za Dvorac najviše isplati? Ova za 12 EUR s audio vodičem koja uključuje sve ostalo ili Vremeplov za 12 EUR koja uključuje sve ostalo (osim, valjda, audio vodiča) ili je ok i ova Dvorska za 10 EUR? Ne znam postoji li još koja.

I je li bolje ići gore uspinjačom ili vlakićem (negdje sam pročitala da ima i neki vlakić, ali se ne sjećam gdje), za koji sam zaboravila otkud kreće i koliko košta.

I koliko košta vožnja brodićem po rijeci i isplati li se?

Što još "moramo" obići, a da se plaća (osim dvorca, eventualno brodića i izložbe fotografija Sebastiana Salgada)?

Čisto da znam koliko eura da ponesem.

Al ok, pretpostavljam da postoji neki bankomat Unicredit banke i da se može plaćati Maestrom barem nešto od toga. Ove ulaznice za muzej bih kupila odmah jer su 10% jeftinije ako se kupe preko neta.
Carla Marx is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2016., 13:15   #1003
Unicredit banka je na Prešernovom trgu, to je kod tromostovja.
Meni je na grad najbolje ići pješke. Nije baš nešto problematićno doć do gore, a lijepa šetnjica je.

Što se tiće razgledavanja s brodom, mislim da je previše para za to što se nudi. Sve to možeš pješke, a puno bolji pogled je nego s broda. Rijeka je dosta nisko, obale su visoke, i ne vidiš baš previše.
Možda jedino vidiš nutrije...
nukac is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2016., 14:15   #1004
Slažem se za brod....niš posebno. Doduše mi smo išli u prosincu i jedini razlog zašto smo se odlučili je višak vremena i jeftine karte (tada u bile 5 eura po osobi, što je mislim čak 50% jeftinije nego u sezoni)

Na grad smo išli uspinjačom - krasna je i ugodna, sva u staklu. Platili smo jedino karte za nju, ostalo gratis. Tako se ne može vidjeti baš sve gore, ali vidi se dovoljno
VK Girl is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2016., 14:17   #1005
Samo da dodam - ako možete odite na nočnu vožnju brodom+večera. E to je doživljaj
VK Girl is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2016., 14:17   #1006
izložbu S. Salgada svakako preporučujem, i to na oba mjesta - u Muzeju grada i u Jakopičevoj galeriji. Ista karta vrijedi, ja sam išla u dva dana razmaka, nisu mi gledali datum. Baš mi je otkriće, snažan doživljaj. Ostali dio gradskog muzeja mi je bio nekako underwhelming, očekivala sam više. Bolji mi je povijesni pregled gore na Dvorcu (tj. pregled povijesti Slovenije i Ljubljane), gore ima dosta interaktivnih stvari i mislim da ti audio vodič nije nužan. Interaktivih sadržaja ima toliko da je pitanje hoćeš li imati dovoljno vremena i koncentracije. S druge strane, i Moderna (edit: Narodna) galerija mi je bila baš dobra, dobiješ presjek slovenskog slikarstva do početka 20.st., ako te zanimaju takve stvari i budeš imala oko dva sata i za to (karta je oko 8 eura, sa studentskim popustom 3).

Ni meni se vožnja brodićem nije učinila neophodnom, kad se prošeta uzduž i poprijeko Ljubljanice par puta mislim da nema neke dodane vrijednosti. Gotovo sve sam plaćala, ili mogla platiti, karticom (hranu, ulaznice, kartu za vlak).

Zadnje uređivanje Lizzie M : 09.09.2016. at 15:30.
Lizzie M is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2016., 14:30   #1007
Vlakić ide na grad ( nisam još ćuo, da bi ga zvali dvorac) tamo negdje sa Tromostovja ili ispred Magistrata ( Robbova fontana). Neznam koliko košta, uspinjaća nije baš jeftina. Ja sam pješke bio gore više stotinu puta. To je oko 10-15 minuta. Ima jedan strmi put sa sjevera od tržnice- od spomenika pjesniku Valentinu Vodniku. ( Malo naprijed je i uspinjaća.) Meni je lijepše sa južne strane nekoliko varianti, možda najbolja po Gornjem trgu i lijevo gore kod crkve sv. Florjana.

Inaće ljubljanski grad nikada nije bio dvorac za aristokraciju. U feudalnoj dobi imali su ga Spannheimi sa Koruške, manje više kao utvrdu za odbranu Ljubljane i okolice. Imali su kasnije gore sjednice kranjski deželni stanovi, pa su u gradu u gotičkoj kapeli grbovi svih kranjskih plemiških familija one dobe. A početkom 20. stoljeća bio je u funkciji zatvora, pa je gore među drugima zatvoren i Ivan Cankar.

Pravi dvorac je u Ljubljani bio recimo Tivolski grad. Ili Cekinov grad kod hale Tivoli. Tivolski grad je neko vrijeme bio u vlasništvu čuvenog maršala Radetzkog, koji je u starim godinama tu i živio. Sada je tamo grafićki likovni centar i izložbe.

Meni je ljubljanski grad najviše vrijedan kao razgledna točka. Prenovljen je tako, da je posebno na centralnom platou dosta moderniziran, nekima se to sviđa, nekima ne. U gradu je osim restorana, kavarne i suvenirnice i nekoliko izložbi. Mislim da je najveća povijestna.

Slažem se sa nukcem, da se Ljubljana uz Ljubljanicu bolje vidi ako šetaš gore nego na rijeci sa brodićem. Jer je to u gradu dosta uzak kanal, prirodni brijeg je do prije oko 100 godina bio sve do kuća na oba brijega rijeke. Više uzvodno je Ljubljanica šira, pa je lijepo pogledat npr. Plečnikova stepeništa sa vrbama u visini Trnova. Ako su noge već umorne, možda je vožnja brodom ipak dobra opcija.

Zadnje uređivanje kranjski janez : 09.09.2016. at 14:54.
kranjski janez is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2016., 14:47   #1008
Quote:
Lizzie M kaže: Pogledaj post
S druge strane, i Moderna galerija mi je bila baš dobra, dobiješ presjek slovenskog slikarstva do početka 20.st., ako te zanimaju takve stvari i budeš imala oko dva sata i za to (karta je oko 8 eura, sa studentskim popustom 3).
Mala korekcija. U Modernoj galeriji imaš presjek slovenskog slikarstva naravno ne do početka 20. stoljeća, nego od početka 20.st. A mislim, da ne baš puno sasvim suvremenih stvari. Dakle, manje-više cijelo 20. stoljeće.

A u većoj Narodnoj galeriji preko puta diagonalno imaš dobar, u poslijednoj godini proširen presjek slovenskog slikarstva uglavnom do poćetka 20. stoljeća. Većina slovenskih impresionista je još u Narodnoj galeriji, a neke slike su u Modernoj.

U Narodnoj galeriji su uz slovenske i međunarodni umjetnici. A kronološka granica tu i nije tako oštra, ako se uzme, da je sada u Narodnoj galeriji izložba Zorana Mušića, koji se proslavio u Parizu i Veneciji - uglavnom je stvarao u drugoj polovini 20. stoljeća.
Odgovori s citatom
Old 09.09.2016., 15:17   #1009
Uh, koliko korisnog, informativnog i lijepog teksta u vašim odgovorima.

Hvala svima! Prošla sam 20-ak stranica ove teme, tripadvisor, sve kopirala u dokument u wordu i printam, pa od sutra kreće guštanje. Javim se s dojmovima kad se vratimo!

Mislim da ćemo definitivno ići na izložbu, u "dvorac" (bit će mi zanimljivo, ja sam osoba koja je u stanju provesti 5 sati u bilo kojem muzeju i da mi je i dalje zanimljivo), park Tivoli, Vigo, možda neku crkvicu, a vidim na tripadvisoru da kod neke roze crkve (koja god to bila) imaju i besplatne ture po Ljubljani, ali ne znam u koliko sati. Valjda ćemo sve uspjeti obići.
Carla Marx is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2016., 15:29   #1010
Quote:
kranjski janez kaže: Pogledaj post
Mala korekcija. U Modernoj galeriji imaš presjek slovenskog slikarstva naravno ne do početka 20. stoljeća, nego od početka 20.st. A mislim, da ne baš puno sasvim suvremenih stvari. Dakle, manje-više cijelo 20. stoljeće.

A u većoj Narodnoj galeriji preko puta diagonalno imaš dobar, u poslijednoj godini proširen presjek slovenskog slikarstva uglavnom do poćetka 20. stoljeća. Većina slovenskih impresionista je još u Narodnoj galeriji, a neke slike su u Modernoj.

U Narodnoj galeriji su uz slovenske i međunarodni umjetnici. A kronološka granica tu i nije tako oštra, ako se uzme, da je sada u Narodnoj galeriji izložba Zorana Mušića, koji se proslavio u Parizu i Veneciji - uglavnom je stvarao u drugoj polovini 20. stoljeća.
ajoj, ispričavam se, mislila sam naravno na Narodnu galeriju (od gotike do Kobilce, Grohara, Mušiča...).
Lizzie M is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2016., 16:17   #1011
Quote:
Bezveze kaže: Pogledaj post
Ovdje mozes pronaci informacije o parkingu i koliko kosta.
Subotom se vani naplacuje do 13h, a radnim danom do 19h. Ostalo je besplatno. Za garaze pogledaj na linku, koja je blizu tvog smjestaja.

http://si.parkopedia.com/parking/met...000/ljubljana/
Samo kopiram informacije o parkingu... Nadam se da jos vrijedi.

Sent from my D5316 using Tapatalk
Bezveze is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.09.2016., 22:11   #1012
Quote:
Carla Marx kaže: Pogledaj post
kod neke roze crkve (koja god to bila)
Roza crkva je najvjerojatnije tzv. frančiškanska, na Tromostovju kraj Prešernovog spomenika.

Cjenik za uspinjaču: http://www.ljubljanskigrad.si/sl/gra...tja/vzpenjaca/

Karta u jednom smjeru je 2,20 EUR i to stvarno nije skupo, ode se gore uspinjačom za doživljaj a natrag pješke.
Old 06.10.2016., 11:09   #1013
Lijepi pozdrav,

Planiram u subotu malo na izlet do Ljubljane pa me zanima do kada rade parkinzi u centru? Ima li neko preporuku gdje jeftino parkirati (do 1 euro po satu).

Možete mi dati također i neku preporuku ok jeftinijeg restorana (pašta+meso itd) ako netko zna?

Šta vidjeti u toj Ljubljani, ja sam planirao malo švrljati po centru, ručati i otići do BTC-a pa da ne propustim nešto zanimljivo za vidjeti, centar, stari grad.....?

Hvala Vam unaprijed na prijedlozima...
BlueLabel is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.10.2016., 21:40   #1014
Quote:
BlueLabel kaže: Pogledaj post
Lijepi pozdrav,

Planiram u subotu malo na izlet do Ljubljane pa me zanima do kada rade parkinzi u centru? Ima li neko preporuku gdje jeftino parkirati (do 1 euro po satu).

Možete mi dati također i neku preporuku ok jeftinijeg restorana (pašta+meso itd) ako netko zna?

Šta vidjeti u toj Ljubljani, ja sam planirao malo švrljati po centru, ručati i otići do BTC-a pa da ne propustim nešto zanimljivo za vidjeti, centar, stari grad.....?

Hvala Vam unaprijed na prijedlozima...
Sta nitko?
BlueLabel is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.10.2016., 21:59   #1015
pročitaj malo temu unatrag, doslovno jednu stranicu prije imaš gotovo sve odgovore na svoja pitanja.
Lizzie M is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2016., 18:48   #1016
3 studenta planiraju ići u ljubljanu na 3 noći uključujući i doček nove godine. Isplati li se? Kakav je provod po ulicama i bircevima? bus ili vlak? preporucujete?
KrmeZvanoNerast is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2016., 01:25   #1017
Isplati li se? Ne. Mislim, da vas nitko neće isplatit. Vi ćete trebat platit kao turisti. Naravno ne za šetnju po gradu ili slušanje muzike. Dakle, ne isplati se ali je lijepo. Puno ljudi i turista vani već sada. Prelazak u Novu godinu u centru grada obićno dočeka oko 30.000 ljudi. Evo, tako približno izgleda ovih dana, kad padne mrak:

https://www.visitljubljana.com/sl/ob...jubljani-2016/
Odgovori s citatom
Old 07.12.2016., 10:49   #1018
Hahah, hvala lijepo na odgovoru, pogresno sam se izrazio
KrmeZvanoNerast is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2016., 13:22   #1019
Odite busom, brže je i jeftinije...prošle godine su imali 3 stagea na 3 trga, svaki sa različitom muzikom...možete šetati od jednog do drugog...ima puno štandova vani s kuhanim vinom i tek nekoliko s hranom, ali ima i nekoliko fast food restača za vas mlade plićeh džepa. Moglo bi vam biti dobro ako ste nezahtjevni i volite puno šetati. Možda na webu provjeriti izvođače za NG?
VK Girl is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2016., 15:32   #1020
Tu je glasbeni program na silvestrovo u centru LJ:

https://www.visitljubljana.com/sl/ob...ih-trgih-2016/

Mislim da fale u tom programu još izvođaći za Prešernov trg ( Tromostovje) - ne vjerujem da tamo ne bi bilo muzike.
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:42.