Audio i video tehnika HiFi, TV, HD, satelitska, kamere i ostala potrošačka elektronika
Podforum: Sam svoj elektroničar |
|
|
12.05.2011., 18:50
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Jul 2008.
|
Quote:
Blade Runner kaže:
Najavažinije je da imaju bolji premaz, znači manja refleksija na svijetlu, dublju crnu boju (infinite black) a samim time i bolji kontrast.
|
Pa to je istina, bolji premti su jako bitni.
Ali kada se već priča o pustim linijama onda ovo godine 3D modeli imaju imaginarnih 1200 linija, valjda ćemo dogodine u "D modelima G40 ako ga bude dočekati to.
Isto ja kolko god ne trebam 3D bi se mašija za GT30 zbog dizajna, izrade same te još nekih sitnica.
|
|
|
12.05.2011., 19:23
|
|
Browncoat
Registracija: Jan 2008.
|
Eh sad s ovim nepozeljnim novim televizorom u stanu, sto uciniti?
Prvo, htio bih spojiti PC i televiziju i pogledati seriju u 1080p. To se radi s HDMI kabelom? Preko puta ulice prodaju 5 metara za 300kn a to mi se cini skuplje nego bi trebalo, gdje ima nesto jeftinije? Treba mi 4-5 metara.
Drugo, ustekao sam nekakav bijeli kabel u TV i imam par programa medu kojima nisu HRT1 i HRT2, pretpostavljam da to nije digitalni signal. Cesto imam neke trzavice u slici zbog doticnog kabela. Kako da sredim digitalni program?
Zadnje uređivanje Vexdran : 12.05.2011. at 19:36.
|
|
|
12.05.2011., 21:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2007.
|
Quote:
the.elles.d kaže:
Zašto nije cijeli komp spojio na Vartin akumulator? Tada bi imao svugdje istosmjernu struju ![:)](images/smilies/smile1.gif)
|
Relativno je lako za napajanje onog malog DAC-a; baterije i slučaj riješen !
Ali za PC je problem puno složeniji.
Evo mišljenja jednog iskusnog DIY-era:
"Akumulatorsko napajanje. Potrebne su grane 12V, 5V i 3,3V za comp.
Prvo je direkt, a za 5V i 3,3V treba regulacija.
Ne znam što neko nije spomenuo. Ne izgleda mi komplicirano, a nema čistije jednosmerne struje od toga.
Nije jeftino, jer treba dosta struje za 5V i 3,3V grane, pa treba i više akumulatora, koje opet treba real-time puniti sa odgovarajućom skalamerijom, ali to bi bilo to, ako neko već juri najbolje.
Jedino ne znam kod regulacije 5V i 3,3V koliko bi se stvarala disipacija...
Moglo bi se napraviti i napajanje sa jednim 12V akumulatorom i sa 3-4 komada od 5V (ili 6V) u paralelu iz kojih bi se izvlačile grane 5V i 3,3V. "
A evo i komentara na to :
"Ma takav ispravljac bi bio velik, tezak, skup, i razvijao bi veliku toplinu oko sebe. Prakticno kao pojacalo u A-klasi, ili cijevno pojacalo. Ako netko i moze prihvatiti takvo nesto za napajanje kompjutera, ostaje jos i cijena koja nece biti mala. No vidjali smo i vecih "ludosti".
Ovo riješenje s akumulatorima bi bilo veliko, tesko i skupo. Spustanjem napona sa 6V na 3,3V pola snage akumulatora ide u toplinu... A ni stanice za punjenje akumulatora nece biti male, lagane, jeftine i hladne...
Naravno, trebalo bi napraviti i "cistu" maticnu plocu, sto je vec malo teze vjerovati da ce se u skoroj buducnosti ostvariti...
Kad malo razmislim, sto fali gramofonu i CD playeru?"
Zapravo se raspravlja o kvalitetnom napajanju za HTPC ( služi prvenstveno kao medijski server , za vrlo kvalitetan Hifi sustav, naravno, sa kvalitetnim vanjskim DAC-om.). Iako taj HTPC ima već u sebi kvalitetno pasivno napajanje, (ventilator je samo na procesoru i to s regulacijom brzine/buke) ipak se radi o shwitching napajanju.
Ako je bitno da i u "normalnom" PC-u, komponente dobiju dobar, stabilan napon i struju, to je još bitnije kod uređaja koji očitava glazbene zapise sa Hard diska, te ih šalje na neki izlaz (USB, SPDIF...) za dallnju obradu DAC-om.
Da, na kraju ispada da je sve bitno... možda čak i boja, front panela uređaja...
![lol](images/smilies/lol.gif)
|
|
|
12.05.2011., 22:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2010.
|
Quote:
Bara kaže:
Pa to je istina, bolji premti su jako bitni.
Ali kada se već priča o pustim linijama onda ovo godine 3D modeli imaju imaginarnih 1200 linija, valjda ćemo dogodine u "D modelima G40 ako ga bude dočekati to.
Isto ja kolko god ne trebam 3D bi se mašija za GT30 zbog dizajna, izrade same te još nekih sitnica.
|
Možda, mislim da je to samo zbog 3D efekta tu, G model je vrh Panasonicove 2D ponude a ujedno i njihov najpopularniji model što je i 100% zaslužio. Svake godine su sve bolji al upravo one sitnice koje su me smetale na G20 i zbog čega sam ga ipak preskoćio su popravljene u G30 (900linija od 1080, floating blacks, velika refleksija na suncu, bučan ventilator, 50hz bug...sve ispravljeno) tak da mislim da se budu više fokusirali sljedeće godine na 3D i dizanje multimedijskih mogučnosti jer ne sviđa mi se kak je riješeno snimanje na usb hdd na G30 a vjerujem ni mnogim drugima. Kvaliteti slike se nemre niš pregovorit.
|
|
|
12.05.2011., 22:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2010.
|
Iskreno, moj komentar je bio sarkastičan. Iako za današnje doba, čudi me kako sklapanje takvog čudovišta nije snimljeno i postavljeno na youtube.
Zašto je bilo sarkastično? Bit pročitan s diska biti će identičan kad se pojavi na digitalnom izlazu (koji god on bio). Istosmjerna, izmjenična 110v ili 220v - svejedno je ![:)](images/smilies/smile1.gif) Da nije tako komp ti ne bi baš dugo radio.
I nije problem dobiti +3.3v, +-5 i +-12V iz +12V (ne zaboravi minuse) - DC-to-DC konvertera ima ko u priči. Puno veći problem je kapacitet akumulatora.
Da li vanjski dac napajati baterijama ili normalnim ispravljačem - to je već domena analognog pa je potrebno koristiti uh... khm, osciloskop
@Blade
G20 je imao ventilator?
|
|
|
12.05.2011., 22:31
|
|
Registrirani korisnik
|
nije, ispričavam se, nisu se ljudi žalili na glasan ventilator nego na zujanje kad je brightness na ekranu povišen. Već je prošlo dosta vremena pa sam malo zaboravio što je bilo.
|
|
|
12.05.2011., 22:49
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
Blade Runner kaže:
Možda, mislim da je to samo zbog 3D efekta tu, G model je vrh Panasonicove 2D ponude a ujedno i njihov najpopularniji model što je i 100% zaslužio. Svake godine su sve bolji al upravo one sitnice koje su me smetale na G20 i zbog čega sam ga ipak preskoćio su popravljene u G30 (900linija od 1080, floating blacks, velika refleksija na suncu, bučan ventilator, 50hz bug...sve ispravljeno) tak da mislim da se budu više fokusirali sljedeće godine na 3D i dizanje multimedijskih mogučnosti jer ne sviđa mi se kak je riješeno snimanje na usb hdd na G30 a vjerujem ni mnogim drugima. Kvaliteti slike se nemre niš pregovorit.
|
Je vrh ponude taj G20 od 2D only TV-a kod Pansonica al i nije najbolji za 2D, sašje ga VT30.
Ma tih 900 i 1080 linija se i ne primijeti razlika, premala je. G20 ti nema vent dok G30 je taj koji ga ima.
Floating blacks je detaljno od recenzenata objašnjano kako i di se jave.
Ovo oko 50Hz buga je dosta diskutabilno i ako šta postoji nije ispravljeno al je dalko bolje nego anomalije što se događaju kod konkurenata. Idealno se plazma gleda sa IFC na off.
Inače malu reflaksiju ima i G20, ono di je G30 bolji je što manje blijedi na Suncu al opet je to lošije od jednoga GT30 i pogotovo VT30.
Sama slika je jako dobra ali bila je i na G20 samo što je ovdi još poboljšana.
|
|
|
12.05.2011., 23:09
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Bara kaže:
Je vrh ponude taj G20 od 2D only TV-a kod Pansonica al i nije najbolji za 2D, sašje ga VT30.
Ma tih 900 i 1080 linija se i ne primijeti razlika, premala je. G20 ti nema vent dok G30 je taj koji ga ima.
Floating blacks je detaljno od recenzenata objašnjano kako i di se jave.
Ovo oko 50Hz buga je dosta diskutabilno i ako šta postoji nije ispravljeno al je dalko bolje nego anomalije što se događaju kod konkurenata. Idealno se plazma gleda sa IFC na off.
Inače malu reflaksiju ima i G20, ono di je G30 bolji je što manje blijedi na Suncu al opet je to lošije od jednoga GT30 i pogotovo VT30.
Sama slika je jako dobra ali bila je i na G20 samo što je ovdi još poboljšana.
|
Misliš G30, pa naravno VT serija je uvijek rezervirana kao najbolja ali košta mislim bar od 13 - 15 tisuča kuna i 3D je. Ovo sam i govori za 2D only. Iskreno ja taj 50hz bug nisam nikad primjetio, niti ga je primjetio iko na Europskim (našim) modelima plazmi G30e tako da sumnjam da postoji uopče, primječeni su na g30b koji su iz UK i koji imaju neku ugrađenu komponentu u sebi (zaboravio koju) koja nije aktivna a ljudi pretpostavljaju da je ona uzrok. Panasonic je to riješio ako neko slučajno primjeti il neš tako što je uveo IFC ne samo ON/Off nego i srednju vrijednost.
A to nemreš znat dal se primjeti il ne sve dok nemaš bar neko vrijeme npr G20 i G30 jedan do drugog. Ja sam do sad imo 50hz lcd koji je imo 300linija i ovo je sad potpuno novi doživljaj dok gledam neke akcijske filmove il sport poput tenisa ili fuce.
Da, u pravu si, manje bljedi na suncu al znam da kad sam prije imo G20 na probnom roku da i sa spuštnim roletama sam vidio svoj odraz, ovdje sad na G30 ništa.
Floating blacks problem sa G20 je potpuno uklonjen u G30
Bila je i na G20, pa G20 je i počeo priču o nevjerojatnoj slici i steko veliku poplularnost stoga je Panasonic napravio i jedan marketinški vrlo dobar potez. Izbacili su V seriju koja je u 2010 bila top 2d only ponude i napravili da je G serija top u 2011. Naravno unaprijedili su sliku na svim segmentima, točno ono što su korisnici i tražili
|
|
|
13.05.2011., 01:41
|
|
U samoizolaciji
|
50 Hz bug ima i dalje jel se javlja kada je IFC na off(pogledati recenzije na HD Televiziji), a molim te reci mi zar nije na on i kada je na mid, a svaka prisutnost IFC-a je ipak nepoželjna i unazoč možebitnom primjećivanju 50Hz bugu ga je poželjno skroz isključit. Od IFC-a uvije više mana nego koristi.
Gledao sam ja G20 i G30 jedan pored drugoga i ne vidi se razlika, uostalom i sami recenzenti kažu da ovih 1080 linije nije stalno nego zna biti i 900 ovisno o uzorku. Druga stvar su 50Hz LCD-ovi pa čak i oni sa 100 ili 200hz jel se do pokretne rezolucije dolazi računanjem nečega nepostojećeg.
Zapravo Pansonic je sa plazmama popularan bio uvijek al je boom doživio sa prvim NeoPDP modelima što su bili G10 i V10, znači još i prije nego li je postojao G20. Ipak G30 naspram V20 nije unaprijeđenje u svim segmentima, zapravo taman u pola stvari je jedna bolja u pola druga, stoga i treba VT30 pogledati koji je cijenom orpilike jednak kao V20 u doba izlaska na tržište.
|
|
|
13.05.2011., 02:35
|
|
Registrirani korisnik
|
ma sa tim se bugom uopće ne zamaram pošto su ga neki portali primjetili, neki čak i nisu a njima je poso da traže dlaku u jajetu. Ja ga vjerojatno nebi skužio ni da neko prstom upre u njega i kaže to ti je to.
možeš mi molim te dat link di piše da je 900 linija a ne 1080 ovisno o uzorku da si malo pročitam o tome.
je, al mislim da je ove godine G30 sa svim poboljšanjima (neoplasma panel najbitniji...) bolji od V20 a ovom je cijena i dalje veća za skoro 2000kn, sad su ih polako počeli povlačit iz prodaje.
Zadnje uređivanje Blade Runner : 13.05.2011. at 02:40.
|
|
|
13.05.2011., 08:23
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
the.elles.d kaže:
Iskreno, moj komentar je bio sarkastičan. Iako za današnje doba, čudi me kako sklapanje takvog čudovišta nije snimljeno i postavljeno na youtube.
Zašto je bilo sarkastično? Bit pročitan s diska biti će identičan kad se pojavi na digitalnom izlazu (koji god on bio). Istosmjerna, izmjenična 110v ili 220v - svejedno je ![:)](images/smilies/smile1.gif) Da nije tako komp ti ne bi baš dugo radio.
I nije problem dobiti +3.3v, +-5 i +-12V iz +12V (ne zaboravi minuse) - DC-to-DC konvertera ima ko u priči. Puno veći problem je kapacitet akumulatora.
Da li vanjski dac napajati baterijama ili normalnim ispravljačem - to je već domena analognog pa je potrebno koristiti uh... khm, osciloskop ![:)](images/smilies/smile1.gif)
|
Da, bit bi trebao biti isti, s bilo kojeg izvora...ali...
U praksi je kolega, kad je nabavio kvalitetan ext. DAC, isprobao nekoliko Laptopa i dva PC-a, kao izvore glazbe s Hard diska (sve s istim softwareom
JRiver 2000/Foobar). Međutim, glede zvuka, razlike su bile evidentne !!
E sad, u kojem dijelu računala se javljaju te razlike (jitter inače može biti na više mjesta u računalu), nismo previše analizirali.
Evo jedan kolega navodi:
"PC je sofisticirani hardversko/softverski sklop i oba elementa u konačnici utječu na kvalitetu zvuka, jer neizbježno moraju interaktirati.
Driveri, file format, kvaliteta kojom se ripa u wav ili flac, softverski player, napajanje kompa, sadržaj iznutrica kompa, optimizacija operativnog sustava, optimizacija softerskog playera, kako je rješeno zasebno napajanje audio sučelja koje se koristi za reprodukciju, elementi hardvera poput tipa HDD-a, koliko je dobar clock USB hosta u startu (clock USB kontrolera na računalu), koliko je 'bolji' clock korištenog sučelja, bla, bla, bla....
Sve u svemu, želim reći kako je napajanje i njegovo rješavanje (koliko je to razumno moguće) samo jedan mali segment kojim će se postići bolja kvaliteta reprodukcije sa računala."
Evo i jednog uproščenog opisa interakcije računala/USB-SPDIF konvertera/DAC-a:
"DAC-ovi koji primaju usb ne trebaju nikakvu karticu. Dacovi koji imaju SPDIF ulaz, znači vremenski klokiran signal moraju između kompa i daca imati uređaj (ili eksternu karticu) usb/spdif konverter. Low level solucija je vođenje spdif signala sa kartice u kompu u dac, još lošija vođenje analognog signala sa kartice.
Proces pretvaranja datotečnog formata u digitalni počinje već playerom u kompu. Player (npr Foobar) uz upotrebu procesora u kompu pretvara različite data formate ( Ape, Flac, wav,wma ogg itd) u data streeming format, međusobno se razgovarajući o paketima preko usb-a sa USB/SPDIF konverterom. Tek sad u njemu (konverteru) nastaje digitalni audio format (spdif) koji je onda spreman primiti dac. DAC primljeni signal reklokira ( a može imati i ulogu master kloka pa klokirati signal već u usb/spdif konverteru) i procesira te šalje svojim čipovima koji imaju funkciju pretvaranja signala u analogni, koji onda ide u analogni dio DAC-a koji taj sad već analogni signal kondicionira (pojačava) na standard od oko 2v."
Zato je kolega nabavio (po narudžbi), kvalitetan HTPC, da mu transport bude što kvalitetniji.
Isprobao je i Laptop sa njegovom baterijom, ali je zvukovno bilo lošije nego s mrežnim napajanjem (s izvađenom baterijom).
Također je bilo razlike kod uporabe raznih strujnih kabela za HTPC (jedan exstra skupi posrebreni-iz setupa, je najviše vrištao, najbolji je bio onaj tvornički za HTPC...).
Bilo je čujne razlike i između USB kabela, međusobno.
Naravno i između Digitalnih cax; međusobno i uspređivano sa Optičkim...
U večini tih situacija sam bio prisutan i osobno se u to uvjerio (i u vlastitom setup-u i u njegovom...).
To će se sve pokušati kod proizvođaća dići na kvalitetniji nivo (nisu to neke
previše drastične razlike; uglavnom).
Međutim, loše je u tome što će nam firme opet "prodavati i malo magle", pa će cijene nekih uređaja, a pogotovu USB i sličnih kabela "podivljati" kao i u analogiji....
Zadnje uređivanje olif : 13.05.2011. at 09:02.
|
|
|
13.05.2011., 09:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2006.
|
Oli, drag si nam, i zapravo se već jako brinemo da te audiofilski virus totalno preuzeo
Problem eventualne čujne razlike može (!) nastati samo pri uporabi različitih softvera za reprodukciju preko USB-a te kasnije u samom DAC-U pri konverziji na SPDIF ili analogni izlaz iz DAC-a, ali nikako zbog (ne)kvalitete komponenti računala (!?!) ili različlitih USB kabela!
Ja sam uvjeren da je razlika što se tiče USB kabela i samog računala umišljena jer da nije, ne bi bilo razloga za "prtljanje", zar ne...
OK, im jedna mogućnost koju dopuštam - da je sam procesor prespor, pogotovo u laptopima, ili da driveri na koriste sve mogućnosti hardvera i dolazi do problema ekstrahiranja/konverzije za USB, ali ostale komponente računala i USB kabel sami po sebi sasvim sigurno nemaju utjecaja na eventualnu "različitost" u zvuku...
Zadnje uređivanje MytByte : 13.05.2011. at 09:25.
|
|
|
13.05.2011., 10:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2010.
|
Svi ti pročišćeni tekstovi s raznih foruma nama "u struci" zvuče kao pojednostavljenje priča za djecu. Ili dobro upakirana priča za audiofile koja služi za marketing kabela, HTPCova po naruđbi i - najnovije - NiMh baterija.
Olif, da je to što čitaš stvarno tako, imao bi BSOD (ako si na Windowsima) svaki put kad zasviraš nešto preko kompa. flac u bitstream - 100% bez promjena, ASIO na spidf izlaz - 100% bez promjena, vanjski dac - nemam pojma. Razlike među testiranim playerima bez sumnje postoje (ako nisu ispravno konfigurirani), ali ih pripisujete pogrešnim komponentama, pa s time dalje radite pogrešne zaključke.
Zašto bi direktni spidf izlaz bio inferiorniji usb-vanjski konverter kombinaciji? Da ne kažem da je produkt oba izlaza moguće direktno usporediti jer još uvijek nismo u analognoj zoni.
http://www.epanorama.net/documents/audio/spdif.html
|
|
|
13.05.2011., 11:47
|
|
Registrirani korisnik
|
Dečki, ja vam pričam na temelju slušnih primjera iz tuđe i moje prakse !
Vi meni nudite teorijska objašnjenja......
@MytByte,
Pustimo različite software (koji imaju evidentnu razliku u zvuku); razliku stvaraju i dva različita USB kabela; uštekana na iste komponente!!!!
O ostalim spojevima da i ne govormo.....
Svi laptopi i PC-i su bili spojeni na isti DAC, istim USB-om i sva su računala različito zvučala.
Ti bi se trebao osobno u to uvjeriti, slušnom probom (na solidnom sustavu), jer je ona jedina mjerodavna u HIFI-u !
@the.elles.d
Ma kako pojedine priče bile "upakirane", mene samo zanimaju razlike koje sam čuo. Tj. zanima me kako da u budučnosti nabavim što bolje uređaje te vrste. Zašto je SPDIF na konverter, pa na DAC lošije od USB/DAC kombinacije, me ne zanima previše, u detalje. Dovoljno bi mi bilo objašnjenje da DAC to (samostalno) bolje odradi ili nekaj slično....
Ima te skalamerije, koliko hočeš:
http://www.thewelltemperedcomputer.com/HW/USB_SPDIF.htmčeš:
A ima te A i specijaliziranih foruma:
http://www.computeraudiophile.com/ca...ophile-Academy
Zadnje uređivanje olif : 13.05.2011. at 11:59.
|
|
|
13.05.2011., 13:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2009.
|
Quote:
Vexdran kaže:
Prvo, htio bih spojiti PC i televiziju i pogledati seriju u 1080p. To se radi s HDMI kabelom? Preko puta ulice prodaju 5 metara za 300kn a to mi se cini skuplje nego bi trebalo, gdje ima nesto jeftinije? Treba mi 4-5 metara.
|
http://www.nabava.net/trazilica.php?q=hdmi
|
|
|
14.05.2011., 23:29
|
|
Registrirani korisnik
|
Mislim si ovo uzet za G30 koji je montiran na zid, ambient light, jel neko probo, kakva su iskustva?
|
|
|
15.05.2011., 00:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2010.
|
Quote:
Blade Runner kaže:
Mislim si ovo uzet za G30 koji je montiran na zid, ambient light, jel neko probo, kakva su iskustva?
|
Probao, na par testnih philipsa... fora, no to nije isto :_)
|
|
|
15.05.2011., 01:25
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
sasa666 kaže:
Probao, na par testnih philipsa... fora, no to nije isto :_)
|
Vidio sam od Philipsa al to mi ni ne treba jer se boja stalno mijenja ovisno o tome što je na ekranu i to stalno blješti i ometa me tak da bi rađe našo jednu umirujuću boju i ostavio nju cijelo vrijeme a ovo mi se čini kao super za to. Pitam dal je neko imo jer me zanima kolko je to zapravo debelo ( dal mi stane između telke i zida), dal se grije jako, ima li utjecaja na sliku i dal se može smanjit intezitet svijetla?
|
|
|
15.05.2011., 01:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2006.
|
Zakaj ne kupiš kod nas te LED-ice, imaš u više boja fiksnih, lijepe se u trakama straga na TV, a i kod Philipsa možeš stavit jednu boju da stalno svijetli, ne mora se mijenjati...
vidi: http://art-rasvjeta.hr/vijesti/hrvat...o-led-rasvjeta
Zadnje uređivanje MytByte : 15.05.2011. at 01:51.
|
|
|
15.05.2011., 01:57
|
|
Registrirani korisnik
|
Kod nas je preskupo, skoro sve nabavljam prek ebaya, ona mala trakica od 12 led lampica prek 200 kn a mogu reproducirat sam par osnovnih boja koje uvijek blješte, nisu napravljene baš za tv nego više onak za po barovima, kao ukras il neš. Kod ovih sa linka mi se sviđa ke imaju fade efekt iz jedne boje u drugu i u svakom trenutku se može puzirat i dobit vrlo blaga boja koja odgovara gledanju, dovoljno da se oči ne umaraju a ne dosta da bi kvarilo sliku. Bar mislim da je to slučaj sa ovima, tak sam zaključio iz opisa istih.
|
|
|
![Odgovor](images/buttons/reply.gif) |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:49.
|
|
|
|