Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Prekršajno i kazneno pravo

Prekršajno i kazneno pravo Prometni prekršaji, istrage, pretrage i pregledi, zatvor, novčane kazne i dr.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.10.2022., 22:03   #1001
danas na plaži je mene i ostale kupače uznemiravao neki debil s dronom. zanima me koje i bi li imao neke posljedice pred zakonom da sam mu ga oborio kamenom? pretpostavljam da nije imao dozvolu za snimanje.
Aciha is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2022., 14:02   #1002
Quote:
Aciha kaže: Pogledaj post
danas na plaži je mene i ostale kupače uznemiravao neki debil s dronom. zanima me koje i bi li imao neke posljedice pred zakonom da sam mu ga oborio kamenom? pretpostavljam da nije imao dozvolu za snimanje.
Imao bi posljedice, ali ne znam koje. Naravno, ako bi te taj prijavio.
Ti ne smiješ oštećivati ili uništavati tuđu imovinu bez obzira što netko radio s njom. Ono što možeš je prijaviti uznemiravanje i neovlašteno snimanje.

Nekakva analogija bi bila, ako na primjer netko nepropisno parkira auto, a ti mu ideš radi toga izbušiti gume. Ne smiješ to.
Old 04.12.2022., 18:00   #1003
Osjećam se kao jedna od onih nadrkanih baba-susjeda, ali ovi iznad mene prevršavaju svaku mjeru i sad sam im opet "ko seljak" lupala po plafonu ne bi li se smirili i zaurlala jer sumnjam da ne čuju. Ja njih čujem i predobro...

Klinac ima par godina i trči, skakuće po stanu, da se svi plafoni tresu i pucketaju i samo čekam kad će mi završiti dole. Ne, zbilja, realna opasnost postoji.
Zgrada je stara i neuporabljiva od potresa i već dugo smo "na čekanju", a i statičari su kod provjere rekli upravo njima iznad iz šale, "da ne skaču baš po stanu" - ok, nije isto kad skače dijete/odrasla osoba, ali kuži se kaj je pisac htio reći.

Mene sad zanima jer sam trenutno toliko naživcirana da je bolje da im ne dolazim na vrata.. kako se to može riješiti?

Stvar traje godinama, predstavnik je upozorio, ali mali i dalje trči, skače, plafoni se tresu i s obzirom na narušenost statike zgrade, samo čekam da se posloži.

Ima li igdje pravno, osnova, nešto po čemu im mogu sjesti za vrat, pozvati se na neki članak, zaprijetiti prijavom policiji ili nešto drugo jer ako ovako nastave, ispalit ćemo na živce.

Svaki put iznova mislim da je potres, već sam se i prestala cimati jer znam da je klinac, ali pobogu više, kako im stati na kraj?

I da, žena redovito, izlijeva vodu preko balkona na dvorište, curi po cvijeću, zna pogoditi i stol, klupicu.. briga nju za druge. Inače je "jako fina", živjela u inozemstvu pa se na to redovito poziva jer smo mi ostali niža klasa za nju tako finu a pogotovo kad tu i tamo bacite malo starog kruha jer njima tako finima smetaju i golubovi po balkonu.
Old 29.12.2022., 15:56   #1004
Pitanje:
Kako funkcionira zastara kod prekrsaja protiv javnog reda i mira? Znam da je cetiri godine ali me zanima mora li postupak biti biti gotov i donesena presuda u roku od 4 godine?
tetabea is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2022., 07:20   #1005
Kao i kod drugih prekršaja mora bit donesena pravomoćna presuda u tom roku.
Old 02.01.2023., 08:03   #1006
Quote:
Aciha kaže: Pogledaj post
danas na plaži je mene i ostale kupače uznemiravao neki debil s dronom.
Uznemiravao... kako točno?
Letio na 2 metra iznad vode, zalijetao se prema ljudima,... ili tek letio na 20 m visine?

Quote:
zanima me koje i bi li imao neke posljedice pred zakonom da sam mu ga oborio kamenom?
Dobio bi kaznu za uništavanje tuđe stvari i morao bi nadoknaditi štetu.

Izuzetak bi bio da te recimo bezobzirno uznemirava na tvom privatnom posjedu.

Quote:
pretpostavljam da nije imao dozvolu za snimanje.
Ti i ne znaš da li je snimao.
Da snima tvoju familiju dok se sunčate u dvorištu koje je zaštićeno od pogleda, i onda takve slike objavi, mogao bi ga tužiti za narušavanje privatnosti.
Nalaziš li se na javnom prostoru , svatko te može snimati... danas svatko ima smartfon, nadzorne kamere su posvuda, a ako dron leti na 100 m visine nećeš niti primjetiti da je tamo.
Dobrodošao u Vrli Novi Svijet !
thortwins is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.03.2023., 16:37   #1007
Privatna tužba za napad, osim remećenja javnog reda?

Neki dan sam kao svjedok na sudu dao iskaz protiv nekog tko me fizički napao. Spomenuo sam da imam liječničku dokumentaciju koja potvrđuje ozljedu, ali je sutkinja nije htjela uvrstit u spis jer se to kao ne radi u prekršajnim postupcima, nego mi je rekla nešto u smislu da mogu tužit, ali sam svejedno izjavio za zapisnik to da mi je nanio ozljedu tijekom nasrtaja, o čemu imam medicinsku dokumentaciju.

Pa me sad zanima, kakve su mi još opcije na raspolaganju u smislu tužbe ili čega već, i kakvi su mi izgledi, i jel mi možda bolje čekat da prvo ovog osude (ako ga osude) za kršenje javnog reda i mira po čl. 13. Zakona o kršenju javnog reda i mira jer je uznemirio prolaznike (ja kao napadnuti sam tu nebitan).

Još treba svjedočit moj frend koji je to vidio, lik koji je optužen, policajac koji nas je ispitivao naknadno, i neki moj poznanik koji nas je rastavljao i koji je kad sam mu spomenuo da ću prijavit događaj napisao da se kao ničeg ne sjeća, a moguće i da će zbog nekih razloga pokušati i na mene svalit krivnju.
Drugo pitanje je što mogu očekivati od tog idućeg ročišta.

Hvala!
Willie Scott is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.03.2023., 17:20   #1008
Quote:
Willie Scott kaže: Pogledaj post
Neki dan sam kao svjedok na sudu dao iskaz protiv nekog tko me fizički napao. Spomenuo sam da imam liječničku dokumentaciju koja potvrđuje ozljedu, ali je sutkinja nije htjela uvrstit u spis jer se to kao ne radi u prekršajnim postupcima, nego mi je rekla nešto u smislu da mogu tužit, ali sam svejedno izjavio za zapisnik to da mi je nanio ozljedu tijekom nasrtaja, o čemu imam medicinsku dokumentaciju.

Pa me sad zanima, kakve su mi još opcije na raspolaganju u smislu tužbe ili čega već, i kakvi su mi izgledi, i jel mi možda bolje čekat da prvo ovog osude (ako ga osude) za kršenje javnog reda i mira po čl. 13. Zakona o kršenju javnog reda i mira jer je uznemirio prolaznike (ja kao napadnuti sam tu nebitan).

Još treba svjedočit moj frend koji je to vidio, lik koji je optužen, policajac koji nas je ispitivao naknadno, i neki moj poznanik koji nas je rastavljao i koji je kad sam mu spomenuo da ću prijavit događaj napisao da se kao ničeg ne sjeća, a moguće i da će zbog nekih razloga pokušati i na mene svalit krivnju.
Drugo pitanje je što mogu očekivati od tog idućeg ročišta.

Hvala!
prvo mora biti osudjen da mozes traziti pare. i naravno prvo vidjeti jel neki klosar ili ne, jer ako je neki tako onda mozes dobiti tuzbu a naplatiti se nikada.
klingonac_worf is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2023., 00:31   #1009
Quote:
klingonac_worf kaže: Pogledaj post
prvo mora biti osudjen da mozes traziti pare. i naravno prvo vidjeti jel neki klosar ili ne, jer ako je neki tako onda mozes dobiti tuzbu a naplatiti se nikada.
Vjerujem da ću se u tom slučaju uspjet naplatit.

Još netko, da mi odgovori što mogu očekivali od idućeg ročišta? Čini se da sam na ovom bio samo ja prisutan jer su sa suda ostalima kasno poslali pozive :facepalm
Willie Scott is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2023., 16:14   #1010
Quote:
Willie Scott kaže: Pogledaj post
Vjerujem da ću se u tom slučaju uspjet naplatit.

Još netko, da mi odgovori što mogu očekivali od idućeg ročišta? Čini se da sam na ovom bio samo ja prisutan jer su sa suda ostalima kasno poslali pozive :facepalm
Dakle, bilo je iduće ročište, nitko se nije pojavio osim mog frenda koji je potvrdio da me ovaj napao i pritom uznemirio i njega i prolaznike (lol), tako da vjerujem da je bila osuđujuća presuda, još mi je sutkinja kad sam ju pitao u vezi nedolaska ostalih rekla da će osumnjičenik dobiti novčanu kaznu jer se nije pojavio.

Eto, sad bih još trebao uzeti kopiju spisa, tek onda ću definitivno znati, iako imam sve razloge vjerovati da je bila osuđujuća presuda, pa me zanima što mi je sljedeće činiti?

Imati ću kopiju spisa, i imam liječničku dokumentaciju o lakšoj tjelesnoj ozljedi. Imam njega koji se nije pojavio na ročištu i frenda koji je svjedočio o činjenicama u moju korist.

Kako ide s tim privatnim tužbama, zanima me moram li platiti odvjetnika unaprijed, ili se mogu dogovoriti o postotku od odštete, i koliko bih uopće mogao dobiti, koja je sudska praksa, mogu li možda sam, bez pomoći odvjetnika dići tužbu, i kakvi su mi općenito izgledi da to dobijem?

Za osumnjičenika vjerujem da je zaposlen.
Willie Scott is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2023., 16:21   #1011
Ne znam kako je u ovakvim situacijama al kad je mene udrilo na motoru, nagrada odvjetnika je naplacena od tuzbe koju sam dobio. Pretpostavljam da je isto
android-Split is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.07.2023., 17:36   #1012
Quote:
Android-split kaže: Pogledaj post
Ne znam kako je u ovakvim situacijama al kad je mene udrilo na motoru, nagrada odvjetnika je naplacena od tuzbe koju sam dobio. Pretpostavljam da je isto
Super, hvala! Ako nije tajna, koliki iznos odštete bih mogao očekivati u slučaju dobitka parnice? Ozljeda nije neka naročita, ali možda mogu tužiti na temelju "ponižavajućeg postupanja", ili čega već, jer me primio rukama i još odgurnuo dva puta (to da me odgurnuo je vidio i posvjedočio frend), a ja nisam uzvraćao baš zato da bih ga mogao tužiti, i još sam se posvađao s jednim poznanikom koji ga je u početku razdvajao od mene jer mi je bio cilj da mi nanese ozljedu da ga mogu tužit, umjesto da se potučemo, pa da još eventualno uleti njegova ekipa, i da na kraju svi skupa pokupimo prijave i kazne, kako to već ide.
Willie Scott is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.07.2023., 18:30   #1013
Nemam pojma. Ja sam bija tužija da mi je roba uništena a sva je bila nova. Moš mislit. To odvjetnica sama stavila. Davno je to bilo. Prije 15g. Bice sam dobija 2000kn ona 500kn. Ako se dobro sjecam
android-Split is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.08.2023., 12:42   #1014
Treba uvesti remećenja reda i mira, a ne samo javnog.
Previše ima divljih i primitivnih stanara, koje trenutno možeš probati upristojiti jedino privatnom tužbom, što je za višestambene zgrade idiotizam.
Remećenje javnog reda i mira u zgradama je između 22 i 06h, a mi smo imali lika koji je puštao techno od 14-18h, i nije bilo načina nego privatnom tužbom to rješavati. I uvijek ima idiota koji se ponašaju neprimjereno životu u zgradi. A znaju da im ovakvim zakonima možeš metnuti soli na rep.
Uvesti remećenje reda i mira, tokom sva 24h.
Odgovori s citatom
Old 07.08.2023., 12:38   #1015
Susjeda ima tri kuće u ulici i iznajmljuje ih. Dvije su orijentirane prema meni, jedna bočno, druga odostraga.
Ima dosta drveća i lišća i sl. (zeleni okoliš)
Baba (70+) je odlučila mesti na način da razbacuje smeće lijevo desno,
ono što pomete pred moje dvorište ostavi (ponešto i baci preko),
a ono što pomete pred svoje baci mi pred ulaz.
Jedan dan sam jednu od tih hrpa razgrnula nogom na što se počela derati na mene.
Njezino obrazloženje je da taj način održava okoliš i da je jedina koja nešto radi (godinama je instalirana
kao nadzorna kamera u naselju i valjda spava na lovi koju zaradi iznajmljivanjem,
jer je 0-24 h viđam oko svoje kuće, to joj je jedina zanimacija).
Također mi je ubacila nekakvu smrdljivu ucrvalu vreću u kantu za smeće, jer je čistoća nije htjela odvesti.
Poslikala sam je i prijavila je komunalnim redarima, ne znam koliko su oni ažurni.
Koliko je uopće dozvoljeno toliko se muvati oko tuđeg posjeda? Ima li tu kakvih elemenata kaznenog djela
(s obzirom na agresivno ponašanje, dernjavu, pravljenje smeća i sl.)?
Poznata je kao konfliktna poluludača na koju se odmahuje rukom, no nisam netko tko bi imao stpljenja za takve.
gregoria is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2023., 22:49   #1016
RH, da me je neka osoba tuzila/podnijela tuzbu za uznemiravanje ili remecenje javnog reda i mira prije 2 tjedna odnosno tada obavila sto-vec-treba-obaviti za tako nesto, bi li ja do sada dobio obavijest o tome? pretpostavljam postom nesto dode.
ili se moze cekati mjesecima?
Ante hardver is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2023., 01:18   #1017
ZAR NITKO NEZNA
Ante hardver is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2023., 17:08   #1018
Pozz,
prijavili smo policiji susjeda zbog teškog kršenja javnog reda i mira, koji je inače psihički bolesnik koji pije i odavno poznat policiji.

Slučaj smrdi na ono "poznat od prije, MUP nije reagirao, masakrirao susjede".

Ugl - izmirili smo odnose, on nezna da je prijavljen od mene.
Sutra moram potpisati izjavu u PP koju smo dali tu večer policajcima.

Izjavu potpisati neću. Dati ću novu izjavu da smo pomireni.
Jer neželim opet probleme kad dođe na sud i kad se pročita tko ga je prijavio.

Imam li pravo tražiti anonimnost na sudu? Divljao je po selu, možda ga je još netko prijavio, no pošto smo prvi susjedi kod nas su došli po izjavu.

Jer znam što će se dogoditi, prvi put kad se opet napije i prolupa - sjetit će se prijave i masakrirati nas.

Dakle samo želim anonimnost, na sud kao svjedok NE ŽELIM jer ću dati novu izjavu.
Ako ću i morati na sud, rekao sam mu da kao svjedok ću stati u njegovu korist i reći da se promjenio.

Tak i tak se ili mi selimo uskoro, a i on čeka red na zatvor zbog višegodišnjih problema.
MalenaAndHim is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2023., 20:12   #1019
Quote:
Slučaj smrdi na ono "poznat od prije, MUP nije reagirao, masakrirao susjede".
Puno se očekuje od policije i drugih institucija dok se gleda na drugu stranu, povlače prijave, laže na sudu...
Coco_Nut is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2023., 21:01   #1020
Quote:
Ante hardver kaže: Pogledaj post
RH, da me je neka osoba tuzila/podnijela tuzbu za uznemiravanje ili remecenje javnog reda i mira prije 2 tjedna odnosno tada obavila sto-vec-treba-obaviti za tako nesto, bi li ja do sada dobio obavijest o tome? pretpostavljam postom nesto dode.
ili se moze cekati mjesecima?
Quote:
Ante hardver kaže: Pogledaj post
ZAR NITKO NEZNA
U mom slucaju je bila ukljucena policija davnih dana pa sam znao sta me ceka
Za ovakvu situaciju mi nije poznato. Na temelju cega mislis da ces biti prijavljen? Tko te prijavio? Da li je to negdje zavedeno?
Ne vjerujem bas da te npr. susjed prijavi da si urlao ispred kuce i da ti niko ne dode na vrata.
Memnom is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:06.