Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
|
14.11.2017., 23:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2015.
|
Ne shvatam logiku spremnika i sto duze vatre. Drva kao energent i jesu nestabilna tj velika energija se krene oslobadjati i nema zaustavljanja procesa. Ona trebaju tu energiju bez prekida da oslobode a tu je akumulacija da tu energiju pokupi kako bi je mogli po potrebi koristit.
Ja koristim i brezu koja se smatra za nekvalitetno drvo jer brzo izgori, al ima energiju u sebi koju onda koristim kad mi treba jer je lagerujem.
To je valjda sva ta pamet oko lozenja drveta i skladiatenja energije.
Ako grijesim, ispravite me
Poslano sa mog GT-I9301I koristeći Tapatalk
|
|
|
14.11.2017., 23:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2016.
|
Quote:
ramzay kaže:
zeko nemoj molim te koristiti matematiku , jer to ne znaš , a ni većina članova foruma . Tvoj kotao je premalen za tvoju kuću, odnosno tvoja kuća previše troši , za kotao koji po prirodi stvari ima stupanj djelovanja ispod 60 % .. tu su tvoji problemi .. i cijela nauka koju si napravio okom loženja .
|
Ne možeš imati i ovce i novce.
Za 2 sata treba griijati 240 m3 ili 100 m2 od jutarnje temperature koja je bila 19°C do 21,5°C, spremiti u spremnik koliko za grijanje i grijati bojler, ukupno proizvodnja za 2:30 sati je 25 kWh, ostaje još jedan sat za 10 kWh. Vidio si temperature, dim kojeg nema pa zaključi dobro ili loše. To daje kotao koji sam malo modificirao i koristim ga na meni prihvatljiv način.
Kotao je trenutno prevelik i za to trebam spremnik da preuzme višak, što bi danas bilo da ga nije bilo, vjerojatno smola jer se guši kotao, nema tko potrošiti proizvedeno, ili otvarati prozore, polazni vod je na 53°C i tako bude do vanjske temperature -5°C onda malo više.
Kad se poveća potrošnja za grijanje, spremnik može biti izvan funkcije, smanjujem potrošnju drva, kotao radi normalno i direktno grije kuću i PTV. To kad bude, ako bude pa pokažem na primjeru.
Kad bi imao kotao od 60 kWh tada bi mogao imati i veliki spremnik pa ložim jednom, to je u redu da za isti kotao ne treba 25-30 kg drva, to je prednost i nedostatak, ja ložim trenutno 2 puta i trošim 20-25 kg drva tipa topola, breza, joha i kesten.
Quote:
Ja sam napravio , projektirao , na stotine kotlovnica i nikada još nisam doživio tako grozničavu borbu sa kotlom.
|
To ne razumijem i nemam komentar, ne borim se sa ničim, sve radi savršeno.
Quote:
Većinom se to svodi na jedan nonšalantni odnos kojeg ima Mranderson sa svojim kotlom .. nakrka u njega drva , podkuri , i jeba ga se živo za kotao , većinom je tako ...
|
To ne znam, neće objaviti podatke potrošnje pa da možemo analizirati.
Quote:
Ali ti i tvoja kuća ste par exelans
|
Opet ja, to nije u redu, mam stiropor na sjevernoj strani i gornjoj ploči prema krovištu, ostalo ne i ne bude, kuća nije inkubator.
|
|
|
15.11.2017., 07:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2010.
|
Quote:
danbara kaže:
Sad je tdp 190-200 kad je kotao cist.
Nisam mislio na ekonomizer vec na prepravku kotla.
Isjekao bi ledja i dodao vbr. Sad umjesto vbr-a ima samo resetka za turbulatore
Poslano sa mog GT-I9301I koristeći Tapatalk
|
Nisam te baš shvatio sa tim rešetkama za turbulatore , vjerojatno ne govorimo o istom modelu kotla.
Osim problema sa spajanjem , zavarivanjem leđa kotla sa VBR om u dijelu dimih plinova problem je i strujanje vode , ne bi smio poremetiti cirkulaciju .
Izradom posebnog modula koji se montira na dimnjaču i dovodenjem u njega hladne vode od recimo 30 C mogao bi nešto malo skupiti energije, kilovat dva.
Da sad ne davim puno sa matematikom i termodinamikom ali možemo uzeti da je entalpija ( sadržaj energije u dimnim plinovima ) linearno raspoređen po temeperaturama .
Na primjer: U idealnim uvjetima ako u nekoj komori zagrijemo zrak na temperaturu od 1000 C i vodimo ga kroz cijevi dugačke tri metra , i cijevi hladimo vodom tako da nam je temperatura dima na kraju 100 C mi smo tih 900 C razvukli na tri metra skoro linerano . Znači da se po metru dužine izmjenjivača skida temperatura dima za 300 C. I tada bi stupanj djelovanja bio 90 %
Ako sad skratimo cijevi na 2 metra iz njih će izlaziti zrak sa temperaturom od 400 C, ako produžimo za pola metra izlazit će potpuno ohlađeni zrak sa temperaturom neznatno višom od temperature vode sa kojom ga hladimo.
U praksi mi nemamo tih 1000 C jer je veliki dio energije preuzela voda za hlađenje komore izgaranja , najčešće pred ulazom u VBR imamo 400 C i izlaz oko 150 C (eventualno i 100 C ) i kad pogledaš koliko su veliki ti VBR ovi i koliko je to čelika i posla , a daju tek 25 % od energije dimnih plinova , u tvom bi slučaju to bilo još manje od pola znači desetak posto .
Ja to ne bih nikad radio , mislim sjekao leđa kotlu i petljao sa time.
Ako bi se upuštao u to onda bih išao na taj modul kao kondenzacijski dodatak. Dimni plinovi moraju ići obavezno prema dolje voda za hlađenje mora biti ispod 30 C , i ona ulazi u izmjenjivač sa donje strane , i kao donekle podgrijana ulazi u kotao, ( serijska veza modula i kotla ).
Da bi imao vodu za hlađenje ispod 30 C moraš imati jako puno podnog grijanja , jedino tako to funkcionira .
Zadnje uređivanje ramzay : 15.11.2017. at 08:13.
|
|
|
15.11.2017., 09:05
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ramzay kaže:
Zeko de malo pojasni ovo što sam pocrnio
Sva drva nisu za kotao, o tome malo znaš, bukva nije za kotao, probaj pa se uvjeri, to kod mene lože samo u malim kuhinjskim pećima, drvo sa 20% vlage je za prvu vatru, nije za kotao kakav imam ja ili ti, to je pirolizu koja je bolja ali je i veći potrošač drva, sad treba naći omjer, što je bolje. Moja drva imaju oko 30% vlage, ona koja stavljam prva možda 25%.
|
ZEKO PONAVLJAM PITANJE
|
|
|
15.11.2017., 09:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Quote:
pzec kaže:
Moguće da si ti vidio ili imao neki Viadrus prije 30 godina, moj o kojem pišem je iz 2010 godine.
Moje loženje je na način kako se loži ugljen, i to je po meni isto. Temperatura unutar kotla da li je od ugljena, drva, lože, plina ili bilo čega i ako je voda na 80°C i tako 3 sata onda gorivo nije bitno, bitan je kotao i ta voda od 80°C koja se troši djelom za grijanje djelom u spremnik, omjer ovisi od potrebe grijanja.
http://i67.tinypic.com/2znmtyf.jpg
|
sorry al s ovim se nikako ne mogu složiti
imam isti takav viadrus i znam o čemu pričam. 250 stupnjeva si 'izmjerio' na temp polaza cca 60 i sa zatvorenim šuberom
inače temeprature idu i do 400
mjereno K termoparom
ovako ti izgleda jedno loženje u viadrusu ne znam zašto bi tvoj bio drugačiji..
http://i64.tinypic.com/6p3zeq.png
Zadnje uređivanje Majstor : 15.11.2017. at 13:47.
Reason: Prevelika slika
|
|
|
15.11.2017., 09:47
|
|
Registrirani korisnik
|
onda je najbolje ostaviti ovako kako jeste. 400* C nije nikad TDP. u najgorem slucaju je 250 sto je skoro duplo manje od tih 400.
jedino jos budem izmjerio cug dimnjaka jer imam osjecaj ( osjecaj je bas pravo mjerilo :P ) da previse vuce
dimnjak je schiedel inox fi 200, 9m visine od ulaza dimovodne cijevi u njega
|
|
|
15.11.2017., 09:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2009.
|
skoky jel ti imas stranicu sh nesto? 
|
|
|
15.11.2017., 10:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
ajd na pp
|
|
|
15.11.2017., 18:28
|
|
Rezignirani ovisnik
Registracija: Dec 2012.
|
Vidi što radi kod mene ova bukva što kao ne valja , ako kome smeta bukva nek javi da mu dođem to maknut ...  http://uploads.tapatalk-cdn.com/20171115/10071f04d6c7153e98330cb5a89dc699.jpg
Poslano sa mog HUAWEI VNS-L31 koristeći Tapatalk
http://uploads.tapatalk-cdn.com/201...b5a89dc699.jpg
Zadnje uređivanje Majstor : 16.11.2017. at 08:29.
Reason: Prevelika slika
|
|
|
15.11.2017., 20:23
|
|
Registrirani korisnik
|
Zadnje uređivanje Majstor : 15.11.2017. at 22:10.
Reason: Slike nedozvoljene veličine! Opomena!
|
|
|
15.11.2017., 20:46
|
|
Registrirani korisnik
|
Ma zeko je puko ko lubenica kad je baciš na beton , dok se nije pojavio tu i počeo nam prosipati znanje, mislio je da je glavni macan u selu , i nije imao pojma koliko ne zna.
Ja sam pokušao sa njime fino pa grubo .. ali nema pomoći .. dobro je da smo ga navukli na ovu temu koja je vrlo specifična i nije baš zanimljiva ljudima koji dođu i pitaju da li treba odzraćiti onu naranđastu bocu, tamo kod drvosječa ...
Ja se ne bih aktivirao na forumu da nije počela rasprava sa DAJCOM i AKG om oko one faze koja pići kroz sustav .. ludilo... zeko dvojici inženjera koji su mimo svog redovnog posla nešto napravili na ovom forumu ide popovati.
Onda je mene učio mehaniku fluida i davao savjete kako da riješim problem što je oluja uz pomoć Bandića srušila paromlin.
A vrhunac gluposti je da bukva ne valja za kotlove i da drva moraju biti mokra da bi bolje gorila . jer ako su mokra, tako lakše isparava vodik iz drva.
Negdje u tom rangu gluposti je da pirolitićki kotlovi troše puno drva .
Ja zaista ne znam više gdi se zeko gasi , ponudim mu instrumente za mjerenje , on to odbije, šica se nekim parametrima i stupnjevima djelovanja koji su nedostižni i ovim piromanima sa pirokomorama i istosmjernim generatorima gasa .
Gledaj zeko profesor Fran Bošnjaković je takva veličina takva faca u svjetskim okvirima , da možeš biti do kraja života zahvalan Ramzaju što ti je otvorio ta vrata spoznaje, da uopće spoznaš da je na ovom prostoru rođen i živio čovjek u rangu Tesle samo u nekom drugom području. Da nije bilo Frana Hitler nebi dosegnuo London 1944 možda bi kasnio pol godine pa bi London bio van dometa . Vidi zeko nije moje da sudim Profesoru Bošnjakoviću zbog toga , on je u ime naroda bio osuđen u Zagrebu , i izgubio svu imovinu, kopao je ugljen par godina u Kaknju , odgulio kaznu i nakon toga postao direktor aerospace instituta u Stutgartu , i počasni profesor našeg sveučilišta.
I ako profesor Bošnjaković napiše da drva moraju biti suha onda odjebi sa svojim glupostima o vlažnoj bukvi koja bolje gori od suhe.
Postavi si pitanje u čemu to griješiš da je jedna grupa ljudi organizirana tako protiv tebe
|
|
|
15.11.2017., 21:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2015.
|
Bilo je i da se kotao sam od sebe ohladi pre AT,pa i da nepovratni i nije baš nepovratni.Ko sve da zapamti!
|
|
|
15.11.2017., 22:17
|
|
Tu te ni, a ni tam
|
@ danbara i @ cajtraga, opomena zbog postanja slika nedozvoljene velićine!
|
|
15.11.2017., 22:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2016.
|
Quote:
ramzay kaže:
Ma zeko je puko ko lubenica kad je baciš na beton , dok se nije pojavio tu i počeo nam prosipati znanje, mislio je da je glavni macan u selu , i nije imao pojma koliko ne zna.
|
Neću u tvom stilu onda smo isti. Tko je puko to budemo vidjeli.
Quote:
Ja sam pokušao sa njime fino pa grubo .. ali nema pomoći ..
|
To fino i grubo je stil kojim se dodvoravaš sljedbenicima, koji ljube ruke. Ja sam raspravljao i sa drugim ljudima pa nikad nisam imao odgovore kao od tebe i te tvoje grupe.
Quote:
dobro je da smo ga navukli na ovu temu koja je vrlo specifična i nije baš zanimljiva ljudima koji dođu i pitaju da li treba odzraćiti onu naranđastu bocu, tamo kod drvosječa ...
|
Tko me je navukao na temu, ti si za sebe ili grupa djeluje.
Priznaješ da si učinio nešto sa drugima, to je organizirana hajka koja traje od davno i to zahvaljujući grupi koja je do sad udaljila sa ovog foruma bezbroj ljudi, pročitao sam dosta toga i to je moj zaključak. Svima si se obraćao sa neke visine, ostatak te tvoje grupe te podržavao i tako si upropastio dosta rasprava koje su bile dobre.
Quote:
Ja se ne bih aktivirao na forumu da nije počela rasprava sa DAJCOM i AKG om oko one faze koja pići kroz sustav .. ludilo... zeko dvojici inženjera koji su mimo svog redovnog posla nešto napravili na ovom forumu ide popovati.
|
Ti inženjeri nisu ponudili riješenje problema jer ga nema, svaki put sam napisao da tako mora biti i tako mora biti. Eto riješi ti to kad si tako pametan. Ja sam u i sa žicama od kada znam za sebe i nikako drugačije ne može nego tako. Može se preklapati samo nula zbog druge pumpe. To su vjerojatno ta dvojica koji su prestali pisati zbog mene, jednom si tako naveo. To je njihova odluka vjerojatno za to da se tebi ne zamjeraju ili si iste nagovorio. Samo smo raspravljali to je valjda normalno.
Quote:
Onda je mene učio mehaniku fluida i davao savjete kako da riješim problem što je oluja uz pomoć Bandića srušila paromlin.
|
Zanimljivo, kad sam dao prijedlog za problem koji je imao @mranderson https://www.forum.hr/showpost.php?p=6...ostcount=10606 kako da spoji radijatore, potvrdio si da si isto tako napravio i nije dobro jer voda ne voli ili voli https://www.forum.hr/showpost.php?p=6...ostcount=10610
Tada sam nacrtao riješenje koje je jedino ispravno i koje uopće nisi komentirao jer si vidio svoju grešku koju ne želiš priznati.
https://www.forum.hr/showpost.php?p=6...ostcount=10611
Tichelmann system samo jednom prije toga spomenut na forumu o centralnom na drva i to nisi bio ti, čitaj pa ćeš naći. Taj drugi kod mene ima za znanje 
Tako isto prije toga kada sam ja tebi postavio pitanje zašto voda u mom slučaju ne ide u kuću nego u spremnik koji je kotlovnici, nisi uopće odgovorio, to je bio odraz znanja o kojem pišeš. Odgovorio sam ja da prekinem diskusiju. Tvoje znanje prvenstveno služi tebi, meni moje, dijelimo ga koliko želimo sa drugim ljudima. Ti si sebe zamislio kao nekakav lik koji može sa svakim brisati pod, to je nešto što je neprihvatljivo bilo kome i meni osobno. Tvoj način izražavanje je za upotrijebiti na pašnjaku kad čuvaš ovce sa drugim ljudima.
Quote:
A vrhunac gluposti je da bukva ne valja za kotlove i da drva moraju biti mokra da bi bolje gorila . jer ako su mokra, tako lakše isparava vodik iz drva.
|
Napisao sam jučer odgovor zašto, to je kod mene iz prakse, ti to ne prihvaćaš i dobro, ti se razumiješ u kemijske spojeve drveta pa gledaj razliku. Kako objašnjavaš da bukva propadne za godinu dana ako nije razbijena, dok recimo grab, bagrem,kesten mogu tako biti nekoliko godina.
O bukvi imam pravo na svoje mišljenje koje sam iznio. Ti si napisao da ložiš tako da nabacaš drva potpališ i gotovo. Ti imaš nekoliko ljudi koji brinu o jednoj velikoj kotlovnici, ja brinem o mojoj maloj i zahvaljujući tome radi savršeno. Eto ove slike od @dambara pa vidiš temperaturu dima, malo veće od moje, zavisi od dimnjaka, koljena, cijevi, propuha, sekundarnog zraka i drva. Po tebi mora biti 500°C a plamen ima 600°C . Koliko puta sam postavio sliku žara i drva pred izgaranja u donjoj zoni koje pokazuju temperaturu od 700°C do 850°C. To zahvaljujući malim dodatkom kotlu i načinu loženja. To je po tebi nemoguće. Po meni moguće.
Nema smisla raspravljati jer ti nikada nisi prihvatio bilo čije mišljenje, ja jesam.
Quote:
Negdje u tom rangu gluposti je da pirolitićki kotlovi troše puno drva .
|
Opet teorija ako 1 m3 drveta ima 1200 kg u svježem stanju, kad se suši 6 mjeseca ima 650 do 700 kg, ako se suši još godinu dana ima 570.
Ako od 1 kg možemo dobiti 3 kWh oda imamo za polu suho drvo cca 2000 kWh. Za suho imamo 4 kWh i to daje 2300 kWh.
Kolika je razlika za 1 m3, 300 kWh
Ti se tome smiješ, davno si ti napisao da je piroliza izmišljotina ili slično koje ... kad nađem to onda ću isto nalijepiti na tvoj bezobrazni komentar pa čitaj.
Quote:
Ja zaista ne znam više gdi se zeko gasi , ponudim mu instrumente za mjerenje , on to odbije, šica se nekim parametrima i stupnjevima djelovanja koji su nedostižni i ovim piromanima sa pirokomorama i istosmjernim generatorima gasa .
|
To gdje se gasim je želja tvoje skupine, pa eto budem vam ispunio želju.
Imam stvarno pametnijeg posla od prepiranja sa tobom i tvojom skupinom.
To bi bio prihvatio kasnije ali sad ne definitivno, mogu i kupiti ali mi to uopće ne treba. Gledam koliko potrošim drva i kako se grijem, to je meni dosta, grafikoni služe za nešto drugo.
Quote:
Gledaj zeko profesor Fran Bošnjaković je takva veličina takva faca u svjetskim okvirima , da možeš biti do kraja života zahvalan Ramzaju što ti je otvorio ta vrata spoznaje, da uopće spoznaš da je na ovom prostoru rođen i živio čovjek u rangu Tesle samo u nekom drugom području. Da nije bilo Frana Hitler nebi dosegnuo London 1944 možda bi kasnio pol godine pa bi London bio van dometa . Vidi zeko nije moje da sudim Profesoru Bošnjakoviću zbog toga , on je u ime naroda bio osuđen u Zagrebu , i izgubio svu imovinu, kopao je ugljen par godina u Kaknju , odgulio kaznu i nakon toga postao direktor aerospace instituta u Stutgartu , i počasni profesor našeg sveučilišta.
|
Ma to si zapamtio i to ćeš znati do kraja života, čudno kako nisi zapamtio da je jedan od dvojice inženjera @dajc bio kod tebe prije 3 godine.
Što je bilo jučer, to ne znamo a o nečem prije 50 godina znamo sve, oko toga sam jednom napisao kako održavati i trenirati mozak, nisi komentirao jer si vjerojatno samo preletio okom preko teksta pa nisi primjetio. Ili smatraš da to ne trebaš, varaš se ako tako misliš. Što kaže @Lee traži piše negdje.
Quote:
I ako profesor Bošnjaković napiše da drva moraju biti suha onda odjebi sa svojim glupostima o vlažnoj bukvi koja bolje gori od suhe.
|
Profesor je iznio opću teoriju zasnovanu na mjerenjima u nekim uvjetima koja je u redu, zanemario činjenicu da drvo sa 100 do 1000 metara razlike nadmorske visine i strane na kojoj raste može biti različito i do 60%. O drvima imaš bezbroj stranica pa se uči.
Drvo koje raste sa zapadne strane nikad ne možeš osušiti niti ikada ima neku vrijednost kao ogrjev u kotlu, to zapamti. Istok ili jug i to proplanak, to su drva za kotao, ostalo je masa za preraditi u drugi oblik pa tako može u kotao.
Quote:
Postavi si pitanje u čemu to griješiš da je jedna grupa ljudi organizirana tako protiv tebe
|
Tu grupu si ti organizirao davno i oni su sljedbenici, ako moraju neka budu i dalje. Njihov problem.
Opet ću ti preporučiti zaboravi na mene, nemoj me prozivati jer ću ti svaki put odgovoriti tvojim stilom.
Zadnje uređivanje pzec : 15.11.2017. at 22:57.
|
|
|
15.11.2017., 23:23
|
|
Registrirani korisnik
|
zeko kaže :Profesor je iznio opću teoriju zasnovanu na mjerenjima u nekim uvjetima koja je u redu, zanemario činjenicu da drvo sa 100 do 1000 metara razlike nadmorske visine i strane na kojoj raste može biti različito i do 60%. O drvima imaš bezbroj stranica pa se uči.
Drvo koje raste sa zapadne strane nikad ne možeš osušiti niti ikada ima neku vrijednost kao ogrjev u kotlu, to zapamti. Istok ili jug i to proplanak, to su drva za kotao, ostalo je masa za preraditi u drugi oblik pa tako može u kotao.
Zeko ne seri profesor Fran Bošnjaković je o drvima kao gorivu znao sve , a ako baš i nije , tu je u susjedstvu bio uvaženi akademik prof. Aleksandar Ugrenović , član švedske i francuske akademije nauka , kojeg su čak i Ante i njegova banda gladili u Zagrebu od 1941 do 45 godine, vjerojatno zato što je nešto znao i o pougljivanju drveta i genaratorima plina na drva.
Čak je i Bošnjaković nakon što je desetak godina razmišljao o svemu tome i dopisivao se sa drugim velikanom Vilhelmom Gumzom , koji je bio u to vrijeme logoru u Americi, malo korigirao svoje stavove po pitanju drva kao energenta za pretvorbu u plin, i dao mu malo veći značaj nego u radovima 1943 godine.
Kao mladi inženjer sam počeo karijeru uz Barutani u Kamniku i ako nisi znao crni barut se radi od drvenog ugljena , od starih ugljenara sam učio zanat i o stranama svijeta i rastu drva znam sve , i tebi za informaciju najbolji se barut radi od drvenog ugljena grma trušljike ( frangula alnus ) .
Zeko nisi u pravu u vezi suhe bukve , nemaš pojma o tome , a prof. Ugrenović je sve lijepo opisao , osim šumarskog lista kojeg očito čitaš potraži knjige prof Ugrenovića ima ih pet šest komada , iz današnje perspektive bi ih trebalo malo preispitati , ali za potrebe viadrusa ili pirolize nema se što dodati.
Nego ti osuši bukvu , i napravi kotlovnicu kako je ovdje upisano i udri brigu na veselje
|
|
|
16.11.2017., 08:50
|
|
Registrirani korisnik
|
U ovom prepucavanju sa zekom napravio sam jednu grešku kad sam napisao organizirana grupa htio sam to staviti pod navodnike , a ispalo je da sam postavio boldani tekst i sasvim drugi smisao te rečenice Dakle ispravno bi bilo "organizirana " grupa protiv zeke .
Čak i ono boldanao Organizirana skupina, ima smisla ako se kaže da je to skupina protiv Irskog ložišta odnosno protiv Viadrusa i sličnih.. Naime kad je kolega PLUS pokrenuo ovu učionicu osnovna misao jest bila izrada nekog kotla sa donjim bočnim izgaranjem ili pirolizom.
Zeko zlurado vadeći iz konteksta neke moje izjave o pirolizi u smislu da je to šminka da su to sve marketinški trikovi , podsjeća i mene i vas koji imate pirolitičke kotlove da smo blizu istine i da se zapitamo da li zaista imamo pirolizu ili nemamo, odnosno da li se piroliza uspostavlja odmah po pripali ili do nje dolazi nakon pola sata zagrijavanja izgarališta odnosno pliništa.
U tekstu kojeg sam dao http://uploads.tapatalk-cdn.com/2017...e9553db926.jpg prof Bošnjaković lijepo uspoređuje drvo sa lignitom i drvenim ugljenom, vidimo iz dijagrama da je adijabatska temperatura pliništa kod potpuno suhog drveta 660 C , što je ujedno i točka ravnoteže na Budouardovom dijagramu.
Zašto je ovaj dijagram važan .. Pa pokazuje nam put kojim trebamo ići ... treba raditi sa apsolutno suhim drvima , koja nemamo , ili prvu potpalu naše zvijeri raditi sa gorivom koje podnosi vlagu iz drva .. Deveni ugljen ili lignit. Pri tome ne mislim da sad trpamo u peć onaj ugljen za roštilj već da iskoristimo ostatak žara iz peći i lopaticom ga izvadimo i stavimo u željeznu kantu i pokrijemo, On se bude do jutra ohladio i pretvorio u prekrasan drveni ugljen bolji od onog iz retorte za roštilj.
Ako bi još na vrući šamot u peči stavili red dva sitno iscjepanih drva ona bi se do jutra osušila do vlage 0 % čak bi i porumenila i došla do neke faze torefikacije.
Idealno bi bilo za tu prvu potpalu imati sitne kockice , otpatke iz proizvodnje parketa koji izlaze iz štucera .
Profesor navodi i mogućnost nestabilnog rada generatora ovisno o neravnomjernom prilivu vlage iz gornjih slojeva , ono što smatram bitni za naglasiti on uvijek govori i razlikuje izgaralište od pliništa . Kod pravih gas generatora se to baš fizički razlikuje imamo dizne za zrak i tu u neposrerdnoj blizini dizna imamo sigurno potpuno izgaranje drva do faze CO2 i nešto malo monoksida i temperature oko 1000 C , ali već malo dalje se taj plin hladi i temperatura sloja pada i isolinjavanje ide na nižoj temeperaturtri.
Vrlo je bitna rečenica .. Ako pak neki dio vlage iz goriva izmakne u odvodnu cijev generatorskiog plina , a da nije sudjelovao na rasplinjavanju to če proces biti provediv i sa većim vlažnostima goriva. Tako je to naprimjer kod uzlaznog rasplinjavanja. ( kod zekinog kotla )
Ta rečenica je meni prije dvadesetak godina dala naslutiti da je možda istina u donjem bočnom izgaranju ili križnom gas generatoru, i na tome sam jako puno radio , sve do pojave kotla Bosch 200 B ili Ultime.
U nastavku nas profesor dovodi do vrlo zanimljivih stanja našeg gas generatora do dvije stabilne temperature rasplinjavanja od 500 C i 200 C kod drva vlažnosti 40% sa suhim zrakom zagrijanim na 100 C ... to bi sad zeko rekao ide na njegov mlin da drva moraju biti mokra.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2017...75c57d13f4.jpg
Ali nažalost taj plin iako je vrlo kaloričan , 3-4 puta više od plina kojeg mi spajujemo u našim pirolitičkim kotlovima nije samo zapaljiv i iz gas generatora izlazi kao mrtvo puhalo koje treba zapaliti.
https://www.youtube.com/watch?v=xSJ9jDsI5qs
na filmu je generator plina koji je desetak minuta spavao , a onda je probuđen upuhivanjem zraka do 7 sekund izlazi dim čisto da se vidi da izlazi ,ali ne gori , a onda u 8 sekundi je dovoljna iskra aparata za zavarivanje ili mali plamenik da pokrene pravu baklju.
Od istog autora ima još nekoliko filmova na youtube uspješnih samopaljenja , samopaljenja sa gašenjem .
Mi smo zapravo postupili po preoporukama prof Biošnjakovića i pokušali voditi dvoznačno stanje gas generatora , i prevesti ga iz točke B dugotrajno tinjanje na 200 C i prelaz preko krivine u točku A upuhivanjem predgrijanog zraka , išli smo do 500 C po preporuci prof. Gumza .. no o tome drugom prilikom
Zadnje uređivanje ramzay : 16.11.2017. at 09:35.
|
|
|
16.11.2017., 13:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2017.
|
Molim da se otvori tema za "organizirani" napad na zeca.
Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk
|
|
|
16.11.2017., 15:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2013.
|
ukratko, procurio kotao na drva, centrometal od 35kw sa spremnikom za potrosnu toplu vodu.
kotao se koristio ravno 10 godina i sluzio je savrseno za obiteljsku kucu od oko 200m2.
jucer montiran novi centrometalov kotao takoder sa spremnikom za potrosnu toplu vodu, samo slabiji od 30kw.
sto napraviti sa straim kotlom? moze li se prodati? nisam siguran oko popravljanja, vidi se rupa na samom spremniku potrosne tople vode.
|
|
|
16.11.2017., 15:51
|
|
Rezignirani ovisnik
Registracija: Dec 2012.
|
Quote:
zoki ticić kaže:
Molim da se otvori tema za "organizirani" napad na zeca.
Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk
|
A ja molim lovce koji su na forumu da objave kad je sezona lova na zečeve 
Šalim se naravno , nisam stekao dojam o bilo kakvim organizacijama niti klanovima po meni se radi o različitim pristupima u diskusiji , jedan dio kolega diskutira sa stanovišta struke i stečenog znanja u praksi dok naš kolega zec polazi od zapažanja i prakse u vlastitoj kotlovnici , drugim riječima ekipa gore je stručni konzilij a zeko je alternativac , medicinskim rječnikom rečeno ...
Poslano sa mog HUAWEI VNS-L31 koristeći Tapatalk
|
|
|
16.11.2017., 16:55
|
|
Najpoznatiji vorum deda
Registracija: Nov 2003.
|
Quote:
mikislavac kaže:
sto napraviti sa straim kotlom? moze li se prodati? nisam siguran oko popravljanja, vidi se rupa na samom spremniku potrosne tople vode.
|
Može se uvijek prodati na otpad, a i popraviti, Pitanje je kome se to isplati!
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:11.
|
|
|
|