|
|
04.10.2022., 10:28
|
|
high warlord
Registracija: Jan 2004.
|
Quote:
stjepan21 kaže:
To je photoshop! Nitko nikada nije potrošio svoj Bitcoin, jer ga svi čuvaju jer će ići gore 
|

|
04.10.2022., 11:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2008.
|
Quote:
stjepan21 kaže:
Malo nezgodno pitanje za nešto što je decentralizirano, pa nema niti neki centralizirani cilj koji bi definirao "uspjeh". Satoshi je definirao nešto no to nešto je otišlo kroz prozor zajedno s njim. Meni je recimo najbitnije da je i da ostane decentraliziran. Po tome, on je već sada "uspio".
No to sam ja. Meni je to bitno. Nekom drugom je nešto drugo. Npr. količina transakcija po bloku / sekundi. Za takvoga on nije uspio i nikada neće.
Mogli bi pričati o tome što je bitno većini. To je barem lagano....da broj ide gore. Jesmo li uspjeli u tome? Pa, ako je većina došla na 60k, onda sigurno nismo, ako je došla prije, jesmo.
Onako iz srca, rekao bih da ako ostane decentraliziran, da će zbog čiste gravitacije i pogrešaka aktualnih alternativa (tu ne mislim samo na druge kriptovalute, već i na državne sisteme itd.) dobivati sve više i više ljudi kojima je bitna decentralizacija, i kad većina njegovih korisnika bude upravo takva, onda bih ja mogao prozvati Bitcoin uspjehom.
|
Ja još uvijek nisam načisto s timedo koje razine mogu ici centralne vlade zabrane korištenja Bitcoina. Ako stvarno vrag odnese šalu i desi se recimo taj "shift", odnosno počne se dešavat u što većem obimu kako će vlade reagirat.
Ako su sve vlade svijeta bile složne onih mjesec dana kad je bio lockdown zbog korone. Mi pričamo o tome da nisi mogao susjedu 5km ako je bio u drugoj županiji. Te ako su to uspjeli ograničit, da djelomično i na neko vremensko razdoblje mogu "ilegalizirat" korištenje Bitcoina.
Pitanje u glavi mi kako će ljudi reagirat i tu prvenstveno mislim kad kažem uspjeh Bitcoina.
|
|
|
04.10.2022., 12:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Quote:
grim15 kaže:
Ja još uvijek nisam načisto s timedo koje razine mogu ici centralne vlade zabrane korištenja Bitcoina. Ako stvarno vrag odnese šalu i desi se recimo taj "shift", odnosno počne se dešavat u što većem obimu kako će vlade reagirat.
Ako su sve vlade svijeta bile složne onih mjesec dana kad je bio lockdown zbog korone. Mi pričamo o tome da nisi mogao susjedu 5km ako je bio u drugoj županiji. Te ako su to uspjeli ograničit, da djelomično i na neko vremensko razdoblje mogu "ilegalizirat" korištenje Bitcoina.
Pitanje u glavi mi kako će ljudi reagirat i tu prvenstveno mislim kad kažem uspjeh Bitcoina.
|
Pa možemo pogledati što rade vlade u problematičnim državama. Zabranjuju, reguliraju, izmišljaju pravila.
Kakav efekt to ima na Bitcoin u tim državama? Nikakav, osim što se prodaje po premium cijenama.
Ako ga žele efektivno zaustaviti, moraju zaustaviti internet. Sretno s time. A ako ga i ugase, onda će nam Bitcoin biti najmanji dio problema.
|
|
|
04.10.2022., 13:02
|
|
Beš grad koji Bosut nema
Registracija: Sep 2007.
|
Ne mogu zabranit BTC, al mogu zabranit mjenjačnice. Koja je onda korist od BTC-a ako ga ne možeš unovčit? Neće nestat, ali će mu vrijednost drastično opast.
Sumnjam da će doći do zabrane, previše je tu para, a i mnogi veliki igrači su umočili prste, samo da spomenem Blackrock.
Rekao bih da je najveću pomutnju uveo Mr. Burns iz SEC-a koji kao da ne zna što hoće i daje si previše za pravo zbog čega su ga drugi počeli prozivati. EU bi čak mogla biti na dobrom putu da da regulacije koje nisu besmislene i možda do potakne SAD i ostatak svijeta da se ugleda na EU.
|
|
|
04.10.2022., 14:58
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
pobosutljanin kaže:
Ne mogu zabranit BTC, al mogu zabranit mjenjačnice. Koja je onda korist od BTC-a ako ga ne možeš unovčit? Neće nestat, ali će mu vrijednost drastično opast.
Sumnjam da će doći do zabrane, previše je tu para, a i mnogi veliki igrači su umočili prste, samo da spomenem Blackrock.
Rekao bih da je najveću pomutnju uveo Mr. Burns iz SEC-a koji kao da ne zna što hoće i daje si previše za pravo zbog čega su ga drugi počeli prozivati. EU bi čak mogla biti na dobrom putu da da regulacije koje nisu besmislene i možda do potakne SAD i ostatak svijeta da se ugleda na EU.
|
Kad razmišljam o mjenjačnicama, uvijek pogledam kako stoje stvari u zemljama gdje su zabranjene. Što se dešavalo prilikom zabrane, što se dešava sada.
Po meni, prvo bi došlo do fud rasprodaje i do likvidacije od strane onih koji više zakonski ne bi mogli držati Bitcoin u svom portfoliu a koji nemaju opciju ka privatne osobe ići nekim crnim i sivim putevima da ga nabave. I to bi srušilo cijenu sigurno. Jako.
Nakon toga bi krenuo oporavak nakon čega bi cijena bila još veća nego originalno (naravno, niti približno brzo kao pad). Ako ljudi nešto žele posjedovati, to nešto na crnom tržištu redovito vrijedi više nego na regularnom tržištu.
Pošto više centralizirane mjenjačnice ne bi mogle funkcionirati kao do sada, fokus bi bio prebačen na p2p mjenjačnice.
Uz sve to, ukoliko se SVE zemlje na svijetu ne dogovore, Bitcoinu bi bilo dovoljno da "preživi" u jednoj jedinoj zemlji koja je spojena na internet. Tamo bi se preselio sav mjenjački biznis, stablecoinovi bi imali ulaz i izlaz u fiat svijet itd.
Meni se postavlja pitanje, koja je šansa da se SVE zemlje ovog svijeta dogovore oko BILO ČEGA, a kamoli oko Bitcoina? Nisu se mogli dogovoriti (niti se mogu danas) oko covid-a, droge, alkohola, oružja, terorističkih organizacija....
|
|
|
04.10.2022., 15:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2012.
|
Quote:
stjepan21 kaže:
To je photoshop! Nitko nikada nije potrošio svoj Bitcoin, jer ga svi čuvaju jer će ići gore 
|
2017 smo se uzbuđivali na ovakve "platio bitcoinom vijesti" 
I jako je teško diskreditirati tvrdnju da ljudi radije čuvaju bitcoin nego da ga troše zar to nijem ona cijela good money>bad money spika?
U bitii oni koji ga u nuždi troše rade to u korist onih koji ne moraju, dakle prisjest će im bigmac 
|
|
|
04.10.2022., 15:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2008.
|
Quote:
stjepan21 kaže:
Kad razmišljam o mjenjačnicama, uvijek pogledam kako stoje stvari u zemljama gdje su zabranjene. Što se dešavalo prilikom zabrane, što se dešava sada.
Po meni, prvo bi došlo do fud rasprodaje i do likvidacije od strane onih koji više zakonski ne bi mogli držati Bitcoin u svom portfoliu a koji nemaju opciju ka privatne osobe ići nekim crnim i sivim putevima da ga nabave. I to bi srušilo cijenu sigurno. Jako.
Nakon toga bi krenuo oporavak nakon čega bi cijena bila još veća nego originalno (naravno, niti približno brzo kao pad). Ako ljudi nešto žele posjedovati, to nešto na crnom tržištu redovito vrijedi više nego na regularnom tržištu.
Pošto više centralizirane mjenjačnice ne bi mogle funkcionirati kao do sada, fokus bi bio prebačen na p2p mjenjačnice.
Uz sve to, ukoliko se SVE zemlje na svijetu ne dogovore, Bitcoinu bi bilo dovoljno da "preživi" u jednoj jedinoj zemlji koja je spojena na internet. Tamo bi se preselio sav mjenjački biznis, stablecoinovi bi imali ulaz i izlaz u fiat svijet itd.
Meni se postavlja pitanje, koja je šansa da se SVE zemlje ovog svijeta dogovore oko BILO ČEGA, a kamoli oko Bitcoina? Nisu se mogli dogovoriti (niti se mogu danas) oko covid-a, droge, alkohola, oružja, terorističkih organizacija....
|
Ma koliko se slazem, toliko se ne slazem. Ne moraju se sve zemlje.
Šta ti vrijedi Bosna, Hrvatska, Srbija i takve kvazizemlje.
Treba tu mislit na SAD, okosnicu Europske Unije, Rusija, Kina itd..i ovo "bananja" i nekakav fud, po meni još nije bio pravi napad na Bitcoin. To je kao da ti je zakonski dozvoljeno vozit 50 pa se vozis 90 i riskiras da ne platis kaznu.
Kad mislim na pravu borbu mislim nešto poput: "tko posjeduje Bitcoin čeka ga kazna 3 godine zatvora". Jer ako mozes u zatvor ako isprintas svojih 100 kuna, realno moze doci i zakon koji ce vrijedit za posjedovanje Bitcoina.
|
|
|
04.10.2022., 15:45
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Jan 2014.
|
Da su vlastodršci i ini moćnici htjeli "zabraniti" BTC na ovaj ili onaj način, odavno bi to napravili. Valjda ti je to jasno. Ako je, onda ne znam kako ti se da više pušiti taj FUD.
|
|
|
04.10.2022., 15:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Shannanigans kaže:
I jako je teško diskreditirati tvrdnju da ljudi radije čuvaju bitcoin nego da ga troše zar to nijem ona cijela good money>bad money spika?
U bitii oni koji ga u nuždi troše rade to u korist onih koji ne moraju, dakle prisjest će im bigmac 
|
Ja ga trošim redovito i nije u nuždi. Zaradim ga, potrošim ga, višak si ostavim. Trošio sam ga od 2013. pa sve do dana današnjeg i nije mi prisjelo ništa što sam ikada platio. Takva razmišljanja mogu imati samo oni koji su ušli jednom sa svime što imaju i sada čekaju da se obogate.
|
|
|
04.10.2022., 16:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
grim15 kaže:
....
Treba tu mislit na SAD, okosnicu Europske Unije, Rusija, Kina itd.....
|
I dalje stojim iza napisanog. Samo ti gore navedeni se ne mogu složiti oko IČEG, a di će ostali.
Quote:
grim15 kaže:
Kad mislim na pravu borbu mislim nešto poput: "tko posjeduje Bitcoin čeka ga kazna 3 godine zatvora". Jer ako mozes u zatvor ako isprintas svojih 100 kuna, realno moze doci i zakon koji ce vrijedit za posjedovanje Bitcoina.
|
Imali smo to u npr. Rusiji i ako se ne varam Indiji ili Kini (za ove dvije stvarno nisam siguran skroz, ali za Rusiju jesam). P2P je i dalje radio, ljudi su i dalje trgovali i posjedovali. Ne mogu se sjetiti baš previše primjera gdje je "potpuna zabrana pod prijetnjom zatvorske kazne" bila efikasna.
|
|
|
04.10.2022., 16:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2012.
|
Quote:
stjepan21 kaže:
Ja ga trošim redovito i nije u nuždi. Zaradim ga, potrošim ga, višak si ostavim. Trošio sam ga od 2013. pa sve do dana današnjeg i nije mi prisjelo ništa što sam ikada platio. Takva razmišljanja mogu imati samo oni koji su ušli jednom sa svime što imaju i sada čekaju da se obogate.
|
Vjerujem i slažem se, zvuči kao zdrav lifestyile
Ali naravno da svatko iz 2013 ima takav stav i nema ga problema trošiti jer ako si ušao 2013 vrlo je izgledno da ti predstavlja veliki dio networtha pa ako ne planiraš štediti do groba vrlo ti je normalano.
Sad izračunaj koliko ih je ušlo do 2016 i nakon npr?
Hoču reći da je stvar perspektive jednostavno je nejasno kako se svi uvjek prepucavamo oko teme da bitcoin nije popularno trošiti.
|
|
|
04.10.2022., 20:08
|
|
NLO
Registracija: Oct 2012.
|
A da se npr. zabrane kripto-fiat konverzije? Btc ne bi propao, ali kakve bi običan čovjek od njega imao koristi? Osim možda na darkwebu.
Tapatalk
|
|
|
05.10.2022., 08:26
|
|
high warlord
|
Quote:
Shannanigans kaže:
|
ovi sto "ne moraju" valjda zive od zraka..
|
05.10.2022., 08:31
|
|
high warlord
|
Quote:
stjepan21 kaže:
|
To ti je klasicni profil ovakvih ETH maxija, koji su zakasnili na btc vlakic...zive ko misevi u podrumima i sve drze u cryptu...kao zivit cu ko kralj kasnije hahaha
|
06.10.2022., 20:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2022.
|
Ciao ekipa! Bacite oko na temu "Bitcoincleanup.com: Bitcoin, PoW i odbrana postojećih vrijednosti"
- https://www.forum.hr/showthread.php?t=1307177
|
|
08.10.2022., 11:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2006.
|
Quote:
Shannanigans kaže:
Hoču reći da je stvar perspektive jednostavno je nejasno kako se svi uvjek prepucavamo oko teme da bitcoin nije popularno trošiti.
|
Jer je kako i sam kazes stvar perspektive?
Nekom je, nekom nije.
Mislim da je raskol na tome hoce li sve vise ljudi biti -je?
I mislim da nece dok je najbolji usecase "numba go up" 
|
08.10.2022., 12:19
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Vey kaže:
....
Mislim da je raskol na tome hoce li sve vise ljudi biti -je?...
|
Kad mi prođe takvo pitanje kroz glavu, posavjetujem se sa ovim: https://bitcoinvisuals.com/lightning
|
|
|
12.10.2022., 17:52
|
|
Slušam
Registracija: May 2022.
|
Pozdrav svima. ovi sam u ovome i recimo da bih sada uložio tisuću eura u BTC. Koji je najbolji način za kupiti ga i gdje ga pohraniti. Kaliko se lako i kako proda u slučaju velikog porasta cijene. Čuvati na hardware-u ili? Evo, bio bih zahvalan svakome tko bi mi malo detaljnije pojasnio. Hvala vam.
|
12.10.2022., 19:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
Evo još jedan vjerski fanatik koji je postao nevjernik. Kaže da je bitcoin preveliki rizik koji se nemože kontrolirati.
https://5minforecast.com/2022/03/23/...tches-bitcoin/
|
|
12.10.2022., 21:03
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2022.
|
Quote:
Johnny John kaže:
Pozdrav svima. ovi sam u ovome i recimo da bih sada uložio tisuću eura u BTC. Koji je najbolji način za kupiti ga i gdje ga pohraniti. Kaliko se lako i kako proda u slučaju velikog porasta cijene. Čuvati na hardware-u ili? Evo, bio bih zahvalan svakome tko bi mi malo detaljnije pojasnio. Hvala vam.
|
Binance. Deposit - SEPA transfer. Nema potrebe za hardware walletom.
https://www.binance.com/en/download
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:51.
|
|
|
|