Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 30.11.2010., 14:45   #1061
Quote:
cd_covers kaže: Pogledaj post
Od svih ovih nedostataka ja nisam niti jednu u stvarnom radu primjetio.
- ekonomičnost ?? m3 drva simo il itamo, svejedno mi je.
- premali sadržaj vode - nisam primjetio, i ne znam kako bi. Ako nestane struje na pumpi cirkulacija vode sama po sebi je dovoljna da peći ništa ne bude (isprobano)

Premalo se razumijem u tematiku da bi uvjeravao nekoga što je bolje, a što nije, ali napiši mi cijenu najjeftinijeg pirolitičkog kotla bez ovih popratnih dijelova što kažeš da nisu nužne i neka je barem 40-45kw snage.
Prvo neću komentirati. A svi smo cicije kad je struja, plin, a pogotovo nafta u pitanju.
Drugo ti i nemožeš primjetiti na kotlu te snage, koji vjerojatno ima napravljene priključke debelim cijevima, a sigurno radi dosta prigušen. Nego, koliko m2 griješ s tak velikim kotlom?

Atmos ti je najjeftiniji i prodaje ga ista firma koja i Viadrus. Cijene neznam, ali bi trebale biti negdje u rangu 13...14t kn. Pirolitički kotel se obično kupuje manje snage nego klasični, jer konstantno predaje snagu tijekom cijelog ciklusa punjenja, kaj je gotovo nemoguće postići s klasičnim kotlom.
Pirolitički kotel može raditi bez spremnika topline, no poželjno je da isti postoji.
Zvon is offline  
Old 30.11.2010., 15:14   #1062
Quote:
europe2seoul kaže: Pogledaj post
Dobro sto si napisao i neke druge proizvodjace.
Primjerice, u HR kada se govori o centralnom grijanju ljudi naravno znaju za Vaillant, Buderus, Junkers, i Viessman kao i Centrometal jer kada dodjes u npr. Feroterm to imaju i to se reklamira po televiziji i novinama.

Za Defro - nikada cuo a vidim po web-u da su dosta moderni.

Jos bih rekao i da postoji Viessman Vitoligo drveni prioliticki kotao koji ima hrpu automatike pa ti sam veli kada treba jos drveta, kako radi, ventilatori za kontrolu izgaranja itd....sto je meni osobno dosta dobra stvar jer se manje trebam brinuti.

Postoji jos i ceski Atmos piroliticki kotao.

No, vidim i prednost gusnatih u odnosu na Centrometal sto mogu loziti drvima a mogu loziti i ugljenom/koksom. Tona ugljena je oko 1000 kuna a za to se ful mogu grijati. Ne znam da li Centrometal ima opciju na ugljen.

U svakom slucaju valjalo bi unjesti malo vise reklame na trziste; ovak ce ekipa otici i uzeti Vaillant kombi plinski bojler kao i u zadnjih 10 godina i bok.
Postoje i drugi dobavljači, osim spomenutih. Ako nešto hoćeš, onda se malo interesiraš, tak da ti trgovci ne odabiru ono kaj ćeš sam platiti.
Vitoligno je jedan od modernijih kotlova koji se nude na našem tržištu, ali je tehnološki jako daleko od onoga kaj se trenutno nudi u okolnim nam zemljama. To je dobar kotel, samo treba doraditi neke stvari na regulaciji (kak su to neki cijenjeni forumaši i napravili).
Zvon is offline  
Old 30.11.2010., 15:44   #1063
Quote:
Zvon kaže: Pogledaj post
Prvo neću komentirati. A svi smo cicije kad je struja, plin, a pogotovo nafta u pitanju.
Ja samo kažem svoje iskustvo.

Quote:
Drugo ti i nemožeš primjetiti na kotlu te snage, koji vjerojatno ima napravljene priključke debelim cijevima, a sigurno radi dosta prigušen. Nego, koliko m2 griješ s tak velikim kotlom?
Nekih 250m2 + potkrovlje koje se trenutno ne grije. Grijemo ili na drva ili na 2 plinska bojlera, ili na jedan, ovisno kako se sustav postavi.

Quote:
Atmos ti je najjeftiniji i prodaje ga ista firma koja i Viadrus. Cijene neznam, ali bi trebale biti negdje u rangu 13...14t kn. Pirolitički kotel se obično kupuje manje snage nego klasični, jer konstantno predaje snagu tijekom cijelog ciklusa punjenja, kaj je gotovo nemoguće postići s klasičnim kotlom.
Pirolitički kotel može raditi bez spremnika topline, no poželjno je da isti postoji.
Znači platim minimalno 7tisuća kuna više nego ovo što sad imam, moram jako paziti kakvim drvima ložim, nemam prednosti koje mi pruža spremnik topline jer nemam novaca za njega, ali kotao mi efikasnije radi i manje drva trošim.

Za mene osobno ta opcija nije baš nešto isplativa jer m3 drva ionako mogu nabaviti po 200kn max ili odem sam u šumu pa me košta još manje.
Old 30.11.2010., 16:07   #1064
Quote:
Postoje i drugi dobavljači, osim spomenutih. Ako nešto hoćeš, onda se malo interesiraš, tak da ti trgovci ne odabiru ono kaj ćeš sam platiti.
Vitoligno je jedan od modernijih kotlova koji se nude na našem tržištu, ali je tehnološki jako daleko od onoga kaj se trenutno nudi u okolnim nam zemljama. To je dobar kotel, samo treba doraditi neke stvari na regulaciji (kak su to neki cijenjeni forumaši i napravili).
A gdje bi se to covjek koji zeli ugraditi centralno interesirao? Odes u par ducana i to je to. Kako bi netko znao da neka XY firma iz grada ABC uvozi neke druge kotlove?

I cak ako i nadjes, posaljes email upit pa ti nitko ne odgovori. Kaj bi sada trebali ici do njih i pitati u zivo? Posaljes email na 10 adresa, pa neka se oni bore za to da postanu tvoji kupci tako da posalju odgovor, ponudu itd. Tako se biznis radi vani u Europi gdje zelimo otici.

Pogledao sam malo Wvterm Stadler iz Slovenije njihov prospekt i cjenik preko web-a - za kotao sa super regulacijama itd onaj TR model cijena je oko 5000 eura. Malo too much...ipak je u HR prosjek place mali.

U svakom slucaju, ako si u tome i znas neke firme itd onda podijeli sa nama.....hvala.
europe2seoul is offline  
Old 30.11.2010., 17:31   #1065
Quote:
europe2seoul kaže: Pogledaj post
A gdje bi se to covjek koji zeli ugraditi centralno interesirao? Odes u par ducana i to je to. Kako bi netko znao da neka XY firma iz grada ABC uvozi neke druge kotlove?

I cak ako i nadjes, posaljes email upit pa ti nitko ne odgovori. Kaj bi sada trebali ici do njih i pitati u zivo? Posaljes email na 10 adresa, pa neka se oni bore za to da postanu tvoji kupci tako da posalju odgovor, ponudu itd. Tako se biznis radi vani u Europi gdje zelimo otici.

Pogledao sam malo Wvterm Stadler iz Slovenije njihov prospekt i cjenik preko web-a - za kotao sa super regulacijama itd onaj TR model cijena je oko 5000 eura. Malo too much...ipak je u HR prosjek place mali.

U svakom slucaju, ako si u tome i znas neke firme itd onda podijeli sa nama.....hvala.
Dečki, i ja sam prije godinu dana krenul iz iste točke od kud i vi.
Viadrusa ima na svakom ćošku i svi ga nude. CM-a isto tak, no to sam definitivno prekrižil.
Onda je počelo kopanje po Internetu, raspitivanje, gnjavljenje pojedinih forumaša ovog foruma na PM-u. Odlazak na slovenske stranice mi je otvoril oči. Na www.nep.vitra.si sam pokupil puno ideja i čak sam neke vlasnike zval telefonom. Odluka je pala na nešto modernije. Razmišljal sam o peletima (jer ionak kupujem drva), ali su ispali zbog cijene i mogućnosti dobave.

Dakle, ostala je piroliza. Tražil sam ponude za Vitoligno na nekoliko (5...6) mjesta. Punude su bile (pre)visoke, ne zbog kotla samog, već zbog sranja koja oni guraju uz kotel, a ja to NEĆU kupiti od njih (Oventrop za podizanje temp. povratnog voda, sigurnosne grupe i sl., ), jer je to dvaput skuplje nego u dućanu. Viessmann ni ne želi prodati samo kotel bez toga. Dakle ispali su iz igre i nisu dobili nekih 13-14000kn koje sam bil spreman pri njima potrošiti. Tko im je kriv.

Spremnik tople vode CAS ili pak neki drugi. Cijene do neba...
Druga odluka: samogradnja spremnika. Naručena nova posuda, dal napraviti spirale, nabavil priključke, termometre...a izoacija bude od jeftine kamene vune. Cijena ovakvog spremnika koštala bi cca 15-tak t kn, a mene košta oko trećine.
U međuvremenu je došel i kotel...no nažalost nisam još stigel sve napraviti...
Nabavljene pumpe, miš-ventili, elektronika za upravljanje krugovima grijanja...

Eto, sve se može, samo malo treba volje.

Moram posebno pohvaliti (i zahvaliti se) nekoliko forumaša. Mislim da će se sami prepoznati, da im ne navodim imena ovdje.

Samo treba otvoriti oči i gledati malo dalje od onoga kaj je već viđeno.
Zvon is offline  
Old 01.12.2010., 00:20   #1066
Smile Ugljen

QUOTE=Davero;30202233]Ja imam istu, samo malo jaču peć. Majstor mi je već prije kupovine peći rekao da kupim jedan pošteni regulator zraka (npr: samson), a onaj koji sam dobio uz peć mi služi kao rezerva. Sumnjam da imaš dijelove za regulator zraka u prodaji, stoga ne gine ti kupnja novog...
Inače, kod mene ne vidim svrhu klapne, pa je uopće ne upotrebljavam (uvijek je otvorena).
Temperaturu peći do 90 stupnjeva postižem bez problema. Skok sa 70°C do 80°C postižem za otprilike 15 min. Dakako, osnovni uvjet su suhi grab ili bukva. Jedino je problem u održavanju te temperature. Drva izgore dok si rekao keks… Možda bi uz ugljen bilo ekonomičnije ...
Zašto uostalom ti želiš imati tu temperaturu? Ako su radijatori u kući dobro postavljeni, sasvim dosta je 70 °C, kod mene i previše, pa spuštam na 65°C. Kada napunim peć drvima, sljedeće izlaganje je za otprilike 4 i pol sata, s time da me dočeka temperatura u peči od 55-60°.[/QUOTE]

Pozdrav
Ako vas interesira ugljen za centralno grijanje molim Vas da me kontaktirate na ..... Tomislav Tomislavgrad BIH,ja se bavim dostavom ugljena za grijanje za područje dalmacije.Hvala

Zadnje uređivanje cd_covers : 08.12.2010. at 09:03.
tomkut is offline  
Old 01.12.2010., 01:02   #1067
Quote:
spoki007 kaže: Pogledaj post
nemojte me
osobno sam stavio ups od 350W,spojio ga na pumpu centralnog grijanja i kad sam iskljucio dovod elek.energije na ups pumpa je samo pocela "šrotati" ali nije pumpala....kasnije su mi ovdje negdje na forumu rekli da je problem sto UPS daje sinkroni napon a napon iz mreze je asinkroni (ili obrnuto,nemam sad vise pojma)..
ali 100% provjereno kod mene nije radilo.....

evo nasao odgovor jednog od forumasa na moje pitanje o nefunkcioniranju pumpe na UPSu
ups output;220-240V 2.3(1,6)A / 50-60Hz / 300(210)W
the output of this device is not sinusoidal,it has a total harmonic distortion of 40% and a max single harmonic of 30%

trostupanjska pumpa nema regulaciju broja okretaja promjenom broja polova , a i sama brzina nije blizu sinhronih standardnih brzina te ukoliko ne postoji reduktor u njoj zaključiti se može da je motor vjerovatno kolektorski (kao u bušilici ili brusulici) i regulacija je izvedena snižavanjem napona , ako je pretpostavka točna , kolektorski motor nije osjetljiv na snižavanje napona i napon (struju) pravokutnog oblika te može raditi.

Asinhroni motor može imati kod rada na ups u trenutku starta problema zbog velike struje pokretanja , te dolazi do pada napona i ne može postići moment. UPS može imati problema u radu sa induktivnim teretom. Mali UPS ima najčešće pravokutni napon koji uzrokuje i više harmonike te dodatno zagrijavanje motora usljed vrtložnih struja.

pravi odgovor je moguće dati kada se vide pumpe u ups te izmjere neke vrijednosti u trenutku starta pumpi.
Nekad dok su bile redukcije i nije bilo UPS-a, doma su se radili pretvarači. SVI su bili s pravokutnim naponom i pumpe su radile.
Imam doma nekakav APC UPS 650VA, 400W i on jedva pokrene pumpu kad radi na baterije. Prilikom prelaska s mreže na baterije niti ju ne osjeti. Naravno pumpa malo više cvrči radi pravokutnog napona.
Tvoja pumpa nije mogla krenuti upravo zato jer je UPS bil preslab, pa je rušil napon i nije mogel dati dovoljnu struju za pokretanje iste. Probaj s jačim UPS-om, pa buš videl da ide.
To ti je dobro objašnjeno pri kraju tvojeg citata.

Spoki, uz dužno poštovanje autoru, ovo napisano o trostupanjskoj pumpi je hrpa bedastoća.
Svaka pumpa koja ima "brzine" ti je obični asinkroni jednofazni motor. Brzine se dobiju smanjivanjem napona (znači da namot ima otcjepe za, recimo, 230V-puna brzina, 280V-srednja brzina i 300V-mala brzina, a priključuje se samo na 230V), dakle velikim klizanjem brzine rotora. Pri tome motor vuče veliku jalovu struju, a ukupna struja se malo mijenja s brzinom vrtnje. Naravno da su pri ovakvoj "regulaciji" brzine veliki gubici, no kad pumpa ima par desetaka vati, njeni gubici nisu problem, jer se predaju vodi u sustavu grijanja, ondosno pumpa se na taj način hladi. Na jednak ti se način regulira brzina onih ventilatora koji se vrte na stropu oko lampi. Nisam još videl pumpu s kolektorskim motorom koja ima potopljeni rotor.
Ako pak misliš na pumpu Grundfos Alpha, ona je potpuno druge tehnologije. Ona ima sinkroni motor i pretvarač frekvencije. Za nju nisam siguran (jer nisam probal) bi li htjela raditi na UPS-u s pravokutnim naponom.
Zvon is offline  
Old 01.12.2010., 07:14   #1068
Quote:
Nekad dok su bile redukcije i nije bilo UPS-a, doma su se radili pretvarači. SVI su bili s pravokutnim naponom i pumpe su radile.
Imam doma nekakav APC UPS 650VA, 400W i on jedva pokrene pumpu kad radi na baterije. Prilikom prelaska s mreže na baterije niti ju ne osjeti. Naravno pumpa malo više cvrči radi pravokutnog napona.
Tvoja pumpa nije mogla krenuti upravo zato jer je UPS bil preslab, pa je rušil napon i nije mogel dati dovoljnu struju za pokretanje iste. Probaj s jačim UPS-om, pa buš videl da ide.
To ti je dobro objašnjeno pri kraju tvojeg citata.

Spoki, uz dužno poštovanje autoru, ovo napisano o trostupanjskoj pumpi je hrpa bedastoća.
Svaka pumpa koja ima "brzine" ti je obični asinkroni jednofazni motor. Brzine se dobiju smanjivanjem napona (znači da namot ima otcjepe za, recimo, 230V-puna brzina, 280V-srednja brzina i 300V-mala brzina, a priključuje se samo na 230V), dakle velikim klizanjem brzine rotora. Pri tome motor vuče veliku jalovu struju, a ukupna struja se malo mijenja s brzinom vrtnje. Naravno da su pri ovakvoj "regulaciji" brzine veliki gubici, no kad pumpa ima par desetaka vati, njeni gubici nisu problem, jer se predaju vodi u sustavu grijanja, ondosno pumpa se na taj način hladi. Na jednak ti se način regulira brzina onih ventilatora koji se vrte na stropu oko lampi. Nisam još videl pumpu s kolektorskim motorom koja ima potopljeni rotor.
Ako pak misliš na pumpu Grundfos Alpha, ona je potpuno druge tehnologije. Ona ima sinkroni motor i pretvarač frekvencije. Za nju nisam siguran (jer nisam probal) bi li htjela raditi na UPS-u s pravokutnim naponom.
kao prvo....ja sam probao nije islo....kao drugo,"elektricari" su tvrdili da ni ne moze raditi....
ako ti kazes da moze
spoki007 is offline  
Old 01.12.2010., 07:16   #1069
Quote:
tomkut kaže: Pogledaj post
pozdrav
znam za čovjeka koji dostavlja ugljen u vrećama i rinfuzi za područje Dalmacije.Neznam iz kojeg ste kraja Hrvatske moguće je da dostavlja u sve krajeve.Evo vam kontakt telefon 00387/63/330-942.
Quote:
tomkut kaže: Pogledaj post
QUOTE=Davero;30202233]Pozdrav
Ako vas interesira ugljen za centralno grijanje molim Vas da me kontaktirate na mob.00387/63/330-942 Tomislav Tomislavgrad BIH,ja se bavim dostavom ugljena za grijanje za područje dalmacije.Hvala
koji si ti lik!
prvo kazes da znas tipa koji dostavlja...a onda si odjednom TI taj tip
koje jeftino reklamiranje.......
spoki007 is offline  
Old 01.12.2010., 08:25   #1070
Quote:
Dakle, ostala je piroliza. Tražil sam ponude za Vitoligno na nekoliko (5...6) mjesta. Punude su bile (pre)visoke, ne zbog kotla samog, već zbog sranja koja oni guraju uz kotel, a ja to NEĆU kupiti od njih (Oventrop za podizanje temp. povratnog voda, sigurnosne grupe i sl., ), jer je to dvaput skuplje nego u dućanu. Viessmann ni ne želi prodati samo kotel bez toga. Dakle ispali su iz igre i nisu dobili nekih 13-14000kn koje sam bil spreman pri njima potrošiti. Tko im je kriv.
I tko je usao u igru i zasto?

Quote:
Druga odluka: samogradnja spremnika. Naručena nova posuda, dal napraviti spirale, nabavil priključke, termometre...a izoacija bude od jeftine kamene vune. Cijena ovakvog spremnika koštala bi cca 15-tak t kn, a mene košta oko trećine.

U međuvremenu je došel i kotel...no nažalost nisam još stigel sve napraviti...
Nabavljene pumpe, miš-ventili, elektronika za upravljanje krugovima grijanja...

Eto, sve se može, samo malo treba volje.
Pa nije bas tako. Neki ljudi rade rukama kao svoj posao i onda si sami doma nekaj slazu. Npr, keramicar ili zidar ce sebi sam vise od pola kuce zazidati a ostatk ce mu frend sa popustom i tako on njemu itd. Profesor povijesti ili filozofije nece sam ici u samogradnju npr centralnog grijanja. Ja sam mislio da ipak mi ovdje govorimo o kojem centralnom kupiti a da nije Viadrus iako je pod forum "Sam svoj majstor".
europe2seoul is offline  
Old 01.12.2010., 14:47   #1071
Nije važno tko će napraviti, već objediniti ono kaj želiš.
Zvon is offline  
Old 01.12.2010., 18:35   #1072
Quote:
Nije važno tko će napraviti, već objediniti ono kaj želiš.
Cuj, sorry, ali ipak ljudi dodju kod nekog inzinjera tko se bavi grijanjem/hladnjenjem da im proracuna sistem te u kooperaciji ili sami nadju nekoga tko ce to izvesti u njihovoj kuci. Na kraju plate, zavrse kucu, usele se i zive tamo. Nismo svi inzinjeri termodinamike.
europe2seoul is offline  
Old 01.12.2010., 19:22   #1073
[QUOTE=europe2seoul;30297072]Cuj, sorry, ali ipak ljudi dodju kod nekog inzinjera tko se bavi grijanjem/hladnjenjem da im proracuna sistem te u kooperaciji ili sami nadju nekoga tko ce to izvesti u njihovoj kuci. Na kraju plate, zavrse kucu, usele se i zive tamo. Nismo svi inzinjeri termodinamike.[/QUOTE

da sam kaj je kod nas tak dodes inzinjeru : navedes mu zeljeno . covjek napravi predracun za zeljeno a od toga boli glava
i kaj se dogodi ufff cira je malo velika onda se ode u potragu za prijateljevog prijatelja koji ono zna sve o centralnom i grijanju i super je povoljan muz slozi grijanje po regulama: od viska glava ne boli jebes metar drv gore dole i onda imate sisteme koji su po tehnologiji i kvaliteti ispod onih prije 30 godina

znanje kosta komfor u grijanju takode
sasase is offline  
Old 01.12.2010., 19:30   #1074
Quote:
sasase kaže: Pogledaj post
da sam kaj je kod nas tak dodes inzinjeru : navedes mu zeljeno . covjek napravi predracun za zeljeno a od toga boli glava
i kaj se dogodi ufff cira je malo velika onda se ode u potragu za prijateljevog prijatelja koji ono zna sve o centralnom i grijanju i super je povoljan muz slozi grijanje po regulama: od viska glava ne boli jebes metar drv gore dole i onda imate sisteme koji su po tehnologiji i kvaliteti ispod onih prije 30 godina

znanje kosta komfor u grijanju takode
A kaj si s time htio reci? Da li sam ja negdje u postovima pricao o kemijanju i o susedu Stefu i Juri kaj "znaju" ? Nisam. Mene zanima kako da nabavim najbolji sistem centralnog grijanja za moju novogradnju - visoka prizemnica i to da je na kruto gorivo jer ne mislim uvadjati plin/ulje. Kada kazem najbolji onda mislim na tehnicka rjesenja po pitanju automatike, sigurnosti i dobro balansiranog sistema. Ne mislim na nesto najskuplje na trzistu samo zato da bi bilo najskuplje. Ne trebam Stadler ako recimo Centrometal radi OK za to sto meni treba. Dakle, necu Yugic niti Mercedes nego Opel recimo. A ne bavim se grijanjem niti mi je to struka; radim svoj posao od kojeg zaradjujem pare i sa njima gradim kucu / grijanje.
europe2seoul is offline  
Old 01.12.2010., 22:13   #1075
Opel ti trune isto kak i Yugo.

Čuj, nemreš stisnuti i prdnuti. Nemreš dobiti najbolji proizvod i najmanje ga platiti. Možeš samo dobiti najviše za novce koje si spreman potrošiti.
Ako želiš komfor, onda priča počinje od dugogorećeg kotla ili automatskog punjenja gorivom. Dakle, plin ili nafta. Može i peleti, a može i piroliza (da, sa svim kerefekima koje sustav zahtjeva). Malo ljudi ovdje su inženjeri termodinamike, kak ti veliš. Većina ljudi ovdje ima iskustva s tehnikom ili pak puno volje i malo tehničkog duha. Ali imaju želju za učenjem i eksperimentiranjem.
Ti bi sve na taci, i najbolji sustav s najjeftinijim komponentama. To nejde. Postavi neku granicu, pa se onda vrti unutar toga.
Zvon is offline  
Old 02.12.2010., 08:45   #1076
Quote:
Opel ti trune isto kak i Yugo.

Čuj, nemreš stisnuti i prdnuti. Nemreš dobiti najbolji proizvod i najmanje ga platiti. Možeš samo dobiti najviše za novce koje si spreman potrošiti.
Ako želiš komfor, onda priča počinje od dugogorećeg kotla ili automatskog punjenja gorivom. Dakle, plin ili nafta. Može i peleti, a može i piroliza (da, sa svim kerefekima koje sustav zahtjeva). Malo ljudi ovdje su inženjeri termodinamike, kak ti veliš. Većina ljudi ovdje ima iskustva s tehnikom ili pak puno volje i malo tehničkog duha. Ali imaju želju za učenjem i eksperimentiranjem.
Ti bi sve na taci, i najbolji sustav s najjeftinijim komponentama. To nejde. Postavi neku granicu, pa se onda vrti unutar toga.
Ja se osobno bavim robotikom i industrijskom automatikom svaki dan na poslu od kada sam se zaposlio. Sto konceptualnim dizajnom nakon ulaznih podataka, izvedbom i pustanjem u pogon. Suradjujem sa elektronicarima i strojarskim inzinjerima svakodnevno na izradi tih rjesenja. Ne petljam se u njihov posao ali sam informiran sto i kako.

Isto tako mogu reci da nisam strucnjak za centralno grijanje, ne bavim se time. Naravno da procitam tehnicku dokumentaciju, razno razne clanke itd da se upoznam sa tematikom i nekim od problema kao i tehnologijom koja je raspoloziva kako mi netko ne bi prodao nesto bez potrebe odnosno da ne idem kao budala u kupovinu.

No isto tako, ne zanima me samogradnja mog sustava i da gubim svoje dragocjeno vrijeme i slobodne vikende kako bi se borio da moj sustav radi ili ne radi. Mene bi vise zanimalo da mi inzinjer sa visegodisnjim iskustvom projektira sustav grijanja konkretno mog objekta, napravi mi par ponuda sa pozitivnim i negativnim stranama svake. Da je sustav dobro dimenzioniran da mi nije hladno a da ne trosim bespotrebno puno goriva, ili ako smanjim vatru u kotlu da mi zbog kondenzacije procuri za 3 godine. Ali ne zelim da recimo taj inzinjer radi za Petrokov pa ti nabaci 5 dodatnih stvari samo da bi prodao i digao ti lovu. Nego normalan i posten covjek koji voli i radi svoj posao kako bi i on i ti bio zadovoljan, jer ako je to tako mogu ga preporuciti svojim frendovima itd i tako se gradi posten posao. OK?

Ne kuzim gdje ti citas o tome kako ja hocu nekaj super i najbolje a da ne platim nista. Ali ne zelim zadnji srot a da me prodavac ozeni i naplati mi za najbolji sistem. I zato se tu raspitujem kaj valja a kaj ne. Ja nikada u svom zivotu ne improviziram, ne muljam i ne idem na neka mita, i slicno nego sve radim po pravilima - i nikada se do sada nisam zajebo kao neki koji samo nekaj bi muljali od registracije auto pa na dalje....
europe2seoul is offline  
Old 02.12.2010., 14:49   #1077
Pokušavam ti reći da baš i nema srednjeg rješenja. Ili ideš na jeftini i jednostavni sustav, poput običnog kotla, pumpe i radijatora ili ideš na komfor s automatikom, dugogorećom peći i spremnicima vode. TI moraš odlučiti kaj hoćeš, a onda tražiti ponude. Iz nekoliko primjera na forumu je vidljivo kakvi su majstori, kaj znaju i koiko koštaju. Siguran sam da ima i onih koji znaju dobro kaj rade i mogu napraviti to kaj želiš. Samo, takve je malo teže pronaći. Mnogo majstora nezna puno o sustavima grijanja, pa ih ipak cijeli život uspješno rade.
A ti ak tražiš pomoć i informacije ovdje, znači da želiš nekaj znati o sustavu grijanja i o tome kaj i kak se može. To tvoje saznanje nek bude smjernica za ideju kakvu budeš nekom prezentirel i rekel mu kaj točno hoćeš.
Niti ja se ne bavim grijanjem, no to ne znači da zato nemoram nikaj znati o tome.
Zvon is offline  
Old 03.12.2010., 16:20   #1078
Ljepi pozdrav svima! Ako sam dobro skuzil covjek bi ugradil neki klasican kotao na kruta goriva a nezna koji i na koji nacin bi bilo najbolje! Ako se radi o obicnom kotlu (bilo da je centrometal,viadrus,junkers ili buderus itd...) moj savjet je ugradit miš (troputni) ventil jer se svakom kotlu visestruko produzuje vijek trajanja. Za svaki pirolitcki kotao bilo kojeg proizvdjaca savjetujem ugradnju akumulacijskog spremnika (velicine prema proracunu).
kruncek is offline  
Old 04.12.2010., 21:06   #1079
Quote:
kruncek kaže: Pogledaj post
Ljepi pozdrav svima! Ako sam dobro skuzil covjek bi ugradil neki klasican kotao na kruta goriva a nezna koji i na koji nacin bi bilo najbolje!
Ne bas; mene zanima u principu koji od kotlova na kruta goriva je trenutno kod nas najmoderniji na trzistu i da se pokazao najboljim - sto se tice trajnosti, efikasnosti, da jedno punjenje relativno dugo traje a ne da stalno lozim, itd a da ne moram za njega prodati bubreg.....dakle koji bi bio neki "best buy" sto se nudi. Osobno od CM-a sam gledao EKO-CK 25 Kw te BIO-TEC 25 Kw. Onaj Defro mi se isto cini OK kao i Buderus Vitoligno 100.

Iako posto zivim u Hrvatskoj, naginjem vise potpomagati nase gospodarstvo pa nekako vise naginjem Centrometalu. Eto ako Japanci mogu kupiti Japanski proizvod samo zato sto je iz Japana cak i ako je skuplji i losiji od uvoznog mogu i ja nas. Iako cesto nasi proizvodi su jednako dobri ili bolji od uvoznih (npr. sredstva za ciscenje, itd - ono malo sto jos proizvodimo).
europe2seoul is offline  
Old 04.12.2010., 21:55   #1080
Buderus ti se ne isplati uzimat jer 30% cijene placas ime! Osobno bi se onda odlucil na "bio tec". Ali moras znat da ako hoces iz tog kotla dobit smanjenu potrosnju,dulji razmak izmedju punjenja kotla i da dobijes sve za staje taj kotel predvidjen uz kotao moras uzet:
1. akumulacijski spremnik
2. termostatski troputni ventil (ako hoces i pripremu sanitarne vode)
3. rucni troputni ventil
4. ekspanzionu posudu
5. PTV spremnik
6. grundfos ups pumpa 2 kom.
7. -//- pumpa sanitarne vode (ako je potrebna)
8. termicka zastita kotla
9. sobni termostat

Meni osobno je to bila prevelika investicija (majstor centralnog grijanja sam) pa sam si ugradil viadrus u 22 29kw prije 2 godine i prezadovoljan sam! Proslu sezonu sam potrosil 22 metara bukve i graba za grijanje sanitarne vode 120 litara i 90 m2 stambenog prostora na 24 C.
kruncek is offline  
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:48.