Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
|
15.01.2025., 20:51
|
|
tiki
Registracija: Mar 2006.
|
Je.
|
|
|
15.01.2025., 20:52
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2021.
|
Quote:
Tiki kaže:
Ok je to, bitno da su obje 0.03. Mada tako malen stan bi mogao komotno i na samo jednu fidovku
|
Majstor mu je dao na to odgovor da nije velika razlika u cijeni a u slučaju da jedna odreagira, neće cijeli stan biti bez struje. A ovo sto se tiče 40A to je ok sve s obzirom da su vanjski 3x25?
|
|
|
15.01.2025., 22:59
|
|
tiki
|
Je, to znaci da mogu podnjeti 40A struje sto je 9.2kW, tesko da ce vise od toga prolaziti kroz njih, pogotovo ne u maloj garsonijeri.
|
|
|
16.01.2025., 00:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2021.
|
Quote:
Tiki kaže:
Je, to znaci da mogu podnjeti 40A struje sto je 9.2kW, tesko da ce vise od toga prolaziti kroz njih, pogotovo ne u maloj garsonijeri.
|
Ok!, hvala.
|
|
|
17.01.2025., 20:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
Quote:
Tiki kaže:
Ok je to, bitno da su obje 0.03. Mada tako malen stan bi mogao komotno i na samo jednu fidovku
|
Navika jeste jedna fidovka ali je mnogo bolja opcija dvije fidovka,u slučaju nekakvog kvara,imaš bar negdje struju.
|
|
|
20.01.2025., 15:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2009.
|
Quote:
Wanted123 kaže:
Navika jeste jedna fidovka ali je mnogo bolja opcija dvije fidovka,u slučaju nekakvog kvara,imaš bar negdje struju.
|
Kod mene je stan od cca 115 m2, prilikom renovacije je sve rađeno nanovo, dosta utičnica je ugrađeno, reklo bi se da je generalno dobro odrađeno, osim što imam samo jednu FID-ovku na cijeli stan, i to od 30 mA.
Znam da FID sama po sebi ne bi trebala biti skupa, ali me zanima je li prevelik (i preskup) posao sad naknadno ugraditi još jednu tako da se, u slučaju kvara, ipak zadrži struja barem u dijelu stana? Osigurači i FID su u ormaru na ulazu u stan, pedantno i lijepo posloženi, sve zaštićeno plastikom, označeno...
|
|
|
20.01.2025., 15:47
|
|
tiki
|
Nije, treba malo cackanja po ormaru, a sama fidovka je 30-40 eura + koliko bi elektricar uzeo za ruke.
|
|
|
20.01.2025., 17:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
Treba dosta čačkanja po ormaru,da se željene faze prebace na drugi FID pa onda od tih fazi obavezno pronaći plave žice tj.Nule jer svaki FID ima svoje faze i svoje nule.
Zajedničko su samo uzemljenje i nema šanse imati jednu fazu na jednom FIDu a Nulu na drugom FIDu,to neće raditi
|
|
|
20.01.2025., 17:20
|
|
Sebastian Vettel
Registracija: Apr 2008.
|
Quote:
Tiki kaže:
|
Bi mogao bi, ali realno čim ih je više tim bolje...
To da ih ima više je samo prednost, a realno bilo bi idealno da je svaki strujni krug na svojoj Fid sklopki.
Osim toga već odavno postoje takvi kombinirani osigurači/FID sklopke u jednom kučištu,
pa onda imaš original sabirnicu za iste s donje strane 1F + N ili 3F + N tak da nema puno prtljanja po ormaru, a iz svakog izlaziš van sa nulom i fazom i sve 
Al toga kod nas po trgovinama uglavnom nema, da baš tražiš vjerojatno bi ti trgovci puknuli neku suludo visoko cijenu da se eto ne moraju zajebavat s tim...
Quote:
Tiki kaže:
Nije, treba malo cackanja po ormaru, a sama fidovka je 30-40 eura + koliko bi elektricar uzeo za ruke.
|
Nije to baš malo prčkanja kak ti se čini, dapače to obično zna bit jako puno prčkanja...
Osim toga pitanje je ima li uopće mjesta za dodat sabirnice za nove nule (a to moraš napravit jer eto svaka dodatna FID i dodatna sabirnica za tu nulu)
Uglavnom ovisno kak je ormar posložen to čak može bit i više zajebancije i vremenskog posla nego kaj je bilo spojit cijeli ormar prvi put 
Al može bit i laganica od posla ako je ormar tak složen da se točno vidi koja nula pripada kojoj fazi ili ako ga je majstor eto slagao po redu pa su nula br1 = osigurač br1 i tako po redu...
što najvjerojatnije nije, jer na žalost sabirnica za nulu koja stigne sa ormarom skoro pa nikad nema ulaza koliko je mjesta za osigurače u tom istom ormaru...
|
|
|
07.02.2025., 15:33
|
|
Četverotrećinaš
Registracija: Jul 2010.
|
Slažem si nešto struje na vrhu dvorišta.
Želim staviti fidovku u IP65 ormarić.
Ne mogu se odlučiti koji dI da upotrijebim...
Planirana trošila: tri komada 230V s ukupno max 50W, pizdarije za vrtno jezerce... dakle voda. Pumpa u vodi, filter van vode ali s potencijalom havarije jer idu struja i voda kroz njega
Sporadično spajanje trošila u rangu do 10A (freza, sjeckalica granja, mokri usisavač).
Razmišljam da šljusnem sporadična trošila zasebno i bez fidovke (onda to hvata ona kućna od 0.5A u slučaju pičvajza), a ovo drugo niskovatno "vodeno" i osjetljivo na 10 mA. Ima dosta kablovinja, ali overload tu ne može biti, samo overcurrent tj. šlus.
Dakle ne znam je li pametno da s fidovkom idem na 10 mA ili na 30 mA. Ja bih radije ipak 10, ali evo da pitam...
|
|
|
07.02.2025., 15:53
|
|
tiki
|
Quote:
foler kaže:
Postoji li 40A onaj stari keramicki osigurac a da je u dimenziji 25A? Mislim da ce mi zbog potrosaca pofaliti struje a kabel je 2x10mm2.
|
https://zd-elpro.hr/kategorija-proiz...cki-osiguraci/
Kao sta vidis, svaki ima razlicitu sirinu "glave", pa je vazno kakav je dosjedni vijak tamo gdje ces ga staviti, jer ti on diktira maksimalnu velicinu osiguraca.
40 ne postoji ali ima 35A
Quote:
_MK_ kaže:
Slažem si nešto struje na vrhu dvorišta.
Želim staviti fidovku u IP65 ormarić.
Ne mogu se odlučiti koji dI da upotrijebim...
Planirana trošila: tri komada 230V s ukupno max 50W, pizdarije za vrtno jezerce... dakle voda. Pumpa u vodi, filter van vode ali s potencijalom havarije jer idu struja i voda kroz njega
Sporadično spajanje trošila u rangu do 10A (freza, sjeckalica granja, mokri usisavač).
Razmišljam da šljusnem sporadična trošila zasebno i bez fidovke (onda to hvata ona kućna od 0.5A u slučaju pičvajza), a ovo drugo niskovatno "vodeno" i osjetljivo na 10 mA. Ima dosta kablovinja, ali overload tu ne može biti, samo overcurrent tj. šlus.
Dakle ne znam je li pametno da s fidovkom idem na 10 mA ili na 30 mA. Ja bih radije ipak 10, ali evo da pitam...
|
Ja bih ove niskovatne vodene stvari koje ce stalno biti ukljucene na jednu 0.03, a druge stvari na drugu 0.03. Ili sve na jednu, ako ti nije bitno sto ces biti bez struje na ostalim uredjajima koje ces sporadicno ukljucivati dok ne rijesis kvar (ako dodje do njega).
|
|
|
07.02.2025., 16:12
|
|
Četverotrećinaš
|
Ma te ostale stvari se uključuju onak skoro pa nikad... Par puta godišnje usisam jezerce, nakon orezivanja voćaka se usitne grane, na proljeće se pofreza vrt, i to je to. Tu mislim da mi fidovka fakat ništa u životu ne znači, to mi može uhvatiti kućna. Bezvezan trošak za ništa, rekao bih.
Ostatak je uključen od proljeća do jeseni i budući da je fakat VODA u pitanju (pumpa je ispod više od metra vode), i unutra su ribuljci koji plivaju... tu se ne bih zajebavao i hoću fidovku da ne bih imao pržene ribe
Nije li da se stavlja 10 mA u bilo što FAKAT mokro, tipa saune, bazeni, itd, a 30 onak u kupaonske prostore?
|
|
|
07.02.2025., 17:29
|
|
Četverotrećinaš
|
OK, ići ću ipak na dI=30mA...
Ima li zamjerki na ovaj Schneider RCBO? https://www.amazon.de/-/en/Schneider.../dp/B00DE3WIHS
Ne daje mi se duplo više novaca za Hager ili Eaton.
|
|
|
07.02.2025., 17:48
|
|
tiki
|
Quote:
_MK_ kaže:
|
Schneider je ok
|
|
|
12.03.2025., 12:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2006.
|
eti fid sklopka, monofazna. kod mene je dovod struje u jedan, odozdola, isto tako i nula. pa gore izlaz na sabirnice potrosaca. jel to ok?
nemrem naci neku shemu pa tu pitam.
slika
https://ibb.co/Q3xPc0Qk
|
|
|
12.03.2025., 12:52
|
|
tiki
|
To je ok
|
|
|
18.03.2025., 21:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2025.
|
Imam ugrađenu fid sklopku koja je počela učestalo izbacivati u zadnje vrijeme(ne osigurači nego sklopka).Zvala sam električara i on mi je rekao da se fidovka i stare instalacije baš ne podnose jer je preosjetljiva.Predložio mi je da ju zamjeni sa tropolnom sklopkom(bkn c50 ako se ne varam).Zanima me da li je to u redu jer o struji nemam pojma.
|
|
|
19.03.2025., 11:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Na starim instalacijama može postojati nulovanje na utičnici, što će obarati FID sklopku ako se na takvu utičnicu spoji trošilo koje preko kućišta ima spoj na stvarnu zemlju jer se tako zatvara petlja mimo FID sklopke.
Ako je prije radilo uredno i izbacivanje se ne može povezati s trošilom koje je nedavno dodano ili premješteno na drugu utičnicu, takvo objašnjenje ne drži vodu. Mijenjati sklopku bez da se ispita gdje je uzrok problem može biti opasno.
|
|
|
19.03.2025., 18:47
|
|
Sebastian Vettel
Registracija: Apr 2008.
|
Prvo provjeriti instalaciju, ne samo vizualno i uz nekakvo mudrovanje, nego obavezno mjerenje FID sklopke, otpora uzemljenja, otpora izolacije i.t.d....
Tek onda može zamjena FID sklopke ako je zbilja neispravna (nije nemoguće), no za to su ekstremno male šanse po opisu jer ovo debelo prije zvuči kao proboj u samoj instalaciji ili na nekom uređaju...
FID sklopke ne postaju "preosjetljive", može biti problem da nije ugrađena adekvatna FID sklopka, no ako je radila normalno mjesecima, godinama pa sad odjednom baca, onda je to skoro pa sigurno kvar na instalaciji/uređaju...
Jer debelo prije se desi da uzemljenje nije dobro, prohrđa traka, ode spoj na samu traku i tako to...a onda FID sklopka neće baciti čak i kad bi trebala, a skoro pa nikad se ne događa da eto baca bez veze i razloga...
moguće je i to da FID sklopka zbilja ode i baca bez kvara na instalaciji (kvar unutar same FID sklopke) , no to je već jako rijetka situacija...
I ne nikako ne izbacivati FID sklopku jer u elektroinstalaciji:
1. FID sklopka je tu da osigurava ljudski život
2. Osigurači osiguravaju instalaciju (kabele i vodiče)
3. bimetali, motorne sklopke, varistori i.t.d. osiguravaju motore, elektroniku i.t.d.
Najveća moguća glupost koja se radi po instalacijama je izbacivanje FID sklopke, stavljanje jačih osigurača (ekstremni mudraci čak dođu na ideje da umjesto osigurača ubace šaraf M12 sa maticom  ), rezanje uzemljenja (da ima i tih mudrih savjeta, skratiš ili odrežeš kompletno uzemljenje pa onda FID više ne baca  )
Traženje kvara po instalaciji može bit jako puno posla i zajebancije, osobno me to zna izludit ponekad, specijalno kad imaš neki glupi proboj povremeno a ne stalno i ono taman kad dođeš, raskopaš sve skupa i mjeriš eto nema ga, ne baca, sve je ok 
Taman kad odeš, e onda počne bacat kad si na pola puta do doma, a kad se vratiš sve opet ok 
Uglavnom zna to bit prilično veselje i to će većina majstora izbjegavat, pa će se nać i onih sa mudrim idejama i tako to...
Jedino ispravno bi bilo promijeniti cijelu instalaciju ako je već toliko stara, no to se vjerojatno neće dogoditi jer je to veliki trošak i obično za sobom povlači još i hrpu drugih radova...
|
|
|
20.03.2025., 14:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Quote:
Maja1306 kaže:
Imam ugrađenu fid sklopku koja je počela učestalo izbacivati u zadnje vrijeme(ne osigurači nego sklopka).Z
|
ili popratite ak se to izbacivanje dogodi kad vešmašina ili električni bojler radi pa možda probija grijač i to radi probleme.
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:32.
|
|
|
|