Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
|
11.06.2024., 21:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2013.
|
na zidu kupaonice imam ostavljene crveni i plavi PVC čep za vodu na mjestu gdje će u budućnosti doći tuš kabina, odnosno slavina na tušu. htio bih sakriti te čepove nečime, ali ne mogu pronaći rozetu koja bi to sakrila, promjer čepa je 35mm, dubina rozete bi trebala biti 40-50mm.
ako netko ima prijedlog bio bih zahvalan!
|
|
|
12.06.2024., 08:42
|
|
Tu te ni, a ni tam
Registracija: Feb 2010.
|
Zamijeni te PVC čepove s pocinčanim čepovima koji su manji .
|
|
16.08.2024., 11:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2008.
|
Zna li tko gdje bi se moglo unajmiti kliješta za stezanje Viega Smartpress spojnica od 16 mm i 25mm (alupex cijevi)?
|
|
|
16.08.2024., 13:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2015.
|
Teško da se takvi specijalizirani alati iznajmljuju.
|
|
|
03.09.2024., 21:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2022.
|
Pozdrav,
imam pocinčanu prefabrikaciju i alkaten koljeno-prijelaz. Trebao bi to dvoje spojiti i sve ukopati na 80cm ispod razine tla.
Prefabrikacija ima matelani navoj (ženski), a alkaten koljeno-prijelaz je plastično. Zanima ne što je najbolje koristiti kod spoja - teflon, kudelja ili konac? Imam svo troje..
|
|
|
04.09.2024., 18:25
|
|
Tu te ni, a ni tam
|
Nikako teflon, može kudelja i teflonska nit. Ako je moguće , pocinčane cijevi u zemlji zamijeniti s okiten cijevima.
|
|
04.09.2024., 21:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2022.
|
Quote:
Majstor kaže:
Nikako teflon, može kudelja i teflonska nit. Ako je moguće , pocinčane cijevi u zemlji zamijeniti s okiten cijevima.
|
Hvala na odgovoru. Radi se cijevi vrtne pumpe koju selim na drugu lokaciju.. Imam još nešto loctite 55 pa ću onda to umjesto kudelje.
|
|
|
06.09.2024., 07:00
|
|
-brzo djelujem-
Registracija: Aug 2007.
|
Jutro, bok...na koliko se ukapa dolazna cijev vode? Idem na sistem veće cijevi i unutra vodovodna...! Zemlja je glinasta, stari postojeći obični vod je na 1,4m....!
|
11.09.2024., 23:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2007.
|
Imam situaciju da mi alkaten cjev 3/4cola ulazi u kuću ispaja se sa instalacijom na sred poda kupatila buduči da je ta cjev na koju se spaja 1/2cola i stara više od 50god radi se nova instalacija komplet. Nekako mi opcija neide u prilog da izmještam alkaten negdje okolo pa sam mislio zamjenit staru pocinčanu cjev sa PPR 25 3/4 jer kako sam čitao po temi pocinčane cjevi zbog narezivanja navoja su baš na njemu oslabljene. Moje pitanje je dali PPR obložen u termo spužvu mogu postavit kao tako u pod ili treba nekako drugađije zaštitit tu PPR cjev.
Hvala

|
|
|
12.09.2024., 08:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2010.
|
Quote:
mjesalica kaže:
Imam situaciju da mi alkaten cjev 3/4cola ulazi u kuću ispaja se sa instalacijom na sred poda kupatila buduči da je ta cjev na koju se spaja 1/2cola i stara više od 50god radi se nova instalacija komplet. Nekako mi opcija neide u prilog da izmještam alkaten negdje okolo pa sam mislio zamjenit staru pocinčanu cjev sa PPR 25 3/4 jer kako sam čitao po temi pocinčane cjevi zbog narezivanja navoja su baš na njemu oslabljene. Moje pitanje je dali PPR obložen u termo spužvu mogu postavit kao tako u pod ili treba nekako drugađije zaštitit tu PPR cjev.
Hvala

|
svakako izbaci tu pocinčanu i stavi tu ppr-ku dovoljno je termo spužva i filc traka oko spojeva...
|
|
|
12.09.2024., 11:01
|
|
Registrirani korisnik
|
Hvala !
Mislio sam i oko alkatena stavit izolaciju koliko dosegnem jel to uredu ili nema potrebe ?!
|
|
|
12.09.2024., 11:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mjesalica kaže:
Hvala !
Mislio sam i oko alkatena stavit izolaciju koliko dosegnem jel to uredu ili nema potrebe ?!
|
može ako vam se "mrljati".
Inaće je i u startu trebalo kad je postavljano ...
|
|
|
12.09.2024., 12:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Što se mora nije teško još jednom Hvala na javljanju i sugestiji. To je rađeno 68 - 70-te pa shodno tome dobro i drži. Mislio sam skratit taj alkaten pa napravit novi spoj jer i taj završetak alkatena ima godina ali opet kako kažu ono što radi nediraj jer češ se uvalit u probleme. Neznam kako bi napravio završetak kad kažu da one brze spojnice za alkaten nije dobro stavljat u pod jer mogu gumice propustit a ovaj metalni završetak da se mora montirat sa grijanjem.
|
|
|
12.09.2024., 13:07
|
|
Registrirani korisnik
|
ako je tako, gle 50 godina je puno i sve je lagano za zamjenu, samo treba odluka i para, napravi sada najjeftijije, zakrpaj i držat će 5 godina evo link pa si pogledaj ove mesingane spojnice:
https://termometal.hr/proizvodi/cije...alkaten-pe-hd/
Do prave adaptacije kupaone, kuhinje, dovoda i odvoda u kući, to te čeka i ovako i onako. Zato mudro.
|
|
|
12.09.2024., 14:59
|
|
Šljaker sa iskustvom
Registracija: Mar 2004.
|
Ne mora se spojnica montirati sa grijanjem!
|
12.09.2024., 15:36
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mr.ivek kaže:
ako je tako, gle 50 godina je puno i sve je lagano za zamjenu, samo treba odluka i para, napravi sada najjeftijije, zakrpaj i držat će 5 godina evo link pa si pogledaj ove mesingane spojnice:
https://termometal.hr/proizvodi/cije...alkaten-pe-hd/
Do prave adaptacije kupaone, kuhinje, dovoda i odvoda u kući, to te čeka i ovako i onako. Zato mudro.
|
E da te spojnice imaju gumicu u sebi i nije baš mudro ih stavit tamo gdje nemože se lako prići jel zana gumica popustit pa eto frke nije mi baš sretno rješenje stavit to u pod.... Nekako bi bila bolja ovakva kao što je stara na slici ali neznam gdje kupit takvu i kako to montirat.
|
|
|
12.09.2024., 16:44
|
|
Tu te ni, a ni tam
|
Imaš sitaciju koju moraš, ako ikako možeš - pametno riješiti. Bilo bi najbolje da se zamijeni kompletna instalacija u podu , znači zamjena okitenke. Spoj na okitenku trebalo bi napraviti izvan kuće u šahtu, a u kuću postaviti po podu novu PPR cijev fi 25, i zatim razvod po zidu s fi 20 mm.
Na taj način nemaš problematične spojeve sa okiten na PPR , a sve ppr cijevi imaju dobar izbor izolacije i sve je riješeno.
Znam , sad je možda skupo i uvijek se najde razlog za izgovore.... ali nisi siguran da ti nakon radove jednog dana stara okiten cijev neće propustiti? A onda sve opet sve raskapaj.
|
|
12.09.2024., 21:26
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mjesalica kaže:
E da te spojnice imaju gumicu u sebi i nije baš mudro ih stavit tamo gdje nemože se lako prići jel zana gumica popustit pa eto frke nije mi baš sretno rješenje stavit to u pod.... Nekako bi bila bolja ovakva kao što je stara na slici ali neznam gdje kupit takvu i kako to montirat.
|
jao  pa govorim privremeno, shvati da je to 50 godina i to treba sve mijenjati, sada zakrpaj poslje sve novo, kad skupiš lovu i doneseš odluku za jedno 5 godina valjda bideš.
|
|
|
28.10.2024., 08:43
|
|
gimme five!
Registracija: Mar 2007.
|
pozdrav,
pišem u ovu temu, da ne otvaram novu. tema cijevi za vodovodne instalacije je zatvorena, a taj thred mi se činio prikladnijim za ovo što mi treba.
zanima me da li se na pex cijevi koje su originalno rađene sa press fittingom može namontirati drugačiji tip cijevi ili se mora koristiti ponovo press fitting?
imam jednu vanjsku cijev koja je popustila na press fittingu i tamo curi. da ne moram zvati vodoinstalatera koji ima ta klješta za prešanje, htio bi pitati da li postoji mogućnost da sam na neki način stavim ppr ili čeličnu cijev pa da to sam spojim na pipu?
hvala.
|
|
|
28.10.2024., 09:12
|
|
Tu te ni, a ni tam
|
Na bilo koju pex cijev može se spojiti druga vrsta cijevi, ali ipak trebaju kliješta za prešanje.
Postoji pex prijelaz , ali se mora stiskati s kliještima, pa ispada da moraš zvati nekoga tko ima takav alat.
Primjer: 1 prijelaz s pexa s vanjskim navojem
Primjer : 2 prijelaz na ppr s unutarnjim navojem
Prema veličini cijevi uzmeš spojne komade.
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:31.
|
|
|
|