Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 24.09.2021., 14:34   #1121
Ovaj tjedan su ovi Sweet Jams with Stevia na akciji u Kauflandu za 19.99 kn (bar tako piše u katalogu) pa se mogu provat za jeftiniju cijenu ko ima kaufland u blizini.
Inace, nisam ih provao pa ne mogu komentirat finoću.
mirlex is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.09.2021., 23:24   #1122
a koji kupovni pekmez s manje secera preporucate? a da je fin hehe?
ibilic1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.09.2021., 00:32   #1123
Ako trazis nesto bez puno secera stvarno nisam siguran koliko su pekmezi kategorija proizvoda u kojoj ces naci srecu..
bLah. is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.09.2021., 01:58   #1124
Quote:
ibilic1 kaže: Pogledaj post
meni je odličan Dida Boža od šljiva bez dodanog šećera (sadrži 32g na 100, ali prirodno prisutnih)
eufrosine is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.09.2021., 10:14   #1125
Quote:
ibilic1 kaže: Pogledaj post
St. Dalfour
Magenta123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.09.2021., 16:59   #1126
Quote:
Magenta123 kaže: Pogledaj post
St. Dalfour
taman krenula napisati. njihovi su zaista vrlo fini.
xavierkat is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.09.2021., 17:41   #1127
s obzirom na onaj prvi link ja mislim da se ovdje trazi manje kalorican, a ne manje sladak pekmez, inace se slazem za dalfour, nekoliko njihovih okusa je taman
bLah. is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.11.2021., 14:40   #1128
produženi vikend iskoristih da u teglice pospremim 18 kg šljiva koje sam ljetos pobrala i ostavila u zamrzivaču ... jako lijepi pekmez je ispao sa dodanih 16% šećera i vanilije
Donata is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.12.2021., 16:11   #1129
Pravila sam kotonjadu od dunja i sve je bilo dobro, izrezala sam je i osusenu spremila sa javorom u kutiju ali nakon tjedan dana pojavila se na kockama kotonjade plijesan . Jel netko zna uzrok. Fala na pomoći.
novka is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.12.2021., 17:16   #1130
Quote:
novka kaže: Pogledaj post
Pravila sam kotonjadu od dunja i sve je bilo dobro, izrezala sam je i osusenu spremila sa javorom u kutiju ali nakon tjedan dana pojavila se na kockama kotonjade plijesan . Jel netko zna uzrok. Fala na pomoći.
Nije bila dovoljno suha i ona se sprema s lišćem lovora a ne javora.
Pellaprat is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.12.2021., 17:43   #1131
Quote:
Pellaprat kaže: Pogledaj post
Ali, npr. na Murteru za lovor kažu javor. (Vjerojatno na još nekim mjestima).
Možda je novka na lovor i mislila.
(eto, celer im je selen, i ima toga još...)
FineGold is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.12.2021., 20:44   #1132
Quote:
Nebih rekla da nije bila suha, a kod nas u Dalmaciji je javor.pozdrav i fala na odgovoru.
novka is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2022., 10:34   #1133
Pozdrav,

jabuka mi je najdraže voće i već dugo razmišljam o tome da napravim domaću marmeladu od jabuka.

Radio sam za početak prema ovom receptu:
https://www.youtube.com/watch?v=14fu7X23jiY&t=77s

Koristio sam jabuke Granny Smith i ispalo je relativno dobro, bio je taman maziv i ne pretvrd, ali je falilo malo slatkoće pa se previše probijala kiselkasta nota

Drugi puta sam pojačao količinu šećera i okus je sad bolji, ali je ispao tvrđi i nije imao onu finu kremastu strukturu prve marmelade iako sam ga kuhao kraće nego prvi puta.

Koristio sam iste jabuke.

Moje pitanje za znalce je je li on postao tvrđi zato što je bilo više šećera pa bi ga trebalo kraće kuhati ili postoji neki drugi razlog?

I općenito, ako netko ima dobar, provjeren recept za marmeladu od jabuke, molim vas da podijelite.
FranKrsto is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2022., 12:15   #1134
Mislim da je uzrok vrsta pektina u jabukama (HM Pektin - vidi link dolje) koji zahtjeva secer (i kiselinu) da bi stvorio gel, vise secera jaci gel.
Postoje i pektini koji stvaraju gel s manje secera, ali traze kalcij.
Nekad davna sam spasio ovu stranicu s kratkim pregledom razlicitih pektina
Justin Thyme is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2022., 17:46   #1135
Quote:
Nemoj od Izabele. Uzmi muškat. Ja sam probao od Izabele raditi varenik i pekmez i skoro sam sve bacio. Izabela termičkom obradom gubi specifični okus za razliku od muškata.
Ja sam probala raditi pekmez od Izabele i isto je završio gdje nije trebao zbog čudnog okusa nakon termičke obrade
Međutim na preporuku poznanice vezano za pekmeze od grožđa na poklon sam dobila grožđe sorte 'Vitis vinifera 'Vranac' i okus pekmeza me oduševio;nešto preprefino
pa eto preporuka za tu sortu
Ammyy is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2022., 12:38   #1136
Quote:
Justin Thyme kaže: Pogledaj post
Mislim da je uzrok vrsta pektina u jabukama (HM Pektin - vidi link dolje) koji zahtjeva secer (i kiselinu) da bi stvorio gel, vise secera jaci gel.
Postoje i pektini koji stvaraju gel s manje secera, ali traze kalcij.
Nekad davna sam spasio ovu stranicu s kratkim pregledom razlicitih pektina
Hvala na odgovoru.
Malo sam smanjio šećer i kraće kuhao. To je rješilo peoblem, sad je puno kremastiji, a nije izgubio previše slatkoće
FranKrsto is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2022., 15:46   #1137
Quote:
FranKrsto kaže: Pogledaj post
Malo sam smanjio šećer i kraće kuhao. To je rješilo peoblem, sad je puno kremastiji, a nije izgubio previše slatkoće
Ja sam radio pekmez od jabuke i dunje pola-pola. Sorta jabuke je bila repuša i kad sam dodao obični kristalni šećer (20 dag na kilu) to je bilo pretvrdo. Mislio sam da je previše pektina, makar su i jabuke i dunje bile oguljene. Onda sam dobio recept i drugi put stavio 5 dag suhe jabuke i 50ml agavinog sirupa na 1 kg iste kombincije. Bilo je izrazito kremasto i fino da sam ga i ja koji inače nisam ljubitelj jabuka redovito jeo. Kuham sve pekmeze, džemove i marmelade oko pola sata.
Pellaprat is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.06.2022., 14:52   #1138
Uletavam s glupim pocetnickim pitanjem

bi se mogao nekako napraviti pekmez od visanja, ali da se ne ciste kostice? imamo stablo visanja koje su bas sitne, nemoguce je iz njih izvuci kosticu. inace sam radila visnjevac, ali je junior zazelio da bi on nesto sto in on moze jesti/piti pa sad razmisljam sto s njima (a bez da vadim kostice) ....
Lei is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.06.2022., 17:29   #1139
Pekmez neće biti ok, bez da višnje očistiš......pregusti je da npr ocijediš pa da bi ih tako odvojila iz pekmeza.
U kompotu ne bi toliko smetale ako i ostanu. Možeš možda i sok napraviti.
Ja sam radila ove godine pekmez od sitnijih trešanja ali nije mi žao posla s čišćenjem
Lukanora is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.06.2022., 18:35   #1140
Pa šta nema ona neka sprava za odkoščavanje?
-skyfall- is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:37.