|
|
11.11.2023., 07:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2013.
|
Haha, ja se nadam da ta banda ovo čita.
Globus ima Plutarha kojeg na štandu prodaje skuplje nego na svojem webu (60 eura, dok je na web stranici 59.73) No to je propala rupa od izdavačke kuće, koja još prodaje ono što su napravili bolji od njih desetljećima unatrag, tako da nije ništa bolje ni za očekivati.
Jedan antikvatrijat (zaboravila sam ime) Plutarha u izdanju August Cesarec iz osamdesetih, pokušava uvaliti za 80 eura. Pa kad sam se šokirala, vele 70.
To su isti oni koji će u nedjelju sve davat po ništa, trebala sam ić u nedjelju.
Ali nema veze, ima Njuškalo. Tamo je taj isti Plutarh po 35 ili ovako nešto.
Tako sam se zagrijala za tog Plutarha, točno ga hoću na polici.
Ocean More je jedna kompetentna, ugodna, ljubazna i pametna grupa žena. Novak je kupljen, i još nešto sitno.
Ima puno izdavačkih kuća za koje nikad nisam čula, puno knjiga za koje nisam znala, puno autora koji su mi nepoznanica.
Osjećam se totalno marginalno i provincijalno.
Ali knjige su općenito luđački skupe, i bez ovih likova s početka.
Moj zaključak je bio, dok sam se vozila po kiši iz Zagreba sinoć, knjige treba krasti. Zbog ovog tipa koji meni mrtav hladan nudi prastaru knjigu po triput višoj cijeni jer misli da sam ja idiot koji ne zna kolko to košta. Zbog društva u kojem su znanje i kultura postali nedostižni. Zbog prokletih kuharskih emisijetina na TV, umjesto da zovu pisce, urednike, izdavače koji predstavljaju književne nagrade i važna djela.
Znanje nije roba. To je ljudsko pravo. Kad ti to uskraćuju, kradi. I nemaj grižnju savjesti.
(Kristian Novak nije bio skup i kad god taj lik nešto napiše, isto ko i onaj što je napiso Mladenku kostonogu, ja kupujem. To je drugo.)
E, da. Saznala sam za postojanje nekih krasnih izdavača. Baš ću si ih zabilježiti.
I imam želju ići opet...
|
|
|
11.11.2023., 08:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2021.
|
Quote:
darius-britt kaže:
Moj zaključak je bio, dok sam se vozila po kiši iz Zagreba sinoć, knjige treba krasti. Zbog ovog tipa koji meni mrtav hladan nudi prastaru knjigu po triput višoj cijeni jer misli da sam ja idiot koji ne zna kolko to košta. Zbog društva u kojem su znanje i kultura postali nedostižni. Zbog prokletih kuharskih emisijetina na TV, umjesto da zovu pisce, urednike, izdavače koji predstavljaju književne nagrade i važna djela.
Znanje nije roba. To je ljudsko pravo. Kad ti to uskraćuju, kradi. I nemaj grižnju savjesti.
|
Ovo mi je odlično!
Razmislit ću 
|
|
|
11.11.2023., 08:44
|
|
Govnar - i vi znate
Registracija: Apr 2005.
|
Quote:
darius-britt kaže:
|
Na gutenberg.org ti je kompletni Plutarh besplatan. Osjećaš se provincijalno zbog malograđanske potrebe imati Plutarha na polici. 
|
|
|
11.11.2023., 10:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2013.
|
Quote:
Mr Smoogj kaže:
Na gutenberg.org ti je kompletni Plutarh besplatan. Osjećaš se provincijalno zbog malograđanske potrebe imati Plutarha na polici. 
|
Osjećam se provincijalno, to je istina, ali zato što živim u provinciji u kojoj pročelnik za kulturu ne razlikuje knjižaru od knjižnice, papirnicu koja prodaje torbe i papir za printere svi zovu knjižarom, a knjižnica prodaje Raya Bradburyja, Cervantesa i Moraviju na ulici za 5 kn jer "to nitko ne čita". Oni cijene kuharice, povijest ustaškog pokreta i knjige savjeta za bolji brak, jer čovjek koji to uređuje ima rodbinske veze s ravnateljem, završio je višu ekonomsku i nije mogao naći posao u struci. Tipična priča s Balkana, uostalom.
Osjećam se provincijalno jer se nađem pred cijelim štandom knjiga koje su nagrađivane europskim i svjetskim nagradama, a ja ni za jednog autora nikad nisam čula. Osjećam se provincijalno jer me je duboko sram zbog toga.
Plutarh mi je sentimentalna uspomena na neka prošla vremena, što je neka sasvim druga priča.  Dragi su mi Usporedni životopisi i kupit ću ih s Njuškala prije ili kasnije.  Mislim da ih čak i imam skinute s neta, ali nije to to.
Hahahaha, kad ih budem stavljala na policu, mislit ću na tebe. Možda ih čak i uslikam i s posvetom nakeljim ovamo, da vidiš.
Kupila sam, btw., knjigu "Na dnu društvene ljestvice" nakon što sam potajno na mobitelu izguglala ime autora, Nevena Budaka, jer ja sam seljanka koja nije znala tko je taj čovjek.
I tako dalje.
Tyron, pusa! Svakako razmisli. Ja sam upravo drpila jednu s Library Genesis jer u prijevodu košta cca 30 eura s popustom.
|
|
|
11.11.2023., 10:37
|
|
«·|·»
Registracija: Mar 2005.
Lokacija: You'll find me in a sea of dreams, where no one cares about my words
|
Quote:
darius-britt kaže:
Ali knjige su općenito luđački skupe, i bez ovih likova s početka.
Moj zaključak je bio, dok sam se vozila po kiši iz Zagreba sinoć, knjige treba krasti.
|
Kradljivica knjiga - priča iz Hrvatske 
|
|
11.11.2023., 11:03
|
|
Ci sarà
Registracija: Nov 2007.
|
Quote:
darius-britt kaže:
Hahahaha, kad ih budem stavljala na policu, mislit ću na tebe. Možda ih čak i uslikam i s posvetom nakeljim ovamo, da vidiš. 
|

Ima nešto u tome kad staviš nove knjige na policu...
Došla sam jučer nešto prije 17 i bilo je podnošljivo što se tiče gužve, ali već oko 18 je eskaliralo tako da sam se povukla. U tih cca sat vremena kupila sam 5 knjiga.
Jako velik izbor, ali popusti su stvarno smiješni. Uvredljivi, rekla bih. Vjerojatno bih bolje prošla da sam išla u nedjelju.
Nisam ništa povoljno ubola, zapravo se osjećam pomalo opljačkano, ali tko mi kriv  Svejedno me veseli tih nekoliko novih knjigica. Uzela sam:
P. Almodovar: Posljednji san - 16,70 EUR
Lou Reed: Vještina ravne crte - 24,70
Biografija V. Wolf - 8 EUR
Schopenhauerove pesimistične misli - 8 EUR
I Marquez: Živjeti da bi se pripovijedalo - 11 EUR. Kasnije sam se sjetila da već imam tu knjigu, samo na engleskom 
|
11.11.2023., 11:24
|
|
Ci sarà
Registracija: Nov 2007.
|
Quote:
darius-britt kaže:
Moj zaključak je bio, dok sam se vozila po kiši iz Zagreba sinoć, knjige treba krasti.
|
Haha...i meni prošlo kroz glavu.
btw. Jučer kod Ljevaka pitam za R. Torrea i Ima li života prije smrti. Prvo je rekla da to nije njihovo, tj. od Ljevaka.  Onda se počela smijati da sam ja treća osoba koja ju to pita. Zatim je išla pretraživati (zar ne bi već trebala znati ako sam treća osoba s istim pitanjem  ). Na kraju je utvrdila da nemaju ali da bi mogao imati nekakav media punkt (ili tako nekako). Pitam gdje se nalazi taj punkt - ne zna.
I inače sam stekla dojam da jako puno tih hostesa tamo samo gljivira. Opet kod Ljevaka, samo drugi štand, vidim mladog dečka i stariju gospođu - djelovali su kao majka i sin. Htjela sam nešto pitati ali gospođa je bila zadubljena u raspravu s nekim, dok dečko stoji kraj nje i bulji u pod. Kako je bila gužva i galama, pokušala sam ga dozvati ali me nije čuo, pa mahnuti, pa se stala doslovno ispred njega, pokušavala uspostaviti nekakav eye contact, ali uzalud. Dečko samo stoji i ne doživljava nikoga, a gospođa i dalje raspravlja. Nakon 2-3 minute sam odustala i pokupila se.
|
11.11.2023., 11:46
|
|
Paranoid android
Registracija: Sep 2008.
|
Mene je ugodno iznenadila Hena. Imaju dosta naslova po 5 i 7 eura, odmah su mi prišla dva zaposlenika gdje smo malo prokomentirali neke naslove ( i bilu su malo začuđeni što sam ih više od pola pročitao). Kupio sam par naslova čisto da ih podržim.
Ostalo što sam vidio je već viđeno zadnjih godina. Minimalni popusti od 5% do 10%, neke nebulozne cijene nekih prastarih naslova itd. Kada vidim količinu izdanih naslova samopomoći, čudim se kako nismo najsretnija i najispunjenija nacija.
|
11.11.2023., 13:00
|
|
Inspiring Writer
Registracija: Jan 2011.
|
Quote:
Zuzzu kaže:
I inače sam stekla dojam da jako puno tih hostesa tamo samo gljivira. Opet kod Ljevaka, samo drugi štand, vidim mladog dečka i stariju gospođu - djelovali su kao majka i sin. Htjela sam nešto pitati ali gospođa je bila zadubljena u raspravu s nekim, dok dečko stoji kraj nje i bulji u pod. Kako je bila gužva i galama, pokušala sam ga dozvati ali me nije čuo, pa mahnuti, pa se stala doslovno ispred njega, pokušavala uspostaviti nekakav eye contact, ali uzalud. Dečko samo stoji i ne doživljava nikoga, a gospođa i dalje raspravlja. Nakon 2-3 minute sam odustala i pokupila se.
|
I onda će biti kmečanja i jadikovki od istih o slaboj zaradi i kako Hrvati više ne kupuju knjige  .
|
|
|
11.11.2023., 16:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
Očekivala sam loše popuste i nisam time iznenađena. Čime jesam iznenađena su cijene od 10-12€ za strane knjige u antikvarijatima. Mala izdanja, meke korice, i očito čitane knjige. Više ne znam gdje ih kupovati, kod nas smiješno skupe, a ove što naručim iz vana pošta nikad ne dostavi 
|
11.11.2023., 17:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2021.
|
Quote:
mabyAnn kaže:
Očekivala sam loše popuste i nisam time iznenađena. Čime jesam iznenađena su cijene od 10-12€ za strane knjige u antikvarijatima. Mala izdanja, meke korice, i očito čitane knjige. Više ne znam gdje ih kupovati, kod nas smiješno skupe, a ove što naručim iz vana pošta nikad ne dostavi 
|
Ne preostaje ništa drugo nego preko grupa za knjige.
Ja sam kupio Braću Karamazove, izvrsno stanje za samo 2e  + poštarina 2,12
|
|
|
11.11.2023., 18:05
|
|
«·|·»
|
Mislio sam za vikend otić, al na kraju nisam.
Baš je loše vrijeme, a kao što kažete, nikakvi popusti.
A i nije da sam baš s novcima na ti.
Evo, gledam ovo znanje, umjesto 25% oni snizili 24.
Pa umjesto da je 80kn, 82 i nešto sitno. Baš muzu za svaku kunu.
Užas.
A da su knjige jeftinije, sigurno bi ih više ljudi kupovalo. ¯\_(ツ)_/¯
|
|
12.11.2023., 21:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2005.
|
Iskreno po sta sam dosao to sam kupio
Ali wc je zakon
Guzva ogromna za vikend
2 standa ko buvljaci...legendarno
Nerviraju me prodaja ploca i neknjiga
Skupo...dobro je sto mogu kartice...
Parada pijanstva i kica...lik ponio sendivc ko i ja na pauzi...kad vadi bocu jogurta iz torbe hahah
|
|
|
12.11.2023., 22:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
Quote:
darius-britt kaže:
Haha, ja se nadam da ta banda ovo čita.
Globus ima Plutarha kojeg na štandu prodaje skuplje nego na svojem webu (60 eura, dok je na web stranici 59.73) No to je propala rupa od izdavačke kuće, koja još prodaje ono što su napravili bolji od njih desetljećima unatrag, tako da nije ništa bolje ni za očekivati.
Jedan antikvatrijat (zaboravila sam ime) Plutarha u izdanju August Cesarec iz osamdesetih, pokušava uvaliti za 80 eura. Pa kad sam se šokirala, vele 70.
To su isti oni koji će u nedjelju sve davat po ništa, trebala sam ić u nedjelju.
Ali nema veze, ima Njuškalo. Tamo je taj isti Plutarh po 35 ili ovako nešto.
|
Ja sam tog Plutarha kupila na Interliberu 2017. za 300 kn. Budi strpljiva.
Divno izdanje. Cijele životopise sam pročitala prije 30-ak godina, izdanje A. Cesarca, pa sam također iz sentimentalnih razloga poželjela to imati. I čitati, naravno. Dukatova oprema teksta bilješkama je tako iscrpna, fenomenalno nešto. Nekoliko dana sam čitala Aleksandrov životopis, jer koliko ima Plutarhovog teksta, tolike su i bilješke. Izdanje za penziju, sve preporuke (mislim na Globusovo).
Smanjila sam kupovinu beletristike, ipak se sve da posuditi u knjižnici, a počela sam puževim tempom smanjivati svojih 1300+ knjiga, kad nešto pročitam proslijedim, ostavim u ormarićima po ljetovalištima. Nešto čak i u kontejner bacim. Tako da sam ove godine uglavnom dopunjavala svoje kolekcije o umjetnosti, vodiče po planinama, arhitektonski vodič kroz Zagreb (9€) itsl. Inače, izdavači vodiča su stvarno idioti, knjige su tvrdih korica, teške ko vrag, a trebale bi poslužiti dok si na putu ili hodanju.
Mislim da bi trgovci knjigama trebali popularizirati ideju da se pročitane knjige mogu bez griže savjesti staviti u kontejner za reciklažu papira. Ne može se više toliko navlačiti u kuću a da ne ide nešto i van. Marie Kondo stil.
Inače stvarno su ciganija izdavači. Kupila sam neki stari broj časopisa Meridijani, prodali su mi primjerak u kojem je bila ispunjena križaljka 
|
|
|
13.11.2023., 09:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2015.
|
Quote:
Lizzie M kaže:
Smanjila sam kupovinu beletristike, ipak se sve da posuditi u knjižnici, a počela sam puževim tempom smanjivati svojih 1300+ knjiga, kad nešto pročitam proslijedim, ostavim u ormarićima po ljetovalištima. Nešto čak i u kontejner bacim.
Mislim da bi trgovci knjigama trebali popularizirati ideju da se pročitane knjige mogu bez griže savjesti staviti u kontejner za reciklažu papira. Ne može se više toliko navlačiti u kuću a da ne ide nešto i van. Marie Kondo stil.
|
Ja svoje knjige doniram udruzi Hrabre njuške. Oni jednom godišnje organiziraju online aukciju doniranih knjiga i skupi se tako lijep iznos za životinje. Ako nemaš auto, njihovi volonteri dođu preuzeti knjige. 
|
|
|
13.11.2023., 09:42
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Jul 2019.
|
Poklanjam višak knjiga u knjižnice, šteta ih je bacati u stari papir kada još mogu poslužiti drugima.
|
|
|
13.11.2023., 10:30
|
|
Grička vještica
Registracija: Feb 2012.
|
Quote:
Lizzie M kaže:
|
Meni je svetogrđe bilo koju knjigu baciti... smatram da uvijek ima ljudi koji će željeti i onu koja se nama čini samo za smeće (čitaj plavi kontejner)
Ostaviš u kutiji u knjižnici.
Pokloniš bolnicama - imaju police s knjigama za pacijente, Dubrava ima čak pravu knjižnicu za pacijente.
Pokloniš u grupama Sharing is caring na fejsu,njih ima po svim gradovima.
(Ne bi vjerovala koliko je različitih ljudi različitih interesa i ukusa tamo, koji vole i žele knjige.)
Itd.itd.
Samo ne u smeće.
Ono što je jednom otpad, drugom je blago koje je tražio/želio.
Konmari kod knjiga ne prolazi. 
|
13.11.2023., 10:32
|
|
Ya-Yo Gakk
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
darius-britt kaže:
nakon što sam potajno na mobitelu izguglala ime autora, Nevena Budaka, jer ja sam seljanka koja nije znala tko je taj čovjek.
|
Mislio sam da ti je smartphone uvijek offline
|
|
|
13.11.2023., 11:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
Quote:
Sophsy kaže:
Meni je svetogrđe bilo koju knjigu baciti... smatram da uvijek ima ljudi koji će željeti i onu koja se nama čini samo za smeće (čitaj plavi kontejner)
Ostaviš u kutiji u knjižnici.
Pokloniš bolnicama - imaju police s knjigama za pacijente, Dubrava ima čak pravu knjižnicu za pacijente.
Pokloniš u grupama Sharing is caring na fejsu,njih ima po svim gradovima.
(Ne bi vjerovala koliko je različitih ljudi različitih interesa i ukusa tamo, koji vole i žele knjige.)
Itd.itd.
Samo ne u smeće.
Ono što je jednom otpad, drugom je blago koje je tražio/želio.
Konmari kod knjiga ne prolazi. 
|
  pa zato sam i napisala da bi to trebalo biti u interesu trgovcima knjiga, jer bi tako povećali prodaju novih knjiga, pa bi to pozitivno djelovalo na kulturnu industriju i posredno sve koji od nje žive, uključujući i autore.
Ideja da je baciti knjigu svetogrđe je zaista ukorijenjena.
Ali to je ipak samo stvar. Zamjenjiva.
Ne brinite, bacam zbornike radova na čudnim jezicima, beletristiku još ne već poklanjam i proslijeđujem, iako sam kod roditelja pobacala stvari poput novelizacija zaboravljenih filmova iz 1970-ih godina. Stvarno mi je teško zamisliti kako bi te knjige na kraju dospjele u ruke nekoga kome bi bile blago.
I knjižnice, kao profesionalci u području omogućavanja pristupa pisanom znanju, bave se ozbiljno uređivanjem fondova koje uključuje i izlučivanje građe.
A Marie Kondo ima očito bogohulne prijedloge koji uključuju i to da istrgneš poglavlje koje ti je važno i baciš ostatak knjige.  Recimo za gorespomenute zbornike ili vodiče to bi imalo smisla.
No, hvala na prijedlozima. Prošlo ljeto sam u bolnici pročitala Eneidu iz ormarića za pacijente. 
|
|
|
13.11.2023., 11:36
|
|
«·|·»
|
Ne slažem se da je svetogrđe bacit bilo koju knjigu.
Sve stare gramatike i jugoslavenski rječnici su za plavi kontejner.
Što vam je mrsko, poklonite.
Al vidim da ima i nekih knjiga koje ljudi poklanjaju pa ih nitko ne želi.
I takve čeka plavi kontejner.
I sam žalim za danom kad sam dao nešto printat, platio oko 200kn sve a kasnije ni taknuo nisam onako kako bi spadalo.
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:33.
|
|
|
|