Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Rekreacija

Rekreacija Trčanje, teretana, plivanje, bicikl, joga, planinarenje, oprema, ostali načini dangubljenja

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 24.08.2022., 11:58   #11601
https://www.youtube.com/watch?v=JZC4RHVdiWA
danko10 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.08.2022., 11:59   #11602
Quote:
europe2seoul kaže: Pogledaj post
Cijene:

http://os-iandrica-zg.skole.hr/rodit...ijena_prehrane

Prema Programu javnih potreba u osnovnom odgoju i obrazovanju Grada Zagreba:

Cijena mliječnog obroka iznosi 5,00 kuna, ručka 9,00 kuna, a užine 2,50 kuna. Učenici ostvaruju pravo na sufinanciranje cijene obroka, sukladno utvrđenim kriterijima i mjerilima iz ovog programa. Razlika sredstava do utvrđene pune cijene besplatnih i sufinanciranih obroka, školi se doznačuje iz proračunskih sredstava.

Jelovnik:

http://os-iandrica-zg.skole.hr/roditelji/jelovnik

J E L O V N I K
od 13.6.2022. do 17.6.2022.

DAN
Doručak
(mliječni obrok)
Ručak
Užina
Energetska vrijednost

13.6. 2022.
ponedjeljak
Voćni čaj, pileća pašteta, mješani kruh,

Varivo od mahuna sa pilećim bijelim mesom na kockice, polubijeli kruh

Integralni keksi i mlijeko

1.274,27

14.6. 2022.
utorak

Mlijeko, marmelada od šipka,polubijeli kruh

voće

Mesne okruglice u umaku od rajčice, pire

krumpir, raženi kruh

Freska drink- voćni jogurt

1.201,36

15.6. 2022.
srijeda

Školski sendvič,
cedevita

Puretina u bijelom umaku, njoke, salata
Integralni kruh

Crni kruh, sir varaždinec

1.140,07

16.6. 2022.
četvrtak
T I J E L O V O

17.6. 2022.
petak

Tekući jogurt, pogačica sirom

Blitva na lešo sa krumpirom i maslinovim uljem,

pečena riba i crni kruh

Banana

1.111,16

Koliko djeca trebaju kcal

https://www.covermagazin.com/djeca/?p=1538

Umjereno aktivni DJEČACI ovisno o dobi trebaju dnevno:
2 godine – 1.000 kalorija
3 – 5 godina – 1.400 kalorija
6 – 8 godina – 1.600 kalorija
9 – 10 godina – 1.800 kalorija
11 godina – 2.000 kalorija

Umjereno aktivne DJEVOJČICE ovisno o dobi trebaju dnevno:
2 godine – 1.000 kalorija
3 godine – 1.200 kalorija
4 – 6 godina – 1.400 kalorija
7 – 9 godina- 1.600 kalorija
10 -11 godina – 1.800 kalorija

Ovdje su isto kcal potrebe malo drugacije brojke ali jako slicne:

https://petica.hr/cesta-pitanja/koli...-skolske-dobi/

Rezime:

Ti imas 5 kn za mljecni obrok, 9 kn za rucak i 2.5 kn za uzinu. Dakle ukupno 16.5 kn dnevno po djetetu.
I sada daj ti iskemijaj sezonski, nutritivno zdravo, raznoliko, energetski dovoljno za 16.5 kuna. OK, nesto pomaze javna nabava na veliko i rad bez profita ali...

Siguran sam da ako bi se povecao dozvoljen budjet, da bi i jelovnik bio drugaciji.
losa ti prehrana
danko10 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.08.2022., 12:36   #11603
Moja prehrana?

Bokte to je jelovnik jedne tipicne osnovne skole u gradu Zagrebu sto se daje djeci u skoli i produzenom boravku.
A i komentiram da je lose. Ajde brate procitaj post.
europe2seoul is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.08.2022., 13:22   #11604
Pa to je Markan naš, znaš da ga uhvati flash od nekog zaostalog tripa s vremena na vrijeme. Tu na Rekreaciji je barem većinu vremena suvisao, pusti ga.
frenchman is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.08.2022., 14:51   #11605
Ne, nego nisam citao o cemu se radi, jer ne vidim smisao pisanja prehrane jednog osnovnoskolca, pogotovo ne u tolike detalje, kako ti se da?
danko10 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.08.2022., 14:59   #11606
Pa skopiras s jednog prozora u drugi. Ono, copy & paste. Nije da sam tipkao.

A "jednog osnovnoskolca" tocno pokazuje stav i brigu odraslih prema prehrani djece. Ono nije to covjek to je tam neki klinac.
europe2seoul is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.08.2022., 06:30   #11607
Isprika sto upadam ko padobranac ali imam pitanje koje je za sire narodne mase; zna li tko gdje se moze vagnuti na tanita vagu ona koja ti izlista izvjestaj o udjelu misica, masnoca i vode…

Jednom sam se negdje vagala, to je imalo neke veze s multisportom nešto preko firme, al ja nisam clan multisporta… uglavnom, pitam se gdje se moze doci, platiti i izmjeriti? Zagreb.
Kako imam to jedno stanje nekad a otad je situacija kod mene puno bolja (ista tezina, ali konf broj manje) pa me zanima kako to izgleda u brojevima.
Old 29.08.2022., 07:33   #11608
Da ne trosis bez veze pare i ides na specijalna mjesta kupi si online za 209 kuna vagu od Xioami koja to sve radi:

https://mi.hr/mi-body-composition-scale-2

I na mobitel instaliraj besplatnu aplikaciju takodjer od njih, Zepp Life, koja se onda upari sa vagom i kada stanes sve to sto trazis ce ti biti napisano na mobitelu. Takodjer pamti, pa kako vrijeme ide kaze ti sto je bilo prije (i kako) i sto je sada i koliko si kg izgubio/dobio itd.
europe2seoul is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.08.2022., 07:49   #11609
Šta sam ja gledao review te xiaomi vage, preporuka je samo za težinu. Ostalo da nije precizno. Ove vage kostaju par t kn, bas da ova to moze za 200kn, nevjerujem
Al da sam probao, nisam
Ima je i za jeftinije: https://www.nabava.net/osobne-vage/x...0-kg-182797301
android-Split is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.08.2022., 08:23   #11610
A cuj cijela prica tih vaga je da ti salje struju kroz tijelo i mjeri otpor.
I sad ti stanes bos a onda on mjeri i nesto preko algoritma zakljucuje.
Prvu gresku tu imas vec kod stopala - da li je stopalo skroz cisto ili imas mucice od carape ili s poda npr na moru si pa uvijek ima neki pjesak ili nesto s plocica?
Posto su to skroz mali otpori i male stvari utjecu.

Pa da li si stao drito na senzor kako treba prednjim i straznjim dijelom stopala, nego jedanput ovako, drugi put onako?

A takodjer, vazes se u obicnom danu i vazes se u danu kada si npr trcao i oznojio se, te popio 1 litru vode da dobijes na tezini u trbuhu - ali otpor u tijelu ti nije isti jer voda jos nije iz trbuha dosla po organima.

Tako da bus stavio jaja na panj s rezultatima vage od 200 kn - ne budes

No ona uvijek radi algoritmom i strujom na isti nacin. Znaci ako se vazem danas i za 1 mjesec i pokaze razliku u body fat i muscle mass - to je super. Naravno probas se vagati da si uvijek bio u cca istom fizickom stanju.

Ono sto ja uvijek na Xiaomi vagi dobijem vec mjesecima je da nemam dovoljno vode. I preporuka pij dovoljno vode. Ako nista drugo ne radim u zivotu desetljecima, dnevno fakat pijem puno vode i to samo vode. Ne zbog preporuka za zdravlje bla bla bla, nego inace. Roknem par litara dnevno samo ovako, jer mi je bas super da nisam zedan i jos bolji osjecaj kada eksam 3 dcl hladne iz pipe.
A ovaj uvijek da mi fali vode
europe2seoul is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.08.2022., 19:27   #11611
valjda kontate da su te vage veoma neprecizne?
danko10 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.08.2022., 20:36   #11612
Ma i da jesu precizne, totalno su nepotrebne.

OK, vaga ti kaže da imaš 26% BF. I, što ćeš sad s tim brojem?
Ako te baš zanima BF, uzmi obični kaliper koji košta par desetaka kuna.
Ionako nije bitna apsolutna vrijednost, nego smjer u kojem se krećeš da znaš dal režimom prehrane i treninga ostvaruješ ono što misliš da ostvaruješ. A to ćeš najbolje izmjeriti tako da kaliperom mjeriš na par mjesta uvijek na isti način.

Inače, za praćenje napretka tu su u prvom redu vaga, rezultati na osnovnim vježbama i ogledalo. Eventualno kaliper.
Sve ostalo su nepotrebme điđe-miđe.
eqinor is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.08.2022., 09:34   #11613
Quote:
eqinor kaže: Pogledaj post
Inače, za praćenje napretka tu su u prvom redu vaga, rezultati na osnovnim vježbama i ogledalo. Eventualno kaliper.
I kontrolne traperice!
champagne is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.08.2022., 10:21   #11614
Krojački metar nikad ne laže.
frenchman is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.08.2022., 11:53   #11615
Evo iskustvo čovjeka koji je smršavio 70 kg

https://zivim.gloria.hr/zivim/disem/...erima-15239507

Slično je ovome što ja provodim (danas mi je 92. dan, još malo i 100. kad ću se prvi put vagnuti).

Kod mene ipak ima i nekih razlika.

Pa kaže čovjek:
Quote:
Smršavio sam 70 kg i jeo sam sve, ali u drugačijim omjerima

Jurica Lukić (42) odlučio se za vođeni program mršavljenja u Osijeku kada mu je njegovih 157 kilograma ozbiljno narušilo zdravlje. Sada, nakon godinu dana pametnijeg slaganja obroka i drugačijih životnih navika, ima 85 kilograma
To je skoro 6 kg mjesečno.

I ja bih htio tako, ali recimo 3 kg mjesečno ne bi bilo loše, 4 kg su lijepe želje.

Pa kaže dalje:
Quote:
Mislim da je najvažnije što nije bilo nikakvih zabrana niti obaveza, nije bilo zabrane bilo koje namirnice niti zahtjeva da se mora vježbati
Ja isto kao i on jedem sve što i inače, ne izbacujem ništa.

No kod vježbanja, ako sam dobro skužio, on ne vježba, ja odradim 2 sata dnevno (prosjek) i unatoč tome mislim da će moj rezultat biti duplo slabiji.

I još kaže:
Quote:
Sada sam prozor (vrijeme u kojem se može jesti) produžio na devet sati iako zapravo i dalje jedem kao i ranije, što znači zapravo dva obroka dnevno: jedan na poslu i jedan kada dođem kući. Nekako mi se tijelo priviknulo na takav raspored pa nemam potrebe više jesti. Inače, u programu je prozor vrijeme od osam sati u kojem se jede. Ostalih 16 sati u danu smije se samo piti, i to isključivo vodu ili nezaslađeni čaj i kavu. Jelovnik nisam bitno mijenjao pa ni tu nema veće promjene.
I kod mene postoji taj vremenski prozor, s tim da je u prosjeku oko 6 sati (od 8 do 14) kad se nakrkam sa oko 2000 kalorija.
GemsBond is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.08.2022., 12:04   #11616
To meni prijatelj radi. Mislim da mi je rekao da se to zove fasting. On to radi godinama u ljetnom periodu. Ono šta primjecujem kod njega, kako kile brzo izgubi, još ih prije i vrati. Razumjem ja da ih brzo vrati jer se vrati u normalu sa prehranom kad završi ljeto. Ja osobno nisam za to više volim se ufilmat u "trening". Al da vidim da mu kile padaju, vidim.
android-Split is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.08.2022., 13:46   #11617
Grozno je neiskren cijeli taj "program osjeckog smanjivanja tezine" koji sad po medijima posvuda iskace, prepakiran intermittent fasting koncept u grupni sistem mrsavljenja, sve vec vidjeno milijun puta. I to nebi bio nikakav problem kad bi oni iskreno govorili o cemu je rijec ali to propustaju. I tako imamo kao i u ovom clanku covjeka koji prica o tom kako nema nikakve zabrane, a ignorira se "sitnica" da mu je doslovno zabranjeno jest ista kroz 16h dnevno, prica da su mu sve namirnice dozvoljene, a onda govori kako pojede red umjesto 300g cokolade kao prije itd.itd. Iz svih ovih clanaka je jasno da efikasnost njihovog koncepta dolazi iz jednostavnog klupskog sistema gdje svi rade isto, motiviraju se, podrzavaju, zajedno mrsave jer to postane vrlo poticajno okruzenje ali sto kad program zavrsi, a osoba ostane u uvjerenju da mrsavi jer je to rekao sat na zidu, a ne broj unesenih kalorija?
Sto kad vise ne bude te motivacije da se nista ne jede i da se glad prelomi jer se zelis pojavit na sastanku s boljim rezultatom od drugih? kad taj red cokolade opet postane 300g? I kad se povecaju obroci iako se ne prestane sa vremenskim ogranicenjem ali odjednom dodje do tog da se i unutar 8 sati covjek moze prejesti? A dodatni problem je sto u svakom clanku vidim da doktori naglasavaju da s ovim programom nije potrebno vjezbati sto je s njihove strane vrlo vrlo neprofesionalno jer je ocito cilj samo prodavati svoj program sa "s nama mozete mrsaviti lakse" jer bi se inace trazio nacin kako motivirati ljude i na tjelovjezbu zbog svih drugih zdravstvenih benefita koje to vuce za sobom. A uostalom imamo i dovoljno podataka o tome kako ljudima u ovakvom okruzenju stvarno nije problem skinuti i veliki broj kila ali je problem koje navike osoba stjece kako bi se taj gubitak kasnije odrzao, a tu je jasno poznavanje namirnica, ogranicenja, tjelovjezba itd ipak velika stvar jer samo po sebi "jedenje unutar 8 sati" nije dovoljno ako osoba nije u potpunosti svjesna zbog cega se mrsavi. Takvo ogranicenje vremena hranjenje moze ljudima pomoci da se naviknu na planirano razdoblje gladi, da uhvate neki ritam hranjenja itd ali ako netko pocne misliti da je to glavni mehanizam koji stoji iza gubitka kila to vrlo brzo postane vrlo neefikasno i varljivo.
bLah. is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.08.2022., 13:49   #11618
Intermittent fasting.

Jedna od mnogih tehnika prehrane da tebi konkretno bude moguce ostvariti to da jedes manje nego sto dnevno potrosis (unos < potrosnja). Nista cudotvorno pa da to pali a nesto drugo ne pali. Netko to moze samo izdrzati neko vrijeme, nekome je taj nacin prehrane dugorocno super, a nekom ne pase.

Ono sto je bitno iz teksta je:

Ja sam tip koji je jeo iz dosade. Gledam TV pa mi je dosadno i onda počnem nešto grickati. Ako je to bilo slatko, nakon toga bih trebao nešto slano, a potom ponovno nešto slatko. Nikada nisam jeo zbog utjehe ili zbog stresa, nego jednostavno po nekoj navici - kad mi je god bilo dosadno, počeo bih jesti.

I npr:

Ukratko, nisam izbacio ni jednu namirnicu. Sada jedem znatno više povrća i voća nego ranije, ali se ne odričem ni slatkog. Doduše, ranije je to morala biti čokolada od 300 grama, sada mi je dovoljan jedan red da me zasiti.

Doduše, jednu stvar sam bitno promijenio, a to je odnos prema hrani koja ostane nakon jela. Prije bi bilo uvijek: "Pojest ću da se ne baci", ali sada toga više nema. Supruga kuha manje, odnosno primjereno tako da hrane ne ostaje, ali ako ipak ostane, to se baca; ne želim više biti kanta za smeće - kaže Jurica.

Znaci jedan jako lijep intervju gdje je frajer fino odgovarao. No ovo sto sam izvadio van je cilj uspjeha. I ako to on ostvaruje intermittent fastingom - super.
europe2seoul is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.08.2022., 13:59   #11619
Quote:
bLah. kaže: Pogledaj post
Sto kad vise ne bude te motivacije da se nista ne jede i da se glad prelomi jer se zelis pojavit na sastanku s boljim rezultatom od drugih? kad taj red cokolade opet postane 300g?
Koliko sam ja skuzio iz intervjua je da je on nastavio i dalje jesti taj 1 red cokolade jer mu i dalje to pase i dalje je zadovoljen a tijelo se naviklo. Znaci kako on kaze, i dalje je nastavio na nacin kako je nastavio, ne jede "da se ne baci" i slicno sto je prije radio.

A sad - nitko ne drzi pistolj nekom u lice pa ono ako netko ponovno pocne jesti 300g cokolade, kako da neki doktor, trener, guru ili aplikacija na mobitelu to sprijeci? Kako?

Quote:
je problem koje navike osoba stjece kako bi se taj gubitak kasnije odrzao, a tu je jasno poznavanje namirnica,
Koliko sam ja skuzio, on je promjenio prehranu ali jede manje, drugi omjeri i kolicine a to sve u tom prozoru intermittent fastinga. Nije da jede 1 janje dnevno i 300g cokolade ali ne kroz dan nego u prozoru. Znaci neki drek je naucio. Sad treba nastaviti.

I brijem da je to djabe od strane Osijeka kao grada javno zdrastvo i te spike (na KBC Rebro isto ima nesto slicno) ili se prodaje uz mjesecnu clanarinu ? Nisam guglo.
europe2seoul is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.08.2022., 14:03   #11620
Da sam sebi odgovorim:

https://www.gdosijek.hr/programi/program-post

GD Osijek – Žito upisuje nove članove u program mršavljenja POST. Za sve zainteresirane održati će se uvodno predavanje i to 30. i 31.8. te 2.9. (utorak, srijeda i petak) 2022. u 19 sati prva grupa te u 20 sati druga grupa u Sokol Centru Osijek (Kralja Zvonimira 5, II kat – postoji pristup liftom).

Program počinje 6. i 7. rujna 2022., a mjesečna cijena je 450,00 HRK.
europe2seoul is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:24.