Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika > Politička scena

Politička scena Stranke i osobe na političkoj sceni RH

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 17.02.2015., 13:16   #11721
Quote:
Jack Doe kaže: Pogledaj post
Greška Tuđmana i njegove administracije jest ta što ljude nisu educirali što taj vrijednosni papir uopće znači i predstavlja. Da jesu, možda ljudi ne bi tako olako prodavali svoje dionice za felge od golfa dvojke. Jbg, prošlo svršeno vrijeme.
Kako će ih educirati? Poslati na tečajeve? Većina je to prodala čim je dobila, htjeli su se brže bolje riješiti i dobiti nešto gotovine. Kakve dionice, daj ti meni cash.
Kexx is offline  
Old 17.02.2015., 13:16   #11722
Quote:
Greška Tuđmana i njegove administracije jest ta što ljude nisu educirali što taj vrijednosni papir uopće znači i predstavlja. Da jesu, možda ljudi ne bi tako olako prodavali svoje dionice za felge od golfa dvojke. Jbg, prošlo svršeno vrijeme.
Postoje knjige i knjižnice. Tko želi može se educirati sam.

Ali štaš, većini je draži onaj pamflet zvan 24 sata od knjige iz ekonomije.

Međutim, to je bit demokracije - i knjiga iz ekonomije ti je dostupna, imaš pravo pročitati je. I pružen ti je izbor - da karikiram, 24 sata ili knjiga iz ekonomije.

Većina je izabrala 24 sata. Nijhov izbor, njihova budućnost.
mravac8 is offline  
Old 17.02.2015., 13:17   #11723
Quote:
mravac8 kaže: Pogledaj post
Slažem se.

Za šljakere je plaćica od 3000 kuna, žuja i tekma i rasprava o boji Koline haljine.

Za neku nadu u bolji život imaju sportsku kladionicu, liječiti frustraicije mogu j.mater crvenima i manjinama, dakle još slabijima od sebe .... i to je to.

Bogatsvo, upravljanje tvrtkama, jahte, kavijare, oksforde i kembriđe neka prepuste eliti.

I svijet je divan, svatko je na svom mjestu.
Pa ja to nisam rekao, niti se slažem sa time. Ali koliko je prosječnih bravara, mehaničara i blagajnica u životu pročitalo knjiga? Jednu, nijednu? Kako očekivati od prosječnog zaposlenika da vodi poduzeće u kojem radi, kad mu je glavna preokupacija u životu kad se igra Liga prvaka? Ja nemam fakultetsku diplomu, ali sam pročitao više knjiga u životu od ljudi sa diplomama. Koliko je prosječni Hrvat pročitapo knjiga? Godišnja članarina iznosi samo 50 kuna, ali je lakše taj novac potrošiti na Žuju, što da ti kažem.
Jack Doe is offline  
Old 17.02.2015., 13:18   #11724
Quote:
Postoje knjige i knjižnice. Tko želi može se educirati sam.

Ali štaš, većini je draži onaj pamflet zvan 24 sata od knjige iz ekonomije.

Međutim, to je bit demokracije - i knjiga iz ekonomije ti je dostupna, imaš pravo pročitati je. I pružen ti je izbor - da karikiram, 24 sata ili knjiga iz ekonomije.

Većina je izabrala 24 sata. Nijhov izbor, njihova budućnost.
Čitaš mi misli očito!
Jack Doe is offline  
Old 17.02.2015., 13:20   #11725
Quote:
Kexx kaže: Pogledaj post
Kako će ih educirati? Poslati na tečajeve? Većina je to prodala čim je dobila, htjeli su se brže bolje riješiti i dobiti nešto gotovine. Kakve dionice, daj ti meni cash.
Pa upravo to, i zato sad i imamo to što imamo.
Jack Doe is offline  
Old 17.02.2015., 13:21   #11726
Quote:
KRIN1 kaže: Pogledaj post

pri punoj ubrojivosti i svjesnosti,
nije se išlo na edukaciju pravih vlasnika.

tuđmanu bi to remetilo,
predizborna obećanja podobnima
U stvari išlo se, Hrvatima se govorilo da su Srbi četnici, Srbima da su Hrvati ustaše, Hrvatima da će samostalna Hrvatska biti bogata jer novac neće ići u Beograd ...... pogledaj si malo dnevnike iz onih vremena i o čemu se i kako govorilo u najvažnijim informativnim emisijama.

Ta edukacija je bila od presudne važnosti i za privatizaciju.
mravac8 is offline  
Old 17.02.2015., 13:26   #11727
Mislim po kojem kriteriju se dijele te pozivnice i pozivaju uzvanici na inauguraciji? Po čemu zaslužuje tamo biti drugorazredan voditelj lokalne televizije koji svoje kurve plaća kokainom?
Old 17.02.2015., 13:27   #11728
Quote:
Pa ja to nisam rekao, niti se slažem sa time. Ali koliko je prosječnih bravara, mehaničara i blagajnica u životu pročitalo knjiga? Jednu, nijednu? Kako očekivati od prosječnog zaposlenika da vodi poduzeće u kojem radi, kad mu je glavna preokupacija u životu kad se igra Liga prvaka? Ja nemam fakultetsku diplomu, ali sam pročitao više knjiga u životu od ljudi sa diplomama. Koliko je prosječni Hrvat pročitapo knjiga? Godišnja članarina iznosi samo 50 kuna, ali je lakše taj novac potrošiti na Žuju, što da ti kažem.
To i kažem, blagajnice i sobarice ima da šute i rade a ne da odlučuju hoće li njihova plaća biti 3000 ili 4000 kuna.

S tim da bi ja pravila upravljanja kapitalističkim poduzećima proširila i na biranje saborskih zastupnika.

Nešto poput doma lordova, saborski zastupnik ne bi mogao biti svatko, niti bi biračko pravo mogao imati svatko.

Ako radnik ne može upravljati tvornicom, zašto bi mogao upravljati državom?
mravac8 is offline  
Old 17.02.2015., 13:31   #11729
Quote:

Ako radnik ne može upravljati tvornicom, zašto bi mogao upravljati državom?
E to ne, jer bi se kosilo sa demokracijom. Kao što je i sam Mesić nekidan rekao, demokratsko je pravo u demokraciji biti budalom, pa i birati budale da te predstavljaju. Ako neko društvo ima primjerice 50% nepismenih, po tvom prijedlogu bi se onda tim ljudima oduzelo pravo da biraju svog predstavnika. To nije demokracija.
Jack Doe is offline  
Old 17.02.2015., 13:33   #11730
Quote:
Nikola Duspara kaže: Pogledaj post
Ne znam govorimo li o istom, pa možda neću biti precizan.
Prije svega ne znam što je desnica, a što ljevica (u Hrvatskoj).
Jugoslavija, prije svega, nije imala riješeno nacionalno pitanje, pa je nacionalizam nepodobnih naroda tražio ravnopravnost. Bolje "pregovaračke pozicije" imali su podobni, jer su imali na svojoj strani tzv. JNA, koja je izvršila državni udar i terorističke skupine koje je razvozila po položajima. Nisam za rušenje nikakvih spomenika, pa ni antifašističkih, ali ako i nije bilo previše tih spomenika, bilo je previše antifašista, jer su jedino ustaše bili fašisti, a svi ostali antifašisti. I nije baš neka platforma za pomirbu!

Kad je Hrvatska konačno izborila samostalnost, hvale vrijedna je ponuda Predsjednika Tuđmana svima za pomirbu. U najviše institucije ušli su i oni koji su se otvoreno borili protiv Hrvatske. Na prvi pogled ok. Međutim, uz časne izuzetke, mnogi su nastavili u miru gdje su stali u ratu. Čak nisu zapamtili ni za koga i za što su se borili, pa su se čak koristili svojim položajem na štetu Hrvatske.

Svjedoci smo nove ponude Nove Predsjednice za zajedništvo. Nemam ništa protiv - to nam je neophodno, ali Hrvatska nije eksperiment. Zajedništvo se gradi postupno S ONIMA KOJI JESU ZA ZAJEDNIŠTVO.
One koje treba tjerati u zajedništvo, neka ostanu na svojoj strani, jer su čak i takvi korisniji.

Pozdrav
Nikola Duspara
koji su to podobni a koji nepodobni narodi u SFRJ?

a koliko čitam i četnici su bili antifašisti, obzirom su
Quote:
jedino ustaše bile fašisti
Quote:
Da znaš išta o bivšem sistemu, znao bi da nije bilo nikakvog radničkog samoupravljanja. Radilo se o čistom državnom kapitalizmu, u kojem je partija određivala drugove direktore na čelna mjesta, koji su mogli poduzećima rukovoditi kriminalno loše, ali nikad snositi odgovornost za to. Dakle, jednaka situacija kao i danas, ništa se zapravo promijenilo nije.

Pa djelomice jest, to što se čovjek poslije opametio ne mijenja na činjenicu da je bio član zločinačke organizacije SKJ. Zato mi je još patetičniji bio Josipovićev argument kad je Kolindu prozivao da je članica zločinačke organizacije, a on valjda nije bio, član SKH od svoje 18. godine?
Ima nas koji znamo nešto o bivšem sistemu
a imamo i iskustvo
i koji znamo da je bilo radničkog samoupravljanja
i, zamisli, nisu svi direktori bili članovi Partije
a radila sam u firmi koja je zapošljavala 7000 radnika
Old 17.02.2015., 13:46   #11731
Quote:
E to ne, jer bi se kosilo sa demokracijom. Kao što je i sam Mesić nekidan rekao, demokratsko je pravo u demokraciji biti budalom, pa i birati budale da te predstavljaju. Ako neko društvo ima primjerice 50% nepismenih, po tvom prijedlogu bi se onda tim ljudima oduzelo pravo da biraju svog predstavnika. To nije demokracija.

Znam da se kosi sa demokracijom, ali neobrazovana i budalasta vlast + neobrazovani i budalasti birači koji tu vlast biraju i imaš - državu u banani.

Ali dobro, meni se fučka, ja sam našla riješenje, nisam ovisna o državi a i utjecaj države na moj život i život moje obitelji sveden je na najmanju moguću mjeru.

To je jedino što pametan čovjek može napraviti.
mravac8 is offline  
Old 17.02.2015., 13:50   #11732
Quote:
Kao što rekoh, Jugoslavija nikad nije imala radničko samoupravljanje. Radilo se o čistom državnom kapitalizmu. A što se pretvorbe tiče, to je potpuno druga priča, jest da je ona bila kriminalna, ali isto tako stoji činjenica da je svaki radnik imao pravo prvenstva pri kupnji dionica poduzeća, ili čak su dobivali besplatne dionice, koje su potom prodavali za sitniš. Zar nije tako bilo?
Nije bilo tako
evo, Gavrilović je prodan a radnici nisu dobili ništa
onda, u ponekim firmama radnici jesu "dobili" pravo na otkup dionica po povoljnijim uvjetima, a ovisno o tome koliko godina staža su imali u firmi pa što su dulje radili to su imali veći popust, uz onaj osnovni od 20%. No, i to je bilo ograničeno, nisi mogao kupiti dionica koliko si htio (da si i imao novaca)

mnogi nisu kupili dionice
jedan od razloga je što nisu imali pojma kaj bi s njima jer ovdje niko živ osim uskog stručnog kruga nije znao niš o dionicama, no veći problem je bio da u vrijeme tih rasprodaja firmi je istovremeno došao i otkup stanova.
To je otprilike izgledalo ovako - recimo, neka prosječna plaća je bila 80 do 100 maraka, otkupi stanova su bili oko 40 do 50 maraka mjesečno (prosječno), a izračun za mjesečnu ratu za otkup dionica (na 5 godina) je bio 50 maraka (za mene - sa tada 10 godina staža u firmi).
Pa biraj - oće stan ili dionice
Mnogi nisu kupili dionice. Plus toga puno toga i nisu rekli kod te ponude radnicima. Plus toga - bio je rat. U to vrijeme se rasprodane firme, ne nakon DR
Old 17.02.2015., 13:50   #11733
Quote:
... Ako neko društvo ima primjerice 50% nepismenih, po tvom prijedlogu bi se onda tim ljudima oduzelo pravo da biraju svog predstavnika. To nije demokracija.
naravno da nije demokracija,
već lažna demokracija

zato se treba založiti,
od strane vladajućih i crkve
- za što veči broj nepismenih !
Old 17.02.2015., 13:55   #11734
Quote:
Ti pitaš ili si samo misliš da blagajnice, mehaničari i bravari ne čitaju knjige?
Old 17.02.2015., 13:57   #11735
Quote:
naravno da nije demokracija,
već lažna demokracija

zato se treba založiti,
od strane vladajućih i crkve
- za što veči broj nepismenih !
Imaš pravo, pravu demokraciju smo imali od 1945 do 1990.
kawaguchi22 is offline  
Old 17.02.2015., 13:57   #11736
Quote:
Baš me zanima koliko je vas kvazi ljevičara uopće pročitalo Marxa? Da jeste, znali biste da se radi o kapitalistu, tipičnom salonskom ljevičaru koji je trabunjao o diktaturi proletarijata.
iznenadio bi se, znam tko je bio Marx i mislim da nije salonski ljevičar već teoretičar!
inače...i ja vidim budućnost u dikaturi nekih drugih

Quote:
Kexx kaže: Pogledaj post
nekima su firme privatizirane još dok su bili na fronti, vratili se doma, dočekala ih rješenja "o čekanjima", računi firmi blokirani, plaća nije bilo i zašto je čudno što su mnogi prodali svoje udjele? želudac ne pita....

Quote:
twistdrum kaže: Pogledaj post

Ima nas koji znamo nešto o bivšem sistemu
a imamo i iskustvo
i koji znamo da je bilo radničkog samoupravljanja
i, zamisli, nisu svi direktori bili članovi Partije
a radila sam u firmi koja je zapošljavala 7000 radnika
....i primala si plaću od koje se solidno živjelo, čak bi i nešto ostalo sa strane.
nismo ni znali što je to život u minusu
Old 17.02.2015., 13:59   #11737
Quote:
twistdrum kaže: Pogledaj post
Ti pitaš ili si samo misliš da blagajnice, mehaničari i bravari ne čitaju knjige?
Pa ne znam, vjerojatno ima pojedinaca, ali u globalu ne vjerujem. Sumnjam da bi se osoba koja zna za sve silne mogućnosti koje postoje na ovom svijetu mogla pomiriti sa svojim poslom blagajnice. Takve poslove nažalost rade ljudi koji misle da su oni koji primaju plaću od 6-7 tisuća kuna bogati, i koji uopće ne znaju da ima i onih koji svaki mjesec zarade milijune.
Jack Doe is offline  
Old 17.02.2015., 14:06   #11738
Quote:
zeljko_ri kaže: Pogledaj post
Mislim po kojem kriteriju se dijele te pozivnice i pozivaju uzvanici na inauguraciji? Po čemu zaslužuje tamo biti drugorazredan voditelj lokalne televizije koji svoje kurve plaća kokainom?
Ne znam zašto se ekipa uopće zamara kome je podijelila pozivnice, ako nije glasala za nju..

Žena je jednostavno pobijedila i ima pravo pozvati koga god želi, makar to bili mafijaši, drogeraši, kurve ili neke druge skupine građana koje nisu po volji poraženima..

Opustite se više, slavite, od kukanja nema koristi..
metalHamer is offline  
Old 17.02.2015., 14:12   #11739
Quote:
metalHamer kaže: Pogledaj post
...
Žena je jednostavno pobijedila i ima pravo pozvati koga god želi, makar to bili mafijaši, drogeraši, kurve ...
...
ne baš.
nije pobijedila,
u nekoj seoskoj privatnoj krčmi.

obvezna je polagati račune svojim biračima
i ostalim poreznim obveznicima.

svi je i joj plaćamo,
iz proračuna
Old 17.02.2015., 14:19   #11740
Quote:
ne baš.
nije pobijedila,
u nekoj seoskoj privatnoj krčmi.

obvezna je polagati račune svojim biračima
i ostalim poreznim obveznicima.

svi je i joj plaćamo,
iz proračuna
Nešto si pobrkala..Ako se ne varam za polaganje računa i plačanje poreznih obveza postoje fina, porezna uprava ili banke, a ne ured predsjednika..

Zadnje uređivanje metalHamer : 17.02.2015. at 14:30.
metalHamer is offline  
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 12:29.