Natrag   Forum.hr > Društvo > Potresi i obnova

Potresi i obnova Potresi su prošli, nadamo se. Slijedi obnova.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 03.01.2021., 11:02   #101
Quote:
goodvibes kaže: Pogledaj post
Kad sve ovo prođe, bit ćemo jači i nadam se pametniji. Nadam se da će ljudi statiku ozbiljno shvatiti.
Amen.
Ice Ice Baby is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 11:05   #102
Quote:
Kad sve ovo prođe, bit ćemo jači i nadam se pametniji. Nadam se da će ljudi statiku ozbiljno shvatiti.
Lako je shvatiti statiku ozbiljno. Na žalost, još je lakše kupiti kuću građenu 1955, nego graditi novu po svim standardima.

Npr
Old 03.01.2021., 11:09   #103
Zivim u AB novijoj zgradi.
Nakon drugog (Petrinja potres) nisam imao ostecenja.
Nakon prvog (ZG potres) samo jedna crtica na razdjelnom zidu izmedu stanova (AB zid).
Ostecenje je kao da je netko iglom povukao crticu cca. 50cm po zidu. Saljem link na sliku, molim vas komemtare da li je pukla sam boja ili nesto vise.

https://ibb.co/Lr3sWT8
Domy123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 11:09   #104
Quote:
Majk kaže: Pogledaj post
Lako je shvatiti statiku ozbiljno. Na žalost, još je lakše kupiti kuću građenu 1955, nego graditi novu po svim standardima.

Npr
Tu nastupa država sa svojom regulacijom koja neće biti svakome po volji, a možda neće biti niti meni.
goodvibes is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 11:12   #105
Quote:
Domy123 kaže: Pogledaj post
Nakon prvog (ZG potres) samo jedna crtica na razdjelnom zidu izmedu stanova (AB zid).
Ostecenje je kao da je netko iglom povukao crticu cca. 50cm po zidu. Saljem link na sliku, molim vas komemtare da li je pukla sam boja ili nesto vise.

Ovakvih linija imam valjda 200 u stanu, i to prije oba potresa.
goodvibes is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 11:12   #106
Quote:

Meni se čini da ti je samo glet popucao, a ako ispod imaš žice od struje, to je normalno da se dogodi. Uglavnom, prema mojem skromnom mišljenju, nemaš brige.
Imago Dei is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 11:16   #107
Quote:

To ti je samo kreč puknul...

Inače ja nemam čak niti takva oštećenja od niti jednog potresa ali brinem jer je kuća stara i ne znam kako je napravljena, možda je odlično obzirom da fakat nemam nikakve štete a možda...tako da mene ne plaši/brine sam potres nego kuća.
Brain32 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 11:17   #108
Quote:

Znači sad te brine oštećenje od ožujka? Pa ako se nije pogoršalo nakon petrinjskog onda je valjda okay (laički, nisam stučnjak, samo moje mišljenje)

Ako je AB zid, misim da je taj siguran.
Auspicious is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 11:17   #109
Quote:
dana69 kaže: Pogledaj post
mene zanima jel onaj zid u Zagrebu tamo u Haulikovoj kojeg su pricvrstili sajlama prezivio ovaj Petrinjski potres? jel itko ima kakav info?

Prezivio je. Da nije bilo sajli vrlo vjerojatno ne bi.
sama svoj majstor is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 11:18   #110
Quote:

Imam i ja neš slično. Kažu da je popucala žbuka pa im ja vjerujem.
Tomo1972 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 11:19   #111
Quote:
Brain32 kaže: Pogledaj post
To ti je samo kreč puknul...

Inače ja nemam čak niti takva oštećenja od niti jednog potresa ali brinem jer je kuća stara i ne znam kako je napravljena, možda je odlično obzirom da fakat nemam nikakve štete a možda...tako da mene ne plaši/brine sam potres nego kuća.
Pa sve nas brine gradnja.

Potres je poprilično benigna prirodna nedaća. Čak i “katastrofalni” potresi od 7+ na nekoj livadi su ništa specijalno, drmaš se nekoliko sekundi i to je to. Mizerno u odnosu na požar ili poplavu.

E sada, potres i infrastruktura, tu nastaju problemi.
goodvibes is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 11:19   #112
A ovo? https://postimg.cc/94bXrfFr
Ima tko?
Auspicious is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 11:22   #113
Quote:
Pa sve nas brine gradnja.

Potres je poprilično benigna prirodna nedaća. Čak i “katastrofalni” potresi od 7+ na nekoj livadi su ništa specijalno, drmaš se nekoliko sekundi i to je to. Mizerno u odnosu na požar ili poplavu.

E sada, potres i infrastruktura, tu nastaju problemi.
A postoji znanje i tehnologija da stvar ode u zaborav, samo puno novaca u pitanju.
ahaoke is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 11:27   #114
Quote:
Auspicious kaže: Pogledaj post
žbuka
Strepite is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 11:29   #115
Quote:
sama svoj majstor kaže: Pogledaj post
Ne bi panicarila da zivim u japanskoj gradnji a ne u polurusevini iz 1905. Lako je iz armiranobetonske zgrade pozivati na smirivanje.

Mene ovo danas ujutro izulo iz cipela skroz. Odmah sam znala da je tu negdje. I cinio se puno jaci od 2,7, osjet kao kod onog jutarnjeg petrinjskog. Plus zvuk plus udar, ma sve.

Cijelu noc je bila neka vibracija cudna.
Kao što sam rekao, znam da svi nemamo iste uvjete. A bome ni ta zgrada nije više kaj je nekad bila. Misliš da je lako? Ok dođi na neku 20erokatnicu i budi na najvišem katu, pa da te vidim kolko bude bilo lako.
Živim u 10eroj katnici i nije više nimalo ugodno ni lako živjeti u njoj, a kamoli spavati. Da čujem svaki trzaj sada, namještaj, kuglice od bora su mi na neki način orijentir, dal je neš bilo il nije. Dobro znam taj osjećaj straha i nesigurnosti, noćima ne spavam. Ali ipak se priberem i odspavam bar dio. Još se nisam oporavio od 22.3, ali funkcioniram donekle i ne širim paniku ne potrebnu

A ovo drugo se slažem, ja sam u 6:56 osjetio bio nešto da me trznulo u snu..
JunkieUnited is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 11:30   #116
Quote:
Strepite kaže: Pogledaj post
žbuka
E, ali ima i vani crta na istom mjestu na fasadi, tanja doduše.. nosivi debeli zid
Auspicious is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 11:30   #117
Quote:
Auspicious kaže: Pogledaj post
Znači sad te brine oštećenje od ožujka? Pa ako se nije pogoršalo nakon petrinjskog onda je valjda okay (laički, nisam stučnjak, samo moje mišljenje)

Ako je AB zid, misim da je taj siguran.
Nije se pogorsalo, cudno je da je samo na tom razdjelnom AB zidu, a svi ostali zidovi (ukljucujuci i pregradne od suplje blok opeke) su uredu. Mozda zato sto je na tom zidu izmedu dva stana nanesena izolacija toplinske zbuke sa zavrsnom silikatnom dekorativnom zbukom (tako pise u specifikacijama).
Domy123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 11:34   #118
Quote:
Nije se pogorsalo, cudno je da je samo na tom razdjelnom AB zidu, a svi ostali zidovi (ukljucujuci i pregradne od suplje blok opeke) su uredu. Mozda zato sto je na tom zidu izmedu dva stana nanesena izolacija toplinske zbuke sa zavrsnom silikatnom dekorativnom zbukom (tako pise u specifikacijama).
Nije zbog izolacije nego zbog naprezanja zda
Nije bez razloga AB zid taj
Auspicious is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 11:38   #119
Ajmo opet ovo razjasniti oko moguceg najjaceg potresa u Zg i Petrinji. Vec su prije seizmolozi izradili kartu na kojoj upravo Petrinjsko podrucje moze imati VIII. stupnja po Mercaliju sto se i dogodilo. Ajmo opet stavit tablicu usporedbe Mercalijeve i Richterove ljestvice.

i wish you more poem

Dakle 6.2 Ml i 6.4 Mw je generalno VIII. stupnja Mercalijeve. Zg podrucje imalo u prosjeku VI. (sjeveroistocno od grada prema V., jugozapad i jug vise prema VII.)

Ajmo sad vidjet koliko bi bilo na Mercalijevoj kad bi Zg podrucje pogodio najjaci moguci potres oko 6.5 Richtera. Vec je ustanovljeno da se potres takve jacine moze dogoditi u dijelu Kasine i Cucerja. Nesto slabiji ali iznad 6 moze pogoditi i podrucje Kraljevog Vrha.

Kad bi se takav potres i dogodio za nasih zivota (za sto su sanse gotovo nikakve) najvise ostecenja bi pretrpjele stare zgrade i kuce -(scenarij Petrinje ili jos gore). AB zgrade manja do srednja ostecenja (pucanje pregradnih zidova, ostecenje namjestaja, razbijena stakla, manja ostecenja u stubistu, urusavanje crijepova i dimnjaka).. jaca ostecenja u sjevernom i istocnom dijelu Zg.. no dzaba ti ako zivis u AB zgradi, ako se u tom trenu nadjes u katedrali ili na spici.

Mozda je i dobro da se desio potres onakve jacine u Zg-u da se podigne svijest o potresima i opasnostima, prevenciji i samoj organiziranosti ako uopce nastupi neki jaci, ali i za neke buduce generacije...
ANDY_1212 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 11:38   #120
pozdrav
da li tko ima podatak koliko su sigurne zgrade u novom zagrebu,tipa siget, trnsko... dakle zgrade gradene 60ih? posto je potres u skoplju bio 1963. i tek tada su uveli stroza pravila gradnje, ove neke zgrade su rađene koju godinu prije.
Koliko sam vidio po sigetu, trnskom, savskom gaju zgrade nisu izvana bile ostecene, doduse neki neboderi u travnom i sigetu su dobili unutra po zidovima.
Da li uopce postoji podatak za te zgrade koje su građene među prvima u novim zagrebu koliko mogu izdrzati.

Moje misljenje je da i da udari 6 i nesto R u Zagrebu da se ne bi srusile totalno, ali mozda se i varam posto nisam struke.
oblak prasine is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 14:20.