Astrologija Astrološka edukacija, razmjena mišljenja, diskusije... |
|
|
29.04.2018., 18:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2006.
|
Quote:
Fish 1968 kaže:
Ne znam jeste li znali/probali na astro.com-u napraviti kompozit između više osoba, između tri, četiri, itd. osobe. Na taj način se može npr. vidjeti kakav tip energije isijava neko društvance ili neka obitelj u kompletu. Na taj način nam može biti i jasnije što kompozit u svojoj biti jest. On je samostalan entitet kreiran određenim odnosom. 
|
Kako se to pravi? Ja gledala, pa ne kužim.
|
|
|
29.04.2018., 20:50
|
|
Bik Jerry
Registracija: Feb 2014.
|
Multi kompozit
Možda si pokušavala s običnim...
|
|
|
30.04.2018., 09:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2007.
|
Quote:
Fish 1968 kaže:
Ne znam na što misliš jer si se u ovom postu izjasnila potpuno općenito  ali ono što mogu prvo reći iz iskustva jest da sam shvatila da ljudi jakooo često pogrešno percipiraju svoje kompozite. Najčešće iz razloga vlastite subjektivnosti. Odnosno kao što većina ljudi nije u stanju sebe, svoje ponašanje i svoj život sagledati realno, tako nisu u stanju ni svoju vezu/veze sagledati "s distance". Tj. možda bi im netko drugi s strane puno bolje opisao odnos od njih samih jer ga oni nisu u stanju "vidjeti" kako se doima "izvana".
To je zato jer kompozit jest specifična karta koja nastaje ujedinjenjem i spajanjem dviju natalnih karata, ona je produkt dvaju karaktera u međusobnoj interakciji i na taj način ju treba promatrati. Kao da na nekom filmu gledamo odnos dvoje ljudi od početka do kraja njihovog života...gdje kompozitna karta odražava i opću energiju koju stvaramo i isijavamo oko sebe kada smo u paru s nekim.
Kompozitna karta dakle opisuje nešto novo - ona je slika i prilika jednog odnosa. Taj odnos ima svoju svrhu, svoje potrebe, svoje načine rasta ili "gašenja" koji se odražavaju na osobama koje ga čine (to je ono što nam radi svaki "odnos", svaki odnos i nas mijenja). Kompozit pokazuje "život" jednog podnosa u kojem obje osobe moraju naučiti živjeti s određenim uzorcima energije, koja je konstelirana svaki put kad su u interakciji.
|
Pa evo na primjer, kada gledam kompozit sebe i svoje najblize prijateljice koju poznajem od djetinjstva, ispada prema kvadratima osobnih planeta sa Uranom i Neptunom da nam je odnos vrlo nestabilan, nepouzdan i neiskren. A nije nista od toga. I ja sam mislila da mozda nisam objektivna, ali nemoguce da bas nikada nisam objektivna kod kompozita a u sinastriji nalazim puno smisla. A objektivnost mi je inace naglasena osobina. Osim toga, sam nacin na koji se dobiva kompozit je potpuno imaginaran i nema mi nikakvog smisla da se moja planeta plus necija ista takva planeta nađu na sredini i postanu planeta u tom znaku i na tom stupnju i onda mi imamo takav odnos. Nema nikakvog smisla, a to mi se također pokazalo u praksi.
Voljela bih da ljudi daju konkretne primjere gdje je njima kompozit funkcionirao ili nije funkcionirao.
|
|
|
30.04.2018., 10:08
|
|
Behind The Wheel
Registracija: Jul 2005.
|
Quote:
UlanBator kaže:
Pa evo na primjer, kada gledam kompozit sebe i svoje najblize prijateljice koju poznajem od djetinjstva, ispada prema kvadratima osobnih planeta sa Uranom i Neptunom da nam je odnos vrlo nestabilan, nepouzdan i neiskren. A nije nista od toga. I ja sam mislila da mozda nisam objektivna, ali nemoguce da bas nikada nisam objektivna kod kompozita a u sinastriji nalazim puno smisla. A objektivnost mi je inace naglasena osobina.
|
Pa evo si već ovim napisala odgovor na svoje dileme iz prošlog posta.
Kompozit naime uopće ne opisuje ono što jedna osoba osjeća prema drugoj, kompozit sam po sebi ne govori o kompatibilnosti osoba, takav način tumačenja se primjenjuje na sinastrijsku kartu. Kada gledamo kompozitnu kartu, kroz nju ne istražujemo kako se ljudi međusobno slažu, kakva im je međusobna interakcija ili kako se međusobno osjećaju u tom odnosu...već kroz nju tumačimo energetsko polje koje je generirano tim odnosom. Odnosno, kako veli L. Greene....kompozitna karta je poput djeteta, trećeg entiteta koji nosi genetske otiske oba roditelja, ali kombinira te otiske na sasvim novi način i postoji neovisno od jednog od njih.
Npr. smisao kompozita obojenog Neptunovim kvadratima prema osobnim planetama može opisivati žudnju za duhovnim spajanjem ili on može biti kanal žudnji za bijegom "od bola smrtničkog svijeta", a takav odnos često se temelji na duhovnom ili umjetničkom opredjeljenju.
Quote:
Osim toga, sam nacin na koji se dobiva kompozit je potpuno imaginaran i nema mi nikakvog smisla da se moja planeta plus necija ista takva planeta nađu na sredini i postanu planeta u tom znaku i na tom stupnju i onda mi imamo takav odnos. Nema nikakvog smisla, a to mi se također pokazalo u praksi.
|
Da, ljudi obično ne razmišljaju o svojim odnosima kao potpuno neovisnim entitetima i teško im je na taj način vidjeti neki odnos, a kompozit upravo to jest. On ima svoje zakone i energije, koji nemaju nikakve veze s time da li smo mi "dobro usklađeni" s nekim.
Stoga nas rad s kompozitima može naučiti razmišljanju na način kojim postajemo svjesni toga da su odnosi nešto veće od nas - da su "iznad" nas kao pojedinaca. Odnosno, kamo god krenuli mi kreiramo odnose, suočavamo se s drugim ljudima pri čemu sami nemamo jednaku količinu izbora u rješavanju tih sučelja kao što možemo kada se bavimo vlastitim (osobnim) problemima.
|
|
|
30.04.2018., 10:25
|
|
Behind The Wheel
|
Quote:
Maddie kaže:
Kako se to pravi? Ja gledala, pa ne kužim.
|
Imaš multi opciju gdje dodaješ broj članova u kompozit kako želiš.
Inače mi je super primjer (glede slikovitosti) toga kako funkcionira kompozit - npr. glazbeni bend. Ima dosta primjera kada je neki bend uspješan, pa pjevač ili neki drugi član u nekoj fazi pomisli kako će izlaskom iz benda nastaviti još uspješniju karijeru, a ono niš...a zapravo bi si skratio muke samo da mu je netko prije rekao da prouči kompozit. 
|
|
|
30.04.2018., 10:49
|
|
Registrirani korisnik
|
Skužila sam kad je Ace of Cups napisala, ja blejala gore, di su ona dva kompozita i dejvisona ponuđena. Hvala
Znači ne postoji "loš" kompozit? Kompozit koji nam ne odgovara ili sl? Ah, da pa valjda postoji, kaj ja znam više.
|
|
|
30.04.2018., 11:53
|
|
Behind The Wheel
|
Quote:
Maddie kaže:
Skužila sam kad je Ace of Cups napisala, ja blejala gore, di su ona dva kompozita i dejvisona ponuđena. Hvala
|
Nema na čemu.
Quote:
Znači ne postoji "loš" kompozit? Kompozit koji nam ne odgovara ili sl? Ah, da pa valjda postoji, kaj ja znam više.
|
Ne znam što bi uopće značilo to "loš kompozit". Svaki odnos ima neku svrhu (Sunce u kompozitu), tj. nastao je jer je postojala neka "potreba" za njim, kakva god bila. Ono što sam htjela gore istaknuti jest da je česta pogreška koju ljudi naprave kada gledaju kompozite ta da postoji želja da im kompozitna karta nekako otkrije informacije o njima kao pojedincima u toj vezi, a to tako ne funkcionira. Pače, kompozitna karta više će predstavljati ono što se događa kada "izgubimo" svoju individualnost i dodijelimo ju odnosu.
|
|
|
01.05.2018., 00:37
|
|
Registrirani korisnik
|
Je li bolje koristit ovu midpoint method kartu ili ref place? Dobijem drugačije podznake ovisno koju koristim.
Imam u kompozitu s jednom osobom puno osobnih planeta u aspektima s Uranom, Neptunom, i Plutonom. Saturn i Jupiter neaspektirani. Šta sad to znači? Kud baš sve transsaturnovske planete.
|
|
|
01.05.2018., 12:19
|
|
Behind The Wheel
|
Quote:
Maddie kaže:
Je li bolje koristit ovu midpoint method kartu ili ref place? Dobijem drugačije podznake ovisno koju koristim.
|
Ovisi kako želiš promotriti svoj odnos.
Ako ga promatraš kao energetsku tvorevinu, kao energetski potencijal koji se stvara u međusobnoj interakciji onda ti mjesto nije bitno, a ako želiš "ukorijeniti" odnos, odnosno vidjeti kako izgleda karta zasađena u određeno mjesto iz kojeg je odnos potekao onda koristiš drugu metodu jer ref. place uzima u obzir mjesto. Dakle ASC i vrhovi polja se tada izračunavaju za zemljopisnu širinu referentnog mjesta.
Generalno, odnose u kojima ljudi nisu neko vrijeme bili zajedno možda bi bilo bolje promatrati kroz prvu metodu, a ove druge kroz drugu.
Quote:
Imam u kompozitu s jednom osobom puno osobnih planeta u aspektima s Uranom, Neptunom, i Plutonom.
|
Svaki aspekt je priča za sebe.
Quote:
Saturn i Jupiter neaspektirani. Šta sad to znači?
|
Jupiter i Saturn imaju zajedničko to što pripadaju tkz. društvenim planetama. Jupiter koji svojom etikom i moralom štiti društvo od propasti i održava odnose u njemu, Saturn koji to isto radi pravilima i zakonima. Kada su te dvije planete u karti odnosa nespektirane, onda je to slika odnosa u kojem vlada "bezvlađe". Odnos ima s jedne strane vlastite zakone po kojima funkcionira, van "društvenih pravila", a s druge teško nalazi prikladno vrijeme i prostor u kojem bi se artikultirao i održao kao takav. Recimo za ovakav odnos bilo bi prikladnije koristiti kartu bez referentnog mjesta. 
|
|
|
01.05.2018., 12:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2007.
|
Quote:
Fish 1968 kaže:
Da, ljudi obično ne razmišljaju o svojim odnosima kao potpuno neovisnim entitetima i teško im je na taj način vidjeti neki odnos, a kompozit upravo to jest. On ima svoje zakone i energije, koji nemaju nikakve veze s time da li smo mi "dobro usklađeni" s nekim.
Stoga nas rad s kompozitima može naučiti razmišljanju na način kojim postajemo svjesni toga da su odnosi nešto veće od nas - da su "iznad" nas kao pojedinaca. Odnosno, kamo god krenuli mi kreiramo odnose, suočavamo se s drugim ljudima pri čemu sami nemamo jednaku količinu izbora u rješavanju tih sučelja kao što možemo kada se bavimo vlastitim (osobnim) problemima.
|
Nisam sigurna da mi je sjelo. Mislim, razumijem taj dio da se treba promatrati kao zaseban entitet, ali nacin na koji se dobiva kompozit mi je nelogican. Kako to da se planete nadju eto bas tocno u sredini, koja actually niti ne postoji u stvarnosti za razliku od tih istih planeta iz natalne karte koje su stvarne i bile su zaista na tim pozicijama u trenutku rodjenja? I onda je to karta jednog odnosa. To meni nema nikakvog smisla i vise mi zvuci kao proricanje sudbine nego astroloska analiza tendencija. Bilo bi mi logicnije onda gledati natalnu kartu nekog odnosa nego ovo, ako se treba gledati zaseban entitet. Zato sam pitala za konkretne primjere gdje su ljudi nasli ili nisu nasli konfirmaciju u kompozitnim kartama. Ja je nisam uspjela naci, ali sasvim sam otvorena za razuvjeravanje 
|
|
|
01.05.2018., 13:02
|
|
Behind The Wheel
|
Quote:
UlanBator kaže:
Nisam sigurna da mi je sjelo. Mislim, razumijem taj dio da se treba promatrati kao zaseban entitet, ali nacin na koji se dobiva kompozit mi je nelogican. Kako to da se planete nadju eto bas tocno u sredini, koja actually niti ne postoji u stvarnosti za razliku od tih istih planeta iz natalne karte koje su stvarne i bile su zaista na tim pozicijama u trenutku rodjenja? I onda je to karta jednog odnosa.
|
To je zato jer se kompozit temelji na promatranju zodijaka na način da jedan krug koji se sastoji od dvanaest znakova jest zapravo jedan ciklus u kojem se svaki znak nadovezuje i pretače u slijedeći koji je opet na neki način i evoluiran u odnosu na njega. Ta "sredina" o kojoj pišeš na taj način stavlja obje individulane karte u ravnopravan odnos, jer u odnosu dvoje ljudi koji ga kreiraju oboje imaju jednaka učešća.
Drugim riječima, kada općenito razmišljamo o odnosima (vaga) onda ćemo vidjeti da većina odnosa koji imaju zrelost i svijest zahtijevaju od pojedinaca da naprave balans i "fer odnos samopožrtvovanja" što je upravo slikovito sadržano u činjenici da je Saturn egzaltiran u znaku vage. Time odnosi postaju naš "vrhovni" učitelj tj. ono što napisah u prošlom postu - uče čovjeka svijesti da su odnosi iznad njega kao pojedinca.
Iliti ga...u odnosu moraš dati cijelog sebe, a imaš pravo samo na pola. 
|
|
|
01.05.2018., 13:42
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Fish 1968 kaže:
Ovisi kako želiš promotriti svoj odnos.
Ako ga promatraš kao energetsku tvorevinu, kao energetski potencijal koji se stvara u međusobnoj interakciji onda ti mjesto nije bitno, a ako želiš "ukorijeniti" odnos, odnosno vidjeti kako izgleda karta zasađena u određeno mjesto iz kojeg je odnos potekao onda koristiš drugu metodu jer ref. place uzima u obzir mjesto. Dakle ASC i vrhovi polja se tada izračunavaju za zemljopisnu širinu referentnog mjesta.
Generalno, odnose u kojima ljudi nisu neko vrijeme bili zajedno možda bi bilo bolje promatrati kroz prvu metodu, a ove druge kroz drugu.
Svaki aspekt je priča za sebe.
Jupiter i Saturn imaju zajedničko to što pripadaju tkz. društvenim planetama. Jupiter koji svojom etikom i moralom štiti društvo od propasti i održava odnose u njemu, Saturn koji to isto radi pravilima i zakonima. Kada su te dvije planete u karti odnosa nespektirane, onda je to slika odnosa u kojem vlada "bezvlađe". Odnos ima s jedne strane vlastite zakone po kojima funkcionira, van "društvenih pravila", a s druge teško nalazi prikladno vrijeme i prostor u kojem bi se artikultirao i održao kao takav. Recimo za ovakav odnos bilo bi prikladnije koristiti kartu bez referentnog mjesta. 
|
Znači, piši propalo! Pa da, takva karta s neaspektiranim Saturnom i Jupiterom je koma za nekakav partnerski odnos, bar tradicionalniji. A ja nisam Tilda Swinton 
Ne želim samo Uranovsku vezu. Pritome naglasak na samo, nisam protiv Urana, samo jesam protiv toga da je samo to, ipak sam ja Ribica.
Šta znači nisu neko vrijeme bili zajedno? Da dok god su odvojeni vrijedi više jedna, a kad su zajedno neko vrijeme i "profunkcioniraju" opet, druga?
|
|
|
01.05.2018., 13:50
|
|
Behind The Wheel
|
Quote:
Maddie kaže:
Znači, piši propalo! Pa da, takva karta s neaspektiranim Saturnom i Jupiterom je koma za nekakav partnerski odnos, bar tradicionalniji. A ja nisam Tilda Swinton 
|
Takav odnos može imati u sebi kvalitetu samodostatnosti.
Quote:
Maddie kaže:
Šta znači nisu neko vrijeme bili zajedno?
|
Pa ono, napraviš kompozitnu kartu za npr. sebe i osobe s kojom nikada nisi imala nikakvu interakciju, niti ste ikakvo vrijeme proveli zajedno u međusobnoj "razmjeni energije".
|
|
|
01.05.2018., 14:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Fish 1968 kaže:
Pa ono, napraviš kompozitnu kartu za npr. sebe i osobe s kojom nikada nisi imala nikakvu interakciju, niti ste ikakvo vrijeme proveli zajedno u međusobnoj "razmjeni energije".
|
A, misliš tipa s nekim omiljenim pjevačem i sl midpoint method. A ljude s kojim sam imala imala odnose u smislu da se osobno poznajemo ref. place metoda. Ok, hvala.
|
|
|
01.05.2018., 14:24
|
|
Bik Jerry
|
Quote:
UlanBator kaže:
Zato sam pitala za konkretne primjere gdje su ljudi nasli ili nisu nasli konfirmaciju u kompozitnim kartama. Ja je nisam uspjela naci, ali sasvim sam otvorena za razuvjeravanje 
|
Pa evo, ja mislim da ima logike...
Imam 3 kompozita:
1. Sunce 0 Pl egzaktno u Vagi
2. Sunce u Škorpionu, Ve 0 Pl u Vagi
3. Sunce u Škorpionu, Ve u Škorpionu, Mo 0 Pl u Vagi
Ne može se promašiti to. 
|
|
|
19.04.2019., 13:06
|
|
Bik Jerry
|
Kompozit odnosa s osobom iz druge drzave, zapoceo kroz komunikaciju i ucenje:
6 planeta od cega 4 osobna (Me, So, Ve i Ma) pada u moju 3. kucu.
A Mo u 9. tako da tocno udara os 3/9 kroz Strijelca i Blizanca.
Fascinantno 
|
|
|
19.04.2019., 13:14
|
|
🤍Dum spiro,spero🤍
Registracija: May 2016.
|
meni je prosperitet kad je u mojem 9.polju Sunce drugih.Svaki puta su to duhovna znanja,putovanja,i naravno,najvise moguce obrazovanje. Prijateljsva su to koja uvijek iznova inspiriraju.
|
|
|
19.04.2019., 13:41
|
|
Bik Jerry
|
Moje najdugovjecnije prijateljstvo ima veliki vodeni trigon So-Ju-Ma na relaciji 12-8-4 kuce.
Ali kad se on prebaci u moju kartu, pada u 10-2-6 kucu, sto asocira na poslovni odnos a mi nikad nismo imali nista slicno...
Doduse, moglo bi se objasniti kroz novcanu problematiku, zdravlje i "javnost".
|
|
|
19.04.2019., 13:52
|
|
🤍Dum spiro,spero🤍
Registracija: May 2016.
|
Quote:
AceOfCups kaže:
Moje najdugovjecnije prijateljstvo ima veliki vodeni trigon So-Ju-Ma na relaciji 12-8-4 kuce.
Ali kad se on prebaci u moju kartu, pada u 10-2-6 kucu, sto asocira na poslovni odnos a mi nikad nismo imali nista slicno...
Doduse, moglo bi se objasniti kroz novcanu problematiku, zdravlje i "javnost".
|
mozda bi moglo proći kao dijeljenje istih intelektualnih i statusnih vrijednosti te potpora u zivotnoj svakodnevici?
|
|
|
19.04.2019., 17:22
|
|
Bik Jerry
|
Potpora u zivotnoj svakodnevici bi jos i proslo.
Ako je Su svrha odnosa, a pada u moju 10. kucu u Raka, cini mi se da se događa ista stvar kao kad mi u sinastriji pada necije Sunce tu, a to uglavnom znaci da istice racje osobine.
Kod druge strane, So pada u 1.kucu, a koliko znam utjecala sam pozitivno na samoekspresiju i doslovno zapocinjanje nove faze zivota.
O ostalom trebam razmisliti...nisam se nikad puno bavila prijateljskim kompozitima. Samo ljubavnim. 
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 12:40.
|
|
|
|