Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Književnost

Književnost Čitam, dakle jesam
Podforumi: Mali literarni kutić, Klub knjige

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.03.2011., 18:15   #101
Quote:
condelli5 kaže: Pogledaj post
Mislim da je 'staklena kocka' na sred jezera ili tako nešto.

ali jeste vidjeli onu scenu konačne borbe harryja i voldemorta- nigdje oko njih nema ljudi.. jest da je sve u ruševinama, ali gdje je krug ljudi?
Aha, i meni je to čudno,i vidjela sam onu scenu kad Voldemort ispaljuje neku čaroliju u zrak,mislim u nebo ,sad neznam da li je to trenutak kada je ubio Harry-ja ili kad se dočepao Dumbledorovog štapića.
Weasley Ginny is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2011., 18:25   #102
Quote:
Weasley Ginny kaže: Pogledaj post
Aha, i meni je to čudno,i vidjela sam onu scenu kad Voldemort ispaljuje neku čaroliju u zrak,mislim u nebo : D,sad neznam da li je to trenutak kada je ubio Harry-ja ili kad se dočepao Dumbledorovog štapića.
: ne zna:
možda kad misli da je ubio harryja, onda je ispalio tamni znamen.

joj, ono kad se dočepao DD-ovog štapića, kad mu je onako oskvrnuo grobnicu, bila sam pissed off
Old 06.03.2011., 18:40   #103
Meni ta scena konačnog obračuna izgleda kao da je trajala neko vrijeme, nešto kao u Plamenom peharu kad su se štapići spojili. A zapravo je bila kratka, sudar, odbijanje čarolije i gotovo.
Old 07.03.2011., 11:14   #104
Quote:
voldemortschild kaže: Pogledaj post
Mike Newell je režirao Plameni Pehar mislim, ali loš je svejedno, da.
Yates je također usrao 5. dio, u 6. je za nijansu bolje iako je i dalje loš, 7. mi je drag, ne mogu reći da nije. Vidjet ćemo što će biti u 2. dijelu. Ali svejedno mi nije jasno zašto su toliko forsirali s Yatesom kao redateljem čak 3 filma, nakon fejla od OOTP-a?
Chris Columbus i Alfonso Cuarón su mi savršeni bili, pogotovo Cuarón, ne mogu si pomoći a da ne zamišljam kako bi tek Hallowsi dobro izgledali da ih je on režirao

Ajme, ovo ko da sam ja pisala!
Joj, kad se samo sjetim da se Cuaron razmatrao za Hallowse
ali ne, oni ostaviše kretena Yatesa, ko da im nije bilo dovoljno što je upropastio 2 filma
ali što jest je, 1. dio DH-a je solidno odradio, čak mi se na momente film i sviđao, ali opet on i njegovo ubacivanje nepostojećih/ izbacivanje postojećih scena iz knjiga.
Sve me strah na što bude sličio 2. dio
sweet ivi is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2011., 12:21   #105
Ta "kristalna kuća" kolko sam shvatila, ne bi trebalo biti ništa prestrašno Riječ je o ulazu u Hogwarts, tamo gdje ulaze čamci s kojima dolaze učenici prve godine. Bar se nadam da je to to

Eee... da je Cuaron režirao Hallowse, a ne glupi Yates.
zlatna ribica is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2011., 21:39   #106
Meni se Yates zamjerio kad je u 5. izbacio metloboj, pa nismo vidjeli Rona.
Old 07.03.2011., 22:20   #107
Meni je u njegovim filmovima nekako..sve mraačno.
Kad je radio 5 dio sve je djelovalo mračno, i kad je ušao i ministarstvo.
A u 6 jedino što je valjalo jesu ona sjećanja na Riddle-a.
I na metloboju u 6. nigdje nije bilo sunca, sve je oblačno. Po mom ukusu bolje da je stavio neke svjetlije boje.
Weasley Ginny is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2011., 23:32   #108
Quote:
Gatita kaže: Pogledaj post
Meni se Yates zamjerio kad je u 5. izbacio metloboj, pa nismo vidjeli Rona.

Meni je općenito u svim dijelovima smetalo što se jako malo prikazivao metloboj...mislim znam da je to sporedno u odnosu na sve ostalo, ali opet makar bi se malo na taj način maknuli od svih ostalih mračnjačkih stvari...
Old 08.03.2011., 01:08   #109
Moram priznati odmah da nisam čitala sve postove ove teme.
Ovako sto se tiče filmova, uspoređujući ih s knjigama, ima puno propusta i mana. No inače je to tako kada knjigu pretoče na filmsku vrpcu, najčešće razočara.
Što se tiče likova, najomiljeniji lik mi je Severus Snape, djelomično što je najbolje i najrealnije okarakteriziran lik u cijelom ciklusu (okorjeli špijun spreman na sve da bi se pokušao iskupiti zbog svoje pogreške i u ime sjećanja na voljenu ženu), djelomično zbog njegovog sarkastičnog karaktera. Čak je i za ekranizaciju odabran savršen glumac, Rickman ga je perfektno utjelovio, no to je i za očekivati od glumca njegovog kalibra.
Poprilično sam bila ljuta kada sam u petoj knjizi skužila da će Snape-a do kraja ciklusa pogubiti. To je bilo poprilično očito, kao i gay orjentacija Albusa Dumbledore-a.
Jedino sto mogu reći, kad joj već izdavači nisu dozvolili da završi serijal onako kako je ona željela (jer su zaključili da Harry/Ginny ship donosi veću zaradu), onda vjerojatno ne trebamo očekivati više niti jednu knjigu koja će slijediti njegov život. Možda izbaci koji nastavak u kojem će se Harry samo spomenuti kao otac protagonista (jer mi nekako smrdi da bi se mogle uskoro pojaviti knjige s Albusom Severusom kao glavnim likom) ili možda koji opis dana kada su Marauderi hodali Hogwartsom.
No u svakom slučaju, živjela fanfikcija i bolje uspješnice tog žanra. Preporučujem Draco Dormiens ciklus od Cassandre Claire (ženska je počela s fanfikcijom, u hp fanfikciju je uvela pojam Draco-a kao pozitivca i postala je toliko popularna da joj je bio ponuđen ugovor za njena originalna djela).
Old 08.03.2011., 02:04   #110
Quote:
Lilith Sihaya kaže: Pogledaj post
Poprilično sam bila ljuta kada sam u petoj knjizi skužila da će Snape-a do kraja ciklusa pogubiti. To je bilo poprilično očito, kao i gay orjentacija Albusa Dumbledore-a.
Jedino sto mogu reći, kad joj već izdavači nisu dozvolili da završi serijal onako kako je ona željela (jer su zaključili da Harry/Ginny ship donosi veću zaradu), onda vjerojatno ne trebamo očekivati više niti jednu knjigu koja će slijediti njegov život.
Po čemu si zaključila to za Snapea i Dumbledorea? Ne znam, meni to nikad ne bi palo na pamet. Recimo nekako sam mislila da će ubiti sve marauderse i da su Harry i Nagini horkruksi, ali o tome se dosta nagađalo i na netu, ali ostatak nisam nikako mogla pogodit
I koliko znam ona je napisala zadnje poglavlje odavno i mislim da to nema nikakve veze sa izdavačima. Jo nikako nije tip pisca koji bi podlegao zahtjevima izdavača, a novac sigurno nije u pitanju.
voldemortschild is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2011., 09:55   #111
@ Lilith

Nije Jo napisala Harry/Ginny zato jer ju je netko natjerao ... Nego je to planirala od samog početka, pa i sama je izjavila da je lik Ginny namjerno napisala kao Harryjevu idealnu partnericu, i jedino Ginny je ikad i bila u igri, a ne Hermiona ni itko drugi...

Ne znam po čemu ti je bilo očigledno da je Dumbledore gay? Nije se moglo zaključiti apsolutno po ničemu, i da opet to Jo nije sama spomenula u jednom intervjuu, nikomu nikad ne bi ni palo na pamet (osim ponekih gay ff fanatika )

Jooj tu Draco trilogiju sam čitala, ima već davno... koji je to trash, festival plagijata svih mogućih žanrova Ima puno boljih fanfictionsa od toga
zlatna ribica is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2011., 12:37   #112
Harry Potter je knjiga mog djetinjstva, pročitala sve nastavke, većinu ih znam napamet, uvijek rado pogledam film(bilo da se radi o prastarom nastavku ili o novoj premijeri).
Rebelle Fleur is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.03.2011., 22:03   #113
Jos jedna tema o Potteru Knjige mog djetinjstva, ne znam ni sama koliko sam ih puta procitala, imam sve doma, od 5. dijela na engleskom (kao i svi ovdje pa je ovo nepotrebno naglasavati). Prve cetiri knjige sam procitala negdje na pocetku srednje skole, ne sjecam se tko mi ih je preporucio, ali jednom kad sma ih pocela citati nisam vise mogla stati Rowlingova je sve tako prekrasno opisala, isla u detalje, u prvoj knjizi je postavila pitanja na koja nismo dobili odgovor do kraja serijala, likovi nisu crni bijeli nego svatko ima svoje ''lose dane''. Karakterizacija joj je odlicna, ugodjaj Hogwartsa, svi oni detalji oko satova-sve je to trebalo osmisliti. Jedna od stvari koja me otpocetka privukla je to sto nije sve crno bijelo, nismo znali tko je zapravo Harry i sto sve mozemo ocekivati od njega te zasto je Voldemort njega izabrao. Kada sam procitala te prve cetiri, pocelo je ludovanje, svakodnevno posjecivanje HP fan stranica, citanje fanfictions, promisljanje sto ce se dalje dogoditi, svakodnevno raspravljanje o tome sto ce se dogoditi i sto je to s Harryjem i Voldemortom.
Petu, sestu i sedmu knjigu sam naravno docekala u Algoritma u 1 sat po noci, tu radost i iscekivanje necu nikada zaboraviti Dolazak doma bi mi bio najmucniji jer sam znala da moram ostaviti knjigu na nekoliko sati i tek ujutro poceti citati.
Od knjiga mi se najvise svidja peta jer ima, po meni, odlican omjer zabavnih i ozbiljnih scena te napokon doznajemo nesto novo u vezi prorocanstva (iako sam mrzila taj dio jer su mi se samo otvorila nova pitanja na koja nisam imala odgovor). Umbridgeva mi je toliko isla na zivce da sam, dok sam citala knjigu, psovala sve u sesnaest da su me ukucani cudno gledali Dio kad Sirus umre nisam mogla prezaliti A da ne pricam o legendarnom odlasku blizanaca
Sesti dio mi je u nekim dijelovima bio malo dosadan, ali, s druge strane, dozajemo toliko toga i proslosti Voldemorta da shvacam da je to bitno za nastavak serijala.
Sedma knjiga me odusevila, sve se rjesava, vidimo koliko su likovi zrtvovali, koliko nitko nije crno bijel, hrabrost, horkruksi. Ali, ono sto nikako Rowlingovoj necu mocii oprostiti sto je ubila Freda
Mozete vec pogoditi da su mi blizanci najdrazi likovi u serijalu, toliko duhoviti, puni stoseva, svima namjestaju pocevsi od vlastite obitelji. Svi ih smatraju pomalo blesavima, ali oni su ustvari jako pametni, dosjetljivi, jednom rijecju-genijalni.
Drugi lik mi je Ron-odan, u nekim situacijama ljubomoran (sto je razumljivo jer se ipak morao natjecati s bracom), ali opet dobar prijatelj na kojeg se moze osloniti.
Tu je i Hermiona-pametna, hrabra ipak.
Za ove ostale se ne mogu odluciti-McGonagall, Hagrid.
Ipak, cini mi se da je Snape na mene ostavio veliki dojam, mozda najveci od svih likova. Od prbe knjige gdje je totalni gad koji muci Harryja i ne podnosi ga. Tijekom serijala sam stalno mijenjala misljenja o njemu-od toga da ga ne podnosim, pa mi ga je zao, pa sam mislila da je uhoda (ali me stalno mucilo zasto mu DD toliko vjeruje) da bih na kraju mi ga bilo zao-zrtvovao se.
Ufff, ja se raspisala, tako je kad se pise o HP Ispricavam se
Dugonoga is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.03.2011., 23:07   #114
Quote:
zoran k kaže: Pogledaj post
Pa ne, njegovo je mišljenje da to nije plagijat. Tako barem kaže. S druge strane, pogle strip:

http://www.comicbookmovie.com/images...c-bindings.jpg

Još kad ti kažem da ima bijelu sovu za ljubimca, da živi kod problematičnog očuha, dok su mu pravi roditelji zapravo velike face iz paralelnog vilinskog svijeta i da je proreknuto da će on doći i postati velika faca, zbog čega postoje neki koji mu žele zlo... ono, meni je dosta upadljivo.

Što se ide više u detalje, to ima više razlika. Ali ta neka osnovna priča je dosta slična, a o sličnosti glavnih likova da ne govorimo.
Gaiman je u pravu.

Naime, Harry Potter zapravo je izdanak u Engleskoj prilično popularnog žanra o klincima u internatima. Ovakve sličnosti manje su neobične kad znaš da ideje crpe iz iste kulture.
Changeling je prilično uvriježen način dramatizacije glavnog lika; ovo je varijacija na temu. Proročanstvo da će on doći i postati velika faca doslovno je fora stara kao Biblija (koja, uz Gaimanu drage nursery rhymes te Shakespearea, čini okosnicu anglofone kulture).
Lastan is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2011., 12:57   #115
Da malo dignem temu...

Moji najdraži likovi... najradije bih napisala svi al evo neki popis:

Harry - bez sumnje na broju jedan Bez njega ne bi bilo priče, i jednostavno mi je tijekom svih ovih godina jako prirastao srcu... Što je sve proživio, a opet je ostao tako dobar, hrabar i skroman... predivan lik.

Snape - mi se zapravo i ne dopada, i nikad nisam pomišljala da ću ga jednog dana staviti na ovakvu listu al jednostavno moram... jer je tako dobro osmišljen, intrigantan i kompleksan lik, strašno zanimljiv...

Maraudersi - njihova mapa za haranje mi je izum serijala fućkaš Voldemortove horkrukse! Osim toga, sviđa mi se dinamika njihovih odnosa i koliko su daleko išli jedni za druge, da su za Remusa postali i animagusi, kako bi mu bilo lakše... I iako ih nema jako puno u knjigama, opet se vrlo jasno može vidjeti kako su sazreli u odgovorne osobe. Osim toga James/Lily romansa mi je najdraža od svih u knjigama... J/L fanfictionsi su mi bili jedni od najdražih

Ron i Hermiona - ne mogu ih odvojit svakog posebno, jednostavno bez njih knjige ne bi bile iste, najbolji prijatelji

Luna - obožavam njenu neobičnost
zlatna ribica is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2011., 15:57   #116
Imam pitanje vezano za trailer Harry Potter DH. Ima scena kada Voldy pita Harry-ja 'Why do you live' a on mu odgovara 'Because I have something to living for'. Ja se stvarno ne sjećam kada se ta scena desila u knjizi i da li je uopšte . Ako netko može da mi objasni.

P.S. Knjigu nemam doma, pa zato i pitam inače bih još jednom pročitala.
Weasley Ginny is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2011., 17:48   #117
nema, to samo yates voli epične rečenice
Old 25.03.2011., 17:50   #118
Quote:
Imam pitanje vezano za trailer Harry Potter DH. Ima scena kada Voldy pita Harry-ja 'Why do you live' a on mu odgovara 'Because I have something to living for'. Ja se stvarno ne sjećam kada se ta scena desila u knjizi i da li je uopšte . Ako netko može da mi objasni.

nemam knjigu kod sebe trenutno, ali mi je ostalo u sjećanju nešto što bi možda moglo bi to: završna borba (drugi dio) u hogwartsu nakon šta je molly ubila bellatrix, harry i voldy su malo proćaskali tj. harry mu je objašnjava da nitko od njihovih prijatelja nije tada ozlijeđen jer ih je zaštitio istom čarolijom kao i njega Lily....
pretpostavljam da je to to, ako nije to je onda čista sloboda scenarista da prekrajaju scenarij (uz JK asistenciju pretpostavljam)
Old 25.03.2011., 18:55   #119
Quote:

Nema toga u knjizi.
zlatna ribica is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2011., 20:02   #120
Quote:
axal kaže: Pogledaj post
nemam knjigu kod sebe trenutno, ali mi je ostalo u sjećanju nešto što bi možda moglo bi to: završna borba (drugi dio) u hogwartsu nakon šta je molly ubila bellatrix, harry i voldy su malo proćaskali tj. harry mu je objašnjava da nitko od njihovih prijatelja nije tada ozlijeđen jer ih je zaštitio istom čarolijom kao i njega Lily....
pretpostavljam da je to to, ako nije to je onda čista sloboda scenarista da prekrajaju scenarij (uz JK asistenciju pretpostavljam)
Vjerovatno da je to onda
Weasley Ginny is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:02.