Natrag   Forum.hr > Društvo > Društvene znanosti > Jezikoslovlje

Jezikoslovlje Za pravopiždžije i jezikolomce

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 19.08.2024., 16:33   #1181
Pa piše ti i to, slijedio bih pravopis. A on veli: Srpska pravoslavna Crkva, Makedonska pravoslavna Crkva, Ruska pravoslavna Crkva itd.

Što se pak građevine tiče, to je crkva. Na istoj stranici možeš pročitati i kako se piše puno ime neke konkretne crkve (crkva Gospe od Zdravlja, crkva svetoga Franje Asiškoga itd.). Postoji i crkva Svetoga Križa, gdje se obje riječi pišu velikim početnim slovom zato što je Sveti Križ kršćanski simbol Kristove muke koji se osobito štuje. Ne kažem da su odredbe savršene, ali što se može.
Old 19.08.2024., 16:42   #1182
Quote:
Hekatonhir kaže: Pogledaj post
Pa piše ti i to, slijedio bih pravopis. A on veli: Srpska pravoslavna Crkva, Makedonska pravoslavna Crkva, Ruska pravoslavna Crkva itd.

Što se pak građevine tiče, to je crkva. Na istoj stranici možeš pročitati i kako se piše puno ime neke konkretne crkve (crkva Gospe od Zdravlja, crkva svetoga Franje Asiškoga itd.). Postoji i crkva Svetoga Križa, gdje se obje riječi pišu velikim početnim slovom zato što je Sveti Križ kršćanski simbol Kristove muke koji se osobito štuje. Ne kažem da su odredbe savršene, ali što se može.
Nemoj se sad izmotavati. Recimo saljes pismo postom na tu srpsku pravoslavnu crkvu u Zagrebu.
Kako ces napisati na koverti?
Dilberth is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.08.2024., 17:36   #1183
Pa napisat ću ime crkve. Tako se sigurno ne zove nijedna.

Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg, tako se zove jedna od nekoliko njih u Zagrebu. Mislim da je i najveća. A prije toga napisat ću ime svećenika. Bez toga je adresa nepotpuna.
Old 19.08.2024., 18:21   #1184
Quote:
Pa napisat ću ime crkve. Tako se sigurno ne zove nijedna.

Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg, tako se zove jedna od nekoliko njih u Zagrebu. Mislim da je i najveća. A prije toga napisat ću ime svećenika. Bez toga je adresa nepotpuna. : D
OK, hvala. A sad mi reci, zasto nisi ni u prvom niti u drugom primjeru napisao navodnike?
Dilberth is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.08.2024., 18:55   #1185
Quote:
Dilberth kaže: Pogledaj post
OK, hvala. A sad mi reci, zasto nisi ni u prvom niti u drugom primjeru napisao navodnike?
zato što nije citirao Ivana Miklenića, nego je svojim riječima odgovarao trolu.

nije Hek zaslužio da ga baš toliko zajebavaš.
Old 19.08.2024., 19:09   #1186
Quote:
Zato što se navodnici pišu kad su drukčija imena posrijedi. Obično ona jedinstvena, koja je potrebno istaknuti. Filmovi, knjige, ustanove i slično imaju posebne nazive koji se pišu ili u navodnicima ili u kurzivu. Drugo su crkve.

Dječji vrtić Potočnica razlikuje se primjerice od Dječjeg vrtića Radost, isto kao što se Osnovna škola Zrinski i Frankopani razlikuje od Osnovne škole Braća Radić.

Quote:
Tempora kaže: Pogledaj post
zato što nije citirao Ivana Miklenića, nego je svojim riječima odgovarao trolu.

nije Hek zaslužio da ga baš toliko zajebavaš.
Ne smeta. Bolje da sam pokaže s kim imam(o) posla nego da moram objašnjavati. Uz malo sreće, nećemo ga dugo trpjeti.
Old 19.08.2024., 20:07   #1187
Quote:
Zato što se navodnici pišu kad su drukčija imena posrijedi. Obično ona jedinstvena, koja je potrebno istaknuti. Filmovi, knjige, ustanove i slično imaju posebne nazive koji se pišu ili u navodnicima ili u kurzivu. Drugo su crkve.

Dječji vrtić Potočnica razlikuje se primjerice od Dječjeg vrtića Radost, isto kao što se Osnovna škola Zrinski i Frankopani razlikuje od Osnovne škole Braća Radić.

Ne smeta. Bolje da sam pokaže s kim imam(o) posla nego da moram objašnjavati. Uz malo sreće, nećemo ga dugo trpjeti. ; )
Uz malo srece mozda ces shvatiti sto pises. Problem je da tebi i mnogim drugima nije jasno dokle dolazi opis, a kad pocinje ime neke ustanove, zgrade ili sl. Ni primjeri koje dajes ovdje gore nisu tocni, jer Braca Radic moze znaciti bilo sto drugo. Premijer za kojeg sam te pitao s malim slovima nisi shvatio.

"Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg" je CIJELO ime jedne crkve u Zagrebu i nema ih tamo vise. A da postoji i neka u Sarajevu na pr., bilo bi, "Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu", kao i "Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu". Ako to pravilo s navodnicima jos uvijek vazi, tako bi trebalo biti i pisano. Buduci da je to pravilo zastarjelo i suvisno, dolazi do zbrke. Ameri su rijesili taj problem s tim sto jednostavno pisu cijelo ime s velikim slovima (osim, in, at, and i sl.)

Dakle po engleskom pravilu bilo bi Saborni Hram Preobraženja Gospodnjeg ili Saborni Hram Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, ako ih ima vise.

Ne bi bilo zbrke, i cak bi i @Tempora shvatio.

Sad mi se neda dalje pisati o tome. Ako jos uvijek nisi shvatio slobodno nastavi sa svojim djetinjastim pljuvanjem. Dati cu ti privremeni ignore, koji nije urezan u kamen kao onaj za tvog klona Al dente.
Dilberth is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.08.2024., 20:30   #1188
Quote:
Uz malo srece mozda ces shvatiti sto pises. Problem je da tebi i mnogim drugima nije jasno dokle dolazi opis, a kad pocinje ime neke ustanove, zgrade ili sl. Primjere koje dajes ovdje gore su tocni. Premijer za kojeg sam te pitao s malim slovima nisi shvatio.
Premijer? Ne vidjeh nigdje da si napisao ap.

Quote:
"Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg" je CIJELO ime jedne crkve u Zagrebu i nema ih tamo vise. A da postoji i neka u Sarajevu na pr., bilo bi, "Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu", kao i "Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu". Ako to pravilo s navodnicima jos uvijek vazi, tako bi trebalo biti i pisano. Buduci da je to pravilo zastarjelo i suvisno, dolazi do zbrke. Ameri su rijesili taj problem s tim sto jednostavno pisu cijelo ime s velikim slovima (osim, in, at, and i sl.)
Prvo, da si kliknuo na poveznicu koju ti je Hek dao u svojem postu, vidio bi da se navodnici pišu i kad je riječ o imenima unutar imena – konkretno kad je ime u nominativu. To ne vrijedi kad je ime u genitivu, tj. kad se ime unutar imena ponaša kao imenski atribut.

Plastičnije rečeno: Osnovna škola "Ivan Gundulić" (ili Osnovna škola Ivan Gundulić), ali Osnovna škola Ivana Gundulića. U tvojim primjerima nema nijednog s unutarnjim imenom u nominativu, pa se navodnici prema pravopisnim pravilima ne pišu.

Drugo, pisati cijelo ime crkve unutar navodnika prava je bedastoća. I to nitko ne čini. Zar smatraš da sva imena institucija i koječega još treba ubacivati u navodnike? Kao da nije jasno da su posrijedi imena? Pa po čemu bi se onda razlikovale "Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg" i Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg? Što bi onda bilo ovo drugo?

Quote:
Ne bi bilo zbrke, i cak bi i @Tempora shvatio.
O Tempora, o genera. Do jučer žena, a danas već muškarac.

Quote:
Sad mi se neda dalje pisati o tome. Ako jos uvijek nisi shvatio slobodno nastavi sa svojim djetinjastim pljuvanjem. Dati cu ti privremeni ignore, koji nije urezan u kamen kao onaj za tvog klona Al dente.
A sad ću ja tebe malo zamoliti da ohaneš s tim imenovanjem drugih forumaša koji nisu sudjelovali u ovoj raspravi i uporabom kojekakvih besmislenih epiteta povezanih s njima. Vidio sam da si to već nekoliko puta učinio. Drži se teme, okani se bavljenja forumašima. Osim ako zaista ne žudiš za kartonom za provociranje.
DarkDivider is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.08.2024., 22:37   #1189
Quote:
DarkDivider kaže: Pogledaj post
Premijer? Ne vidjeh nigdje da si napisao ap.

Prvo, da si kliknuo na poveznicu koju ti je Hek dao u svojem postu, vidio bi da se navodnici pišu i kad je riječ o imenima unutar imena – konkretno kad je ime u nominativu. To ne vrijedi kad je ime u genitivu, tj. kad se ime unutar imena ponaša kao imenski atribut.

Plastičnije rečeno: Osnovna škola "Ivan Gundulić" (ili Osnovna škola Ivan Gundulić), ali Osnovna škola Ivana Gundulića. U tvojim primjerima nema nijednog s unutarnjim imenom u nominativu, pa se navodnici prema pravopisnim pravilima ne pišu.

Drugo, pisati cijelo ime crkve unutar navodnika prava je bedastoća. I to nitko ne čini. Zar smatraš da sva imena institucija i koječega još treba ubacivati u navodnike? Kao da nije jasno da su posrijedi imena? Pa po čemu bi se onda razlikovale "Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg" i Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg? Što bi onda bilo ovo drugo? : ne zna:

O Tempora, o genera. Do jučer žena, a danas već muškarac. : cerek:

A sad ću ja tebe malo zamoliti da ohaneš s tim imenovanjem drugih forumaša koji nisu sudjelovali u ovoj raspravi i uporabom kojekakvih besmislenih epiteta povezanih s njima. Vidio sam da si to već nekoliko puta učinio. Drži se teme, okani se bavljenja forumašima. Osim ako zaista ne žudiš za kartonom za provociranje.
Ovo o cemu precam nema nkakve veze sos padeži i typos, koji su tebi toliko vazni. Nevidim point rasprave s tobom, ali bih ti htio samo odgovoriti na zadnju primjedbu o imenovanju drugih forunasa. Doticni forumas upada stalno nepozvan s njegovim arogantnim komentarima i sprdnjom, pa sam ga spmenuo jer mislim da je na neki nacin (isti stil) povezan s mojim prijateljem Hekatonhirom.

Glede Tempora, on/ona pokusava isto. Danas genderi nisi tako cvrsto aglaseni kao nekad, i oznaka on ili ona nije toliko vazna, jel' tako?
Dilberth is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.08.2024., 23:17   #1190
Quote:
(...) Dati cu (...)
Quote:
(...) nevidim point (...) s njegovim (...)
Dokoni zagađivaču foruma, sa svojim primitivnim, prizemnim, polupismenim amerikaniziranim bedastoćama; zaista si otužan...

Quote:
(...) Dati cu ti privremeni ignore, koji nije urezan u kamen kao onaj za tvog klona Al dente. (...)
Kako lažeš; što je ono bilo nekidan kad nisi izdržao, "zaboravio si se ulogirati", je l' da?
Al dente is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.08.2024., 23:36   #1191
Quote:
DarkDivider kaže: Pogledaj post
Vidis o cemu ti ja pricam?
Dilberth is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.08.2024., 23:50   #1192
Quote:
Glede Tempora, on/ona pokusava isto. Danas genderi nisi tako cvrsto aglaseni kao nekad, i oznaka on ili ona nije toliko vazna, jel' tako?

problematizacija jezika, rod i nevolje s njime, (ne)stalnost identiteta, anglizmi u svakoj drugoj rečenici... vi se zezate, a na forumu nas je posjetila Judith Butler.
Old 20.08.2024., 02:43   #1193
Quote:
Imran kaže: Pogledaj post
Na yt izašao video s kratkom pričom ispričanom na 3 dijalekta i više govora.
https://www.youtube.com/watch?v=r2-dlz_qJNs
ovo je jako zanimljivo, pogotovo čakavski (meni Istrijanu)
Jobi is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2024., 09:48   #1194
Ja bih rekao jedno: provokatorima trajno hlađenje, no i onima koji na provokacije nasjedaju i doprinose zagađenju teme trebalo bi jedno privremeno odgojno hlađenje.
pancun is online now  
Odgovori s citatom
Old 22.08.2024., 18:01   #1195
Ljudi se često, kad ih snađe loša sreća, zao usud i sl. znaju požaliti:
- pa nisam za Bogom kamenje bacao !?-
Zna li se koliko je stara ta izreka?
Astronom 3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2024., 07:21   #1196
Teško je frazemima odrediti starost. Iako, mislim da je ovaj relativno mlad, ne bih rekao da je hebrejski, aramejski ili grčki.

Osim nas, imaju ga i Srbi. I tko zna tko još.
Old 23.08.2024., 09:08   #1197
Često mi se događa da kad želim reći prevenirati da zabunom kažem preventirati pa sam malo išao analizirati riječ tako da imam pitanje.

Zašto se kaže:
prevenirati
prevencija

Ali i:
preventivno
preventer

Odnosno, zašto to t "pleše" od oblika do oblika? Ima li još koja riječ, a da vam pada napamet, da se ponaša na ovaj način? I kako onda znat gdje ide to t, a gdje ne?
yosytza is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2024., 19:18   #1198
Quote:
yosytza kaže: Pogledaj post

Često mi se događa da kad želim reći prevenirati da zabunom kažem preventirati pa sam malo išao analizirati riječ tako da imam pitanje.

Zašto se kaže:prevenirati, prevencija, preventivno, preventer Odnosno, zašto to t "pleše" od oblika do oblika?

Ima li još koja riječ, a da vam pada napamet, da se ponaša na ovaj način? I kako onda znat gdje ide to t, a gdje ne?
Prevenirati je postalo od latinskog praevenire (infinitiv).
Preventivan je postalo od latinskog praeventus (particip za praevenire).

Evo ti još:

apstinirati/apstinentica/apstinencija
intervenirati/interventan/intervencija
eminirati/eminentan/eminencija
prominirati/prominentan/prominencija
invenirati/inventivan/invencija
konvenirati/konvent/konvencija.

Oblici bez "t" u našem su jeziku obično kod (ovakvih) glagola, a pridjevski ga i imenični imaju.
Shain is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.08.2024., 08:15   #1199
Zanimljivo, hvala puno
yosytza is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.08.2024., 11:36   #1200
Croatia Records (CR) reizdala je album Indexi pa čitam članke iz priloženog bookleta.
Siniša Škarica (koji redovito ima dobre tekstove) piše:
Quote:
...Za početak - Indexi ili Indeksi? (...) Izdanja za PGP RTB /=produkcija gramofonskih ploča Radiotelevizije Beograd/ nosila su istočnu, a Jugotonova /CR/ i Diskotonova /Sarajevo/ najčešće zapadnu inačicu imena ove, sve do početka 2000-ih, najdugovječnije rock institucije, kako se to danas kaže, u regiji.

Link
Dakle, već po stilu odnosno inačiti/varijanti pisma može se vidjeti gdje je dotična izdanje izašlo.
Zanimljiv jezičnostislki detalj.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:42.