|
|
01.02.2019., 20:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2007.
|
I to je istina
I majstori biraju sta im se da raditit i sta im je lakse
|
|
02.02.2019., 08:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2014.
|
Quote:
The unforgiven kaže:
Koliko je dramaticno poskupilo, jedna stvar je jos gora - nema normalnih majstora.
Oni koji su posao znali raditi sad su ili vani ili kod nas rade za nebuloze novce.
Ovo sto je ostalo su njihovi pomocnici koji su preko noci zbog nedostatka radne snage postali glavni majstori. A od takvih cim dalje, bez obzira na cijenu.
|
Naravno, ne baš svi. I majstori su ljudi, mnoge je strah ići van, ili jednostavno ne žele. Gledam i po sebi. Da imam djecu za školu, možda i bih, ali u ovom trenutku nije mi isplativo ići van. A kako će biti za 4-5 godina, tko će ga znati.
Meni su sada bili instalater i keramičari koji su napravili stvarno dobar posao.
E sad cijene neznam kako su bile prije, ali keramika je bila 70-80kn/m2.
Bilo je pločica 120x60, ali u kupaoni je bilo dosta "sitnog veza" oko i između cijevi grijanja i sl.
A majstori, ti moji keramičari, inače idu van, ali terenski. Idu često u CH. Ali ne planiraju nikada iseliti.
|
|
|
03.02.2019., 07:33
|
|
⬛⬛⬛⬛⬛
|
Quote:
davorradman kaže:
E sad cijene neznam kako su bile prije, ali keramika je bila 70-80kn/m2.
|
Prije 2 godine kad je to meni bilo aktualno postavljanje pločica je bilo 90 kn/m2.
Dodatno cokla, dodatno silikoniziranje.
Onda je sad pojeftinilo 
|
|
|
03.02.2019., 10:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2008.
|
je mozda u davora u SB pojeftinilo, u mene na peljescu je 15 eur/m2 plus cokl, plus silikon...jos malo pa ce po komadu naplacivat i nanošenje ljepila na plocicu
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
03.02.2019., 12:24
|
|
Registrirani korisnik
|
Upravo to, ja sam u Slavoniji.
I moj majstor kada radi na moru ili u CH ne naplaćuje 10€ 
|
|
|
17.02.2019., 18:53
|
|
Drvosječa
Registracija: Nov 2008.
|
Pozdrav.
Par pitanja imam, svaka pomoć dobrodošla.
Gradio bih kuću, i nadam se da je to izvedivo sa 100 k€.
Jedino što sad imam je zemljište, otprilike 2000 kvadrata. Lokacija Dalmacija. Želim prizemnicu s visokim potkrovljem s 80ak kvadrata po etaži. Drugi uvjet je dupla garaža spojena s kućom. Volio bih dobru izolaciju i vrata i prozore u drvu. Pločice i podovi mogu bit jeftinija opcija. Jel ovo izvedivo za 600tinjak eura po kvadratu? Hvala
|
|
|
17.02.2019., 19:33
|
|
⬛⬛⬛⬛⬛
|
Računaj 500-600 €/m2, i na to bar 10ak t€ za papire i priključke.
Za samu kuću (2x80 m2) ti je ovo sto imaš taman.
Okoliš i namještaj naravno nisu u cijeni.
|
|
|
17.02.2019., 19:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Moguče je ali ovdje u Dalmaciji zajebano zadnje vrijeme. Cijene su otišle 20-30% gore.
Drvo če te izači skuplje od dobrih pvc prozora i vrata.
Trebaš istraživati cijene, ponešto odraditi sam, onda je moguće.
|
17.02.2019., 23:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2010.
|
Quote:
Draiman kaže:
Pozdrav.
Jedino što sad imam je zemljište, otprilike 2000 kvadrata. Lokacija Dalmacija. Želim prizemnicu s visokim potkrovljem s 80ak kvadrata po etaži. Drugi uvjet je dupla garaža spojena s kućom. Volio bih dobru izolaciju i vrata i prozore u drvu. Pločice i podovi mogu bit jeftinija opcija. Jel ovo izvedivo za 600tinjak eura po kvadratu? Hvala
|
Ne.
Otiđi u neki arhitektonski ured, nek ti naprave projekt,pa nek ti inžinjer građevine(po mogučnosti sa šta boljim uvidom u tržište) razradi troškovnik. S troškovnikom i projektom zatraži ponude i onda češ tek znat otprilike koliko šta košta....Ostaviš bar 10 posto za nepredviđene situacije. Gledaj to kao investiciju,a projekt i troškovnik kao istraživanje tržišta.
|
|
|
17.02.2019., 23:23
|
|
Registrirani korisnik
|
I ako se ne odlučiš graditi kuću, novce potrošene na projekt ne gledaj kao trošak,nego gledaj kao nešto što ti je uštedilo 100 000 eura, barem godinu života ihrpu živaca.
|
|
|
17.02.2019., 23:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Quote:
Draiman kaže:
Pozdrav.
|
Dalmacija je širok pojam, najviše zbog cijena doprinosa te cijena priključka na komunaliju.
Drvena stolarija te lako može izuti iz cipela, za početak obiđi montere PVC-a u okolini sa ponudom za neke standardne/klasične dimenzije otvora , a ona vidi pošto drveni prozori slične kvalitete izolacije.
Problem kod drveta je ako želiš nešto bolju izolaciju (deblji profil i 3s staklo) cijena leti u nebo. Kod Pvc-a dodaš još 100-200kn/m2 za treće staklo i to je to.
Quote:
george12 kaže:
Ne.
Otiđi u neki arhitektonski ured, nek ti naprave projekt,pa nek ti inžinjer građevine(po mogučnosti sa šta boljim uvidom u tržište) razradi troškovnik. S troškovnikom i projektom zatraži ponude i onda češ tek znat otprilike koliko šta košta....Ostaviš bar 10 posto za nepredviđene situacije. Gledaj to kao investiciju,a projekt i troškovnik kao istraživanje tržišta.
|
Pametno, doduše, na to će mu otići 1000-2000e.
Za početak može i od okolnih izvođača zatražiti "savjetovanje" u vezi cijena aktualnih projekata sličnih kuća koje izvode. Pa će dobiti bar grubu sliku dal to može ili ne može izvesti.
|
|
|
18.02.2019., 03:02
|
|
Drvosječa
Registracija: Nov 2008.
|
Prednost mi je što „imam“ dva stolara, jednog i po arhitekta, dva građevinara i jednog za struju. S tim računam da bih mogao skinut 20ak% od cijene nego da dođem negdje i kažem napravite mi kuću, pa bi valjda 100k€ bilo dovoljno. Dat ću se još malo u istragu.
|
|
|
18.02.2019., 05:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
george12 kaže:
Ne.
|
To bi bilo tako kada bi običan čovjek znao koji inžinjer ima uvid u tržište.
Kako prepoznati takve? 
|
|
|
18.02.2019., 21:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Ne piše mu na čelu, ali ako imaš dva inženjera, jedan ulickan i njegovan, a drugi opaljen od sunca, onda vjerovatno onaj brončane boje lica bolje poznaje stanje na terenu
Inače, ja bi rekao da najbolji uvid u tržište imaju inženjeri iz manjih izvođačkih firmi, koji i izvode manje objekte, i sami vode cijeli posao u firmici (od davanja ponude do izgradnje objekta). U velikim firmama, posao je podjeljen, pa svatko radi dio posla, i nema toliko dobar uvid u cijeli postupak.
|
|
|
18.02.2019., 22:08
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
davorradman kaže:
To bi bilo tako kada bi običan čovjek znao koji inžinjer ima uvid u tržište.
Kako prepoznati takve? 
|
Sreća prati hrabre☺Meni je i nadzorni dosta dobro predvidia cijenu izgradnje. Oni su stalno na gradilištima, i u toku su sa trenutnim cijenama. Danas mi fasader kaže da diže cijenu 20 posto za ovu građevinsku sezonu, tj.proljeće.
Inaće,meni je ponuda drvene stolarije (lokve megalok 92 profil)bila nešto jeftinija od srednjeg profila rehaua(zaboravih ime).Prozori su super,samo nemaju nikakvog montažera u Dalmaciji,a ni odjel prodaje im nije baš...
|
|
|
19.02.2019., 07:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2015.
|
Quote:
Draiman kaže:
Prednost mi je što „imam“ dva stolara, jednog i po arhitekta, dva građevinara i jednog za struju. S tim računam da bih mogao skinut 20ak% od cijene nego da dođem negdje i kažem napravite mi kuću, pa bi valjda 100k€ bilo dovoljno.
|
Vjerojatnije je da će ti tako ispasti na kraju bar 20% skuplje.
Najveći problem su arhitekti.
Arhitekti imaju jako malo praktičnog znanja o građevini (čast iznimkama!), jednako kao što modni kreatori imaju malo praktičnog znanja za napraviti kvalitetnu, trajnu i jeftinu odjeću za svakodnevnu uporabu.
Arhitekti sebe doživljavaju kao umjetnike , uglavnom su im utuvili u glavu na faksu da svaki objekt koji projektiraju mora njima biti spomenik. Unutarnja funkcionalnost objekta ih manje interesira. Ako ti imaš nekog 'svoga' arhića, još manje ćeš biti sklon reći mu da ti se nešto ne sviđa, da ga ne bi 'uvrijedio'.
Nikako ne smiješ dozvoliti da ti arhić nameće bilo što.
Svoju kuću moraš osmisliti prema svojim potrebama. Bolje da potrošiš godinu dana da sam skiciraš što ti točno treba. Počni analitički promatrati kuće koje koriste tvoji prijatelji, poznanici i familija. Vidi što je kod njih dobro izvedeno, a što nefunkcionalan i beskoristan prostor.
Apsolutno trebaš izbjegavati bilo kakve balkone, istake, kućice po krovu i lomove krova. Sve takve stvari iznimno poskupljuju gradnju a potpuno su beskorisne. Recimo ti imaš veliku okućnicu. umjesto kakvog bedastog beskorisnog balkona napravi si uz kuću ogromnu terasu (recimo 5x 10 metara) za skoro istu cujenu. Još ju nakon uporabne i natkriješ.
Troškovnici su priča za sebe. Svaki troškovnik koji mi je arhić napravio uz projekt sam bacio - bio je potpuno beskoristan. 20% stavki je falilo, u mnogim stavkama količine materijala su nabačene odokativno pa su bile ponekad i do 20-30 % veće (npr, beton, cigla, površina pod žbukom, glazure, itd)... nadalje, oni uglavnom nikad ne računaju statiku nego ti samo iz tablica nabace količine recimo građevinskog željeza. Pa onda za tu svoju kuću budeš po projektu imao recimo 3500 kg željeza umjesto 1500 kg. Već samo to ti je šteta od 3000 eura.
itd, itd...
|
|
|
19.02.2019., 07:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2015.
|
Quote:
george12 kaže:
Inaće,meni je ponuda drvene stolarije (lokve megalok 92 profil)bila nešto jeftinija od srednjeg profila rehaua(zaboravih ime).Prozori su super,samo nemaju nikakvog montažera u Dalmaciji,a ni odjel prodaje im nije baš...
|
A je li ta drvena stolarija dolazi prefarbana sa više slojeva vrlo trajne boje, koja će trajati bar 15 godina?
Ako ne, onda ti je to drvo na kraju puno skuplje od PVC.
|
|
|
19.02.2019., 08:09
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
thortwins kaže:
Najveći problem su arhitekti.
Arhitekti imaju jako malo praktičnog znanja o građevini (čast iznimkama!), jednako kao što modni kreatori imaju malo praktičnog znanja za napraviti kvalitetnu, trajnu i jeftinu odjeću za svakodnevnu uporabu.
Arhitekti sebe doživljavaju kao umjetnike , uglavnom su im utuvili u glavu na faksu da svaki objekt koji projektiraju mora njima biti spomenik. Unutarnja funkcionalnost objekta ih manje interesira. Ako ti imaš nekog 'svoga' arhića, još manje ćeš biti sklon reći mu da ti se nešto ne sviđa, da ga ne bi 'uvrijedio'.
Nikako ne smiješ dozvoliti da ti arhić nameće bilo što.
Svoju kuću moraš osmisliti prema svojim potrebama. Bolje da potrošiš godinu dana da sam skiciraš što ti točno treba. Počni analitički promatrati kuće koje koriste tvoji prijatelji, poznanici i familija. Vidi što je kod njih dobro izvedeno, a što nefunkcionalan i beskoristan prostor.
Apsolutno trebaš izbjegavati bilo kakve balkone, istake, kućice po krovu i lomove krova. Sve takve stvari iznimno poskupljuju gradnju a potpuno su beskorisne. Recimo ti imaš veliku okućnicu. umjesto kakvog bedastog beskorisnog balkona napravi si uz kuću ogromnu terasu (recimo 5x 10 metara) za skoro istu cujenu. Još ju nakon uporabne i natkriješ.
|
Malo si i ti zabrijao na arhitekte 
Arhitekti koji rade obiteljske kuće sigurno to ne gledaju kao spomenik sebi
Naravno da oni imaju svoje ideje, ali ako se dođe sa vrlo jasno zadanim prostorijama i definiranim željama, nema nikakvih problema
Naš prvi nacrt je bio totalno kontra posložen od ovoga sada i ja sam jasno rekla da to nisam tako zamislila i sve su preokrenuli i posložili točno onako kako sam ja željela + oni njihovi organizacijski trikovi da bi sve to bilo funkcionalnije i jednostavnije za sagraditi
Arhitekt je rekao: mi osmišljavamo za vas, ali to je vaša kuća i vi ćete u njoj živjeti i moramo ju napraviti prema vašim željama uz neke naše male korekcije zašto je neki prijedlog bolji
I to je pravi arhitekt ako mene pitate
|
|
19.02.2019., 10:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
thortwins kaže:
A je li ta drvena stolarija dolazi prefarbana sa više slojeva vrlo trajne boje, koja će trajati bar 15 godina?
Ako ne, onda ti je to drvo na kraju puno skuplje od PVC.
|
Da, tvornički bojano i lakirano u 7 slojeva.
|
|
|
19.02.2019., 11:42
|
|
Registrirani korisnik
|
Ja isto nemam dobra iskustva sa arhitektom.
Istina, pošto sam sam bio radio plan, išao sam na skoro najjeftiniju soluciju
Ideje koje je imao za doraditi na mom planu sve do jedne bile estetske prirode a drastično narušavale funkcionalnost.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:05.
|
|
|
|