|
|
18.10.2024., 15:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Treba na nekaj i potrošiti kaj se ljeti prikupi.
PV calculator pokazuje:
11. - 670 kWh
12. - 540 kWh
01. - 660 kWh
02. - 915 kWh
Ukupno u slijedeća 4 njeseca 2,785 MWh.
Umanjim li to za 25% da budem na strani sigurnosti, dobijem raspoloživih 2 MWh el. energije. Uz SCOP 3,15 (deklarirani kod 55°C), raspoloživa toplinska energija za 4 navedena mjeseca je 6,3 MWh.
Prema energetskom certifikatu imam iskazanu specifičnu godišnju potrebu za grijanje 96 [kWh/m²a]. Za 110 m² to je 10,56 MWh godišnje.
Ne znam metodologiju izračuna specifične godišnje potrebne toplinske energije, ali pretpostavljam da se računa za 6 mjeseci grijanja.
Dakle 10,56/6*4=7,04 MWh. Nedostaje manje od 1 MWh toplinske energije, odnosno cca 300 kWh za pogon DT.
S obzirom na do sada, u mjesec i pol, ostvaren višak kWh moral bi se ljetnom proizvodnjom više nego pokriti, ne imati potraživanja od Elektre, nego čak ostvariti financijski višak (koliki-toliki).
Svjestan sam da ova moja kalkulacija nije previše točna, ali smatram da sam uzel dovoljno rezerve te da vjerojatno bude pozitivnije nego sam izračunal. Ako i ne bude, nema veze.
|
|
|
18.10.2024., 16:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2014.
|
A da vidiš koji krvavi boj se trenutno vodi na temi https://www.forum.hr/showthread.php?...#post105688647
Zadnja dva-tri dana protivnici FNE nikako da shvate koje su koristi od njih
Kad bi oni vidjeli ovakvu kalkulaciju popljuvali bi te (iz svog neznanja)
|
|
|
18.10.2024., 17:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2007.
|
Gledam ovaj natječaj za elektrane iz 2023...
Meni je račun od 30.12.2022., a trajni pogon je iz '23. Jel se može to kak prijaviti? 4000e bi itekak mi pasalo...
|
|
|
18.10.2024., 18:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2024.
|
Quote:
Zvon kaže:
Meni je račun od 30.12.2022., a trajni pogon je iz '23. Jel se može to kak prijaviti? 4000e bi itekak mi pasalo...
|
bio bi lud a ne probas! a posto te ne smatramo bas tolik ludim-sretno. a pogotovo jer je ostalo novca viska pa mozda i nece sitnicariti
|
|
|
18.10.2024., 18:49
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
laguna808 kaže:
|
cek malo, postoje protivnici ulaganja u se??? ne da mi se tamo niti proviriti, jel moze ukratko za sta se oni zalazu i argumenti.
meni je brat objasnjavao da se SE ne isplati, da stavim kolektore za vodu, da je nemoguce dobiti poticaje ...ali mu vremenom doslo u glavu...jos da dobijem koji euro poticaja da ga mogu zaj...t
|
|
|
18.10.2024., 19:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Quote:
laguna808 kaže:
|
Ne tangira me uopće bude li me tko popljuval ili ne. To više govori o njemu nego o meni.
U početku sam razmišljal o pola manjoj elektrani pa sam zaključil da mi se za sadašnju potrošnju ne isplati investirati. Onda sam dodal i DT pa je ispalo oko 8 kW. Dogodilo se da je inverter 10 kW bil neznatno skuplji od 8 kW. I tak malo po malo sam, zahvaljujući i dobrodošlom pojeftinjenju panela došel do 13,5 kWp s 10 kW inverterom. U ovom trenutku daleko previše. Kad ugradim DT, još uvijek bu na godišnjoj razini previše.
Mogel sam imati nekoliko kW i kWp manje, ali ušteda u ulaganju nije tolika koliko više dobijem zimi kad najviše trebam. Kaj bu donijela budućnost, ako doživim i ne oslijepim bum vidjel.
|
|
|
18.10.2024., 19:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2014.
|
Quote:
Zvon kaže:
|
Treba pročitati uvjete natječaja, obično sve detaljno i jasno piše. Ja bih nagađao da je važno samo kad je račun, HEP je tu velika varijabla.
|
|
|
18.10.2024., 19:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2014.
|
Quote:
nitkonista kaže:
cek malo, postoje protivnici ulaganja u se??? ne da mi se tamo niti proviriti, jel moze ukratko za sta se oni zalazu i argumenti.
meni je brat objasnjavao da se SE ne isplati, da stavim kolektore za vodu, da je nemoguce dobiti poticaje ...ali mu vremenom doslo u glavu...jos da dobijem koji euro poticaja da ga mogu zaj...t
|
Ne znaju kako se obračunava potrošnja, ni kako se dimenzionira FNE, ni koliko košta, ni koliko proizvodi, ali znaju da se ne isplati.
|
|
|
18.10.2024., 19:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2007.
|
Nemojte baš podcjeniti @pzec-ovo znanje...jedino je ponekad malo teže razumljiv
|
|
|
18.10.2024., 20:16
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
iwanho kaže:
Ne tangira me uopće bude li me tko popljuval ili ne. To više govori o njemu nego o meni.
U početku sam razmišljal o pola manjoj elektrani pa sam zaključil da mi se za sadašnju potrošnju ne isplati investirati. Onda sam dodal i DT pa je ispalo oko 8 kW. Dogodilo se da je inverter 10 kW bil neznatno skuplji od 8 kW. I tak malo po malo sam, zahvaljujući i dobrodošlom pojeftinjenju panela došel do 13,5 kWp s 10 kW inverterom. U ovom trenutku daleko previše. Kad ugradim DT, još uvijek bu na godišnjoj razini previše.
Mogel sam imati nekoliko kW i kWp manje, ali ušteda u ulaganju nije tolika koliko više dobijem zimi kad najviše trebam. Kaj bu donijela budućnost, ako doživim i ne oslijepim bum vidjel.
|
ovako sam i ja sebi racunao...jos kada sam dobio ponudu za vecu SE po nizoj cijeni-sve dvojbe su nestale i sada mi i vise nego drago.
Quote:
newnick
Ne znaju kako se obračunava potrošnja, ni kako se dimenzionira FNE, ni koliko košta, ni koliko proizvodi, ali znaju da se ne isplati.
|
sve je to ok ali kada ljudima nacrtas, izracunas, podastres podatke, zakonske odredbe i ne zele vidjeti da je 2+2=4 , onda odustanes. ne zato jer su glupi nego jer su zlocesti
|
|
|
18.10.2024., 20:22
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Zvon kaže:
|
Za sufinanciranje su prihvatljive isključivo fotonaponske elektrane koje su ugrađene i puštene u pogon u razdoblju od 1. siječnja 2023. godine do 29. prosinca 2023. godine.
Danom ugradnje smatra se datum izdavanja računa za izvedene radove, a danom puštanja u pogon smatra se datum izdavanja Potvrde za trajni pogon kojom operator distribucijskog sustava potvrđuje da su postrojenje i instalacija prijavitelja – korisnika mreže ispunili uvjete za trajni pogon s mrežom, pod uvjetima definiranim u sklopljenom ugovoru o korištenju mreže.
Ono, kad si baksuz...
Poslano sa mog SM-G991B koristeći Tapatalk
|
|
|
18.10.2024., 21:08
|
|
The Titanodur Master
Registracija: Nov 2006.
|
Quote:
Zvon kaže:
|
sudeći po ovome, onde - NE!
Za sufinanciranje su prihvatljive isključivo fotonaponske elektrane koje su ugrađene i puštene u pogon u razdoblju od 1. siječnja 202. godine do 29. prosinca 2023. godine, stupnja korisnog djelovanja ugrađenih fotonaponskih sunčanih modula najmanje 18%. Danom ugradnje smatra se datum izdavanja računa za izvedene radove, a danom puštanja u pogon smatra se datum izdavanja Potvrde za trajni pogon kojom operator distribucijskog sustava potvrđuje da su postrojenje i instalacija prijavitelja – korisnika mreže ispunili uvjete za trajni pogon s mrežom, pod uvjetima definiranim u sklopljenom ugovoru o korištenju mreže.
Fulao si za - 2 dana!
No, čini se da ih žuljaju novci, da ih imaju viška, inače ovaj natječaj nebi ponavljali. A prošle godine nije bilo tolike navale na SE kao ove.....pa ja bi pokušao, prijava, ak je sam radiš, ništa ne košta.
Čitao na portalima oko ove nove stambene politike. Kaže jedna od ključnih točaka je - energetska obnova. Dakle, biti će toga još pa ću možda i ja imati šanse.
Samo pazi da ne zahe kod predaje, čuo sam da je bilo ekipe koja je krivo predala dokumnetaciju (u krivoj fazi predaje), to što je dok bila priložena ne ferma ih ni 5%, ako je krivo predana. Ti natječaji su strogo formalni postupci...treba jako paziti inače uzalud vam trud svirači.
|
|
18.10.2024., 21:21
|
|
The Titanodur Master
|
Quote:
nitkonista kaže:
|
gle, i ja sam bio jedan od protivnika SE. Misli, skupljao ja ponude dok je još bilo pdva, za korone...dok su te još ograničavali sa snagom na temelju potrošnje u VT.
Skupljao ja tada ponude, za 4,84 kwhp ponuda je bila nekih 8000 eura. Subvenicije su bile misaona imenica.
Rekoh ništa od toga, nema tu kruha, a sada za iste pare dobio skoro duplo jaču
I onda ove godine, navrat na nos SE mi završi na krovu
Htio raditi neko krovište, prije ravno 20 godina tražili me 2700e, a sada - 9000!
Odustao. Pa počeo malo gledati te FNE, pa skužio da se zakonski okvir promijenio i da su one - pojeftinile. Dakle prije 4 godine tražili su me maltene 2000€ po kwhp, a sada platio upola.
Sve otišlo gore, u građevini poglavito, jedino su FNE pojeftinile....
Jest da je 7-8 godina povrata dug period (bez poticaja), ali ekonomiji se smatra da je svaka investicija sa povratom unutar 7 godina - dobra investicija.
Jeste, na burzi nekakvim daytradingom, ak si vješt, može se brže zaraditi i više...ali ako si ne vješt može i izgubiti
sa SE ne možeš izgubiti, može ti se samo produžiti rok otplate ak bude puno kiše i obalka
omiljenu investiciju hrvata - onu u nekretnine, izgleda da će sad ovi hdzovci sheb....ovom stambenom politikom
uz ovakvu inflaciju, najgore je čuvati keš, propada....tko ima slobodnog keša mora jednostavno u nešto uložiti ak ne želi izgubiti na vrijednosti...zlato, dionice na povijesnoj visokim razinama su...ja u to sad ne ulažem, nakon vrha obično slijedi dno...
|
|
19.10.2024., 18:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2024.
|
Quote:
robimarko kaže:
Nije to namijenjeno da ručno računaš, imaš već Excell fileove u koje iskopiraš exportane krivulje pa ti izračunaju sve
|
Gdje se mogu naći ti excell filovi, googlam već pola sata i ništa ...
thx
|
|
19.10.2024., 18:50
|
|
The Titanodur Master
|
vjerojatno home made solutions
ja sam sad pješice izračunao da sam nakom 8 dana trajnog pogona(od čega 4 kišna i muljava) 0,14 € u minusu, mislim, da bi toliko morao nadoplatiti
Predano VT: 110
Predano NT: tuga, ti i ja
Povučeno VT: 50
Povučeno NT: 28
Korišten kalkulator na mojračun i onaj od bill gatesa što dobiš sa windowsima
Nekakvi zaključak je da dok mi je omjer povučeno VT/NT 63% omjer Predano-povučeno VT bi cirka morao biti isto toliki da bi bio cirka na 0
|
|
19.10.2024., 19:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2010.
|
Quote:
DalmatinoHeart kaže:
Gdje se mogu naći ti excell filovi, googlam već pola sata i ništa ...
thx
|
Ovaj sam ja koristio jedno vrijeme:
https://we.tl/t-E3vbaIhk5w
Onda sam odustao jer mi je lakše u Home Assitantu sve vidjeti
|
|
|
20.10.2024., 17:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2012.
|
Ima kakvih najava za poticaje za solarne elektrane za višestambene zgrade? Koliko vidim, piše se samo za retrogradne poticaje za 2023, a za budućnost ništa.
|
|
|
20.10.2024., 18:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2016.
|
Quote:
Zvon kaže:
Nemojte baš podcjeniti @pzec-ovo znanje...jedino je ponekad malo teže razumljiv
|
Teže razumljiv za one koji ne razumiju da 1 kWh električne energije, koji preuzimamo ima 4 stavke plus pdv. Za ukupan račun treba još dodati i mjesečne naknade. Za višak isporučenih kWh ima samo jedan podatak, cijena kWh koji se otkupi, pretvori u novac.
Analizirao sam račun @laguna808, podatke o svojoj i radu elektrane za vrijeme najboljeg mjeseca je objavio tu na temi.
Ako je prosjek računa, koji je plaćao prije, 56 eura, ukupno za 6 mjeseci kada je uključena proizvodnja, računi su 336 eura.
Sve je pokriveno proizvodnjom, ostaje čak i višak 13,77 eura za jedan mjesec ili 82,62 eura za vrijeme proizvodnje.
Trošak police osiguranja za elektranu je 60 eura, ostatak viška proizvodnje je 22,62 eura.
Za 6 mjeseci ušteda je 336 eura plus 22,62 eura, ukupno 358,62 eura.
Pitanje je koliko godina je potrebno da se isplati investicija?
Na to pitanje nije odgovorio, nije komentirao moj izračun.
Nisam iznenađen znanjem drugih, njegovim znanjem jesam.
Ostalih 6 mjeseci, kada nema proizvodnje i dalje plaća račune po 56 eura, prvi račun može biti manje za 22,62 eura.
Da li je tebi razumljivo ovo što sam napisao?
|
|
|
20.10.2024., 18:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Werk kaže:
Ima kakvih najava za poticaje za solarne elektrane za višestambene zgrade? Koliko vidim, piše se samo za retrogradne poticaje za 2023, a za budućnost ništa.
|
zar nisu uvijek uzete u obzir samo je potrebna suglasnost? najbolje pitati fond ili udrugu na suncanoj strani.
|
|
|
20.10.2024., 19:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
pzec kaže:
Teže razumljiv za one koji ne razumiju da 1 kWh električne energije, koji preuzimamo ima 4 stavke plus pdv. Za ukupan račun treba još dodati i mjesečne naknade. Za višak isporučenih kWh ima samo jedan podatak, cijena kWh koji se otkupi, pretvori u novac.
Analizirao sam račun @laguna808, podatke o svojoj i radu elektrane za vrijeme najboljeg mjeseca je objavio tu na temi.
Ako je prosjek računa, koji je plaćao prije, 56 eura, ukupno za 6 mjeseci kada je uključena proizvodnja, računi su 336 eura.
Sve je pokriveno proizvodnjom, ostaje čak i višak 13,77 eura za jedan mjesec ili 82,62 eura za vrijeme proizvodnje.
Trošak police osiguranja za elektranu je 60 eura, ostatak viška proizvodnje je 22,62 eura.
Za 6 mjeseci ušteda je 336 eura plus 22,62 eura, ukupno 358,62 eura.
Pitanje je koliko godina je potrebno da se isplati investicija?
Na to pitanje nije odgovorio, nije komentirao moj izračun.
Nisam iznenađen znanjem drugih, njegovim znanjem jesam.
Ostalih 6 mjeseci, kada nema proizvodnje i dalje plaća račune po 56 eura, prvi račun može biti manje za 22,62 eura.
Da li je tebi razumljivo ovo što sam napisao?
|
Kad me prozivaš...
Nisam odgovorio jer nemam volje više objašnjavati, a i drugi su to puno bolje objasnili.
Ajmo ovako
Uzeo si moj primjer koji nije reprezentativan. Moja je elektrana relativno mala (zato i nemam velike dobitke na računima) ali je i pozicionirana dosta loše tako da netko tko ima jednako jaku FNE, a orijentaciju JUG može imati dosta bolji prinos.
Da si uzeo primjer nekog drugog kolege sa npr 8kW elektranom i dobrom orijentacijom bilo bi to sve malo drugačije.
Stalno spominješ nekakvih 6 mjeseci proizvodnje. To nije točno. Elektrana proizvodi svih 12 mjeseci ali naravno, u zimskim mjesecima manje. To je negdje oko 30% potreba, da imam jaču bilo bi i više. Ta proizvodnja također umanjuje račun, zar ne?
I treće, napisao sam da sam kasno pokrenuo FNE i da ova godina nikako ne može biti predložak za izračun. Tek iduće godine će se vidjeti pravo stanje, a do tada redovito ću objavljivati (kao i ostali na temi Solarna energija) svoje mjesečne bilance.
|
|
|
|
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:05.
|
|
|
|