Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
|
28.12.2010., 18:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2008.
|
Quote:
dark 7 kaže:
kolko ti je promjer dimnjaka? pumpe bi trebale biti ok!
dao si premalo informacija da ti se odgovori! najbolje pozvati majstora da vidi situaciju pa da ti odgovori!
|
puno hvala na odgovoru
promjer dimnjaka je sigurno 25 cm, samo više. Grijanje je izvedeno preko radijator, ali oni sami ne mogu dovoljno jako i brzo zagrijati pa se koristi i upuhivanje toplog zraka koji se ubacuje izvana.
Sam prostor je veličine 25x18 metara što je cca 450 m2, a visina je u prosjeku između 6 i 7 metara. Zidan je blokovima, ima klasičnu fasadu bez izolacije ali je iznutra na zidovima izolacija staklena vuna 10cm, na stropu 15 cm.
kažem ova peć na ulje snage 40kW zagrije prostor ok, na kojih 20ak stupnjeva i u biti me samo zanima da li trebam velike preinake da se prebacim na drva ili mi je dovoljno samo kupiti kotao i eventualno neke sitne dodatke.
thx 
|
|
|
28.12.2010., 19:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2008.
|
kotao koji si naveo bi trebao biti ok!
najvjerojatnije ne bi trebalo skoro ništa mijenjati!
možda ekspanzijsku posudu(ovisi kakvu imaš sada)!
dimnjak ti je u redu, jer taj kotao ima izlaz fi 200!
bilo bi dobro da je visina dimnjaka 8 m ili više!
|
|
|
28.12.2010., 20:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2007.
|
Quote:
vela123 kaže:
Vidima da ima dosta ljudi koji znaju šta pričaju pa molim pomoć. Imam novu kuću od cca 150m2 stambenog prostora.Kuća je pred useljenjem pa sad tražim čim da se grijem tj. grijanje na drva ali da mogu i radijatori. To bi po ovome šta vidim na netu bila peć na drva za etažno grijanje. e sad problem je u tome što bi peć bila u dnevnom boravku a ja pametan ozidao dimnjak promjera 120-130 mm nisam siguran pa mi sad to predstavlja problem jer ne mogu naći peći koje idu na takav dimnjak a da mi grije sve što je hoću (sama peć nakih 50m2 a radijatori nakih 70 m2 tj. sobe u potkrovlju i kupatilo.). Koliko kilovata peć treba . Kuća je izolirana stiroporom od 8cm ,a po tavanu staklena vuna 10cm. Pozdrav svima i još jednom pomažite ako imate kakav pametan savjet.
|
Uf!!! Boldano. Možeš još zazidati jedan dimnjak, pravi (shiedel ili slično) pa na njega kamin koji se može kombinirati za centralno. Mi smo tako napravili. Najprije smo mislili grijati samo plinom pa nismo (pametnjakovići) projektirali dimnjak. Na kraju smo ga naknadno zazidali (probili strop i krov i ulala!!!). Za kamine je jaaaako važan dobar dimnjak. Mi smo uzeli ovaj:
Pogledaj koliki je dimnjak. Savjet profesionalaca koji prave ove kamine bio je da se napravi dobar dimnjak i da se pazi pod kojim kutem se kamin spaja na dimnjak. S tri strane ima spremnik za vodu, gore su cijevi za odvodnju topline, mora se i zrak dovesti do kamina (to smo u glazuru). U fazi je montaže, spojit ćemo tako da se čim se temperatura smanji, ukopčava plinski bojler. Može se kombinirati.
E, da. Sam kamin bez montaže je bio 12 tisuća. Nije ti to jeftinije od prikopčanja plina. Bar ne u startu.
|
|
|
28.12.2010., 23:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2010.
|
Quote:
jony9881 kaže:
Ejjj!!!!!!!!!!! Zdravo mirza. Neznam jesil primjetio ali prije jedno mjesec sam postavio pitanje ali niko mi nije dao konkretan odgovor,mislim da mi je samo jedan odgovorio,i to daleko od teme. A sto se tice moje peci,sam sam je postavio i jako sam zadovoljan, evo mozes i pogledat http://www.youtube.com/watch?v=AvdAf9uwgo8  )))))
javi kako prodje kad tvoji majstori zavrse,mislim da ces biti zadovoljan  ))) 
|
Tek sam pročitao ovaj tvoj post ne znam kako ga prije nisam primjetio. Kao što sam jučer napisao, sve je postavljeno s onim materijalom koji sam navodio. Sinoć, danas a evo i večeras je najmanje -10, razgovarao sam s starcima kod njih je super toplo, ne da je toplo nego su radijatori vreli a vjeruj ne loži se baš punim kapacitetom. Tek sad osjetimo pravu vrijednost dobre stolarije i termo fasade, ne znam kako i zašto ali cijela kuća super ugodna i topla cijeli donji sprat i dvije sobe na spratu u kojima smo postavili radijatore. Da li će tako biti i u narednom periodu vrijeme će pokazat, iskreno se nadam da će tako i biti.
Imam nekih nejasnoća npr. na peći mi je isti termo manometar kao kod tebe na peći ali je kazaljka koja treba da pokazuje bare uvijek na nuli znaš li razlog i zašto je tako?, kad se upali pumpa nekoliko sekunda nakon paljenja čuje se klokotanje vode kako da riješim taj zvuk?.
Imam slike i vrlo brzo ću ih postaviti da pogledaš kako su majstori to uredili.
Pozdrav! 
|
|
|
29.12.2010., 11:28
|
|
Hrvatska
Registracija: Feb 2010.
|
Quote:
Pozitron kaže:
Poštovanje ekipa. Nisam stručnjak pa bih trebao samo kratki odgovor na sljedeća pitanja;
Imam polsovni prostor kojeg trenutno grijem 40 KW Buderus peći na loživo ulje. Budući je to veliki izdatak planiram se prebaciti na kruta goriva, točnije drvo. Jasne su mi sve procedure oko drva jer mi je centralno za kuću na drva. Ali ono što me zanima;
Prvo: koliko mi treba jaki kotao na drva da bude ekvivalent ovoj Buderus peći od 40 kW(koja mi sasvim dovoljno zagrije prostor). ??
Drugo: gledao sam ovaj kotao http://centralno.grijanje-rijeka.inf...i-kotlovi.html snage 50-70 kW, da li je to ok po jačini i kvaliteti ?
Treće: vjerojatno nije samo kotao ono što trebam promijeniti i još investirati prilikom prelaska sa lože na drva. Što mi još uz to treba,okvirno; Promjena dimnjaka ?? drugačije pumpe ??? i okvirna cijena potrebnog
puno hvala na bilo kakvom odgovoru
|
Ako ti konstrukcija peći dopušta, slini plamenik zatvori nepropusno poklopcem i koristi tu peć na drva. Eventualno stavi tanki rost da ti žar nespada bezveze i gubi ono što netreba. Dimljak pregledaj i eventualno njega dotjeraj po potrebi. Ostalo bi sve trebalo raditi kao što ti je radilo na ložu. Najisplativije definitivno.
|
29.12.2010., 11:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2010.
|
Quote:
mirzagli kaže:
Tek sam pročitao ovaj tvoj post ne znam kako ga prije nisam primjetio. Kao što sam jučer napisao, sve je postavljeno s onim materijalom koji sam navodio. Sinoć, danas a evo i večeras je najmanje -10, razgovarao sam s starcima kod njih je super toplo, ne da je toplo nego su radijatori vreli a vjeruj ne loži se baš punim kapacitetom. Tek sad osjetimo pravu vrijednost dobre stolarije i termo fasade, ne znam kako i zašto ali cijela kuća super ugodna i topla cijeli donji sprat i dvije sobe na spratu u kojima smo postavili radijatore. Da li će tako biti i u narednom periodu vrijeme će pokazat, iskreno se nadam da će tako i biti.
Imam nekih nejasnoća npr. na peći mi je isti termo manometar kao kod tebe na peći ali je kazaljka koja treba da pokazuje bare uvijek na nuli znaš li razlog i zašto je tako?, kad se upali pumpa nekoliko sekunda nakon paljenja čuje se klokotanje vode kako da riješim taj zvuk?.
Imam slike i vrlo brzo ću ih postaviti da pogledaš kako su majstori to uredili.
Pozdrav! 
|
Ejjjj druze!! Bas mi je drago cuti novosti i to dobre. Sto se tice manometra on bi trebao da se prikljuci tj. zavrne u pec. Ja mislim da je navoj 1/4 ali se ne sjecam, kod mene je tako. Eh sad neznam kako je kod te peci, da li ona to ima za taj prikljucak, I da li su to majstori izveli.? Trebas malo procitati u upustvu da sad ne trazim ja po netu neznam tacno koja ti je pec. Sto se tice pumpe jesu li majstori ozracili? Imas taj saraf na pumpi, (minus) sarafciger i kad pumpa pocne raditi malo odvrni taj saraf da bi ispustio zrak. Bit ce malo i vode stavis neku krpu ispod ( uradi to kad nije pec toliko vrela da te nebi voda sprzila). Trebao bi mozda i malo radijatore ozraciti jer uvijek malo se skupi zraka jer tvoja instalacija je tek uradjena. ALI trebao bi prvo imati taj manometar u funkciji da znas koliki ti je pritisak. Da nebi slucajno malo vise ispustio nego sto bi trebao. Neznam samo jel u tebe otvoreni ili zatvoreni sistem? Pozzz javi   
|
|
|
29.12.2010., 11:58
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ivan.ridjan kaže:
Ako ti konstrukcija peći dopušta, slini plamenik zatvori nepropusno poklopcem i koristi tu peć na drva. Eventualno stavi tanki rost da ti žar nespada bezveze i gubi ono što netreba. Dimljak pregledaj i eventualno njega dotjeraj po potrebi. Ostalo bi sve trebalo raditi kao što ti je radilo na ložu. Najisplativije definitivno.
|
Moram se ispraviti, buderus G305 koji imam nije jačine 40 kW kako sam prvotno napisao, nego čak 70kW,
pa mi se čini da mi ovaj centrometalov kotao do 70kW nebi bio dovoljan(naime čuo sam da kotao na drva mora biti nazivno veće snage da bi imao isti učinak kao i na ložu). Ali to ništa ne mijenja na stvari glede kompatibilnosti loža-drvo
ček ček, jesam li dobro shvatio ? Želiš mi reći da postojeću peć mogu koristiti i za loženje drvima ???
ovo je peć koju imam (nije slika moje peći,našao ovu sliku na netu, ali u principu, to je to)
http://www.unsere.de/buderus_logana.htm
gdje tu ubaciti drva :-D ??
|
|
|
29.12.2010., 14:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2008.
|
[
ček ček, jesam li dobro shvatio ? Želiš mi reći da postojeću peć mogu koristiti i za loženje drvima ???
ne možeš! 
|
|
|
29.12.2010., 19:16
|
|
Registrirani korisnik
|
|
|
|
29.12.2010., 19:51
|
|
rad je precijenjen
Registracija: Jan 2006.
|
Quote:
Pozitron kaže:
Moram se ispraviti, buderus G305 koji imam nije jačine 40 kW kako sam prvotno napisao, nego čak 70kW,
pa mi se čini da mi ovaj centrometalov kotao do 70kW nebi bio dovoljan(naime čuo sam da kotao na drva mora biti nazivno veće snage da bi imao isti učinak kao i na ložu). Ali to ništa ne mijenja na stvari glede kompatibilnosti loža-drvo
ovo je peć koju imam (nije slika moje peći,našao ovu sliku na netu, ali u principu, to je to)
http://www.unsere.de/buderus_logana.htm
gdje tu ubaciti drva :-D ??
|
Prvo snaga kotla je maksimalna snaga koju kotao može dati i predati vodi bez oštečenja.
Ako je kotao naprimjer 70 kw on uvijek mora prebacit dotičnu snagu na vodu sa gorivom sa kojim je projektiran Plin,lož ulje,drva,ugljen pelet itd
Sa bi ti stvarno utvrdia koja ti je snaga potrebna,Pogledaj broj na dizni i pomnoži sa 3.78541178 i umnožak pomnoži sa 9,5 ili 10 zavisno od kvalitete lož ulja i dobiveni broj pomnoži sa 0,iskoristivost kotla
naprimjer
Dizna 3 galona
iskoristivost kotla 80%
3 x 3.78541178 = 11,356 litara goriva sat
11,356 x 9,5 = 107,884 kwh
107,884 x 0,8 = 86,30 kwh
sada ako grijete 24 sata dnevno recimo istom snagom
dnevna potrošnja bi trebala biti oko 200 litara lož ulja sa rezervom od 30 %
Ako trošite manje dnevno od 200 litara(100litara) trebate smanjit diznu plamenika i preštelovat plamenik,zbog toga šta je dizna prejaka ne za vaš kotao nego za vašu potrošnju topline.I svaki put između paljenja plamenika dimnjak se ohladi i hladite kotao preko dimnjaka i tako povečavate potrošnju goriva.
Ja kuči mjenjam diznu zavisno koja je vanjska temperatura jedna dizna na +10
druga na -1 ispod nikad nije ni bilo.
Na poslu mi plamenik ima u sebi ugrađene 3 dizne i automatski sam uključuje ostale dvije preko automatike
|
|
|
30.12.2010., 12:32
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
more kaže:
Prvo snaga kotla je maksimalna snaga koju kotao može dati i predati vodi bez oštečenja.
Ako je kotao naprimjer 70 kw on uvijek mora prebacit dotičnu snagu na vodu sa gorivom sa kojim je projektiran Plin,lož ulje,drva,ugljen pelet itd
Sa bi ti stvarno utvrdia koja ti je snaga potrebna,Pogledaj broj na dizni i pomnoži sa 3.78541178 i umnožak pomnoži sa 9,5 ili 10 zavisno od kvalitete lož ulja i dobiveni broj pomnoži sa 0,iskoristivost kotla
naprimjer
Dizna 3 galona
iskoristivost kotla 80%
3 x 3.78541178 = 11,356 litara goriva sat
11,356 x 9,5 = 107,884 kwh
107,884 x 0,8 = 86,30 kwh
sada ako grijete 24 sata dnevno recimo istom snagom
dnevna potrošnja bi trebala biti oko 200 litara lož ulja sa rezervom od 30 %
Ako trošite manje dnevno od 200 litara(100litara) trebate smanjit diznu plamenika i preštelovat plamenik,zbog toga šta je dizna prejaka ne za vaš kotao nego za vašu potrošnju topline.I svaki put između paljenja plamenika dimnjak se ohladi i hladite kotao preko dimnjaka i tako povečavate potrošnju goriva.
Na poslu mi plamenik ima u sebi ugrađene 3 dizne i automatski sam uključuje ostale dvije preko automatike
|
e vidiš, to me uvijek zanimalo, a nisam nigdje na netu našao opis kako doći do podatka koliko goriva troši peć po satu rada
vjerujem da podatke o dizni mogu naći na plameniku, a podatke o iskoristivosti kotla u dokumentaciji od buderusa ??
Možeš li mi molim te pojasniti još malo ovaj dio o štelanju dizne... tu mogućnost vjerojatno imam na programatoru koji smo uzeli sa kotlom...naime mi zagrijavamo prostor samo vikendom, ostale dane se ne grije jer je takva priroda posla (ugostiteljstvo)
puno ti hvala na svim informacijama
|
|
|
30.12.2010., 21:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2006.
|
prvo taj plamenik na sliki je jednostepeni drugo promjena dizne gledajuci na temperaturu bas i nije prakticna stvar
protok kroz diznu se racuna na odredeni pritisak ako on odstupa potrosnja vise nije ista
postelavanje plamenika na oko ili preko foruma ce najverovatnije uzrokovat povecanjem potrosnje
more
ovo ti nema logike
|
|
|
30.12.2010., 21:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Quote:
vela123 kaže:
Vidima da ima dosta ljudi koji znaju šta pričaju pa molim pomoć. Imam novu kuću od cca 150m2 stambenog prostora.Kuća je pred useljenjem pa sad tražim čim da se grijem tj. grijanje na drva ali da mogu i radijatori. To bi po ovome šta vidim na netu bila peć na drva za etažno grijanje. e sad problem je u tome što bi peć bila u dnevnom boravku a ja pametan ozidao dimnjak promjera 120-130 mm nisam siguran pa mi sad to predstavlja problem jer ne mogu naći peći koje idu na takav dimnjak a da mi grije sve što je hoću (sama peć nakih 50m2 a radijatori nakih 70 m2 tj. sobe u potkrovlju i kupatilo.). Koliko kilovata peć treba . Kuća je izolirana stiroporom od 8cm ,a po tavanu staklena vuna 10cm. Pozdrav svima i još jednom pomažite ako imate kakav pametan savjet.
|
Firma Poljostroj radi peći (štednjake) za etažno grijanje, imaju modele i za male dimnjake (120mm), Npr model Ljubica 24kW, košta oko 8 000kn.
U kojoj fazi dovršenosti ti je kuća?
|
|
|
30.12.2010., 21:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2006.
|
Quote:
baustelac99 kaže:
Firma Poljostroj radi peći (štednjake) za etažno grijanje, imaju modele i za male dimnjake (120mm), Npr model Ljubica 24kW, košta oko 8 000kn.
U kojoj fazi dovršenosti ti je kuća?
|
nej krive vere ucit covjeka
dimnjak je motor svake peci nakalemit 24 kw na fi 120mm je nerealno osim ako nije dimnjak visok 20m
|
|
|
30.12.2010., 22:20
|
|
Registrirani korisnik
|
pozdrav!
ovako,namjeravam kupiti pec pa me zanima vase misljenje: STADLER MR ili CENTROMETAL CKB 35 te snage bi negdje trebala bit i ova stadlerova po mogucnosti s time da kroz zimu lozim na drva a kroz ljeto na loz ulje ,planirao sam ic na pelete al mi je trenutno to prevelik zalogaj tak da mi treba nesto poput ove dvije peci il ak mozda ko ima kakav prijedlog u toj klasi i jacini!
hvala vam unaprijed!
|
|
|
30.12.2010., 22:59
|
|
rad je precijenjen
Registracija: Jan 2006.
|
Quote:
Pozitron kaže:
e vidiš, to me uvijek zanimalo, a nisam nigdje na netu našao opis kako doći do podatka koliko goriva troši peć po satu rada
vjerujem da podatke o dizni mogu naći na plameniku, a podatke o iskoristivosti kotla u dokumentaciji od buderusa ??
Možeš li mi molim te pojasniti još malo ovaj dio o štelanju dizne... tu mogućnost vjerojatno imam na programatoru koji smo uzeli sa kotlom...naime mi zagrijavamo prostor samo vikendom, ostale dane se ne grije jer je takva priroda posla (ugostiteljstvo)
puno ti hvala na svim informacijama
|
Štelovanje dizne se radi prema specifikaciji proizvođača plamenika
Znači dizna 1 galon u tablicama pročitaš oznaku za udaljenost i našteluješ je prema upustvu i pročitaš traženi tlak i našteluješ ga na pumpi dok manometar ne dođe u traženi rang prema upustvu.
Quote:
sasase kaže:
prvo taj plamenik na sliki je jednostepeni drugo promjena dizne gledajuci na temperaturu bas i nije prakticna stvar
protok kroz diznu se racuna na odredeni pritisak ako on odstupa potrosnja vise nije ista
postelavanje plamenika na oko ili preko foruma ce najverovatnije uzrokovat povecanjem potrosnje
more
ovo ti nema logike
|
Meni ima pogotovo na poslu gdje su najmanje dizne 10 i sve do monstruma od 30 galona koji vozi kad je tražena razlika temperature od 30 stupnjeva.To jest kad gori kotao od 1000 kw(iskreno rečeno nije upaljen ima 20 godina)
Manometar nam je uvijek spojen na pumpu tako da se uvijek šteluje i pumpa i dizna
Sad vozit 30 galona a tražena razlika temperature je 10 stupnjeva nema smisla,pogotovo šta 20-60 sekundi iskoristivost gorenja nije ni 50-setak posto i kotao bi se brzo napunija vatrenim kuglama.
|
|
|
31.12.2010., 10:07
|
|
Registrirani korisnik
|
ok, ajde kad smo sad već u toj temi da stručnjake iskoristim za još jedan savjet...naime ovo sa peći i prelaskom na drva je ok. Sad mi je puno jasnije
možda ovo i nije za ovu podtemu ali zanima me kako bih riješio problem neravnomjernog rasporeda topline.
Dakle radi se o tome da je prostor visok kojih 7 do 8 metara. Sastoji se od prizemlja i galerije. Znači nisu prostorije u pitanju, sve je otvorenog tipa i dešava mi se da je na galeriji 26+ stupnjeva, a u prizemlju ne mogu dobiti više od 20 u nekom razumnom vremenu. Zagrijavanje se vrši putem radijatora dolje i gore i upuhivanja toplog zraka koje je u pricipu smješteno na visini od 4 metra naviše (jebiga).
Da li postoji neka metoda da gore smanjim radijatore dolje pojačam ili neki čarobni štapić da uspijem tu toplinu nekako ravnomjernije rasporediti odnosno da ju više preusmjerim na prizemlje
Puno hvala na info

|
|
|
31.12.2010., 15:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2007.
|
Quote:
nino2507 kaže:
pozdrav!
ovako,namjeravam kupiti pec pa me zanima vase misljenje: STADLER MR ili CENTROMETAL CKB 35 te snage bi negdje trebala bit i ova stadlerova po mogucnosti s time da kroz zimu lozim na drva a kroz ljeto na loz ulje ,planirao sam ic na pelete al mi je trenutno to prevelik zalogaj tak da mi treba nesto poput ove dvije peci il ak mozda ko ima kakav prijedlog u toj klasi i jacini!
hvala vam unaprijed!
|
MR je peć s donjim odgorjevanjem, jako dobra za drva. Neznam kak bi išla na lož-ulje, tj. koje preinake treba napraviti.
CKB ti ima drugačiji sistem bojlera od MR-a. MR-ov bojler se zagrijava vodom, poput klasičnog bojlera sa spiralom i možeš mu regulirati temperaturu vode, dok to na CKB-u nemreš.
Neznam koliko imaš mjesta u kotlovnici, no ja bi radije kupil bojler oko 300 lit s toplinskom pumpom, a u zimi ga grijal kotlom za CG, jer mi se ne čini ekonomičnim kuriti kotel (bilo naftom ili drvima) za grijanje 80-tak litara vode.
|
|
|
31.12.2010., 17:19
|
|
Registrirani korisnik
|
hvala na odgovoru!
mjesta imam tak da nebi bilo problema s tim! a sto bi dobio s tim kad bi uzeo 300lit bojler i toplinsku pumpu? i kolko bi mi bilo skuplje od peci s bojlerom jer prepostavljam da mi onda ne treba pec s bojlerom na sebi nego samo pec kao sto je stadler hs (koja mi se jako sviđa jer ima velika vrata koso gore i veliko ložiste pa ju je vjerujem lako punit) ili centrometalovu-eko ck !? i neznam dal je na stadler hs uopce moguce montirat plamenik?
il ima mozda ko kakav bolji prijedlog za pec?
|
|
|
31.12.2010., 18:10
|
|
Tu te ni, a ni tam
Registracija: Feb 2010.
|
Imam potrebu tražiti korištenu peć za centralno na drva-ugljen, jačine cca 35000 kcal- kw.
Ukoliko netko ima nešto takovo, da je zamijenio i želi je ustupiti,molim ponude na pm.
Trebam za jednu obitelj, na socijali.
Hvala.
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:26.
|
|
|
|