Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda. |
|
|
17.03.2025., 08:00
|
|
Archosaurus
Registracija: Apr 2008.
|
Quote:
many-m kaže:
Nije tolika razlika u cijeni. Italija je 2 nova broda PPA prodala Indoneziji za 1.18 milijardi €.
https://www.navalnews.com/naval-news...donesian-navy/
I ta razlika od u cijeni znači brod koji možeš bez straha poslat u Crveno more ili brod koji bi tamo prošao kao ruski brodovi u Crnom moru.
|
PPA Light+/Full ne mozes poslati u Crveno more sa samo 16 VLS celija.
Lonely people mixing with one another, breeding, creating an even lonelier generation... you're not allowing natural selection to do it's work. You're like the guy who invented the seatbelt. - Dwight K. Schrute
|
|
|
17.03.2025., 08:03
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2012.
|
Quote:
hopa-cupa kaže:
Za specifične potrebe Hrvatske megalomanija su plovila veličine PZO fregata (razarača) za koje onda trebaš i flotne tankere i velike opskrbne brodove za potporu, a ne minolovci, besposadna plovila (kako ona površinska tako i ona podvodna), MOL-ovi, obalno topništvo, višenamjenski helikopteri, višenamjenske bespilotne letjelice, brza višenamjenska plovila i patrolna plovila, kako ona teritorijalna, obalna i izvanobalna.
U ratu u Ukrajini su oružane snage države bez RM, ako ne porazile i ponizile, onda totalno ušutkale i neutralizirale RM države koja je smatrana 2 ili 3 po jačini na svijetu.
Ukrajina je sa 2 PB rakete lansiranih sa kopnenih MOL-ova pogodila i na dno Crnog Mora poslala ne fregatu ili razarač, nego rusku PZO krstaricu klase Slava koja je imala jači i višeslojniji PZO nego što bi ga imala hrvatska fregata iz fantazija.
|
Dakle prenosiš osobne komplekse i nedostatak ambicija na viziju razvoja HRM-a!
Prije samo tri godine naši piloti lovci letjeli su na predpotopnim lovcima Mig-21 danas lete na Rafalima koji ulaze u top 5 lovaca današnjice,dakle ne se zaletati sa mračnim prognozama,obrati pozornost tko je obećao kovete,znači ljudi koji do sad nisu lagali po pitanju nabavke borbene tehnike!
Hrvatska nužno treba minimalno 2 ozbiljna ratna broda,ove igračke oko kojih su prijepori treba ostavit za nešto bolja vrimena,jednostavno nisu prioritet!
|
|
|
17.03.2025., 08:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Quote:
windows 9 kaže:
I uz 3% BDP-a i 33% na mornaricu, imamo tih 1.5 milijardi u 5 godina. .
|
Po meni je, za zemlju kao Hrvatska, kojoj prijetnje uglavnom dolaze s kopna (Srbija, stanje u BiH), 33% proračuna za mornaricu NAŽALOST luksuz.
I to kažem ja koji sam ponajviše mornarički orijentiran, inače. Ali, jbg, valja biti realan. Tako je, kako je. Kamo sreće da smo Portugal ili Nizozemska pa da možemo tako. Ali, nismo.
Dakle HKOV 40%, HRZ 40%, a HRM ako dobije 20% puna šaka brade.
Dakle, smanji te svoje brojke na jedno 800 milijuna.  U vrh glave...
Nažalost, još jednom kažem.
|
17.03.2025., 08:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2021.
|
Quote:
rokurota kaže:
valjda neko cita ovo iz hrm-a  ️
|
Pa šta i ako čita??!
|
|
|
17.03.2025., 08:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Quote:
Velo C. Raptor kaže:
|
Pa kog bi vraga ga i slali tamo? Hutije nek rješava onaj tko je za njih i kriv, tj. USN. 
|
17.03.2025., 08:08
|
|
Registrirani korisnik
|
Nemamo koncept obrane Jadrana, ali "znamo" da bi smo slali HRM u Crveno more?!
|
|
|
17.03.2025., 08:17
|
|
> hitoritabi <
Registracija: Sep 2012.
|
Quote:
Dominko123 kaže:
Pa šta i ako čita??!
|
mogli bi dobit neke sulude ideje 
|
|
17.03.2025., 08:18
|
|
> hitoritabi <
|
Quote:
Dominko123 kaže:
Nemamo koncept obrane Jadrana, ali "znamo" da bi smo slali HRM u Crveno more?!
|
taiwan je nasa furka..6000 gorila 
|
|
17.03.2025., 08:19
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
rokurota kaže:
mogli bi dobit neke sulude ideje 
|
Možda bi da i HRM nije kadrovski totalno devastirana grana OSRH.
|
|
|
17.03.2025., 08:25
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ColdSteel kaže:
Dakle prenosiš osobne komplekse i nedostatak ambicija na viziju razvoja HRM-a!
Prije samo tri godine naši piloti lovci letjeli su na predpotopnim lovcima Mig-21 danas lete na Rafalima koji ulaze u top 5 lovaca današnjice,dakle ne se zaletati sa mračnim prognozama,obrati pozornost tko je obećao kovete,znači ljudi koji do sad nisu lagali po pitanju nabavke borbene tehnike!
Hrvatska nužno treba minimalno 2 ozbiljna ratna broda,ove igračke oko kojih su prijepori treba ostavit za nešto bolja vrimena,jednostavno nisu prioritet!
|
Naši piloti lete na polovnim, 15 godina starim VBA, downgradiranih sposobnosti, vrlo skupog sata naleta i složenog održavanja. Ipak, sve je bolje u odnosu na MiG-21.
|
|
|
17.03.2025., 08:50
|
|
Nista nedolazi iz niceg
Registracija: Nov 2018.
|
Sad ću i ja ko Zoka ludi, oćel se otelit više. Za odugovlačenje pogotovo u ovim vremenskim uvjetima nemam nikakvo razumijevanje više.
Znaju se okvirne cijene, zna se da nismo norveška, malo kruha a puno gladni usta, nek uzmu više te dvije ADE, te još ugovore dugoročnogradnju gradnju kod nas još 2 pa da idemo dalje.
|
|
|
17.03.2025., 09:06
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
otok_kiril kaže:
Po meni je, za zemlju kao Hrvatska, kojoj prijetnje uglavnom dolaze s kopna (Srbija, stanje u BiH), 33% proračuna za mornaricu NAŽALOST luksuz.
I to kažem ja koji sam ponajviše mornarički orijentiran, inače. Ali, jbg, valja biti realan. Tako je, kako je. Kamo sreće da smo Portugal ili Nizozemska pa da možemo tako. Ali, nismo.
Dakle HKOV 40%, HRZ 40%, a HRM ako dobije 20% puna šaka brade.
Dakle, smanji te svoje brojke na jedno 800 milijuna.  U vrh glave...
Nažalost, još jednom kažem.
|
E sad, mi smo za HRZ već ostvarili ulaganja od preko milijardu eura, a za HRM ništa. Tako da kad bi u slijedećih 5 godina ravnomjerno ulagali, opet bi HRZ bio ukupno gledajući favoriziran (što je i normalno iz razloga koje si napisao) sa tih novih 33%, a tu bi stali najavljeni Black Hawk, full PZO i Barjaktar.
Čak i sa tih 800 m eura, Hrvatska može ostvariti one prvotne planove kad se pokretao program nabave korveta : 4 korvete, od čega dvije neopremljene (2 BI 91 "full" i 2 B91 OPV).
U sadašnjem vremenu to bi bilo 2 x 250 Ada + 2 x 162 Hisar OPV = 824 m eura. Naravno, ako su Dominkovi podaci za Adu od 250 točni (moji su 350)
|
|
|
17.03.2025., 09:25
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
windows 9 kaže:
E sad, mi smo za HRZ već ostvarili ulaganja od preko milijardu eura, a za HRM ništa. Tako da kad bi u slijedećih 5 godina ravnomjerno ulagali, opet bi HRZ bio ukupno gledajući favoriziran (što je i normalno iz razloga koje si napisao) sa tih novih 33%, a tu bi stali najavljeni Black Hawk, full PZO i Barjaktar.
Čak i sa tih 800 m eura, Hrvatska može ostvariti one prvotne planove kad se pokretao program nabave korveta : 4 korvete, od čega dvije neopremljene (2 BI 91 "full" i 2 B91 OPV).
U sadašnjem vremenu to bi bilo 2 x 250 Ada + 2 x 162 Hisar OPV = 824 m eura. Naravno, ako su Dominkovi podaci za Adu od 250 točni (moji su 350)
|
Leopardi skuplji od Rafala. Tko normalan kupuje neopremljene korvete??!! Čemu??
|
|
|
17.03.2025., 09:27
|
|
Član
Registracija: Oct 2010.
|
Quote:
Velo C. Raptor kaže:
|
Senzori su ključni. Dobar dio EU brodova koji su tamo sudjelovali raspolaže sa 16 VLS. Iako da, slažem se da bi bilo optimalno više od 16 VLS. Takva su i iskustva, što će se vjerojatno odrazit na dizajn budućih brodova...
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Aspides
Računam i na HVP streljivo za pramčani top, a potencijalno i na kontejnerizirane PZO module...
|
|
|
17.03.2025., 09:28
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Ford kaže:
Sad ću i ja ko Zoka ludi, oćel se otelit više. Za odugovlačenje pogotovo u ovim vremenskim uvjetima nemam nikakvo razumijevanje više.
Znaju se okvirne cijene, zna se da nismo norveška, malo kruha a puno gladni usta, nek uzmu više te dvije ADE, te još ugovore dugoročnogradnju gradnju kod nas još 2 pa da idemo dalje.
|
Tek se krenulo u nabavu korveta, teško da će ugovor prije kraja godine. U idealnom slučaju do početka jeseni.
|
|
|
17.03.2025., 09:42
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Dominko123 kaže:
Leopardi skuplji od Rafala. Tko normalan kupuje neopremljene korvete??!! Čemu??
|
Leopardi (44 komada) bi nas trebali doći 850 milijuna eura (cijena umanjena za 144), Himarsi 390, najavljene haubice,... i sve bi to stalo u 300 milijuna eura godišnje u slijedećih 5 godina (onih školskih 33% za KOV od ukupno 900 godišnje).
A što se tiče Hisara, to bi po meni bio puni pogodak. Vrlo brzo se može rekonstruirati u full korvetu kad u nekom slijedećem srednjoročnom razdoblju budemo otpisivali RTOP. A do tada će biti OPV (kojeg navodno također trebamo).
Plus toga, sa Hisarima rezerviramo tonažu, jer za 5 godina cijene brodova još više lete u nebo, a Turci neće više biti toliko jeftini.
|
|
|
17.03.2025., 10:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2023.
|
Quote:
windows 9 kaže:
jer za 5 godina cijene brodova još više lete u nebo, a Turci neće više biti toliko jeftini.
|
Upravo zbog ovoga mislim da je savrsena prilika za uzeti “klasu vise” tj. Istanbule pogotovo jer ih Turci sada masovno rade za sebe. 2 komada nakrcanih zapadnim oruzjem tipa CAMM + RBS + torpeda + CIWS + 2 RCWS + 76mm. Jebemu ako to nebi bio dobro opremljen brod onda bolje da nista ni ne kupujemo. OPV-ove mozemo i kada se dovrse OOB-ovi (ako ikad??).
|
|
|
17.03.2025., 12:06
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Dec 2024.
|
Quote:
windows 9 kaže:
Oprosti, možeš li biti konkretan? Inače nema smisla da ovdje truješ temu. Dakle, koje bi brodove nabavio za HRM? Ako ne znaš, molim te, ne zagađuj temu besmislicama. Many je napisao što želi, ja sam na stranici 596 napisao što želim.
I uz 3% BDP-a i 33% na mornaricu, imamo tih 1.5 milijardi u 5 godina. A sad molim za popis brodova, ako se uopće razumiješ u temu.
|
A-ha ti si kao oni iz državne uprave, koji po zakonu ne smiju napisati što žele (Audi A6, 3.0 TDI, 3x S-Line), pa onda u natječaju prekopiraju svih 6 stranica A4 dodatne opreme.
Dakle točno ime (klasa) broda to kod tebe jedino prolazi.
Evo, ja bih Arleigh Burke ili Ticonderoge sa Tomahawcima tako da možemo bombati Trebinje iz Atlantika.
Mada mi se vraćanje Iowa (sa 406mm) iz mirovine ili barem ponovna gradnja Tegethoffa (sa 305mm) isključivo za nas za bombanje Trebinja s mora čini smislenije, jer ova dva američka imaju one slabašne podkapacitirane topiće od samo 127mm.
Zadovoljan?
|
|
|
17.03.2025., 12:11
|
|
Archosaurus
Registracija: Apr 2008.
|
Najbolji brod za granatiranje Trebinja bi vjerovatno bio Scharnhorst/Gneisaneau... ima dosta veci RoF od vecih topova i jako veliki domet(visoka elevacija topova i velika brzina zrna)
Lonely people mixing with one another, breeding, creating an even lonelier generation... you're not allowing natural selection to do it's work. You're like the guy who invented the seatbelt. - Dwight K. Schrute
|
|
|
17.03.2025., 12:14
|
|
Bark
Registracija: Feb 2009.
|
Quote:
izumo kaže:
Upravo zbog ovoga mislim da je savrsena prilika za uzeti “klasu vise” tj. Istanbule pogotovo jer ih Turci sada masovno rade za sebe. 2 komada nakrcanih zapadnim oruzjem tipa CAMM + RBS + torpeda + CIWS + 2 RCWS + 76mm. Jebemu ako to nebi bio dobro opremljen brod onda bolje da nista ni ne kupujemo. OPV-ove mozemo i kada se dovrse OOB-ovi (ako ikad??).
|
Neće ih " nakrcat" ničim takvim, no worries...Biti će minimalni burek surogat istih...Kako Alibaba i bećarboysi znaju,ne !?
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:50.
|
|
|
|