Natrag   Forum.hr > Društvo > Roditelji i djeca > Školarci i adolescenti

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 18.05.2019., 08:18   #1221
Na fakultetima, recimo, postoji već godinama evaluacija profesora od strane studenata. To su standardizirane ankete koje studenti ispunjavaju na kraju semestra iz kolegica iz kojih sami nastavnici traže da ih studenti ocijene, jer bez tih ocjena, naravno što boljih, ne mogu ostvariti napredovanje u struci, odnosno te pozitivne ocjene su im nužan uvjet za pisanje izvještaja o njihovu radu, a kojeg pišu izabrani članovi povjerenstva koji moraju biti u višem znanstveno-nastavnom zvanju od dotičnog kandidata za koga se mora napisati izvještaj o radu, svakih 3-5 godina, na temelju zahtjeva poslodavca, odnosno fakulteta na kojemu je kandidat zaposlen. Svaki takav izbor vezan je uz natječaj za radno mjesto koji se u svrhu zapošljavanja i raspisuje. Kandidati koji nemaju taj uvjet ispunjen ili koji imaju ispodprosječne ocjene (manje od dobar) zapravo nemaju šanse za napredovanje, a ponekad niti za posao. Ista praksa se koristi i prilikom eventualne mogućnosti produživanja radnog odnosa nakon 65 g na fakultetima (što zakon omogućuje, ako postoji potreba), međutim, ako taj uvjet nije zadovoljavajuće ispunjen, kandidat neće dobiti produžetak. Slučaj koji je poznat iz medija prije 2 godine, recimo na tu temu, bio je slučaj akademika, prof. dr. sc. Mislava Ježića kojemu Vijeće FFZG nije dopustilo produžetak rada nakon 65 godina života, jer su mu studenti dali ispodprosječne ocjene rada u nastavi, zbog čega se on žalio i pokrenuo medijsku kampanju uz pomoć svoga prijatelja rektora Borasa, koji je natjerao FFZG da ponovo glasaju o time, ali opet nije uspio, baš zbog tih loših ocjena njegovih studenata na FFZG. Međutim, to dotičnog nije spriječilo da zatraži i dobije posao profesora na FFDI.

Možda bi se takve ankete mogle uvesti i u škole, pa da učenici ocjenjuju nastavnike u određenim aspektima rada, naravno, prilagođeno njihovu uzrastu.
north wind is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2019., 09:43   #1222
Quote:
north wind kaže: Pogledaj post
Na fakultetima, recimo, postoji već godinama evaluacija profesora od strane studenata. To su standardizirane ankete koje studenti ispunjavaju na kraju semestra iz kolegica iz kojih sami nastavnici traže da ih studenti ocijene, jer bez tih ocjena, naravno što boljih, ne mogu ostvariti napredovanje u struci, odnosno te pozitivne ocjene su im nužan uvjet za pisanje izvještaja o njihovu radu, a kojeg pišu izabrani članovi povjerenstva koji moraju biti u višem znanstveno-nastavnom zvanju od dotičnog kandidata za koga se mora napisati izvještaj o radu, svakih 3-5 godina, na temelju zahtjeva poslodavca, odnosno fakulteta na kojemu je kandidat zaposlen. Svaki takav izbor vezan je uz natječaj za radno mjesto koji se u svrhu zapošljavanja i raspisuje. Kandidati koji nemaju taj uvjet ispunjen ili koji imaju ispodprosječne ocjene (manje od dobar) zapravo nemaju šanse za napredovanje, a ponekad niti za posao. Ista praksa se koristi i prilikom eventualne mogućnosti produživanja radnog odnosa nakon 65 g na fakultetima (što zakon omogućuje, ako postoji potreba), međutim, ako taj uvjet nije zadovoljavajuće ispunjen, kandidat neće dobiti produžetak. Slučaj koji je poznat iz medija prije 2 godine, recimo na tu temu, bio je slučaj akademika, prof. dr. sc. Mislava Ježića kojemu Vijeće FFZG nije dopustilo produžetak rada nakon 65 godina života, jer su mu studenti dali ispodprosječne ocjene rada u nastavi, zbog čega se on žalio i pokrenuo medijsku kampanju uz pomoć svoga prijatelja rektora Borasa, koji je natjerao FFZG da ponovo glasaju o time, ali opet nije uspio, baš zbog tih loših ocjena njegovih studenata na FFZG. Međutim, to dotičnog nije spriječilo da zatraži i dobije posao profesora na FFDI.

Možda bi se takve ankete mogle uvesti i u škole, pa da učenici ocjenjuju nastavnike u određenim aspektima rada, naravno, prilagođeno njihovu uzrastu.
to bi bilo posebno zanimljivo
Monstera is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2019., 09:49   #1223
ustvari, baš sam nedavno s jednom kolegicom s faksa pričala, kaže da je strašno kako ih ucjenjuju studenti tim anketama. lošim ocjenama "kažnjavaju" dosljednost, pravila, one koji traže znanje, a dobrim ocjenama nagrađuju one koji od svog kolegija naprave plesni tečaj.
a s lošim ocjenama se ne može napredovati u sljedeće zvanje i na kraju gubi posao.
jedva čekam da se tako što uvede u škole, svima ću upisati petice na samom početku, ostatak godine im puštati crtiće na satu i imati najbolje ocjene u školi!
Old 18.05.2019., 10:38   #1224
Da, a super je ironično što rade točno ono o čem ranije cvile da se radi njima.

Sent from my ZTE BLADE A910 using Tapatalk
Odgovori s citatom
Old 18.05.2019., 10:41   #1225
Quote:
Mad_Hatter kaže: Pogledaj post
ustvari, baš sam nedavno s jednom kolegicom s faksa pričala, kaže da je strašno kako ih ucjenjuju studenti tim anketama. lošim ocjenama "kažnjavaju" dosljednost, pravila, one koji traže znanje, a dobrim ocjenama nagrađuju one koji od svog kolegija naprave plesni tečaj.
a s lošim ocjenama se ne može napredovati u sljedeće zvanje i na kraju gubi posao.
jedva čekam da se tako što uvede u škole, svima ću upisati petice na samom početku, ostatak godine im puštati crtiće na satu i imati najbolje ocjene u školi!
Na koji način? Na uvodnome predavanju predstavnik godine ustaje i kaže: "Čujte, profesore/profesorice, ovo su pravila: imamo neograničene izostanke, želimo kolokvije dobiti barem tjedan dana prije njihovog rješavanja, ispite mjesec dana prije, morate nam tu i tamo dopustiti spontani rave na vašim predavanjima inače vam svi dajemo loše ocjene na anketi, capisce?"

S tim da ja ne smatram ankete najprimjerenijim načinom ocjenjivanja nastavnika u školama, barem ne kao jedini izvor. Ankete prilagođene uzrastu učenika + vanjsko vrednovanje nastavnika i praćenje trendova, zašto ne? Pri čemu smatram da je u slučaju vanjskog vrednovanja potrebno i ulazno testiranje, da se vidi s čime učitelji točno moraju raditi, bez toga, izlazne informacije same po sebi ne znače ništa.
BrokenEmpire is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2019., 10:47   #1226
Quote:
nosorog kaže: Pogledaj post
to bi bilo posebno zanimljivo
Pa da, to i ja mislim.
Uopće ne sumnjam da bi se ocjene podijelile po kriteriju lakoće/težine učenja nekog predmeta.

Iako, ruku na srce, studenti su ipak već prilično prefrigani u dodjeljivanju ocjena, a veliki problem je tu i reprezentativnost uzorka ocjenjivača. Naime, na nekim kolegijima profesore ocjenjuje 3-5 studenata (male grupe ili gdje nisu predavanja obavezna), a negdje grupe od 50 i više ljudi, što ipak može dati pouzdaniju sliku.

Naravno da tu ima puno problema... To bi tek bila prilika i za dodatna iživljavanja roditelja koji bi sasvim sigurno dali svoj "doprinos" tim ocjenama".
north wind is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2019., 11:27   #1227
Djeca u osnovnoj školi su nesposobna za ocjenjivati nastavnike i potpuno je bezobrazno i neozbiljno da klinci u predpubertetu nekom odlučuju u poslu.
U zbornicama se jako dobro zna tko radi i ne radi, i svaki ravnatelj jako dobro zna kakav mu je tko radnik.
A djecom je lako manipulirati i svaki nastavnik koji je neradnik bi lako djecu "potkupio". Kod mene na poslu djeca su obožavala najvećeg neradnika koji im je dao NIŠTA, primao plaću za igranje nogometa s djecom pod predmetom, svima davao 5 i svi su ga jako voljeli jer im je ocjena dizala prosjek. Naravno da će htjeti da im on predaje i dalje.
Old 18.05.2019., 12:59   #1228
Quote:
Afrika paprika kaže: Pogledaj post
Djeca u osnovnoj školi su nesposobna za ocjenjivati nastavnike i potpuno je bezobrazno i neozbiljno da klinci u predpubertetu nekom odlučuju u poslu.
U zbornicama se jako dobro zna tko radi i ne radi, i svaki ravnatelj jako dobro zna kakav mu je tko radnik.
A djecom je lako manipulirati i svaki nastavnik koji je neradnik bi lako djecu "potkupio". Kod mene na poslu djeca su obožavala najvećeg neradnika koji im je dao NIŠTA, primao plaću za igranje nogometa s djecom pod predmetom, svima davao 5 i svi su ga jako voljeli jer im je ocjena dizala prosjek. Naravno da će htjeti da im on predaje i dalje.
Slažem se tobom. Međutim, i danas već imamo to neobjektivno ocjenjivanje nastavnika koje ide indirektno, preko roditelja koji dolaze u školu, pišu svašta, prijete, vrijeđaju nastavnike i izvode svakakve afektivne ispade ne bi li nekako ucijenili te nastavnike da njihovoj djeci daju najbolje ocjene. I ovdje na forumu na politici, temi o reformi obrazovanja, puno je gnjevnih roditelja koji generalno pljuju po nastavnicima bez ikakvih zadrški. Po čemu su takvi kriteriji ocjenjivanja nečijeg rada i zašto im se to dopušta?
north wind is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2019., 13:03   #1229
Svaka reforma školstva koja ne zadire u prava učenika i prava njihovih roditelja je već u startu promašena i bolje ju ne započinjati.
Krivnja nastavnika je u tome što najčešće dižu glas samo kad su im ugrožena materijalna prava, čitaj: plaća pa im se živo jebe što se cijelo društvo urušava jer najvažnije je da plaća bude što viša.
Inače, smatram da bi svaki nastavnik trebao biti ekonomski pismen jer samo ekonomski pismen nastavnik može odgajati sljedeće generacije koje neće na izborima u budućnosti birati stranke koje dijele povlaštene mirovine niti će sami završavati među blokiranima.
Old 18.05.2019., 13:21   #1230
ČINI vam se da se glas diže samo zbog materijalnih prava, jer to rade sindikati. štrajka se samo zbog materijalnih prava - jer ZOR propisuje da se samo zbog toga štrajkati može.
ali nije da se ne diže glas i zbog drugih stvari.
bio je u prosincu veliki skup "za sigurne škole" na kojem ne nekoliko tisuća prosvjetara tražilo zaštitu osobne sigurnosti (svoje i učeničke) u školi i učinkovite pedagoške mjere.
trenutno je u opticaju peticija za ukidanje mogućnosti anonimnog prijavljivanja inspekciji i nadzoru.
nije da se ne diže glas, ali nije baš medijski popraćeno pa da i šira javnost čuje za to.

a zašto je materijalni status bitan jako lijepo je objasnio saša ceci neki dan, vrijedi pročitati, stavlja neke stvari u perspektivu.
Old 18.05.2019., 13:47   #1231
Quote:
Mad_Hatter kaže: Pogledaj post
bio je u prosincu veliki skup "za sigurne škole" na kojem ne nekoliko tisuća prosvjetara tražilo zaštitu osobne sigurnosti (svoje i učeničke) u školi i učinkovite pedagoške mjere.
Bio sam i bilo je najviše 2-3 000 nastavnika što je sramotno malen odaziv s obzirom koliko nas ima. Nastavnika, mislim.
Old 18.05.2019., 15:11   #1232
Quote:
Radimo li nas dvije možda u istoj školi?

Isti takav kod mene, stalno kasni na sate, ne radi se ništa, samo se igraju, svi imaju petice, djeca oduševljena, roditelji isto tako.

Znam da je glupo i neostvarivo, ali učenici bi mogli realno ocijeniti učitelje tek kad završe prvi srednje, tek tada mogu shvatiti tko ih je nešto naučio, a tko im je prodavao maglu.
Valovita is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2019., 15:38   #1233
Quote:
tome se moze doskocit.
ako nastavnik predaje u 5a koji ga ocjenjuje na kraju skolske godine, unapred se treba znat da on nece predavat u 6a iduce godine.
treba nastavnike rotirati

djeca su itekako sposobna dati povratnu informaciju jesu li nesto usvojila na satu, koju su pomoc dobila, koji su zahtjevi pred njima od profesora.

nisam za to da nastavnicima o tome ovisi radno mjesto, jer je to razvojno neprimjeren zadatak za djecu.
ali da dobiju povratnu informaciju u cemu su bili dobri, a u cemu nisu, pa da na tome prorade u nekim svojim skupinama kolega, to da.mozda i sa savjetnikom za svoj predmet...
znam da se stalno prica samo o negativnostima, ali iznenadili biste se kolko djeca znaju pricat o nekome kao jako cool i cijeniti njihov pristup, metode a da ne kazem jasno reci narodu da su odredjeno gradivo naucili samo i jedino na tom satu i od tog covjeka, sto je i osnovni smisao nastave a izuzeto je vazan dio feedbacka profesoru. najvazniji.

to sto zbornica i ravnatelj ZNAJU da netko ne radi, ne znaci apsolutno nista ako oni nemaju nikakvu odgovornost da mu daju otkaz (odn nemaju posljedice ako nisu reagirali).
i ako to ravnatelj nije u stanju, onda ne treba niti tako nesto ocekivat od djece
(osim ako ne snime sto nastavnik djeci govori i to stave na index.hr, nakon sto pisane prijave ravanteljici, brojnim razrednicima i strucnoj sluzbi, godinama nisu urodile plodom)
Monstera is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2019., 16:20   #1234
Quote:
nosorog kaže: Pogledaj post
tome se moze doskocit.
ako nastavnik predaje u 5a koji ga ocjenjuje na kraju skolske godine, unapred se treba znat da on nece predavat u 6a iduce godine.
treba nastavnike rotirati
Teško. U mojoj školi većinu predmeta predaje samo jedan učitelj, rijetke predmete predaju po dva učitelja. A prosječna smo škola, nije da smo mala seoska škola.

Načelno, nisam protiv toga da učenici ocjenjuju učitelje, osobno bih voljela dobiti kvalitetnu povratnu informaciju. Pokušavala sam nešto sama prije par godina, neka anketica na kraju školske godine, ali nije to to.
Valovita is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2019., 19:08   #1235
Ja vjerujem da bi djeca, barem u srednjoj školi vrlo dobro i objektivno mogla ocijeniti rad nekog profesora. Ali ne na način da općenito odgovaraju na pitanje "kakav je xy profesor," nego da im se ponudi vrlo konkretan i precizan upitnik u kojem će, među ostalim biti i pitanja tipa "ocjenjuje li profesor previše blago" ili "koliko vremena dnevno utrošim na učenje xy predmeta" pa bi odmah isplivali na površinu i oni koji dijele petice šakom i kapom i ne traže od učenika nikakav rad i angažman.

Ja sa svojim učenicima imam takav odnos da mi uvijek daju povratnu informaciju koja mi pomaže da radim bolje. Oni itekako cijene znanje koje dobiju i ne vole osobito neradnike među profesorima. Najbolju evaulaciju dobijem na proslavama pet godina mature - oni se dovoljno dobro sjećaju svega, zreliji su i dovoljno emocionalno odmaknuti da mi mogu vrlo mirno reći "dobro vam je to/ne valja vam ovo."

Neki profesori ne žele čuti povratnu informaciju učenika o svom radu i radije bi pred njom zatvorili oči, ali ja mislim da bi i takvima bilo bolje da je dobiju. Na početku bi možda bili odlučni da to uopće ne uzimaju u obzir, ali vjerojatno bi s vremenom razmislili i na kraju ipak počeli raditi na sebi.

Tako da evaluacija je uvijek i svugdje . Ali samo kao pomoć čovjeku samom da radi bolje, a ne kao uvjet za napredovanje ili otkaz.
Old 18.05.2019., 20:05   #1236
U srednjoj da, u osnovnoj ne. Moglo bi im se postaviti pitanje koliko sami uče, koliko profesor pojasni, koliko slobodno se osjećaju da traže pojašnjenje i dobiju li ga ako traže, kasni li profesor, djeluje li neorganizirano kao da je pao s marsa na sat, koliko se zaista radi gradivo, koliko im toga učitelj prenese, na koji način itd itd. To mogu reći, ali nikako i nikada se klince ne smije pitati "sviđa li ti se nastavnik" i "jesu li sati zabavni" i ostala otvorena i manipulativna pitanja.
Old 18.05.2019., 21:26   #1237
Quote:
U srednjoj da, u osnovnoj ne. Moglo bi im se postaviti pitanje koliko sami uče, koliko profesor pojasni, koliko slobodno se osjećaju da traže pojašnjenje i dobiju li ga ako traže, kasni li profesor, djeluje li neorganizirano kao da je pao s marsa na sat, koliko se zaista radi gradivo, koliko im toga učitelj prenese, na koji način itd itd. To mogu reći, ali nikako i nikada se klince ne smije pitati "sviđa li ti se nastavnik" i "jesu li sati zabavni" i ostala otvorena i manipulativna pitanja.
Zašto to isto ne bi mogao pitati osnovnoškolce?
BrokenEmpire is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2019., 21:31   #1238
Quote:
BrokenEmpire kaže: Pogledaj post
Zašto to isto ne bi mogao pitati osnovnoškolce?
Na osnovnu sam i mislila.
Old 18.05.2019., 21:58   #1239
Moglo bi se pitati je li im jasno sto se od njih traži, koliko je nastavnik dosljedan, i slično. Kad sam ja bila klinka, to nam je vrlo rano bilo jasno, i ljudi su s više poštovanja pričali o dosljednim strogoćama nego o veselim nestabilnim djeljiteljima petica, čak i kad su im se potonji vise sviđali i kad su kod njih imali bolje ocjene.
Old 18.05.2019., 22:01   #1240
Anketa za osnovce vjerojatno nije dobra ideja. Govorim o anketi čiji bi rezultati bez ikakve zadrske određivali sudbinu nastavnika.

Ali, viđenje srednjoškolaca i studenata, SVIH srednjoškolaca i studenata, kao kurvinih sinova i kćeri koji svi do jednoga žele samo papir i jebe im se za znanje i koji će svi do jednoga iskoristiti anketu za jebanje majki dosljednim profesorima je, onako, jadno. I vrlo znakoviti, kada takve kvalifikacije izriču nastavnici.

Anketa nije savršeni alat, ali nije loš alat. Uostalom, najlakse je pljuckati po svemu.

BTW, naravno da misljenje srednjoškolaca i studenata može i treba u nekim slučajevima značiti i otkaz nastavniku.
Lord Byron is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:36.