Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda. |
|
|
20.03.2025., 08:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2023.
|
Quote:
Velo C. Raptor kaže:
Za te rakete ti treba A70 ili mk41, a to se na nasim korvetama nece naci. S druge strane, NSM, RBS-15 mkIV ili JFS-M bi moglo. Od svega toga, najprivlacniji mi je JFS-M, jer on moze stati i u A35 celije. Mozda najbolja i najjeftinija kombinacija bi bila JSM/NSM, al iz nekih razloga nasi preferiraju RBS-15.
|
Quote:
many-m kaže:
Ustavom treba zabranit kupovinu korveta... 
|
Rjesenje se namece, na Istanbulu ako zelimo mozemo imati 16 komada RBS-15 Mk 4 s dometom preko 300km. #imalobismisla
A Turcima trebaju evrici….
|
|
|
20.03.2025., 08:51
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Oct 2016.
|
Quote:
hopa-cupa kaže:
Ta projektna dokumentacija je sada stara 40-50 godina, dakle rađena sa tadašnjim znanjem i poznavanjem tehnike i materijala, znači danas totalno tehnički i tehnološki zastarjela.
To "prilagođavanje" toga starog 40-50 godina oduzelo bi i vrijeme i novac u startu a pitanje je i tko bi to odradio jer onog koji je sve to radio prije (BI) nema. Gotovih rješenja (projekata) koji su daleko napredniji od tog 50 godina starog preprojektiranog na tržištu ima. Plati koliko košta i problem projekta je riješen.
Slijedeći problem je što to kod nas više nema se gdje napraviti sve da se i kupi gotov projekt.
Nakon što bi to i napravio opet nema dovoljno ljudi u sustavu koji bi to održavali i koristili.
U tom u Istri, u Puli, (Tehnomont) rade se patrolni brodovi i za strane i za domaćeg naručioca.
Podmornice su se kod nas nekada radile u BSO prije 40 godina i ta jedna jedina Una prepravila prije 30 u Velebit i to je trajalo skoro 5 godina. Od tada glede vojnih podmornica kod nas nema ama baš ništa osim onih 3D sličica Adria-Mara koji je tada imao od 1-3 zaposlena.
|
Defetistički pristup...mi ništa ne znamo,ne možemo napraviti,nemojmo ništa ni raditi?
Tehnomont bi mogao napraviti bilo što,posebno ovakve male podmornice,patrolne brodove itd.
Samo po Rijeci ima desetke privatnih tehničkih ureda i ljudi koji bi mogli odgovoriti na postavljeni zadatak.
Interesantno kako je nedavno završen brod iz serije za kanadsku "Algomu" a dokumentacija koju sam i sam radio završena je u cijelosti jošn2018 godine.
Pitanje je koliko je koncept podmornice još uvijek aktualan i moderan ali ne možemo reći da ga ne bismo mogli izgraditi?
|
|
|
20.03.2025., 08:54
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Dec 2024.
|
Quote:
Velo C. Raptor kaže:
Za te rakete ti treba A70 ili mk41, a to se na nasim korvetama nece naci. S druge strane, NSM, RBS-15 mkIV ili JFS-M bi moglo. Od svega toga, najprivlacniji mi je JFS-M, jer on moze stati i u A35 celije. Mozda najbolja i najjeftinija kombinacija bi bila JSM/NSM, al iz nekih razloga nasi preferiraju RBS-15.
|
I to Mk. 41 Strike Module, a ne Mk. 41 Tactical Module.
|
|
|
20.03.2025., 09:01
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Studengora kaže:
Defetistički pristup...mi ništa ne znamo,ne možemo napraviti,nemojmo ništa ni raditi?
Tehnomont bi mogao napraviti bilo što,posebno ovakve male podmornice,patrolne brodove itd.
Samo po Rijeci ima desetke privatnih tehničkih ureda i ljudi koji bi mogli odgovoriti na postavljeni zadatak.
Interesantno kako je nedavno završen brod iz serije za kanadsku "Algomu" a dokumentacija koju sam i sam radio završena je u cijelosti jošn2018 godine.
Pitanje je koliko je koncept podmornice još uvijek aktualan i moderan ali ne možemo reći da ga ne bismo mogli izgraditi?
|
Nije defetistički nego realistički.
Koliko je Tehnomont napravio spremnika (ne plovila) pod tlakom od specijalnog čelika? Većina brodova koje oni rade su lake konstrukcije napravljene od aluminija.
2018. je bila prije 7, a ne prije 47 godina.
Isto kao što bi mogli izgraditi Hrvatski svemirski program i poslati Hrvate u orbitu i na Mjesec.
|
|
|
20.03.2025., 09:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2017.
|
Quote:
Studengora kaže:
|
Pa osnovni problem tog tipa podmornice glasi,pred čijom bi obalom mi to trebali raditi diverzije.
|
|
|
20.03.2025., 09:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2016.
|
Mislim da se sa buducim savezom Hrvatske, Albanije i Kosova potpuno otvara prostor za nabavu podmornica u HRM a sukladno EU obrambenoj strategiji.
|
20.03.2025., 09:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2008.
|
Quote:
hopa-cupa kaže:
Koliko je Tehnomont napravio spremnika (ne plovila) pod tlakom od specijalnog čelika? Većina brodova koje oni rade su lake konstrukcije napravljene od aluminija.
Isto kao što bi mogli izgraditi Hrvatski svemirski program i poslati Hrvate u orbitu i na Mjesec.
|
Ajd da se jedan put složim s VFA i proslavim slaganje  ...ipak je to u rangu osobnog upoznavanja s Yetijem, bliskim susretima treće vrste i tako to...
Nisam u struci, samo posredno, preko prijatelja znam kakav izazov može biti i izrada običnog kotla u RH izvedbi. Tehnologije, materijali, stručna radna snaga...Juga se od zaostale polufeudalne zemlje gradila da bi peak imali negdje osamdesetih, i to praktično u bazičnoj industriji, ništa spektakularno, ali pristojno...i svejedno u zaostatku za svijetom.
Od tada do danas smo išli retrogradno, u pravilu smo samo izgubili dio tih vještina i sposobnosti (ne svi ali gro), i u dobrom dijelu se vratili na razinu bolje opremljenih bravarija.
A i u bravarijama su ključni ljudi iskusni penzići bez kojih ne bi bili u stanju napravit ništa, jer je vrlo malo mladih s bilo kakvim znanjem, još manje s voljom da steknu neko znanje, ono što je imalo imalo vještina odavno je vani, u Papenburgu grade cruisere ili konobare po Irskoj.
S druge strane ne prihvaćam tezu da mi ne možemo ništa, ništa se ne isplati i treba samo kupovati (u pravilu američansko): jednostavno ne možemo dekretom postati relevantan graditelj bilo čega...niti svaštariti.
Što možemo?
Možemo hvatati niše, u njima polako graditi reputaciju, ali opet treba znati da se radi o privatnoj inicijativi i interesima, država tu malo može. Eventualno poput slučaja HS-a dati poguranac perspektivnima kroz ugovore...iako po meni HS baš nije savršen primjer, nije mi do kraja jasna njihova politika, perspektiva, složili su moćan strojni park, potencijal samo takav a upravo ulazimo u eru novih odnosa sa SAD gdje bi mogli naletjeti na probleme s plasmanom.
Drugo, nije u Jugi "namjenska industrija" imala bez veze prateći "civilni program", smanjuje se ovisnost o primarnoj proizvodnji i disperzira poslovanje na više tržišta, ostvaruje popunjenost kapaciteta
|
|
|
20.03.2025., 09:32
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
hopa-cupa kaže:
|
Austro-ugarska je pred 100 i kusur godina gradila podmornice u Rijeci,isto tako i Mussolinijeva italija.
Spremnik od specijalnog čelika im je isto bio problem bit će?
Ne postoji stari i novi projekt,već samo dobar ili loš?
Tatrini vojni kamioni,kabine su im koncept 50 godina,šasija 100 godina pa se danas smatraju jedan od najboljih ako ne i najbolji?
Diverzantske podmornice...zašto ih je JNA trebala kad su imali i velike?
|
|
|
20.03.2025., 09:36
|
|
Bark
Registracija: Feb 2009.
|
Quote:
Studengora kaže:
|
"Velebit" je sjajna platforma za naoružanu( NU-90)
XLUUV...Sad će i fondovi EU pratiti takva ulaganja..., tako da.., samo zrno volje i organizacije od strane bečarNesvjestica treba..
Podmornica s HDW i TKMS...Previše je to otišlio naprijed..Za prve U212A su i Talijani morali pitati za pomoć....
Danas je grade sami, U212 NFS( navodno, uskoro s 25 ljudi posade) ,1.35 milijardi s cjelokupnim sustavom i izobrazbom za njih dvije.Mogučnisti takvih platformi danas su realno strateške prirode, posebno u odnosu na okolnu agresivnu ruSSoljubnu sitnež....
Dakle Bez mogućnisti odgovora za njih, a NO zone čak za prvu ligu...
Gotland poučak je mjerilo učinkovitosti čamaca u lovu na površinsje bridove.Danas love sve, od helikoptera do kopnenih ciljeva..
|
20.03.2025., 09:42
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Black Point kaže:
Mislim da se sa buducim savezom Hrvatske, Albanije i Kosova potpuno otvara prostor za nabavu podmornica u HRM a sukladno EU obrambenoj strategiji.
|
Krstareće i balističke rakete dometa preko 500km si očito namjerno smetnuo s uma? 
|
|
|
20.03.2025., 09:54
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Studengora kaže:
Austro-ugarska je pred 100 i kusur godina gradila podmornice u Rijeci,isto tako i Mussolinijeva italija.
Spremnik od specijalnog čelika im je isto bio problem bit će?
Ne postoji stari i novi projekt,već samo dobar ili loš?
Tatrini vojni kamioni,kabine su im koncept 50 godina,šasija 100 godina pa se danas smatraju jedan od najboljih ako ne i najbolji?
Diverzantske podmornice...zašto ih je JNA trebala kad su imali i velike?
|
Prije 100 i kusur godina imali smo na ovoj strani Jadrana više od 100 hidroaviona. Koliko ih imamo danas?
Radio si kažeš na projektiranju a ne razlikuješ kabinu od šasije i koncept od tehnologije. Ove Tatrine sada nemaju tehnološke veza sa onima od prije nekoliko desetljeća, a ne sa onima od prije 50 ili 100 godina.
Ni koncept dizel motora se nije uopće promijenio od prije 130 godina kada ga je osmislio i patentirao Rudolf Diesel, ali se u tih 130 godina do danas promijenila sva tehnika i tehnologija vezana uz njegovu proizvodnju i korištenje.
Zašto ih je trebala?
Zato jer su skontali da su totalno zasrali sa velikima, jer su bile već tada znatno bučnije od svih ostalih pa su se odlučili na dobro im znani koncept. Za koncept asimetričnog, "partizanskog" ratovanja. A za to su im trebale male diverzantske podmornice.
No i taj je koncept da se ne lažemo isto bio glup, ali ga je preduhitrio rat i raspad države.
|
|
|
20.03.2025., 10:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2016.
|
Quote:
hopa-cupa kaže:
Krstareće i balističke rakete dometa preko 500km si očito namjerno smetnuo s uma? 
|
Neznam zasto se trudis jer tvoji komentari su potpuno beznacajni i beskorisni niti imam potrebu sa tobom diskutirati. Mozes shvatiti da si dosadan i naporan te svakom loncu poklopac. 
|
20.03.2025., 10:12
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
hopa-cupa kaže:
Prije 100 i kusur godina imali smo na ovoj strani Jadrana više od 100 hidroaviona. Koliko ih imamo dana?
Radio si kažeš na projektiranju a ne razlikuješ kabinu od šasije i koncept od tehnologije. Ove Tatrine sada nemaju tehnološke veza sa onima od prije nekoliko desetljeća, a ne sa onima od prije 50 ili 100 godina.
Ni koncept dizel motora se nije uopće promijenio od prije 130 godina kada ga je osmislio i patentirao Rudolf Diesel, ali se u tih 130 godina do danas promijenila sva tehnika i tehnologija vezana uz njegovu proizvodnju i korištenje.
Zašto ih je trebala?
Zato jer su skontali da su totalno zasrali sa velikima, jer su bile već tada znatno bučnije od svih ostalih pa su se odlučili na dobro im znani koncept. Za koncept asimetričnog, "partizanskog" ratovanja. A za to su im trebale male diverzantske podmornice.
No i taj je koncept da se ne lažemo isto bio glup, ali ga je preduhitrio rat i raspad države.
|
Hidroavioni i podmornice...ne vidim vezu??
Tatra kamioni...kabina je još uvijek kvadratna nije uzeta DAF-ova,a ta korijene vuče preko 50 godina.
Šasija Tatre je jedinstvena u svijetu pa preporučam puno kopanja i wikipedie a ne samo nabacivanje pojmova i teorije.
O diesel motorima nisam namjerno govorio pošto Tatra sad ugrađuje DAF motore norme euro-6 dok je prije imala svoj zračno hlađeni koji ke uspjela dovesti do euro-5 norme.
Motor je jedini dio na automobilima/kamionima koji je doživio boom i prepun je elektronike.
Šasija,koncept prijenosa,ogibljenja nije se promijenio skoro 100 godina.
Inače sam u mladosti popravljao automobile pa i o tome nešto znam...PRAKTIČKI a ne TEORETSKI.
Projektiranje brodskih sistema,komunikacija znam preko nacrta koje sam radio i prakse koja se sastojala od obilaska broda i dogovorom sa radnicima
|
|
|
20.03.2025., 10:16
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Black Point kaže:
Neznam zasto se trudis jer tvoji komentari su potpuno beznacajni i beskorisni niti imam potrebu sa tobom diskutirati. Mozes shvatiti da si dosadan i naporan te svakom loncu poklopac. 
|
A tvoji komentari o nabavi podmornica su značajni? Iako u svim službenim dokumentima RH o dugoročnim planovima razvoja sustava obrane je eksplicite navedeno da mi nemamo plovila tipa podmornica i ne planiramo ih ni razvijati ni nabavljati.
Sve dok se javnosti ne prezentira takav strateški dokument (DPR) u kojem je to eksplicite navedeno drugačije nego u prethodna tri dokumenta, svi ovi tvoji komentari o tome spadaju u kategoriju teškog trolanja.
|
|
|
20.03.2025., 10:28
|
|
Član
Registracija: Oct 2010.
|
Quote:
izumo kaže:
Rjesenje se namece, na Istanbulu ako zelimo mozemo imati 16 komada RBS-15 Mk 4 s dometom preko 300km. #imalobismisla
A Turcima trebaju evrici….
|
Pa i to je nešto, iako nije isto.
Na prvom Istanbulu se nalaze MIDLAS tactical vertikalni lanseri, ali na druga 2 koja su nedavno porinuti se jasno vidi povišeno nadgrađe za MIDLAS strike vertikalne lasnsere. To znači da će moći primiti i turske krstareće rakete kad se dovrši razvoj.
Sylver A70 je ca 1m kraći od MIDLAS strike, što znači da bi se klasa Istanbul vjerojatno mogla opremiti i Sylver A70 lanserima.
Drugo je pitanje da li bi Francuzi uopće pristali na takve kombinacije s Turskom, s kojom su uvijek prilično konfrontirani.
Također ako se turski brod krene opremati EU opremom, neće se dobiti bitno jeftiniji brod od onog iz EU, jer upravo je oprema najveća stavka cijene vojnog broda. Po meni, razlika u cijeni Turska vs EU, nije vrijedna rizika.
Hrvatska bi trebala ovdje tražiti brod za HRM, tu će dobit najbolju potporu i sve u okviru EU:
https://www.occar.int/our-work/programmes
|
|
|
20.03.2025., 10:42
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Studengora kaže:
Hidroavioni i podmornice...ne vidim vezu??
Tatra kamioni...kabina je još uvijek kvadratna nije uzeta DAF-ova,a ta korijene vuče preko 50 godina.
Šasija Tatre je jedinstvena u svijetu pa preporučam puno kopanja i wikipedie a ne samo nabacivanje pojmova i teorije.
O diesel motorima nisam namjerno govorio pošto Tatra sad ugrađuje DAF motore norme euro-6 dok je prije imala svoj zračno hlađeni koji ke uspjela dovesti do euro-5 norme.
Motor je jedini dio na automobilima/kamionima koji je doživio boom i prepun je elektronike.
Šasija,koncept prijenosa,ogibljenja nije se promijenio skoro 100 godina.
Inače sam u mladosti popravljao automobile pa i o tome nešto znam...PRAKTIČKI a ne TEORETSKI.
Projektiranje brodskih sistema,komunikacija znam preko nacrta koje sam radio i prakse koja se sastojala od obilaska broda i dogovorom sa radnicima
|
Ne vidiš ti razliku ni između kabine i šasije, ni između koncepta i tehnologije, pa me ne čudi da ne vidiš ni tu vezu.
Znači po tome što je uglata i najnovija Tatrina kabina iz 2025. na vojnim kamionima je jamačno stara 50-100 godina? Kakve kabine imaju Tatrini civini kamioni? Isto uglate? Kakva bi trebala biti kabina na vojnom kamionu zaštićenom ravnim balističkim pločama? Zaobljena?
Šasija Tatre "jedinstvena" je po čemu ono?
Da li ti znaš što je to uopće koncept a što tehnologija? Koncept dizel motora je i danas nakon 130 godina isti. Koncept Otto motora i danas je nakon 160 godina isti. Koncept aviona i nakon 120 godina je i dalje isti. Koncept mlaznog motora i nakon 80 godina je isti. Koncept rakete od XIII stoljeća, dakle već 800 godina je isti. Pa što se onda u ti 80-800 godina promijenilo? Pa tehnika i tehnologija konstrukcije i izrade tih istih koncepata.
I što to ima veze što si ti nekada radio ili sada radiš? Što onda nisi za sve to vrijeme svog rada preprojektirao i napravio onda tu našu podmornicu ili barem konstruirao Tatri zaobljenu novu kabinu, nego ovdje na forumu kukaš o tome kako se to može lako napraviti? 
|
|
|
20.03.2025., 10:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2007.
|
Quote:
hopa-cupa kaže:
Ne vidiš ti razliku ni između kabine i šasije, ni između koncepta i tehnologije, pa me ne čudi da ne vidiš ni tu vezu.
Znači po tome što je uglata i najnovija Tatrina kabina iz 2025. na vojnim kamionima je jamačno stara 50-100 godina? Kakve kabine imaju Tatrini civini kamioni? Isto uglate? Kakva bi trebala biti kabina na vojnom kamionu zaštićenom ravnim balističkim pločama? Zaobljena?
Šasija Tatre "jedinstvena" je po čemu ono?
Da li ti znaš što je to uopće koncept a što tehnologija? Koncept dizel motora je i danas nakon 130 godina isti. Koncept Otto motora i danas je nakon 160 godina isti. Koncept aviona i nakon 120 godina je i dalje isti. Koncept mlaznog motora i nakon 80 godina je isti. Koncept rakete od XIII stoljeća, dakle već 800 godina je isti. Pa što se onda u ti 80-800 godina promijenilo? Pa tehnika i tehnologija konstrukcije i izrade tih istih koncepata.
I što to ima veze što si ti nekada radio ili sada radiš? Što onda nisi za sve to vrijeme svog rada preprojektirao i napravio onda tu našu podmornicu ili barem konstruirao Tatri zaobljenu novu kabinu, nego ovdje na forumu kukaš o tome kako se to može lako napraviti? 
|
Jesi ti možda neki inženjer i jesi kad radio na avionima? Pitam za frenda.
|
20.03.2025., 11:08
|
|
Archosaurus
Registracija: Apr 2008.
|
Quote:
many-m kaže:
Drugo je pitanje da li bi Francuzi uopće pristali na takve kombinacije s Turskom, s kojom su uvijek prilično konfrontirani.
|
Pa ne bi ulazili u kombinacije s turskom, nego s nama.
Lonely people mixing with one another, breeding, creating an even lonelier generation... you're not allowing natural selection to do it's work. You're like the guy who invented the seatbelt. - Dwight K. Schrute
|
|
|
20.03.2025., 11:11
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Panga kaže:
Jesi ti možda neki inženjer i jesi kad radio na avionima? Pitam za frenda.
|
Opća gimnazija i nakon toga izučeni majstor polagač keramike. Pod Šuvarom. Možeš slobodno prenijeti frendu. Sve malo što znam o vojsci naučili su me samo u bivšoj JNA. Ako slučajno treba renoviranje kupatila ili terase i postavljanje pločica i instalacija tebi, frendu ili bilo kome koga znaš, slobodno mi se javi u PM da ti ostavim kontakt podatke. Cijena radova je oko 15€/m2. Može ići i dolje, ali i gore zavisno od traženih radova i svega ostaloga.
|
|
|
20.03.2025., 11:31
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Velo C. Raptor kaže:
Pa ne bi ulazili u kombinacije s turskom, nego s nama.
|
Pa osim sa nama ako bi odabrali francusku opremu i naoružanje morali bi ući sigurno i u kombinaciju sa Turcima, jer Turci prilikom gradnje broda svakako moraju ugraditi i instalacije za ugradnju francuskog Sylvera i CMS po specifikacijama proizvođača tih sustava. Nevezano čiji ti CMS bili. Bilo francuski SENIT, turski ADVENT, talijanski ATHENA ili čak švedski 9LV.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:06.
|
|
|
|