|
|
30.04.2021., 15:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2008.
|
Quote:
Sheshirdzhija kaže:
Ma za 4 osobe nije problem. Za 8 je jer ponestane mjesta. Pogotovo jer bude i povrća i svega.
Svatko ima ukus svoj, ali meni je to sa ploče, bez dima, ako netko dobro napravi, i dalje jako ukusno. Nisam ovisan o dimu toliko.
|
A cuj ako je meso i hrana ukusna, onda je ukusna. Velim ako vec idem raditi rostilj, volim i aromu dima.
Za ovaj dancook, karmenatle pod poklopcem ispeces za 6-8 min jednu turu i biti ce socni, bez krvi kod kosti. 3-4 min na jednu stranu i isto na drugu na direktnoj vatri pod poklopcem. Kao da peces steak. Naravno izvadi meso nesto prije van da nije hladno. A mozes pola ili 2/3 povrsine ugljen a dio prazan. Pa stavis batak karabatak prvo na direktno poklopis okrenes poklopis pa bacis na indirektno i peces karmenatle ili vratinu kako sam napisao dok se i pile pece indirektno. Onda to stavis u posudu da se odmori a za to vrijeme rijesis cevape i povrce. Za 30 min ili 40, imas hrane za 8 odraslih da se nazderu mesine.
|
|
|
01.05.2021., 21:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2011.
|
Sve pet ali ova cijena mi je malo povisoka. Braća Kinezi to prodaju po nekoliko puta nižoj cijeni 
|
|
|
03.05.2021., 13:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2009.
|
pozdrav, trazim rostilj na ugljen za vanjsku upotrebu. Trenutno imam okrugli noname i zelio bi se okusat u grillwagenu sa poklopcem. do 2000kn.
Ovaj https://www.ekupi.hr/hr/Dom%2C-vrt-i.../p/EK000311062 mi je zapeo za oko, samo zbog cijene. Nije mi sad potrebna neka velika kvaliteta.
|
03.05.2021., 14:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2012.
|
Quote:
europe2seoul kaže:
Za ispec puno mesa za veliku druzinu treba i velika povrsina rostilja, bilo kakvog. Ili peci na ture. Jer hoces neces, stavis vratinu na rostilj jednu do druge i koliko stane stane uz bar par mm razmaka. Tako da ako je mala povrsina a puno za ispec mozes ti imat kuglu zicu kanale...
Meni ovaj fi 55 za nas 4 clana je i prevelik. Pa uvijek imam dio bez ugljena za bacit komade ako se sto zapali ili da drzim batak karabatak piletine na indirektnoj pod poklopcem dok na direktnoj pecem nesto drugo.
Plinska ploca za kucni rostilj u dvoristu mi nije rjesenje. Nema arome dima.
|
Imam pecaru, na rešetki sa žlijebovima ispekao u subotu 10kg materijala (5kg vrata, 1.5kg piletine, 1kg tikvica, 1kg gljiva, 1kg ćevapa i i 1kg roštiljki), sve s jednom vatrom tj. ugljenom, mogao sam još toliko ispeći jer je bilo žari. Ugljen=premium grill briketi iz Metroa, bili na sniženju.
Razmišljam o nekom malom okruglom Kinezu za smokanje, samo to mi nedostaje 
Plinske ploče ne smatram roštiljem, ali naravno da se i to pojede kad nema drugog 
|
|
|
03.05.2021., 16:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2018.
|
Roštilj na plin
Pozdrav svima. Namjerio sam se na neki plinski roštilj..imam par njih na struju ali to je sve koplikacija ili je tek loš. A ne mogu reći da su jeftini..
Klasičan mi ne odgovara pa sam se namjerio na plinski kao najbliža alternativa. U uži izbor su mi ušla ova dva:
Barbecook Spring 3212 https://www.lonciipoklopci.hr/barbec...tilj/pid/33518
Bauhaus Atlanta II 320 https://www.bauhaus.hr/plinski-rosti...0-1/p/27855689
Neznam na šta je važno obratiti pažnju, ali uočavam dvije osnovne razlike; Atlanta ima infracrveni plamenik, te je razlika u težini gotovo dvostruka na stranu Springa (Spring 42kg naprema 25kg Atlanta).
Volio bih čuti vaše mišljenje...hvala unaprijed.
|
|
|
03.05.2021., 22:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2020.
|
Quote:
Tunjica kaže:
Imam pecaru, na rešetki sa žlijebovima ispekao u subotu 10kg materijala (5kg vrata, 1.5kg piletine, 1kg tikvica, 1kg gljiva, 1kg ćevapa i i 1kg roštiljki), sve s jednom vatrom tj. ugljenom, mogao sam još toliko ispeći jer je bilo žari. Ugljen=premium grill briketi iz Metroa, bili na sniženju.
Razmišljam o nekom malom okruglom Kinezu za smokanje, samo to mi nedostaje 
Plinske ploče ne smatram roštiljem, ali naravno da se i to pojede kad nema drugog 
|
Evo i primjer kako ide sa kugl roštiljom.
https://i.postimg.cc/9fCyp8JL/Untitled.jpg
~4.5kg mesa za 8 osoba.
Na 3 ture sam pekao jer je ugljen bio samo u košarama pa manja površina. Nisam kupio onu veću korpu a dvije ture ugljena mi se nije dalo. Sada ima u Lidlu veća, pa uzmem.
I ovdje sam malo ofulao sa količinom ugljena, jer nije temperatura bila dovoljno visoka pa se nije zapeklo kako bih bap htio.
Ali eto, može se.
Iako, kako rekog, da imam uvjete, ipak bih za veću količinu preferirao kako ti reče, pecara+žica.
Smokanje je super. Ja još nisam radio extremne stvari (brisket), a niti neke uobičajene (rebarca) jer brisket neznam tko bi pojeo, a rebarca sam lijen naći. Ali pilići, pečenke od pečenja, a šunke, bacon, losos od dimljenja, to sve ide super čak i na ovom roštilju koji nije baš smoker, a na smokeru sigurno još lakše/bolje.
Super sa tim stvarima je što se mogu smrznuti i ako se vakumira, zadrže većinu kvalitete. Za uskrs npr kada šunku radim, podijelim na tri djela pa imam i kasnije kada mi se ne da nešto raditi. Odmrznem dan ranije i podgrijem u rerni.
|
|
|
04.05.2021., 07:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2013.
|
Quote:
mathias11 kaže:
|
Takav Kingstone imam ja...doduše moj se zove Black Angus XXL,a ovdje je kao KMS,ali koliko vidim isti je to roštilj.
Ja sam prezadovoljan...nema što nisam radio na njemu...kupio sam si i pizza kamen,tavu koja paše u ovaj okrugli dio rešetke kad se izvadi,onaj držač za cijelo pile,košare za ugljen.
Rešetka je dosta zahvalna što se tiče čišćenja,ja sam si napravio "kuku" za vađenje i stavljanje rešetke.
Sve u svemu,dobar roštilj.
|
|
|
04.05.2021., 08:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2020.
|
Quote:
stanky069 kaže:
Takav Kingstone imam ja...doduše moj se zove Black Angus XXL,a ovdje je kao KMS,ali koliko vidim isti je to roštilj.
Ja sam prezadovoljan...nema što nisam radio na njemu...kupio sam si i pizza kamen,tavu koja paše u ovaj okrugli dio rešetke kad se izvadi,onaj držač za cijelo pile,košare za ugljen.
Rešetka je dosta zahvalna što se tiče čišćenja,ja sam si napravio "kuku" za vađenje i stavljanje rešetke.
Sve u svemu,dobar roštilj.
|
A super onda...hvala na informaciji!
|
|
|
04.05.2021., 11:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Sheshirdzhija kaže:
Evo i primjer kako ide sa kugl roštiljom.
https://i.postimg.cc/9fCyp8JL/Untitled.jpg
~4.5kg mesa za 8 osoba.
Smokanje je super. Ja još nisam radio extremne stvari (brisket), a niti neke uobičajene (rebarca) jer brisket neznam tko bi pojeo, a rebarca sam lijen naći. Ali pilići, pečenke od pečenja, a šunke, bacon, losos od dimljenja, to sve ide super čak i na ovom roštilju koji nije baš smoker, a na smokeru sigurno još lakše/bolje.
Super sa tim stvarima je što se mogu smrznuti i ako se vakumira, zadrže većinu kvalitete. Za uskrs npr kada šunku radim, podijelim na tri djela pa imam i kasnije kada mi se ne da nešto raditi. Odmrznem dan ranije i podgrijem u rerni.
|
Uz dobar ugljen, taj mali može dosta toga ispeći.
Međutim, isključivo smokanje me zanima jer imam pecaru i klasično roštiljanje rješavam bez problema.
Isplati li se uzeti neki jeftinjak poput ovoga za povremeno smokanje, npr. jednog pileta ili nekog manjeg komada mesa?
|
|
|
04.05.2021., 13:49
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Tunjica kaže:
Uz dobar ugljen, taj mali može dosta toga ispeći.
Međutim, isključivo smokanje me zanima jer imam pecaru i klasično roštiljanje rješavam bez problema.
Isplati li se uzeti neki jeftinjak poput ovoga za povremeno smokanje, npr. jednog pileta ili nekog manjeg komada mesa?
|
To je bullet water smoker. Dati ce ti odlicne rezultate kao i neki visestruko skuplji water smoker. Razlika su detalji izrade, i debljine materjala a time dugovjecnost. No sam proizvod bude odlican u tom smokeru ako dobro smokas i imas dobru sirovinu te zacine.
|
|
|
04.05.2021., 13:58
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
europe2seoul kaže:
To je bullet water smoker. Dati ce ti odlicne rezultate kao i neki visestruko skuplji water smoker. Razlika su detalji izrade, i debljine materjala a time dugovjecnost. No sam proizvod bude odlican u tom smokeru ako dobro smokas i imas dobru sirovinu te zacine.
|
Da, ne očekujem ja neka čuda od njega, vidi se da je to neki tanki pleh.
Ali očekujem da bi mogao povremeno dati dobar rezultat uz kvalitetan ugljen i dobru sirovinu i začine kao što kažeš 
|
|
|
04.05.2021., 14:41
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Tunjica kaže:
Da, ne očekujem ja neka čuda od njega, vidi se da je to neki tanki pleh.
Ali očekujem da bi mogao povremeno dati dobar rezultat uz kvalitetan ugljen i dobru sirovinu i začine kao što kažeš 
|
Ma, debljina pleha nema veze s kvalitetom smokanja. Nego koliko godina bude trajao  uzmi ga i uzivaj. S time da kao i moj tog tipa ima 2 kata. Neisplativo ti je smokati 1 pile ili manji komad mesa. Potrosi se puno vremena i ugljena pa ti je isto smokao ti 1 ili 2 kata. Npr ja u tom tipu potrosim oko 4-5 kg briketa i smokam 5-6-7h ovisi kaj. Pa ak to sve radim, od npr 10-16/17h onda bar da imam kolicinu a ne 1 pile 
|
|
|
05.05.2021., 12:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2021.
|
Pozdrav majstori roštilja.
Ovo je moj prvi post i molim vas da ne budete ljuti ako je sve ovo bilo več napisano.
Planiram sagraditi roštilj kod kuće.
Dimenzije donje betonske ploče su 450x120.
Dimenzija goruče površine bi bila 160x108 (-3cm šamot sa svake strane).
Zanima me, kako sagraditi dimnjak i koje veličine bi trebao da bude.
Gledao sam kako je dimnjak sagrađen tako da otvor bude naprijed. Ali na više sam snimaka primijetio da je dimnjak ili u sredini ili straga.
Za sad razmišljam o veličini 80x50. Bi bilo to OK?
Donji link .pdf-a prikazuje kako zamišljam izgradnju roštilja i dimnjaka.
https://docdro.id/P01Fhfx
U crvenom okviru roštilj.
Molim za pomoč i komentare.
Marko.
Zadnje uređivanje mareinho8 : 05.05.2021. at 12:10.
Reason: pogreška
|
|
|
05.05.2021., 14:21
|
|
korisnik
Registracija: May 2004.
|
Ima negdje na forumu tema o gradnji vrtne pečenjare, oveća je i ima brdo savjeta u njoj..
|
|
|
05.05.2021., 14:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2021.
|
Quote:
Buraz kaže:
Ima negdje na forumu tema o gradnji vrtne pečenjare, oveća je i ima brdo savjeta u njoj..
|
Hvala, našao sam.
|
|
|
05.06.2021., 22:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
Pozdrav, imam plinski roštilj Barbecook Siesta 210. S obzirom da nemam neko posebno iskustvo s roštiljima molim da mi netko pojasni neke stvari. Nikako ne mogu postići temperaturu kod zagrijavanja preko 220 °C. Nakon što stavim meso temperatura pak nikako ne može prijeći 170-180 °C. Imam dojam da jako slabo, odnosno sporo peče. Prije sam imao stari plinski roštilj s punom pločom i to je bilo stvarno vrhunski naspram ovog, ali htio sam se moderniziratii, a tako si napravio samo loše. Također me zanima kako izbjeći šikljanje plamena od kapanja masnoće? Npr. danas pečem kobasice i ćevapčiće i odjednom počne sukljati ogroman plamen, ugasim plamenike, ali dok si rekao keks sve je već bilo kremirano.
|
|
|
06.06.2021., 12:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2011.
|
To je dosta niska temperatura. Provjeri plinski regulator, može biti krivi ili neispravan. Nedavno sam mijenjao regulator jer je bio neispravan i maksimalna temperatura mi je porasla sa 260 na 330-340 C.
Što se tiče nekontroliranog plamena moram pitati je li imaš "kroviće" iznad plamenika? Oni bi trebali dosta pomagati no nisu ni oni svemogući jer kada se metal užari mast gori i na njemu. U tom slučaju ti ostaje ono što bi napravio na bilo kojem roštilju, preseliš hranu na neki drugi dio roštilja gdje nije direkt iznad plamenika. Druga ti je opcija da nabaviš ploču pa masnije stvari pečeš na ploči.
|
|
|
06.06.2021., 23:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
Regulator sam kupio novi u trgovini u kojoj sam kupio i roštilj. Eventualno da spoj nije dobar pa da pušta malo plina, moram provjeriti.
Da, imam kroviće iznad plamenika, ali nisu od neke pomoći. U slučaju da meso ne stavljam direktno iznad plamenika ne bi se ispeklo pola sata na trenutnoj temperaturi. Ploču ja imam sa starog roštilja, možda bih je mogao upotrijebiti i na ovom, dimenzije su tu negdje.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:25.
|
|
|
|