Linux, UNIX i ostali unixoidi Open source OS-ovi i sve o njima |
|
|
01.07.2023., 12:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2009.
|
Quote:
Annatar kaže:
Imam, odmah te ja uputim.
Trebaš se sam primiti posla nakon tega...
|
Super, Annatare!
Ti ćeš uporabiti svojih recimo 10.000 sati super stručnog i skupog vremena da bi napisao nešto za što meni malom mišu treba recimo 50.000 sati da bih apsorbirao svojim malim mišjim mozgićem. I undakad ovaj mali miš krene imp..emp.. nešta pelemtirat tvoje superduperideje sa papira sa svojim malim mišjićijin mozgićen, pa onda nešta krene ukrivo, tko je unda kriv? Koga da mišonja zove?
Mali miš unda izađe na minsečinu (ili se reče mišječinu) i uzukrilikne iz svojih inpozantnih mišijih pluća:
"Bože, velik si jesi! Zato naći ću te! Dvaput! Nemoj onda ženi i dici reć da te nisan upozorija! Znaš ti Bože dobro ko san ja!!
|
|
|
01.07.2023., 13:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2020.
|
Quote:
UsernameX kaže:
sasvim dovoljno iskustva da polako migriras na gentoo
|
A zašto bi ako mi je na dobro na Mintu ?!
Što se tiće Opere skinio novu verziju sa njihove stranice i to je to.
|
|
|
02.07.2023., 10:47
|
|
Lives for the hunt
Registracija: Feb 2003.
|
Quote:
ruka-slave kaže:
Ti ćeš uporabiti svojih recimo 10.000 sati super stručnog i skupog vremena da bi napisao nešto za što meni malom mišu treba recimo 50.000 sati da bih apsorbirao svojim malim mišjim mozgićem.
|
Pa onda tak odmah napisite: "preteske nam je, nemame kapaciteta za tak nekaj pa mrljamo po kojekakvim GNU/Linux distribucijama", kak bi se znale na cemu sme, i vozi dalje.
Quote:
I undakad ovaj mali miš krene imp..emp.. nešta pelemtirat tvoje superduperideje sa papira sa svojim malim mišjićijin mozgićen, pa onda nešta krene ukrivo, tko je unda kriv? Koga da mišonja zove?
|
Ja na trenutnom zadatku drljam Fedora 37 kak desktop.
Vsaki kernel update mi nekaj rikne. Ak rikne meni, onda vama "malim misevima" rikne deset puta vise i cesce. Koga zovete kad vam rikne GNU/Linux? Sam skacete od jedne distribucije na drugu v nadi kak bu se nasla jedna koja bu bila kak macOS - gdi vse jednostavno dela, a to se nikad ne dogodile jer bu do tada GNU/Linux propal, buduci kak nis v informatici ni vjecno i jedino je zagarantirana konstantna promjena. Dakle, tvoja logika ne drzi vodu: "mali misevi" trebaju v temu slucaju puno citati, obrazovati se i programirati.
I ovak i onak imate problem kak su vam skoro vsi sposobni koji su nekoga vraga znali zbrisali van; ovo vam je zadnja sansa za obrazovanje, nemojte ju protratiti, a pogotovo ne na bedastoce poput Windowsa i GNU/Linuxa... zadnji vlak...
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
|
|
|
06.07.2023., 11:12
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Apr 2022.
|
nauci radit s linuxom pa ti nece rikavat nakon svakog apdejta
kak meni nikad nist ne steka, ne sjecam se kad mi je nesta zasteklao na linuxu
|
|
|
11.07.2023., 22:59
|
|
Lives for the hunt
Registracija: Feb 2003.
|
Quote:
UsernameX kaže:
nauci radit s linuxom pa ti nece rikavat nakon svakog apdejta
|
Bi ja, ali kad ne znam ni čitati ni pisati, a bogme ni računati... ni vozačke nemam, a joj meni...
Evo na primjer ovaj tekst koji uprav sad čitaš bi ti tak rado napisal kak odgovor ali nemrem kad ne znam kak...
Quote:
kak meni nikad nist ne steka, ne sjecam se kad mi je nesta zasteklao na linuxu
|
Tebi kad zašteka, ti nemaš uopće pojma kak ti je zaštekalo... Ti spadaš v kategoriju "MySQL je dobra baza podataka koja potiho ne korumpira podatke, jer JA nis još nikad vidl kak je potiho korumpirala podatke" 
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
|
|
|
12.07.2023., 00:18
|
|
untitled
Registracija: Aug 2008.
|
Annatar obicno nije osoba s kojom se usaglasim i koja cijeni moje misljenje niti se ja obazirem previse na njegov elitizam...
Ali ovdje bih se suglasio.
Kakav je to argument , "meni se to nije dogodilo"?
Ono WTF???
|
12.07.2023., 13:20
|
|
Okajava grijehe
|
Linux je upravo sustav na kojem nema sta zastekati.
Ako nesto zasteka - kriv si sam ili su krivi developeri distribucije koju koristis.
kad nesto na linuxu zasteka - treba kriviti administratora i njegovo znanje, a ne linux
ove tihe korupcije i ostale pm vezane za non-zfs mi se neda ni slusati
kome to sto znci ima freebsd sa ZFS podrskom koji je daleko kvalitetniji i kroz povijest aktivnije developiran os od illumije
meni to apsolutno ne treba, koristim UFS na freebsd i prezadovoljan sam kao i sa ext na linuxu.
sto se tice tihih korupcija, prije bih trazio neka druga rijesenja nego koristio ZFS jer kad stavimo na vagu koliko je sigurniji od UFS a koliko sporiji - totalno je neisplativ jer premalo daje u odnosu na ono koliko je spor
|
|
|
12.07.2023., 13:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2006.
|
Quote:
UsernameX kaže:
Ako nesto zasteka - kriv si sam ili su krivi developeri distribucije koju koristis.
|
Evo ti kontraprimjer, gdje se ispostavilo da je problem bio do samog kernela. 
|
|
12.07.2023., 13:38
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
UrchinStar47 kaže:
|
netocno
problem je developera distribucije koji su konfiguirali kernel za tebe pa si ga ti apdejto iz repozitorija
i problem je tvoj sto si ga nisi sam konfiguirao
|
|
|
12.07.2023., 13:39
|
|
Registrirani korisnik
|
Pročitaj ponovo. Nije bilo do nikakve konfiguracije.
|
|
12.07.2023., 13:48
|
|
Okajava grijehe
|
sasvim je normalno da se desi ponekad verzija kernela na kojoj nesto ne radi kako treba ali za to odmah izadje i patch ( i to u roku nekoliko sati obicno ) i ocekuje se od developera distibucija da to prate
u svemu se desi greska, tako ce se naci i ponekad linux verzija sa greskom ali to ce biti ispravljeno u roku par sati, a ako to zahvati korisnike - krivi su iskljucivo developeri distribucije
to nije problem linuxa vec problem developera distribucije koji nisu dobro proucili novu kernel verziju prije nego su je skompajlirali za svoj repozitorij - to je bila neka opasna distribucija u pitanju ?
ili su ubrzali, neke distribucije cesto apdejtaju kernel (arch, suse, void) , a neke cekaju dugo vremena dok se kernel dovoljno ne istestira (gentoo, debian)
sve je to na developerima distribucije i njihovom pristupu i oni su odgovorni, ne linux kao linux, on ima svoj tempo razvoja kroz verzije
hvala bogu to je linux - otvoreni kod - i svaka greska ce biti instantno uocena od korisnika diljem svijeta i instanto ispravljena od developera
linux razvija cijeli svijet, ko god zeli, a kernel devloperi to kontroliraju i organiziraju.
takva zajednica je odlicna i pravi temelj za kvalitetan OS
|
|
|
12.07.2023., 14:58
|
|
Okajava grijehe
|
https://postimg.cc/cgCJs0Wb
evo primjer distribucije koja nece nikad zastekati
preporucam, fenomenalna distribucija - prava magija kao sto joj ime sugerira
ovdje korisnik ima cak i vecu kontrolu nego sa gentoo
|
|
|
12.07.2023., 16:24
|
|
Sokol
Registracija: Aug 2021.
|
Quote:
UsernameX kaže:
evo primjer distribucije koja nece nikad zastekati
preporucam, fenomenalna distribucija - prava magija kao sto joj ime sugerira
ovdje korisnik ima cak i vecu kontrolu nego sa gentoo
|
Kako se to čudo zove? Mago?
|
12.07.2023., 17:15
|
|
Okajava grijehe
|
https://postimg.cc/23CsL2BC
Out of the box, radi kao svicarski sat
preporucam distribuciju, upoznajte svijet magije
Jest da je stara dvadesetak godina i da je jos na 0.60 verziji.. dolazi sa kernelom verzije 2.x.x ... ali to nije problem jer baza je samo sustav iz kojeg radimo svoj sustav, krojimo ga po svojim zeljama  u cemu ja tako uzivam
zajednica je vrlo mala ali odlicna, ima svega tridesetak korisnika... par developera i oni drze tu neku stable verziju koja je nefunkcionalna za gradnju modernog sustava, ostali korisnici su svi pasivni developeri i odrzavaju test grimorie
nisu klasicni repozitoriji kao kod gentoo vec vecina dolazi kao source od maintainera direktno
package manager je genijalna bash skripta koja automatski kompajlira i instalira softver na osnovu korisnikovih postavka (zelja)
poseban je po tome sto source je netaknut, dolazi po defaultu kakvim ga maintaineri daju dok kod gentoo source dolazi iz gentoo repozitorija i on je predkonfiguiran u profile i useflagove ebuild skriptama koje onda korisnik konfiguira flagovima i konfiguracijama na gentoo nacin. editirati source ili imati potpunu kontrolu trazilo bi editirati svaku ebuild skriptu na gentoo a takav sustav bi postao prekompliciran za koristenje, nemoguc
ovdije imamo cisti source i puno vecu slobodu, ali i odgovornost jer kriticne stvari ne dolaze predkonfiguirane od developera u profilima kao na gentoo
Imamo cisti source kojega maintaineri daju, ako koji je predkonfiguiran za bazne bash skripte sustava, korisnik ima slobodu da to pogleda, usporedi sa izvornim kodom, i odluci sto mu sve iz toga treba i konfiguira kako zeli.
svakako preporuka distribucije, jednom kad vidite sto vam pruza naci cete se u svijetu magije sa sorcery package managerom
Jedna od top linux distribucija, i najmanje je distribucija.
source mage je nesto najblize sto mozemo dobiti Linux From Scratchu ako nam se ne da manualno raditi, vec koristiti nekakav package manager i skripte
Preporuka zainteresiranima
Na source distribucijama stvari vec teze zastekaju nego na binarnim, puno su stabilnije, brze i sigurnije
imati source rolling release distribuciju jest cista milina i uzitak za duze staze, source rolling distribucije (pa cak i neke binarne) traju desetljecima do god ne crkne hardware
bismo li se sigurnije osijecali na ljestvama koje smo sami radili ili na onima iz peveca gdje se ne zna koji je kinez kakav caval zabio
source distribucije su upravo namijenjene tome, korisnicima koji zele dostavu (package manager) sa materijalom po zelji, cavlima po zelji, alatom po zelji , da si sami napravimo sustav kakav zelimo
i onda tu nece neki network manager defragmentirat cacheve i i latenciju alokacija u memoriji, i onda ce nesto drugo sto dijeli memoriju preko userland "semafora" i "message quenesa" zvanih gnu objekti i introspecije
pa ce zbog toga zastekati panel ili nestati folder ako alokatori ne deprioritiziraju proces u fragmentiranom segmentu ko sto se na fedori ponekad desi  , svasta je moguce u binarnim distribucijama
ja se slazem sa Annatarom da su nestabilne, ali to ne znaci da je linux nestabilan
zato imamo source distribucije i source kernela da iskoristimo prave potencijale "linuxa" shodno nasim zeljama i potrebama, dali po pitanju stabilnosti, sigurnosti, brzine... sto god i kako god zelimo
to je ono sto cini posebnim source distribucije
obicno ja ne idem za hardverskom optimizacijom ali ona je jos jedna nijansa koju takve distribucije nude pa je iskoristim usput,...
ipak, 'source' konfiguracija os-a a narocito kernela, je ono sto daje vidljive performanse, a ne gcc optimizacija za hardware
|
|
|
12.07.2023., 17:35
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
UsernameX kaže:
sasvim je normalno da se desi ponekad verzija kernela na kojoj nesto ne radi kako treba ali za to odmah izadje i patch ( i to u roku nekoliko sati obicno ) i ocekuje se od developera distibucija da to prate
u svemu se desi greska, tako ce se naci i ponekad linux verzija sa greskom ali to ce biti ispravljeno u roku par sati, a ako to zahvati korisnike - krivi su iskljucivo developeri distribucije
|
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=189291
Problem je rješen nakon nekoliko mjeseci, a samo "rješenje" (koje je Annatar komentirao kao loše, s razlogom) se, samo po sebi, vuklo kao problem još koju godinu.
Prestani pričat gluposti. 
|
|
12.07.2023., 17:46
|
|
Sokol
Registracija: Aug 2021.
|
@UsernameX
Nemam ja dovoljno znanja da bi se igrao s tim.
Sad sam već duže vremena na Void linuxu i on mi je super, sve radi bez greške.
Kanta mi je ova:
Quote:
CPU: Intel Core 2 Quad Q6600
MBO: Intel DP43TF
RAM: 4x2GB PC2-6400 Kembona
HDD: SSD [128GB+512GB(/home)] Verbatim
VGA: Gainward GT 430
Napajanje: Corsair 400W
Monitor: Philips 200WS
LG GH24NSB0 Internal DVD-Writer with M-DISC™ Support
Sound: Sound Blaster Audigy 4 + Kinesko stereo pojačalo AK-170 20W s odgovarajućim Vivax zvučnicima
WiFi+BT: AC-Intel 7265
8xUSB 2.0+3xUSB 3.0
Multi-Card Reader/Writer
Keyboard: Cherry Stream TKL
Mouse: Logitech MX400
Case: Cooler Master Centurion 5
|
|
12.07.2023., 18:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2010.
|
Quote:
UsernameX kaže:
https://postimg.cc/23CsL2BC
Out of the box, radi kao svicarski sat
preporucam distribuciju, upoznajte svijet magije
Jest da je stara dvadesetak godina i da je jos na 0.60 verziji.. dolazi sa kernelom verzije 2.x.x ... ali to nije problem jer baza je samo sustav iz kojeg radimo svoj sustav, krojimo ga po svojim zeljama  u cemu ja tako uzivam
zajednica je vrlo mala ali odlicna, ima svega tridesetak korisnika... par developera i oni drze tu neku stable verziju koja je nefunkcionalna za gradnju modernog sustava, ostali korisnici su svi pasivni developeri i odrzavaju test grimorie
nisu klasicni repozitoriji kao kod gentoo vec vecina dolazi kao source od maintainera direktno
package manager je genijalna bash skripta koja automatski kompajlira i instalira softver na osnovu korisnikovih postavka (zelja)
poseban je po tome sto source je netaknut, dolazi po defaultu kakvim ga maintaineri daju dok kod gentoo source dolazi iz gentoo repozitorija i on je predkonfiguiran u profile i useflagove ebuild skriptama koje onda korisnik konfiguira flagovima i konfiguracijama na gentoo nacin. editirati source ili imati potpunu kontrolu trazilo bi editirati svaku ebuild skriptu na gentoo a takav sustav bi postao prekompliciran za koristenje, nemoguc
ovdije imamo cisti source i puno vecu slobodu, ali i odgovornost jer kriticne stvari ne dolaze predkonfiguirane od developera u profilima kao na gentoo
Imamo cisti source kojega maintaineri daju, ako koji je predkonfiguiran za bazne bash skripte sustava, korisnik ima slobodu da to pogleda, usporedi sa izvornim kodom, i odluci sto mu sve iz toga treba i konfiguira kako zeli.
svakako preporuka distribucije, jednom kad vidite sto vam pruza naci cete se u svijetu magije sa sorcery package managerom
Jedna od top linux distribucija, i najmanje je distribucija.
source mage je nesto najblize sto mozemo dobiti Linux From Scratchu ako nam se ne da manualno raditi, vec koristiti nekakav package manager i skripte
Preporuka zainteresiranima
Na source distribucijama stvari vec teze zastekaju nego na binarnim, puno su stabilnije, brze i sigurnije
imati source rolling release distribuciju jest cista milina
sta ce tu zastekat ?
bismo li se sigurnije osijecali na ljestvama koje smo sami radili ili na onima iz peveca gdje se ne zna koji je kinez kakav caval zabio
source distribucije su upravo namijenjene tome, korisnicima koji zele dostavu (package manager) sa materijalom po zelji, cavlima po zelji, alatom po zelji , da si sami napravimo sustav kakav zelimo
i onda tu nece neki network manager defragmentirat cacheve i i latenciju alokacija u memoriji, i onda ce nesto drugo sto dijelu memoriju preko userland "semafora" i "message quenesa" zvanih gnu objekti i introspection
pa ce zbog toga zastekati panel ili nestati folder ako alokatori ne deprioritiziraju proces u fragmentiranom segmentu ko sto se na fedori ponekad desi  , svasta je moguce u binarnim distribucijama
ja se slazem sa Annatarom da su nestabilne, ali to ne znaci da je linux nestabilan
zato imamo source distribucije i source kernela da iskoristimo prave potencijale "linuxa" shodno nasim zeljama i potrebama, dali po pitanju stabilnosti, sigurnosti, brzine... sto god i kako god zelimo
to je ono sto cini posebnim source distribucije
obicno ja ne idem za hardverskom optimizacijom ali ona je jos jedna nijansa koju takve distribucije nude pa je iskoristim usput,...
ali konfiguracija osa a posebno kernela je ono sto daje vidljive performanse a ne gcc optimizacija za hardware
|
Samo mali problem:
I programeri moraju platiti racune i poreze, staviti kruh na stol i otici povremeno na odmor. Dok imaju vremena to odrzavati sve je Ok, kada ti ode programer mos se jebat.
Sve sto je za iole ozbiljnu uporabu mora imati support 0/24/365 da me ne ujebu. U doba clouda i ostalih sranja cega se nakotilo (vise ne pratim niti me zanimaju ficeri od provajdera) pocevsi od frameworka za sva sranja pa do sto OSa do koji nicemu ne doprinose ali su kul za igranje je sarafljenje po kanti.
Ako nemam minimalno peteroznamenkastu cifru na kraju mjeseca od nekog proizvoda ne gledam. Penezi su jedino sto se gleda na kraju mjeseca:
X placa klijent, to je naravno funkcija koja uvijek mora ici u plus beskonacno i mora zadovoljiti uvjet da je X + 30% > Y,
Y je funkcija troskova koja naravno mora teziti konstanti, tako da je graf funkcije f(y) = y
tako da konacno f(Z) = f(X) - f(Y) > 0.
|
|
12.07.2023., 19:01
|
|
Okajava grijehe
|
|
|
|
12.07.2023., 20:16
|
|
Happy Tree Friend
Registracija: Jul 2003.
|
kao da si u '80-ima? 
|
|
12.07.2023., 20:32
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
UrchinStar47 kaže:
|
annatar komentirao kao lose s razlogom problem na dvojezgrenom turionu iz 2006 kojeg je svaki admin mogao rijesiti sam da je "ocistio" kernel jer problem ne vuce korijene sam iz sebe vec iz interakcije sa ostalim kernel funkcijama
a koristi solaris koji ima performanse probleme daleko vece nego su imali korisnici turiona na toj verziji kernela...
mos misit komentara
Svaki os zasteka na nekom randum procesoru iz prapovijesti, linux jos najmanje zasteka po tom pitanju
linux radi na svemu, mos ga na svaki hardware instalirati, na frizidere mikrovalne, na mobitel... di oces
sta ces instalirat windows - to nece ni raditi na turionu iz 2006, ili unix koji ce raditi isto na turionu kao i 12-jezgrenom i9 i podrzavati 20 network kartica
ali linux ce za taj turion raditi patcheve i sljedecih 20 godina i turion ce raditi kako administrator zeli
no, mi imamo annatara da komentira problem kernel verzije iz 2016 na turionu, a vrti solaris koji na osmerojezgrenom radi jednako dobro kao na dvojezgrenom - koliko je kvalitetan os ne moze ni potencijal hardvera iskoristiti jer radi na glupim semama iz prahistorije... cak su i solaris developeri presli u "linux" i tu pokusavaju nuditi svoje tehnologije ali ih niko ne jebe pol posto
imali su neke svoje (zone i zfs) ko i svaki drugi bezvezan os ostavili pecat u povijesti i to je to.... linux je tad preuzeo pisanje povijesti i jos je pise...
svi koriste linux danas
windows koriste tajnice i gejmeri, os x americki studenti, unix tu i tamo korisit neka kompanija samo zato jer se razvila na tehnologijama o kojim sada ovisi, tu i tamo openBSD se koristi gdje je jako kritican security
Od toga svega ( -gjeming, -tajnice ) produktivan rad iznosi mozda 5% ostali osevi, i 95% linux
Danas je sve na linuxu jer linux radi na svemu
a ti i annatar kritizirate modernu kernel verziju koja je rusila performanse na faking turionu
na cemu ste vi ?
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:52.
|
|
|
|