Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Fantastika (SF, fantasy, horror...)

Fantastika (SF, fantasy, horror...) We create Worlds!

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 19.05.2016., 18:58   #1281
Quote:
Gošća kaže: Pogledaj post
Viktorija se nazivala caricom Indije jedino, vjerojatno jer je Indija velika, potkontinent, a Engleske ne, što je opet glupo, jer je to sve bilo jedno carstvo, a u Njemačkoj su imali cara, iako su imali samo jednu kraljevinu, Bavarsku, a sve ostalo kneževine, pa je, pretpostavljam, valjda dovoljno da je zbog te jedne kraljevine onda još viša titula. Tako bi onda po uzoru na Njemačku i Westeros zbog ovog kralja na Željeznim otocima onda trebao biti carevina, iako su ostali kneževine.
Da, istina.

U Njemačkom carstvu su bile 4 kraljevine: Bavarska, Pruska, Saska i Hessen. Ostalo su bile grofovije i 3 slobodna grada.

Što se tiče GOT-a, mislim da prema sadašnjem stanju nema tko više održati jedinstvenu kraljevinu.

Tko je poslije Tommena kralj?
Revenger20 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.05.2016., 19:04   #1282
Stannis? Ako kruna prelazi na sljedećeg brata. Mogla bi biti Myrcella, ali dosadašnje iskustvo je pokazalo da Westeros ne gleda blagonaklono na ženu na tronu - eventualno bi je Dorne mogao priznati, da nemaju Aegona u igri.

Iako, bilo je ono o golden crowns i golden shrouds, mada bi se zlatna kruna u ovom slučaju mogla shvatiti možda jednostavno kao kosa - element koji je najjasnije i ukazivao na stvarno očinstvo.

Nije li u Njemačkoj titula cara bila i povezana s nasljeđivanjem titule SRC?
violent_violet is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.05.2016., 19:05   #1283
Quote:
Revenger20 kaže: Pogledaj post
U Njemačkom carstvu su bile 4 kraljevine: Bavarska, Pruska, Saska i Hessen. Ostalo su bile grofovije i 3 slobodna grada.
Mislila sam više tamo srednji vijek i renesansa, kad je bilo Sveto rimsko carstvo njemačkog naroda.

Inače, jedna zanimljivost iz Rata ruža je da je ta York princeza koju je Henry Tudor oženio da učvrsti vlast izgleda iz nezakonite linije. Njena baka, Cecily Neville, je kad je ostarjela rekla da joj je najstariji sin, kralj, vanbračan iz veze s jednim strijelcem s kojim se spetljala u Francuskoj. Tako da su novinari našli zakonitog potomka drugog brata York u Australiji, mislim, koji se zeza kako Liz, današnja engleska kraljica, živi u dvorcu koji je zapravo njegov.
Old 19.05.2016., 19:23   #1284
Revenger dobrodošao
No imaš krivo.
Vidiš ceska je originalno kraljevstvo, ali kasnije pripada u srcnjn, pa postaje knezevinom.
Također, poglavar srcnjn uzima titulu kralja češke. A on je samo kralj (njemackog kraljevstva) dok ga papa ne proglasi carem. Kraljevstva su samostalne knezevine izvan carstva.
Martin je preskočio zadnji dio (proglasavanja carem) i to je to.
Austrijsko carstvo je osnovano kao utješna titula nakon ukidanja srcnjn, od fijelova srcnj pod carskom vlašću. .
Englezi nikad nisu drzali pola, vec frtalj svijeta
Nakon napoleóna bavarska saska i slične postaju kraljevine (jer se ukida carstvo).
S novim njemačkim carstvom in se samo titule ne ukidaju...
Podlije tomnena je kraljica Myrcela, pa Stannis, pa Sheereen, pa Tyrion, pa Cersei
Wikiceha is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.05.2016., 22:36   #1285
Britansko Carstvo je bilo najvece u povijesti sa 33.7M km^2 u trenutku najvece rasprostranjenosti 1922. To je 22.63% povrsine kopna, sto je ipak daleko ispod pola. Mongoli su na drugom mjestu sa 33M km^2, iako ga Britanci jos nisu u doba Viktorije prestigli.
Odgovori s citatom
Old 21.05.2016., 03:18   #1286
Quote:
violent_violet kaže: Pogledaj post
Stannis? Ako kruna prelazi na sljedećeg brata. Mogla bi biti Myrcella, ali dosadašnje iskustvo je pokazalo da Westeros ne gleda blagonaklono na ženu na tronu - eventualno bi je Dorne mogao priznati, da nemaju Aegona u igri.

Iako, bilo je ono o golden crowns i golden shrouds, mada bi se zlatna kruna u ovom slučaju mogla shvatiti možda jednostavno kao kosa - element koji je najjasnije i ukazivao na stvarno očinstvo.

Nije li u Njemačkoj titula cara bila i povezana s nasljeđivanjem titule SRC?
Bila je, ali je poslije Napoleona to dosta izmijenjeno. Bila je Sjevernonjemačka konfederacija, pa Bundesraat, itd.

Što se tiče Got-a, u seriji su Stannis i Myrcella kaputt. Poslije Tommena je logični totalni raspad sistema i podivljala regentica.

Quote:
Mislila sam više tamo srednji vijek i renesansa, kad je bilo Sveto rimsko carstvo njemačkog naroda.

Inače, jedna zanimljivost iz Rata ruža je da je ta York princeza koju je Henry Tudor oženio da učvrsti vlast izgleda iz nezakonite linije. Njena baka, Cecily Neville, je kad je ostarjela rekla da joj je najstariji sin, kralj, vanbračan iz veze s jednim strijelcem s kojim se spetljala u Francuskoj. Tako da su novinari našli zakonitog potomka drugog brata York u Australiji, mislim, koji se zeza kako Liz, današnja engleska kraljica, živi u dvorcu koji je zapravo njegov.
Hehe, ovo nisam znao. Hvala.

Quote:
Wikiceha kaže: Pogledaj post
Revenger dobrodošao
No imaš krivo.
Vidiš ceska je originalno kraljevstvo, ali kasnije pripada u srcnjn, pa postaje knezevinom.
Također, poglavar srcnjn uzima titulu kralja češke. A on je samo kralj (njemackog kraljevstva) dok ga papa ne proglasi carem. Kraljevstva su samostalne knezevine izvan carstva.
Martin je preskočio zadnji dio (proglasavanja carem) i to je to.
Austrijsko carstvo je osnovano kao utješna titula nakon ukidanja srcnjn, od fijelova srcnj pod carskom vlašću. .
Englezi nikad nisu drzali pola, vec frtalj svijeta
Nakon napoleóna bavarska saska i slične postaju kraljevine (jer se ukida carstvo).
S novim njemačkim carstvom in se samo titule ne ukidaju...
Podlije tomnena je kraljica Myrcela, pa Stannis, pa Sheereen, pa Tyrion, pa Cersei

Quote:
UrchinStar47 kaže: Pogledaj post
Britansko Carstvo je bilo najvece u povijesti sa 33.7M km^2 u trenutku najvece rasprostranjenosti 1922. To je 22.63% povrsine kopna, sto je ipak daleko ispod pola. Mongoli su na drugom mjestu sa 33M km^2, iako ga Britanci jos nisu u doba Viktorije prestigli.
Zaboravljaš i mora. Ali, da moja pogreška. Mislio sam više doslovno s pola svijeta.
Revenger20 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2016., 19:08   #1287
Quote:

Koliiko ja znam, direktna zakonita muška linija preko Georgea je izumrla vrlo brzo, tako da se u najboljem slučaju radi o potomku preko njegove kćeri koju je Henry VIII obezglavio kad je već bila jako stara. Ali, kad su birali Richarda za kralja, ionako su "dokazali" da su i Edward i George bili bastards.
IamBlackShip is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2016., 19:18   #1288
Quote:
IamBlackShip kaže: Pogledaj post
Koliiko ja znam, direktna zakonita muška linija preko Georgea je izumrla vrlo brzo, tako da se u najboljem slučaju radi o potomku preko njegove kćeri koju je Henry VIII obezglavio kad je već bila jako stara. Ali, kad su birali Richarda za kralja, ionako su "dokazali" da su i Edward i George bili bastards.
Misliš na Poleove? Da, moguće da je iz te linije potomak, uglavnom, nije od Edwarda koji je bio kralj i to po riječima njegove majke nezakonit, nego od nekog od te druge braće, a ovo s nezakonitošću je zanimljivo jer je to rekla kraljeva mama, pa ono.. Ona je to rekla samo za njega, najstarijeg, ne za drugu dvojicu.
Old 30.05.2016., 14:16   #1289
Palo mi je nešto na pamet. Vezano za Branovo utjecanje na Wylisa a.k.a Hodora. Dali smo možda dobili hint da je moguće utjecati tj. da bi Bran mogao utjecati na tok povijesti?

Hodor je postao Hodor zato jer je Bran iz sadašnjosti/budućnosti otišao svojim vizijama u prošlost i prilikom izrazitog stresa izazvanog "uploadom" podataka od trookog prilikom opsjedanja sadašnjeg Hodora u nesvjesnom stanu uspio ući u realnost Hodora dok je bio klinac (Wylis) te samim time izazvao kratki spoj u glavi nježnog diva sparivši prošlost i sadašnjost tj. iz perspektive Hodora on je još ko Wylis proživio trenutak svoje smrt a kao trajni podsjetnik na Branovu direknu umješanost ostao je "Hold the gate" u njegovoj izvedbi.

Znači,realno, Bran ima mogućnost utjecanja na budućnost manipulacijom prošlosti (npr. kaže Nedu da drži jezik za zubima te samim time spriječi tragediju svoje obitelji ) samo nije još dovoljno spretan da to radi samovoljno.

Ili je to samo "za jednu noć" ?

Mišljenja?
Old 30.05.2016., 14:23   #1290
Quote:
p3ro kaže: Pogledaj post
Palo mi je nešto na pamet. Vezano za Branovo utjecanje na Wylisa a.k.a Hodora. Dali smo možda dobili hint da je moguće utjecati tj. da bi Bran mogao utjecati na tok povijesti?
Hodor je postao Hodor zato jer je Bran iz sadašnjosti/budućnosti otišao svojim vizijama u prošlost i prilikom izrazitog stresa izazvanog "uploadom" podataka od trookog prilikom opsjedanja sadašnjeg Hodora u nesvjesnom stanu uspio ući u realnost Hodora dok je bio klinac (Wylis) te samim time izazvao kratki spoj u glavi nježnog diva sparivši prošlost i sadašnjost tj. iz perspektive Hodora on je još ko Wylis proživio trenutak svoje smrt a kao trajni podsjetnik na Branovu direknu umješanost ostao je "Hold the gate" u njegovoj izvedbi.
Znači,realno, Bran ima mogućnost utjecanja na budućnost manipulacijom prošlosti (npr. kaže Nedu da drži jezik za zubima te samim time spriječi tragediju svoje obitelji ) samo nije još dovoljno spretan da to radi samovoljno.
Mišljenja?
Ovi tokovi su samo oni koji su se već dogodili.
Npr. mogao bi biti Bran the builder, ili šaputanjem izvazvati ludilo Ludog kralja
Ne može mijenjati stvari...
Wikiceha is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2016., 14:45   #1291
Quote:
p3ro kaže: Pogledaj post

Mišljenja?
Prvo, u knjizi se Hodor zove Walder.

Drugo, za sad izgleda da su svi pokusaji komuniciranja sa prosloscu zavrsili stabilnom vremenskom petljom. Ako utjece na proslost, ne mjenja je nuzno. Tako za sad izgleda. Ima scena u DwD kad Bran gleda u proslost kroz stablo u onoj staroj sumi u Winterfelu, gdje pozove oca, koji okrene glavu prema stablu. To je scena iz prvog Nedovog poglavlja u GoT-u, tako da za sad izgleda da se sve uklapa, odnosno, sve promjene su vec uklopljene u proslost.
Odgovori s citatom
Old 30.05.2016., 14:49   #1292
Ovo nije toliko teorija koliko pitanje. Gledao sam maltene sve one povijesti Westerosa, čitao dodatke itd. Skužio sam da jako malo toga ima o vezi Targaryena i Zida, straže, Sjevera i Starkova. Je li ijedan Targ bio na zidu, je li ikedan zmaj letio preko, što je sa Starkovina u doba zmajeva i građanskih ratova itd.
Old 30.05.2016., 15:21   #1293
Quote:
Michael Collins kaže: Pogledaj post
Ovo nije toliko teorija koliko pitanje. Gledao sam maltene sve one povijesti Westerosa, čitao dodatke itd. Skužio sam da jako malo toga ima o vezi Targaryena i Zida, straže, Sjevera i Starkova. Je li ijedan Targ bio na zidu, je li ikedan zmaj letio preko, što je sa Starkovina u doba zmajeva i građanskih ratova itd.
Kraljica Alysanne Targaryen, poznata kao Dobra Kraljica. Zena i sestra Jaehaerysa I. koji je preuzeo vlast nakon smrti Maegora Okrutnog (zamisli da je Planina jos veci ljubitelj nasilja i jase na Balerionu, otprilike tako je izgledala njegova vladavina).

U to doba su Targovi letjeli na sve strane i obicno davali ljudima sljedeci izbor:

1) gorjeti ziv u zmajevskoj vatri

2) uzeti novac za infrastrukturne projekte koji ce njihovim kucama osigurati bogatstvo generacijama

Izbor br. 2 je bio jako popularan. Kingsroad i ceste koje se spajaju sa KL su izgradjene u to doba.

Uglavnom, dok je kralj pregovarao nesto sa Starkovima, Alysanne je bilo dosadno, pa je odletila na svom Silverwingu do Zida. Jæhærys je je sljedio nesto kasnije na Vermithoru.

Alysanne je bila impresionirana NW-om, tako da je trazila da im udvostruze posjede (New Gift). Takodjer je financirala izgradnju tvrdjave Deep Lake, kao zamjene za Night Fort (tamo gdje Sam prodje ispod zida).

Zabranila je plemicima sjevera i pravo prve noci, i zbog toga neki smatraju da su upravo ove odluke izazvale rat sa WW-ima.
Odgovori s citatom
Old 30.05.2016., 15:22   #1294
Quote:
Michael Collins kaže: Pogledaj post
Meštar Aemon je Targ.
Sjever je načelno pustopoljina, ne pretjerano zanimljiva.
Ako su Targovi Normani, Sjever je Škotska.
Nema tu previše kruha.
Dolazili su Targovi sa zmajevima na sjever, ali to je bilo rijetko.
Starkovi su i ratovali po jugu, zadnju bitku u Plesu zmajeva je dobio Stark, pa postao diktator na 24 sata, smaknuo sve po zasluzi i vratio se doma...
Jedno je led, drugo je vatra, nije da baš imaju zajedničkih strana
Wikiceha is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2016., 18:27   #1295
I ima još legenda da je tad pri posjeti Zidu Silverwing snijeo jaje. Da nije to taj ice dragon?
Old 30.05.2016., 23:24   #1296
Quote:
I ima još legenda da je tad pri posjeti Zidu Silverwing snijeo jaje. Da nije to taj ice dragon?
Lako je moguće da ćemo gledati snježne zmajiće
Frozen zwei
Wikiceha is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2016., 08:39   #1297
Quote:
Wikiceha kaže: Pogledaj post
Ovi tokovi su samo oni koji su se već dogodili.
Npr. mogao bi biti Bran the builder, ili šaputanjem izvazvati ludilo Ludog kralja
Ne može mijenjati stvari...

Quote:
UrchinStar47 kaže: Pogledaj post
Prvo, u knjizi se Hodor zove Walder.

Drugo, za sad izgleda da su svi pokusaji komuniciranja sa prosloscu zavrsili stabilnom vremenskom petljom. Ako utjece na proslost, ne mjenja je nuzno. Tako za sad izgleda. Ima scena u DwD kad Bran gleda u proslost kroz stablo u onoj staroj sumi u Winterfelu, gdje pozove oca, koji okrene glavu prema stablu. To je scena iz prvog Nedovog poglavlja u GoT-u, tako da za sad izgleda da se sve uklapa, odnosno, sve promjene su vec uklopljene u proslost.
Old 01.06.2016., 19:11   #1298
Izgleda da će Euron imati bitnu ulogu u svemu
http://geekandsundry.com/release-the...-winds-winter/
Wikiceha is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2016., 21:51   #1299
Hvala ljudi na odgovorima, znao sam za taj Kraljičin dar i za onog Starka što je bio Hand na jedan dan, ali ne za zmajeve na Zidu
Old 02.06.2016., 00:00   #1300
Tako mi mlijeka u prahu i svetog drveća, bude li išta od te teorije o ledenim zmajevima, ritualno ću spalit sve Martinove knjižurine na podu dnevnog boravka. Dobro, možda ne baš dnevnog boravka. No, ideja da utjelovljenje vatre bude igrač na strani leda mi je urnebesno glupa i preseratorska i patetična i grozna i gordan maras i željka markić u jednom. Bljeh. Ne daj bože, korijena ti.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:36.