Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
|
03.02.2024., 22:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2007.
|
Da, mislil sam na to da ti je uz takvu PS bušilicu dovoljna ona od 2Ah, ko ne misliš iskoristiti svaki Nm koji može dati.
2g sam koristil bateriju od 2Ah, dok nisam nabavil smart 4Ah, samo zato jer je jednako velika a većeg kapaciteta.
Uostalom, kad kupuješ tak jeftinu bušilicu, pretpostavlja se da već imaš baterije od nekih drugih alata.
Obično se pri tome opredjeljuješ za marku baterijskih alata na duže staze.
Ja sam se odlučil za PS X20V, pa imam 2 bušilice (60 i 150Nm), 2 udarna odvijača (mali i onaj od 1800Nm), kutnu brusilicu, štemericu, sabljastu pilu i multitool, sve crni Performance, punjač za mobitel, trimer s dvije X20V baterije i 7 baterija (4x8 smart, 2x4 stare i 1x4Ah smart), uz to 2 smart punjača, jedan dupli punjač (viška) i jedan obični, za teren...
Nije mi cilj hvalisanje, već samo prenesti iskustva iz prve ruke. Bilo je kvarova, reklamacija...ali ti alati dok rade - rade.
Istina je da najviše koristim bušilice i brusilicu, pa multi tool i mali udarni, dok ostale koristim rijetko.
Ne velim da nema boljih alata, već da su meni ovi dovljno dobri, pogotovo u odnosu cijena/dobiveno.
Glede 18 ili 20V...to je samo marketing.
Svi koriste baterije s 5 litijevih članaka 3,6V... 5x3,6 je 18V, a dok su članci napunjeni imaju cca 4,1V po ćeliji, pa je to 20,5V, zato se zovu 20V.
Koliko znam, jedino Hilti koristi 6 članaka, pa zovu baterije 21,5V (6x3,6 = 21,6V).
|
|
|
04.02.2024., 00:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Quote:
jolly_jocker kaže:
Neki dan u Lidlu akcija Perkside bušilica 20 v ima 45 Nm, brzina do 1650 okretaja cijena 19,99 e...baterija za nju 20 v / 4Ah (kako je Zvon preporučio) cijena 34,99e.....punjač za bateriju 20v / 4.5 A 12.99h. Dođem na otvaranje u 8 h u Lidl i nema punjača za baterije,kažu radnici nisu stigli punjači ..čujem oko sebe još možda 5-6 ljudi isto traže što punjače ,što baterije. Naravno,ne kupim ništa i odem,nema šanse da ću kupit "novo auto bez motora" (neku novu stvar a da nije u funkciji).
Pregledao sam još malo što ponude,što videa,što po forumima šta kažu ...i našao sam jednu ,istina dosta skuplju ali čini se vrlo kvalitenu aku bušilicu DeWalt 18v, broj okretaja do 2000,60 Nm,ima i čekić(udarna),original punjač i dvije baterije po 4 AH u koferu sve,garancija 5 godina ...cijena znatno skuplja od Parkside bušilice tj. 331 e
Računam da ima dvije baterije po 4 Ah ,motor bez četkica,bolje performanse od parkside bušilice gore navedene,univerzalniji punjač sa 18v jer kako vidim vrlo malo aku bušilica je sa 20 v a mnogo ovih sa 18v pa pretpostavljam da bi moglo biti razuloga za to a i jaka je firma pa će se moći nabaviti diejlovi ako zatreba,a što je možda i najvažnije kupiš odmah lijepo sve a ne kao u Lidla jednu bušilicui Parside na nekoliko rata...mislim kupiš jednom pa imaš kvalitetnu bušilicu (samo paziš da se potpuno ne isprazne baterije) 10 godina ili više.......
Zanima me vaše mišljenje kolika je razlika u kvaliteti između navedene Parside bušilice i ove ?
https://www.bauhaus.hr/akumulatorski...roduct-details
|
Ako ti je to prvi aku alat koji kupuješ, razmisliš dali planiraš kupovati još nešto, radi kompatibilnosti baterija. Jer nakon bušilice možda poželiš i brusilicu, sabljastu, ubodnu. Pa najprije napravi kalkulaciju ukupnog troška nabave.
|
|
|
04.02.2024., 06:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2020.
|
Svaka takva kalkulacija će završiti na Parkside
Jer onaj koji kalkulira, znači da nema € na bacanje, i u tom slučaju je odgovor uvijek Parkside IMHO ako ćemo biti racionalni.
Lepeza alata je ogromna, kvaliteta je adekvatna za kućnu upotrebu, performance alati su 5 god garancija, servis je brz.
Najveća prepreka je nabavka baterija i punjača. A ima načina da se to riješi (njuškalo npr za prvu ruku).
Najveća mana je što se poneki od tih alata ipak pokvare. Ali kako rekoh, servis je meni jako dobar. Pokvario mi se 40V puhač lišća, za 4 dana je novi bio na vratima. Isto tako 8Ah baterija.
Jedino ako netko stvarno pouzdano zna da mu treba samo bušilica i možda još nešto se "isplati" nešto drugo razmatrati. Meni npr Makita ima lijep dizajn i boje i ergonomiju.
Drugi "opravdani" razlog je ako netko baš voli alate. Kao što ljudi vole mobitele pa uzimaju iphone/galaxy a domet im je facebook samo.
|
|
|
04.02.2024., 09:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2006.
|
Prepreka punjača i baterija je jedino za one koji žele nešto kupiti odmah, ili su kao ti negdje u Slavoniji i slično.
Po većim gradovima obiđeš 3 lidla i naletit ces na bateriju. A sad je tu i kaufland koji zadnjih 6 mjeseci stalno na polici ima baterije i punjače (ne baš 8ah)
Ova Dewalt baš i nije alat za tipičnog SSM, bolje dodat 90e i onda kupit set kvalitetnog alata s kojim se može odradit hrpa poslova. Naravno, ako nema doma već te alate.
https://www.bauhaus.hr/akumulatorski...rba/p/30535730
|
|
|
04.02.2024., 11:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2008.
|
Quote:
baustelac99 kaže:
Ako ti je to prvi aku alat koji kupuješ, razmisliš dali planiraš kupovati još nešto, radi kompatibilnosti baterija. Jer nakon bušilice možda poželiš i brusilicu, sabljastu, ubodnu. Pa najprije napravi kalkulaciju ukupnog troška nabave.
|
Hvala, to je dobar savjet.
Jeste, to mi je prvi alat na aku bateriju.
Razmišljao sam prije baš o tome, zapravo malo šta mi treba (momentalno ništa) a da je na bateriju sem bušilice.
|
|
|
04.02.2024., 12:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
farfan kaže:
|
Ovo je dobar komplet po razumnoj cijeni.
|
|
|
25.02.2024., 15:52
|
|
Registrirani korisnik
|
Možete li mi reći za šta točno služi ova skala u krugu što se okreće iza glave bušilice...ovo 11 pa točka 13 pa točka ? Počinje od 1 pa do 13 ,na slici dolje vidljivi brojevi 11 i 13 ......
https://www.bauhaus.hr/akumulatorski...jac/p/26070771
|
|
|
25.02.2024., 16:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Jačina zavrtanja. Kad imaš vijak za drvo 5mm na broju 13 ćeš probiti sve i rascvjetati dasku.
Ovako kuplung prokliže i spasi te.
|
|
|
25.02.2024., 16:25
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
farfan kaže:
Jačina zavrtanja. Kad imaš vijak za drvo 5mm na broju 13 ćeš probiti sve i rascvjetati dasku.
Ovako kuplung prokliže i spasi te.
|
Znači to je samo za "šarafciger "(zavrtanje šarafa) funkciju,nema nikakve vveze sa bušenjem u drvo,metal ili zid.
Skala je od 1 do 13...sa 1 počninje nježno (polako) zavrtati a na 13 je najagresivniji .
Zahvaljujem na odgovoru 
|
|
|
26.02.2024., 14:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2010.
|
uvijek, ako si ssm, i nisi neki zanatlija ... kupuješ udarne bušilice (zavrtanje i bušenje zida) (2/1) nešto su skuplje, ali se zna zašto.
Kupuješ uvijek koje imaju više Nm kod zavrtanja... sama cijene im je takva, zatim koja ima najbolju podršku za servise, kojoj su naknadne baterije lako dostupne i nisu preskupe...
Pravi znalci znaju koja ima finiju i bolju podjelu tih brojki (glava) pa se tako odlučuju za plavi Bosch ili Makitu ili DeWelt ili Milwauki
Kad uključiš "čekić" tada ti ta podjela (koju spominješ) ne znači ništa jel za bušenje zida nema ograničenja jačine, uvijek radi na full snazi.
Moraš znati neke osnovne razlike
|
|
|
26.02.2024., 16:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2020.
|
Zašto uvijek udarnu?
1J mali čekić bušilica bolje buši od tih vibracijskih u zid.
Ja bih prije rekao ako živiš u STANU, pa nemaš mjesta.
|
|
|
03.09.2024., 15:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2011.
|
Da ne otpiram novu temu, pital bum ovdje. Na aku bušilici riknula mi je baterija 12 V 0,4A. Pitam jel morem koristiti ovu bušilicu z drito priključenjem na 12 V adapter????
Zadnje uređivanje IMP 4167 : 03.09.2024. at 15:32.
Reason: dromna greškica
|
|
|
03.09.2024., 16:34
|
|
Registrirani korisnik
|
NE.
Adapter bi trebal moći dati nekoliko ampera, koliko motor zahtijeva.
|
|
|
03.09.2024., 19:35
|
|
Tu te ni, a ni tam
Registracija: Feb 2010.
|
Opomena
IMP 4167 Ne treba otvarati novu temu,niti slati post na neke druge teme, jer postoji tema , problem je držati se reda i preporuka.
|
|
29.10.2024., 21:00
|
|
Registrirani korisnik
|
Kaj te zanima?
Imam dva takva punjača, 4 kom takvih baterija...štemericu sam prodal, jer mi nije trebala.
|
|
|
30.01.2025., 11:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2007.
|
Quote:
Pa ako bušiš dosta istih rupa jednostavno pozicioniraj borer u steznoj glavi da ne može preduboko ući u materijal.
|
Svrdlo mi svakako ispadne predugo kad je do kraja bilo utaknuto... al pronašal sam da si neki selotejp stave pa budem idući put probal s tim, a onda vidim za ove metalne graničnike
Kakve nastavke mješalice mogu koristiti s bušilicom bosch GSB 185-li? Ima onih plastičnih ali i jačih metalnih. Trebam za vapno radi farbanja voćaka ali s obzirom da bi prvi puta zidove gletal, jel moguće koristiti i za to? Treba mi samo nešto malo. Kad sam bil u pevexu, na nekim nastavcima za mješalicu je pisala preporuka 500 W, al ne vidim koja mi je specifikacija bušilice ( https://www.bosch-professional.com/h...-li-06019K3100)
Također, što mislite da se s bušilicom koristi četka za čišćenje? Vidim da ima tih nastavaka u dućanima, malo mi je čudno da se bušilicom rade kućanski poslovi ali se čini da bi moglo biti korisno
Što mislite o poliranju kutnom brusilicom? Gledam da uzmem Bosch 12-125 S koja ima varijabilnu brzinu 2800-11000 a navodno sve ispod 3000 bi trebalo biti ok. Gledam npr za poliranje farova
I kako polako nabavljam alate... S bušilicom i dremelom sam dobil kovčeg ali višenamjenski alat je kupljen u običnoj kutiji. ako ima razlike, jel bolje skladištiti takav alat u garaži gdje su tijekom zime temperature ispod nule ili bi bilo bolje držati u podrumu gdje je temperatura ujednačena ali ima tolko vlage da sam i gljive počel uzgajati?
|
|
|
31.01.2025., 00:22
|
|
Registrirani korisnik
|
Uvijek na suhom... Zima mu ne bu naškodila, vlaga bu sigurno.
|
|
|
05.02.2025., 15:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2010.
|
Ima li tko iskustva s Metabo BS 18 LT BL? Nisam nasao o njoj skoro nista na topicu, a na par mjesta na netu sam vidio da se preporucuje za ono sto meni treba - povremene kucne DIY radove, sto ukljucuje sastavljanje namjestaja, busenja drveta i betona za vjesanje slika/karnisa/itd. Znam da se ovdje cesto preporucuje Parkside/Einhell, ali meni nije problem izdvojiti malo vise para za kvalitetan alat.
Ovaj Metabo se moze pronaci za cca 280 eura u kompletu s 2 x 4 Ah baterijama.
|
|
|
05.02.2025., 16:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Nije to ni malo novaca, a upitna iskoristivost. Pravi beton s njom nećeš samo tako izbušiti. Za sastavljanje namještaja i prejaka i preteška baterija. Veliki dio cijene otpada na baterije koje su nepotrebne za ovo šta navodiš.
Osobno bi išao ili na nešto jeftinije, ili na skuplji  bosch set iz bauhausa koji je opet na akciji. Aku bušilica, čekić i kutna s baterijama za 460e ali uz 5g jamstva.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:41.
|
|
|
|