|
|
02.12.2020., 21:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2019.
|
Pozdrav!
Mnogo sam citala ovaj forum pa cu i ja podijeliti svoje iskustvo sada kada je operacija napravljena i da cu svojim informacijama pomoci ljudima koji ga imaju i moraju na operaciju isto kao sto su i mene zanimali detalji prije zahvata. Ja sam inace iz Osijeka, ali vec godinu dana zivim i radim u Zagrebu. Problemi su nastali prije tocno 7 godina kada su mi u Osijeku ustanovili visok tlak, otkrili su da mi je kortizol bio povisen(hormon stresa koji luci hipofiza a ako ga previse izlucuje to znaci da je tumor na hipofizi prisutan) te su me zadrzali u bolnici i napravili mi dexametazonski test gdje navecer u 23 h popijem tableticu i ujutro u 8 vadim krv a ako je kortizol manji od 50 znaci da je sve u redu a ako je veci to znaci da je problem u necemu u vecini slucajeva hipofizi,nekad ti testovi nisu pouzdani pa pokazu da je kortizol normalan a nije(tko sto je ocito u mom slucaju bilo) pa se ponavljaju, ali meni ga nisu ponovili jer se pokazao da je normalan i otpustili me iz bolnice uz objasnjenje da ne znaju zasto imam povisen tlak, vjerovatno genetski te su mi dali tablete za tlak.Prica ide dalje tako sto su mi vrijednosti trombocita i leukocita bili poviseni pa sam poslana kod hematologa. Doktorica me mjesecima mucila i slala na kojekakve preglede da ustanovi zasto imam povisene trombocite, vadila sam kostanu src, sumnjala je na leukemiju, nije bi to. Nakon sto je sve obavila jednostavno nije nasla uzrok i rekla je da pijem ljekove za zgrusavanje krvi(i dalje sam pila tablete za tlak).Nefrolog me takoder poslao i kardiologu da mi pogleda srce jer sam kao mala imala sumove, ali on nista nije ni vidio ni cuo jedino sto je rekao da imam previse otkucaja u minuti i dao mi tablete tako da sam vec dosla do trecih vrsta tableta na dan. Vec sam onda bila umorna i digla sam ruke od svega, mislila sam da je to sve stres jer sam u to vrijeme i studirala. Sve sam se vise i vise debljala u predjelu stomaka a noge su mi bile tanke, ali svi smo mislili da sam takve građe. Trenirala sam, pazila na ishranu i skinula sam dosta kilograma ali stomak je i dalje ostao. I tako je to trajalo do prosle godine kada se dogodila jedna prekretnica, jedan dan sam se probudila, nisam mogla disati, srce mi je lupalo, mislila sam da cu umrijeti, dosla hitna, tlak 190/100,odveli me u bolnicu i nalazi normalni osim naravno povisenih trombocita i leukocita, poslali me psihijatru koji mi je dao dijagnozu panicnog poremecaja. Znaci do tada sam imala vec 3 dijagnoze(trombocitoza, hipertenzija i panicni poremecaj) te sam dobila antidepresive. Psihijatar me poslao kardiologinji jer su napadaju bili sve cesci i cesci, nekad po 3 puta na dan i htio je da provjeri jel mi sa srcem sve u redu. Kada sam dosla kod kardiologinje utvrdila je da imam prolaps mitralne valvule i da mi srce ne ispusta dovoljno krvi kako treba te dolaze teskoce u disanju te mi je i ona dala dijagnozu sinkope,napravila sam jos neke pretrage mokrace no u međuvremenu sam se zaposlila u Zg i otisla i sve to pustila, do tada su vec stigli nalazi te je utvrdila da mi s mokracom nesto ne valja, da ponovim pretrage u Zg i odem kod ENDOKRINOLOGINJE. Ponovila sam pretrage i nalazi opet nisu bili dobri, taman je pocela korona pa nisam htjela bit po bolnicama i nisam se narucivala kod endokrinologa dok me mama prije 3 mjeca nije nagovorila da se konacno narucim jer sam se udebljala 10. Kada sam usla u ordinaciju doktorica Tina Dušek endokri. sa kbc Rebro, cim me vidila, je sumnjala na Cushing. Pitala me jel imam visok tlak, jel dobivam plavice po nogama(pocela sam ih dobivati unazad godinu dana), jel se debljam u stomaku itd.. Rekla je da izvadim kortizol, izvadila sam ga i bio je povisen, otkad sam dobila nalaze glava me pocela bolit vjerovatno vise sa psihicke strane. Odma sam pocela guglati sta bi to moglo biti i naisla na to da cushing nastaje zbog tumora na hipofizi a nuspojave su:visok tlak, panicni poremecaji, depresija, poviseni trombociti, debljanje oko struka, plavice na nogama. Poslije toga me danima glava bolila te sam se narucila privatno u polikliniku Medikol na MR hipofize. Ustanovili su makroadenom 2 cm, taj dan necu nikada zaboraviti. Svaki danom me sve vise i vise bolila glava i nisam mogla vjerovati kaj je to slucajnost da me sad bas pocela bolit kad sam otkrila tumor i pocela se ispitivat da li me i prije bolila i ustanovila sam da je ali mozda jednom tjedno i to sam pripisivala visokom tlaku zapravo je bilo obratno.Bila sam ljuta i razocarana, da me ni jedan doktor u Osijeku nije poslao kod endokrinologa i da su me mucili godinama i davali mi svakakve tablete i lijecili posljedice a ne uzrok. Ponovo sam se narucila kod dr. Tine sa nalazima kortizola i MR hipofize, do onda ona jos nista nije znala. Dosla sam u ordinaciju, rekla je da je dobila nalaze kortizola na mail i tu sam ju zaustavila. Pokazala sam joj nalaze MR hipofize i rekla joj da znam da me nakon ovog i mislila poslat na MR da potvrdi svoje sumnje pa da sam ja to obavila odma da dodem spremna kod nje. Odma me narucila na operaciju za tjedan poslije kod doktora Peterkovica koji je jedan od boljih u Hrvatskoj koji je specijalizirao hipofize i tako sam nakon 7 godina saznala svoju pravu dijagnozu, tko zna jer bi ju i danas znala da se nisam zaposlila u Zg i osla ovdje kod jedne doktorice koja mi je odma otkrila dijagnozu i na tom sam joj jako zahvalna. U srijedu je bila operacija, morala sam doci lezati 2 dana prije operacije na endokrinologiju, kada sam dosla tamo svi su vec znali za mene jer je moja bolest tj. Cushing jako rijedak da sam cak ispunjavala i neke ankete i dolazili su studenti da mi naprave povijest bolesti, osjecala sam se koda ce snimit film o meni. Napravili su mi sve moguce pretrage prije operacije, otorinolaringologinja dr. Katarina Đukić Vuković je nesto najbolje sto mi se desilo u bolnici, zena je za svaku pohvalu,ljubazna, spremna pomoci,utjesiti, opisala mi je tijek operacije, rekla je da je sreca u nesreci sto mi je tumor velik jer ce ga tako vrlo lako cijelog izvaditi, ako ne da se kasnije ide na gama noz tako se unistavaju ostali dijelovi, rekla je da operacija traje sat ipo vremena, radi se kroz nos a u sali su prisutni otorinolaringolog koji im stvara put do hipofize, anesteziolog koji prati situaciju, neurokirurg koji vadi tumor. Noc prije sam imala razgovor s anesteziologom koji mi je također objasnio tijek operacije, kada sam ga pitala dali je operacija rizicna rekao je da je svaka operacija rizicna, ali da sam u dobrim rukama i da ce sve napraviti. Dali su mi cepic da se iscistim te sam morala oprat kosu i nista jesti poslije 12 h navecer. Ujutro su me probudili u 5 te su mi dali njihovu tekucinu da se s time otusiram te na infuziju neke lijekove prije operacije i zaspala. Sjecam se da je dr Peterkovic koji mi i radi operaciju dosao da se upoznamo pol sata prije i kad je vidio da spavam rekao je znaci dobro ste ako prije operacije mozete spavati hahah.Rekao je da ce mi mozda morati rezati tkivo sa noge da mi zatvore nosnicu posto ce rezati kost lubanje i tu sam se skamenila. I tako doslo je 10 do 8 i vode me u salu, gledam sestre oko mene, samo me predaju iz ruke u ruku, prije ulaska u salu sam se morala skinuti gola gdje su me pokrili plahtom. Ulazim u salu i oko mene hrpa sestara i tehnicara, ja lezim, uplasena. Pogledam gore a ispred mene sat i pokazuje 8:00 nakon cega mi sestra daje kroz infuziju anesteziju i pita jel osjetite nesto, nisam stigla ni reci DA vec sam zaspala. Odjednom cujem netko zove moje ime i trza me, budim se u sali polako otvaram oci dok sestre govore operacija je odlicno prosla cijeli tumor su vam uklonili i nista nisu ostetili, voze me na neurokirurgiju jer se tamo ide poslije operacije i pogledam na sat a ono pola 1,operacija je trajala 4 ipo sata zbog toga jer mi je kost lubanje bila predebela pa su puno morali busiti. Imala sam ispod nosa flaster jer mi je iz nosnice curila krv sto je normalno,glava me jako boljela sto je isto normalno jer su ceprkali po njoj, kasljala sam krv jer se sve sijevalo iz nosa a poato nisam smjela piriti nos ni disati kroz njega, sve je izlazilo kroz usta,nemam mirisa ni okusa, dobila sam Dijabetes insipidus znaci prekomjerna žeđ i mokrenje, popila sam 10 litara samo za 4 sata pa su mi davali tabletice ispod jezika da mi smanje tu žeđ koja je trajala danima. Sutradan su me vratili na moj odjel endokrine gdje sam morala lezati jos 5 dana. Odma su mi izvadili kortizol i vidjeli su da je pao. Strogo mirovanje 2 tjedna kod kuce, terapija cortef koji je nadomjestak dok hipofiza ne dođe u normalu tj dok ne navikne na normalno i ne probudi se, pa bi mi se zivot trebao vratiti u normalu no ja sam tjedan dana nakon operacije ispuhala nos jer nisam vise mogla disati na usta i nakon toga me jako pocela boljeti glava, zavrsila na hitnoj gdje su ustanovili upalu sinusa i dobila antibiotike. Pila sam ih ali glava me i dalje bolila pa sam zvala dr. Dušek i pitala jel normalno da jos uvijek nemam okusa i mirisa i da me glava boli, odma me poslala na hitnu gdje su izuzeli upalu sinusa jer su vidjeli da su mi nalazi krvi dobri i da dobro reagiram na lijekove.Dr. Vuković kaze da je to zbog puno busenja lubanje i da je to kod mene bilo malo kompliciranije i da ce me glava bolit dok to ne zaraste i eto i sad lezim sa bolovima u glavi i pijem u prosjeku 3 tablete za bolove na dan. Nekad manje boli, nekad jace ali jos ni jedan dan nije prosao a da me nije bolila, cim se malo dignem i prosetam pocne bolit, miris i okus mi se malo vratio ali ne potpuno. Citam da se svi oporave nakon 2 tjedna a kod mene to bas nije tako. Jos jednom hocu preporuciti dr. Tinu Dušek, otorino Katarinu Vuković i neurokirurga dr. Vjerislava Peterkovića na kbc Rebro i svi koji ne znaju gdje bi obavljali operaciju neka se naruce kod njih, termin za operaciju sam dobila tjedan dana nakon otkrivanja dijagnoze tako da ce sve ici brzo. Sljedeca kontrola mi je u 1.mj i iskreno se nadam da me nece vise glava boljeti, sta cu kad sam tvrdoglava  Sretno
|
|
|
13.12.2020., 20:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2020.
|
Ispričavam se ako je već bilo, ali zna li tko što je sa dr. Gnjidićem, da li i dalje radi operacije i gdje?
|
|
|
16.08.2021., 11:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2015.
|
dostinex
pozdrav, prebačena sam na dostinex (bromergona više nema), koja je šema s podizanjem ovog lijeka? Mora se svaki mjesec u bolnicu ili kak?
|
|
|
22.08.2021., 16:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2021.
|
Quote:
-cOOkie- kaže:
pozdrav, prebačena sam na dostinex (bromergona više nema), koja je šema s podizanjem ovog lijeka? Mora se svaki mjesec u bolnicu ili kak?
|
Pozdrav, mene je liječnik prebacio na parlodel te on navodno košta 170 kn (nisam još dizala pa neznam točno) morao mi je on napisati recept. Da li ti znaš dali zdravstveno pokriva dostinex?
|
|
|
02.09.2021., 21:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2021.
|
Pozdrav,
Samo da obavijestim vas koji ste bili na Bromergonu, pošto je on povučen iz ljekarni, ja sam u gradskoj ljekarni našla zamjenu koja se zove Bromocorn i košta 60 kn 30 komada. Dobije se uz recept specijaliste, meni je doktor dao odmah 2 recepta da imam dovoljno tableta do idućeg pregleda. To je naj jeftinija zamjena koju sam našla, ali neznam da li će ljekarne obnavljati zalihe. Nadam se da će se uskoro riješiti taj problem te da će nam zdravstveno osiguranje pokrivati trošak lijeka. Pozz 
|
|
|
30.01.2023., 18:21
|
|
Lantierna jistine!
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
jurica5 kaže:
frajer u životu imaš problema al ne znaš zašto e tu je jako važno stanje hipofize pa hormona kako kod mž masa ljidi je po duševnim bolnicama radi tog zrna graška meni se prl i testo normalizirao nakon g noža i dostinexa ali jeostala teška osteoporoza koju sad liječim nadam se uspješno ak imaš problema probaj napravit onaj čaj koji sam opisao i znat češ dal pomaže pozdrav 
|
jurica5 javi se molim te na privatnu poruku preko foruma, trebam te.
|
24.02.2025., 09:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2013.
|
Pozdrav,
Molila bi pomoć ako ima nekoga aktivnog na temi. Zanima me dali ste s tumorom na hipofizi osjetili kod sebe promijene raspoloženja, aneksioznost, depresiju?
|
|
|
18.06.2025., 20:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2023.
|
Quote:
anerii kaže:
Pozdrav,
Molila bi pomoć ako ima nekoga aktivnog na temi. Zanima me dali ste s tumorom na hipofizi osjetili kod sebe promijene raspoloženja, aneksioznost, depresiju?
|
Hej! Da, dosta… s tim da se meni to dosta i kosilo sa postporođajnim dobom te mi se tad jos i sjebala stitnjaca. Sve u svemu, kaos zesci! 
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 12:03.
|
|
|
|