Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Internet > Internet biznis

Internet biznis Zarada i poslovanje na Internetu

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 28.08.2022., 12:50   #1361
Quote:
zagreb001 kaže: Pogledaj post
hmmm, mislim prodati nekaj na ebay, do sada nisam nikad prodavao putem ebaya. Da li se može primiti novac na paypal, bankovnu karticu ili samo preko IBAN broja? I kad se proda artikl prvo novac sjedne na ebay pa se mora čekati neko vrijeme da prebace novac na bankovni račun? Jel uzimaju i proviziju?
Fala
Ne može na Paypal.
Može na bankovni račun u stranoj valuti. Najbolje visa electron. Novac sjedne na ebay nakon sto sen"rascisti" transakcija i onda ga mozes u svakom trenutku od tamo povuci ili nsmjestiti tjednu,dnevnu,mjesecnu isplatu. Da ebay uzima proviziju za prodane predmete,banka uzme nesto sitno...
Old 21.10.2022., 19:46   #1362
Pitanje iz usluge: ima netko da prodaje kao poduzeće ili da ima lijepo uređen shop?

Može i u inbox odg

Poslano sa mog SM-G973F koristeći Tapatalk
Old 14.11.2022., 08:10   #1363
Pozdrav forumašima!
Višegodišnji sam kupac na ebayu, ali sada imam neke sitnice za prodati, jedino mi nije jasno definiranje shippinga. Da li je dovoljno ostaviti opciju automatske kalkulacije, ovisno o lokaciji kupca ili moram definirati neku uslugu dostave? Na koji način vi obavljate shipping?
Old 14.11.2022., 08:52   #1364
Da li je netko primijetio u zadnje vrijeme da ebay zeza sa dodavanjem tracking numbera?
Evo upravo sam markirao jedan proizvod kao prodan i sada ne mogu dodati "tracking number". Nigdje opcije, a ponajmanje tamo gdje je uvijek bila.
Što se dešava?

EDIT: Evo da sam sebi odgovorim: ako stavim "Mark As Shipped" onda mi "Add Tracking Number" nestane. Dakle, po najnovijem je rješenje prvo dodati tracking number, a onda "Mark As Shipped". Očito bug.
dankec is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.04.2023., 07:34   #1365
Pozdrav, koliko je tocno provizija koju uzima ebay?

I dugo dugo sam na ebayu, dobar feedback kao kupac, znaci li to ista za prodaju? Moze li mi prvi artikl koji prodajem biti za iznos od npr 250 eura?

Poslano sa mog SM-G996B koristeći Tapatalk
Marrac is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.05.2023., 12:47   #1366
Quote:
Marrac kaže: Pogledaj post
Pozdrav, koliko je tocno provizija koju uzima ebay?

I dugo dugo sam na ebayu, dobar feedback kao kupac, znaci li to ista za prodaju? Moze li mi prvi artikl koji prodajem biti za iznos od npr 250 eura?

Poslano sa mog SM-G996B koristeći Tapatalk

Ebay uzima cca 20% provizije od prodaje predmeta plus računajte da iz postignute cijene morate još i poslati taj predmet ako ste npr. napravili "Listing" sa Free shippingom.

Da li itko od prodavača ovdje zna koji je limit za oporezivanje proizvoda prodanih na Ebayu od strane naše porezne uprave? Amerikancima su spustili sa 20000$ neoporezivog limita na 600$ / IRS Form 1099-K.

Bio bih zahvalan ako netko ovdje zna kakva je situacija za nas RH prodavače na ebayu?

Npr. ovo recimo vrijedi u Njemačkoj:
Tko proda više od 30 artikala godišnje ili ima više od 2.000 eura prihoda prodajom preko internetske platforme(ebay npr.) ta ista platforma to mora prijaviti Njemačkoj poreznoj upravi.

Npr. Kupim novu termalnu viziju(optiku) koja je vrlo skupa roba. Platim u dućanu cca 3500 eura (od toga naravno 25% ili 875 Eura ide državi) koristim par godina i odlučim to isto ovaj put rabljeno prodati preko Ebaya za cca 2100 Eura. No Ebay je taj prihod dužan prijaviti Poreznoj, a Porezna to računa kao prihod ostvaren prodajom dobara ne Ebayu?! Oporezuje ti "prihod" od 2000 eura - 25% i uzmu ti 500Eura?!

Kupi novo plati PDV! Prodaj rabljeno plati PDV! Ma ono... Mamicu ti lihvarsku poljubim!
Srnjak is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.08.2023., 12:23   #1367
Quote:
Srnjak kaže: Pogledaj post
Ebay uzima cca 20% provizije od prodaje predmeta plus računajte da iz postignute cijene morate još i poslati taj predmet ako ste npr. napravili "Listing" sa Free shippingom.

Da li itko od prodavača ovdje zna koji je limit za oporezivanje proizvoda prodanih na Ebayu od strane naše porezne uprave? Amerikancima su spustili sa 20000$ neoporezivog limita na 600$ / IRS Form 1099-K.

Bio bih zahvalan ako netko ovdje zna kakva je situacija za nas RH prodavače na ebayu?

Npr. ovo recimo vrijedi u Njemačkoj:
Tko proda više od 30 artikala godišnje ili ima više od 2.000 eura prihoda prodajom preko internetske platforme(ebay npr.) ta ista platforma to mora prijaviti Njemačkoj poreznoj upravi.

Npr. Kupim novu termalnu viziju(optiku) koja je vrlo skupa roba. Platim u dućanu cca 3500 eura (od toga naravno 25% ili 875 Eura ide državi) koristim par godina i odlučim to isto ovaj put rabljeno prodati preko Ebaya za cca 2100 Eura. No Ebay je taj prihod dužan prijaviti Poreznoj, a Porezna to računa kao prihod ostvaren prodajom dobara ne Ebayu?! Oporezuje ti "prihod" od 2000 eura - 25% i uzmu ti 500Eura?!

Kupi novo plati PDV! Prodaj rabljeno plati PDV! Ma ono... Mamicu ti lihvarsku poljubim!
ma ne vjerujem da to iko u nas prati ako nisu neki bas iznosi godisnji ono 40 50 000 eura nece niko u nas gledat za 10k 20k
S0nic is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.08.2023., 12:25   #1368
ovo na ebay.de bez feesa unutar njemacke ili 3% za vani je super, čak kad mi neko na ebay com posalje ponudu napravim mu aukciju sa tom cijenom na ebay.de i dam mu link tako i on i ja prodjemo bolje ... uglavnom skoro sve sam prebacio na ebay.de neznam kako im se isplati 0% fees kad prodam njemcu ali meni sad bas dosta kupuju njemci i ne placam nista
S0nic is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.12.2023., 22:32   #1369
Pozdrav, imam jedno pitanje za ebay prodavatelje.
Kada nešto recimo prodam, i kupac plati recimo paypalom, a meni sjednu pare na bankovni račun, tko je meni platitelj, kupac uli ebay ? Što točno piše na mojoj bankovnoj uplati - odakle točno dođe ista ?

Ima li netko ovdje tko prodaje na ebay preko firme, a ne kao fizička osoba ?
Bagiba is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2023., 09:20   #1370
Quote:
Bagiba kaže: Pogledaj post
Pozdrav, imam jedno pitanje za ebay prodavatelje.
Kada nešto recimo prodam, i kupac plati recimo paypalom, a meni sjednu pare na bankovni račun, tko je meni platitelj, kupac uli ebay ? Što točno piše na mojoj bankovnoj uplati - odakle točno dođe ista ?

Ima li netko ovdje tko prodaje na ebay preko firme, a ne kao fizička osoba ?
Šta stvarno nema nitko u ovom threadu da prodaje preko ebay-a da mi odgovori?
Bagiba is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2024., 21:31   #1371
In accordance with the EU DAC7 tax directive/Platform Tax Transparency Act, eBay is required by law to collect your tax information.

Your sales after deduction of fees, provisions or taxes already amount to at least 2,000 Euros this year or you have already completed at least 30 transactions on eBay.

počeli su slat emailove, navodno koliko sam citao online ako ste private ebay seller i prodajete neke normalnije cifre porezna nista nece radit ali ako ste bussines ili radite vece cifre onda oće, iako je to samo glupa priča nikad neznaš kad ce ti sjest na vrat
S0nic is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.04.2024., 12:28   #1372
Quote:
S0nic kaže: Pogledaj post
počeli su slat emailove, navodno koliko sam citao online ako ste private ebay seller i prodajete neke normalnije cifre porezna nista nece radit ali ako ste bussines ili radite vece cifre onda oće, iako je to samo glupa priča nikad neznaš kad ce ti sjest na vrat
Ovo apsolutno nije točno. U našim zakonima ne postoji termin "privatni prodavač" ili "manji prodavač" i fizičkim osobama nije dozvoljeno prodavati bilo kakvu robu u kontinuitetu. DAC7 nije nikakav novi zakon već samo direktiva koja obvezuje platforme da poreznima dostavljaju izvješća o zaradi prodavača koji su njihovi rezidenti. A dalje sve ovisi o zakonima EU država koji se razlikuju od države do države.

Dakle, kada govorimo o hrvatskim zakonima, tu nisu uopće bitni iznosi, već koliko se dugo i koliko često ta prodaja obavlja. Ako se tu i tamo proda nešto, to može proći kao prodaja osobne imovine i ne podliježe oporezivanju, međutim ako se prodaja obavlja u kontinuitetu, to onda poprima obilježja samostalne djelatnosti i za to je potrebno imati registriran obrt ili firmu.

Inspektorat je do sada već hvatao ljude koji prodaju po njuškalu, mojim krpicama ili facebook marketplaceu i za vrlo male iznose, ako su tu prodaju obavljali u kontinuitetu. U zakonima ne postoji jasno definirana količina i što bi značilo to "u kontinuitetu", tako da sve ovisi o okolnostima.

Za prodaju putem eBaya ili nekih stranih platformi im je bilo puno teže uhvatiti nekoga, ali sada se to drastično mijenja s DAC7 direktivom.

Konstantnom prodajom preko interneta, bez registrirane djelatnosti, riskirate da vam se oduzme sva ta protupravno stečena imovinska korist, dakle sve to što ste prodali, a uz to još idu i kazne koje se za fizičke osobe kreću od 1.327,23 do 3.981,68 eur prema Zakonu o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti i od 530,00 do 9.290,00 eur prema Zakonu o trgovini. A s utvrđivanjem porezne obveze mogu ići do 6-7 godina unatrag, tako da svatko treba izračunati isplati li mu se riskirati. Ne bi bilo loše da malo proučite ta dva spomenuta zakona.
El Pájaro is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.04.2024., 08:30   #1373
bravo

Quote:
El Pájaro kaže: Pogledaj post
Ovo apsolutno nije točno. U našim zakonima ne postoji termin "privatni prodavač" ili "manji prodavač" i fizičkim osobama nije dozvoljeno prodavati bilo kakvu robu u kontinuitetu. DAC7 nije nikakav novi zakon već samo direktiva koja obvezuje platforme da poreznima dostavljaju izvješća o zaradi prodavača koji su njihovi rezidenti. A dalje sve ovisi o zakonima EU država koji se razlikuju od države do države.

Dakle, kada govorimo o hrvatskim zakonima, tu nisu uopće bitni iznosi, već koliko se dugo i koliko često ta prodaja obavlja. Ako se tu i tamo proda nešto, to može proći kao prodaja osobne imovine i ne podliježe oporezivanju, međutim ako se prodaja obavlja u kontinuitetu, to onda poprima obilježja samostalne djelatnosti i za to je potrebno imati registriran obrt ili firmu.

Inspektorat je do sada već hvatao ljude koji prodaju po njuškalu, mojim krpicama ili facebook marketplaceu i za vrlo male iznose, ako su tu prodaju obavljali u kontinuitetu. U zakonima ne postoji jasno definirana količina i što bi značilo to "u kontinuitetu", tako da sve ovisi o okolnostima.

Za prodaju putem eBaya ili nekih stranih platformi im je bilo puno teže uhvatiti nekoga, ali sada se to drastično mijenja s DAC7 direktivom.

Konstantnom prodajom preko interneta, bez registrirane djelatnosti, riskirate da vam se oduzme sva ta protupravno stečena imovinska korist, dakle sve to što ste prodali, a uz to još idu i kazne koje se za fizičke osobe kreću od 1.327,23 do 3.981,68 eur prema Zakonu o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti i od 530,00 do 9.290,00 eur prema Zakonu o trgovini. A s utvrđivanjem porezne obveze mogu ići do 6-7 godina unatrag, tako da svatko treba izračunati isplati li mu se riskirati. Ne bi bilo loše da malo proučite ta dva spomenuta zakona.
Bravo, konačno konkretan, apsolutno točan odgovor svima nama koji se još nadamo da možemo prodavat robu preko neta kao i do sada. Živimo tu gdje živimo, sa vlasti kakvu imamo, i dok se nešto ne promjeni ne postoji način za prodaju a da mirno spavaš nego preko firme ili obrta za internet trgovinu.
Druga je stvar kakve sve gluposti (skladište, MTU kao da kupci ulaze u moj prostor, a žive na drugom kraju svijeta, penzioneri ne mogu imati paušalni obrt, da ne nabrajam više) trebaš ispuniti da bi otvorio legalni kanal za prodaju.
Ja sam osobno imao paušalni obrt za internet trgovinu, ipak se uz sve troškove uspjelo nešto zaradit, međutim otišao sam u penziju i ne mogu više imat obrt a da mi ne stopiraju isplatu penzije.
Tako, ova "slučajna" država se boji da penzići slučajno ne zarade koji euro sa strane, makar plaćali i sve pristojbe za obrt kao i do sada...očito neće naše novce, nego te tjeraju da radiš na crno, ili varaš na bilo koji način. Ja sada moram otvoriti obrt na nekog drugog da bi mirno spavao i zaradio koji euro za popunit crkavicu od penzije.
Ne vidim u budućnosti da ni jedna vlast niti politička opcija razmišlja o tome, kao da ne želi naše novce koje bi legalno prikupili ako olakšaju otvaranje paušalnog obrta. Posebna je glupost skladište i MTU sa stujom, grijanjem, toplom vodom i WC-om. To potencijalne platioce paušalnog poreza odmah otjera u bed i odustajanje od te opcije.
Ja dok sam otvarao obrt jednostavno nisam mogao vjerovat da moram zadovoljit te uvjete, ali bar sada imam u kući dva sanitarna čvora, atestiranu stuju, grijanje, vrhunske podove i zidove, zadanu količinu dnevne svjetlosti i sve instalacije. Možda ću u budućnosti i stanovati u "skladištu" ako zagusti.
Za sada u tom skladištu u ovom komforu uživaju moji lusteri, pisaće mašine , stari radiji i ostale starine kao da su umjetnine od posebne kulturne vrijednosti, nacionalno blago. Mnogi siromasi i beskućnici bi uživali u tom skladištu koje je potrebno za otvaranje obrta paušalne trgovine na daljinu.
No kako god, ako sam nekome pomoga dobro, ako nisam opet dobro. Nadam se da jesam, a rado bi pomogao i još ako nekog zanima. Ja sam se prije pet godina dok sam počinjao motao po netu i svim mogućim izvorima informacija, razgovarao sa računovođama, poštarima ...ma što sam sve radio i koliko vremena izgubio, ali neka, bar vidim kakva smo "uređena" država.
nerodiko is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.04.2024., 09:05   #1374
Pozdrav, ispričavam se ako je već netko odgovorio u threadu, no ne mogu pronaći informaciju koji IBAN dodati na ebay da bih mogao primiti isplatu.
Traži me račun na koji se može primati i povlačiti novce. Koliko znam preko bankovnih računa i IBAN broja vanjski servisi ne mogu povlaćiti novce. Probao s bankovnim računom PBZ i Revolut, no svaki puta mi javi da nije dobro.
sledge is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2024., 08:57   #1375
Quote:
sledge kaže: Pogledaj post
Pozdrav, ispričavam se ako je već netko odgovorio u threadu, no ne mogu pronaći informaciju koji IBAN dodati na ebay da bih mogao primiti isplatu.
Traži me račun na koji se može primati i povlačiti novce. Koliko znam preko bankovnih računa i IBAN broja vanjski servisi ne mogu povlaćiti novce. Probao s bankovnim računom PBZ i Revolut, no svaki puta mi javi da nije dobro.
IBAN tvojeg tekućeg računa koji imaš, može bilo koja banka
nerodiko is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2024., 09:59   #1376
Quote:
nerodiko kaže: Pogledaj post
Hvala na odgovoru. Probao sam Revolut, Wise, PBZ i HPB tekuće račune i uvijek vidim da uplate 0,01€ i onda dobijem na mejl sljedeću obavijest:

Quote:
We could not confirm details for your ***** account ending in 2965 , because we were unable to deposit and withdraw EUR 0.01 to it.

To avoid any delays in receiving your payouts, please try linking this bank account—or a different bank account—through our partner, Trustly. Remember, your linked bank account must be able to send and receive funds.
Da li je to navlakuša da se uzme taj njihov Trustly ili zaista to nešto ne štima. Ne znam kako oni misle povući novce s mog računa samo preko IBANA, i nije mi jasno zašto im to uopće treba
sledge is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.05.2024., 07:43   #1377
pozdrav svima...prije nekih mjesec dana poceo sam prodavati na ebay.de
krenulo je odlicno i imam preko 45 prodaja pa me sad zanima posto hocu da to sve bude legalno da otvorim j.d.o.o
trenutno je dropshiping u pitanju i za sada ce ostati
koji oblik firme otvaram
kolika su davanja za taj predmet koji prodam,koliko bi uzeo ebay a koliko drzava,prodajem samo u hr,de,it,fr
ako netko moze pomoci bio bih zahvalan
roba koju preprodajem je iz eu
ddaky is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2024., 14:36   #1378
Quote:
nerodiko kaže: Pogledaj post
Nula bodova. Iz PBZ-a kažu da ne vide zahtjev za izravnim terećenjem, a u Ebay-u kažu da terećenje ne prolazi.

Iz koje banke tekući ti imaš povezan na Ebayu i da ti radi?
sledge is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.09.2024., 16:26   #1379
Pitanje: povremeno prodajem stvari preko ebaya, registriran sam već 10g, sve pozitivne ocjene. Zašto svaki put čekam po mjesec dana da kupcu stigne pošiljka i tek kada on potvrdi prijem uplate mi novac? Navodno nemam prodane artikle u svim regijama? Fali mi regija Njemačka i Austrija, kako natjerati nekoga iz te regije da kupi nešto od mene kako bi mi odmah uplatili moj novac? Jesu li i vaša iskustva prodaje identična? Da ne spominjem koliko para uzimaju na razne fees, taxe itd. plus obračun tj pretvorba iz USD u €
legenda128 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2024., 09:22   #1380
Pozdrav svim čitateljima eBay grupe. Imao bih jedno pitanje za ljude koje poznaju njemačko tržište. Vlada ili eBay su ove godine uveli situaciju da kad netko prodaje mora poslati poreski broj. Da li je netko imao iskustva sa tim. Hvala
svilaj is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:38.