Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu. |
|
|
09.02.2015., 12:55
|
|
Orao
Registracija: Feb 2004.
|
Quote:
Jeremija Lešina kaže:
Bezgotovinsko plaćanje se uvodi jednostavno zato da se ljude navede da troše više nego što imaju.
|
Uvodi se iz nebrojeno drugih razloga, glavni od kojih je taj što ljudi vole da im novac bude u bankama, gdje im ga se ne može onako direktno zdravo seljački ukrasti, a dostupan po dolasku u poslovnicu.
Odatle je samo korak do "Hajde da ja to sa svojeg računa jednostavno prebacim na tvoj", i time je i poslovanje olakšano.
Na ovo što spominješ ionako nije potrebno ljude naročito navoditi.
Quote:
A po svemu sudeći krajnji cilj je da se korištenjem neopipljivog dođe do opipljivog, tj. nekretnina i pokretnina. Što se vidi i u slučaju zaduženih građana u CHF. Bez obzira na sve, velik broj od 60000 će ostati bez krova nad glavom. Nažalost.
|
Da, na žalost, ali takvi su bili i prije tog kredita, zar ne?
Quote:
Jeremija Lešina kaže:
Gledaj da ti pojasnim. Na ovoj temi postaju tri vrste ljudi: ljudi koji su zaduženi u CHF i traže rješenje svog problema, ljudi koji nisu zaduženi u CHF i koji ih pljucaju i govore im da je sve u redu ali da oni nisu u redu i ljudi koji nisu zaduženi u CHF ali vide da sistem ne valja i da su jednostavno prevareni. Ja spadam u ovu treću i najmalobrojniju skupinu ljudi.
|
Postoje i ljudi koje nije briga za svrstavanje u plemena i potom pucnjavu po drugom plemenu, i koji dođu razgovarati o argumentima.
Meni je svejedno iz koje je fantomske "skupine" netko tko veli nešto što stoji. Bitno je jedino koliko smisla ima ono što se veli.
To je sigurno najkonstruktivniji (i jedini smislen, zapravo) pristup.
Quote:
Jeremija Lešina kaže:
Oprosti ako sam otišao u off, ali možemo isto tako postaviti stvar da je kupovanje u dućanu zastarjeli način kupovanja neprilagođen novom vremenu. Lijepo stavimo sve u web shop i vidimo stvar prvi put uživo tek nakon što smo je platili. Na kraju krajeva skuplje je i podložnije pljački 1000 malih dućana nego jedno središnje skladište koje i ne mora imati police od visokog sjaja, zar ne?
Ne možemo tako razgovarati.
|
Zašto ne bismo mogli?
I taj je trend prisutan i vrlo aktualan (i bit će sve aktualniji, naravno).
-Stipe
|
|
|
09.02.2015., 13:01
|
|
Memento vivere
Registracija: Jul 2006.
|
Quote:
banderas kaže:
Ovo tvoje potezanje je nažalost klasičan primjer kako se u borbi protiv CHF kredita i problema dužnika s vraćanjem ide u besmislenu širinu. Nema potrebe za traženjem urote u svakom segmentu. Gotovina je zastarjeli način plaćanja, neprilagođen novom vremenu. Meni je osobno daleko lakše putovati po svijetu s jednom kreditnom karticom, a u budućnosti i bez nje i samo s mobitelom, ne brinući o valutama. Sjećam se da sam još u 90-im godinama benzinskim pumpama u USA viđao znak "Credit cars only, no cash". Govorili su mi da imaju puno manje krađa tako, što je i potpuno logično ako sagledavaš stvari realno.
Naravno da nije stvar u 1 kombiju mjesečno i 3 zaštitara, nego u red veličine većim troškovima. Gotovina je nesigurna, nepraktična i skupa. To što se neki ljudi ne mogu kontrolirati s alternativnim načinima plaćanja ne znači da bismo trebali i dalje živjeti kao u 19. stoljeću.
|
Slažem se djelomično...
Slažem se praktičnosti i sigurnosti a u interesu mi je i suzbijanje trgovine drogom i svim protuzakonitim kao i plačanje poreza i ukidanje crne love.
No ipak, provizije na prihvat kartica, godišnje članarine i ostali troškovi po kraticama su enormni, i sa time se ne slažem...
Prvi put kad sam došao u USA, bilo je to '96. prvu stvar sam podigao 300usd na bankomatu, da ne lutam gradom bez novaca.
Prvi šok na bankomatu, kad je ispljunuo brdo love po 20 i 10 dolara...
Drugi šok je kad sam u dućanu pokušao platiti namirnice sa kešom, 5 minuta provjera sa raznim flomasterima, uv lampama, uzimanje mojih podataka i broja telefona (pazi dućan sa prehranom)
Treči, kada pri svakom plačanju karticom u ugostiteljskim objektima, moraš naglasiti kolika je napojnica konobaru jer od toga živi, i to uredno na pos uređaj upisuješ.
Četvrti, kada mi je na kraju 20 dnevnog boravka ostalo još preko 200usd u kešu (od sramote gotovo sve sam plačao karticom)
Shvatio sam tada, da kad bi postojala želja da se crni novac ukine i zada dobar udarac prostituciji i trgovini drogom, moglo bi se riješiti u 5 min... ali ne želi se.
Ispričavam se na O.T. no nisu ni sve teorije zavjere samo teorije, a ekonomija nije ono što su me učili u školi, niti tako igdje funkcionira...
|
|
|
09.02.2015., 13:28
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Feb 2015.
|
Quote:
Stipe23 kaže:
Da, na žalost, ali takvi su bili i prije tog kredita, zar ne?
|
Gle Stipe23, pozivaš se na konstruktivnu raspravu a ovaj dio tvog posta koji sam quatao nije baš konstruktivan. Odakle ti ideja etiketiranja kakav je tko bio prije podizanja kredita u CHF? Imaš neka istraživanja, ispitivanja korisnika, ekspertize i analize ili samo paušalno bubaš?
Recimo statistički uzorak kojim raspolažem, od desetak poznanika i poznanica zaduženih u CHF 90% su izuzetno financijski savjesne osobe koje i dan danas šutke plaćaju svoje obaveze u CHF, nitko od njih nije bio špekulant, većina ih je uzela kredit u CHF na nagovor djelatnika/ce banke.
Tako da nemojmo davati ocjene kakav je tko bio prije podizanja kredita u CHF i kakve su mu/joj financijske navike.
Na ovoj temi se raspravlja o CHF kreditima i ostalim srodnim temama i zasad smo došli do zaključka, a i presude, da je bilo dosta nezakonitih poteza institucija i banaka prema tim ljudima, zar ne?
|
|
|
09.02.2015., 13:35
|
|
Orao
|
Quote:
Jeremija Lešina kaže:
Gle Stipe23, pozivaš se na konstruktivnu raspravu a ovaj dio tvog posta koji sam quatao nije baš konstruktivan. Odakle ti ideja etiketiranja kakav je tko bio prije podizanja kredita u CHF? Imaš neka istraživanja, ispitivanja korisnika, ekspertize i analize ili samo paušalno bubaš?
Recimo statistički uzorak kojim raspolažem, od desetak poznanika i poznanica zaduženih u CHF 90% su izuzetno financijski savjesne osobe koje i dan danas šutke plaćaju svoje obaveze u CHF, nitko od njih nije bio špekulant, većina ih je uzela kredit u CHF na nagovor djelatnika/ce banke.
|
I tko će od tih "ostati bez krova nad glavom", kako si rekao u prošlom postu?
Brkaš onda dvije grupe.
Odaberi jednu o kojoj bi pričao, nemoj o obje odjednom jer to očito ne ide.
Quote:
Tako da nemojmo davati ocjene kakav je tko bio prije podizanja kredita u CHF i kakve su mu/joj financijske navike.
|
Poanta nije "davanje ocjena kakav je tko bio".
Poanta je samo to da su "kupili" stan kojega ipak, na žalost, nisu otplatili i time ostaju bez onoga što si ni u startu nisu mogli priuštiti.
-Stipe
|
|
|
09.02.2015., 13:41
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
Stipe23 kaže:
I tko će od tih "ostati bez krova nad glavom", kako si rekao u prošlom postu?
Brkaš onda dvije grupe.
Odaberi jednu o kojoj bi pričao, nemoj o obje odjednom jer to očito ne ide. 
|
Znam na što ciljaš. Da kažem kako će bez krova nad glavom ostati oni koji su platili stan od 50 metara četvornih milion kuna u CHF 2005oj-6oj-7oj. Drugim riječima oni koji su "pretplatili nekretnine" i "puhali balon".
Međutim bez krova nad glavom će ostati oni koji su ostali bez posla i primanja, bez obzira u kojoj valuti digli stambeni kredit. Nisu ni "EUR-aši" cijepljeni protiv deložacija.
|
|
|
09.02.2015., 13:44
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
Stipe23 kaže:
Poanta nije "davanje ocjena kakav je tko bio".
Poanta je samo to da su "kupili" stan kojega ipak, na žalost, nisu otplatili i time ostaju bez onoga što si ni u startu nisu mogli priuštiti.
|
Ne znam da li si primjetio, ali većina ljudi ovdje na temi još uvijek plaća svoje CHF kredite. I oni se u principu ne bune protiv deložacija nego protiv pljačke.
|
|
|
09.02.2015., 13:49
|
|
Orao
|
Quote:
Jeremija Lešina kaže:
Znam na što ciljaš. Da kažem kako će bez krova nad glavom ostati oni koji su platili stan od 50 metara četvornih milion kuna u CHF 2005oj-6oj-7oj. Drugim riječima oni koji su "pretplatili nekretnine" i "puhali balon".
|
Ne, nisam na to ciljao.
Samo na to da je dio populacije "kupio" nešto za što zapravo nema novca, i kad više, na žalost, ne uspijeva otplaćivati opet je bez toga nečega.
To je neminovnost.
Krov će imati kakav su imali prije cijele te akcije.
Quote:
Međutim bez krova nad glavom će ostati oni koji su ostali bez posla i primanja, bez obzira u kojoj valuti digli stambeni kredit. Nisu ni "EUR-aši" cijepljeni protiv deložacija.
|
Naravno.
Quote:
Jeremija Lešina kaže:
Ne znam da li si primjetio, ali većina ljudi ovdje na temi još uvijek plaća svoje CHF kredite. I oni se u principu ne bune protiv deložacija nego protiv pljačke.
|
Radije neću puno komentirati o tome što većina ljudi ovdje na temi radi..
-Stipe
|
|
|
09.02.2015., 14:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2010.
|
Quote:
banderas kaže:
Do polovice 2013. godine bilo je sasvim legalno isplaćivati plaću u gotovini, naravno uz plaćanje poreza i doprinosa. Međutim, malo tko je tu opciju koristio i dok je bila dozvoljena jer je jednostavno nepraktična i skupa. Gotovina kao sredstvo plaćanja polako izumire i u svakodnevnom životu, a u poslovnom je gotovo pa i nema. Preskupa je, koliko god to paradoksalno zvučalo. Gotovinu se mora čuvati od pljačke, prenositi, nadzirati, nesrpetna je za evidenciju, slipovi kartice su potencijalnim pljačkašima bezvrijedni, da ne govorimo sad o novijim metodama smartphoneom i slično. Čak i birtije uvode kartično plaćanje.
Nova vremena, nove tehnologije.
|
Ne bih se ja baš složio s tobom po pitanju gotovine......
Ima ona svojih prednosti:
- ne možeš potrošiti više nego što imaš
- preskupa je bankama, a ne građanima, a nastoji se izbaciti jer na njoj banke ne mogu toliko zarađivati kao na bezgotovinskom prometu......
- brza transakcija pogotovo što se tiče svakodnevnih kupovina ( brže obavim transakciju nego s karticom )
- manji troškovi nego kod kartica
- koji će im klinac evidencija? da me mogu lakše nadgledati?
- što se tiče zloupotreba to vrijedi ne samo za gotovoinu nego i za kartice, a znamo kako su prošli neki s bitcoinom, za kojeg su se kleli da 100% siguran.....
Nije da sam protiv da se koriste kartice, kriptovalute ( ovi na bitcoinu ispušiše ) smartphoneovi i slično, no u cijeloj priči je gotovina sasvim ok, i ima svoje mjesto pod suncem.......imho.......bezgotovinski promet je super stvar za bogate, za sirotinju je gotovina osjetno bolja varijanta........
Palac gore za kartušinu
Btw a što se tiče kocke, prostitucije, dilanja oružja, droge, i financiranja sličnih kriminalnih aktivnosti ( koje su navodno nemoguće u okviru bezgotovinskih transakcija ) samo ovo:
http://www.bloomberg.com/news/articl...88944581578929
Zadnje uređivanje KuciloOro : 09.02.2015. at 14:49.
|
|
|
09.02.2015., 14:46
|
|
<reset>
Registracija: Jun 2011.
|
|
09.02.2015., 15:05
|
|
Memento vivere
Registracija: Jul 2006.
|
Quote:
imamohrvatsku kaže:
|
Rekli bi naši cijenjeni kolege: koji diletanti i populisti.
|
|
|
09.02.2015., 15:21
|
|
jetra na mukama
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
Jeremija Lešina kaže:
Oprosti ako sam otišao u off, ali možemo isto tako postaviti stvar da je kupovanje u dućanu zastarjeli način kupovanja neprilagođen novom vremenu. Lijepo stavimo sve u web shop i vidimo stvar prvi put uživo tek nakon što smo je platili. Na kraju krajeva skuplje je i podložnije pljački 1000 malih dućana nego jedno središnje skladište koje i ne mora imati police od visokog sjaja, zar ne?
Ne možemo tako razgovarati.
Dosta forumaša ovdje se poziva na "tržišne" cijene i uvjete. Dakle, nema veze što je bolje i što je zastarjelo a što moderno. Nek se na tržište stavi i jedno i drugo pa će tržište samo reći što mu odgovara (kao npr BETA vs VHS) a ne da se zakonski nešto nametne.
To je sve što sam mislio reći. Ti više voliš karticu, ja više volim zaokružiti konobarici 18 na 20 i reći "U redu je."
|
Bilo je na tržištu do prije godinu i pol. Sasvim legalno se mogla plaćati plaća u gotovini. Mogućnost nije koristio gotovo nitko.
Ja se donekle i slažem s tobom da nije bilo potrebe za zakonskim propisivanjem (odnosno za Pravilnikom o porezu na dohodak), ali to u praksi nije gotovo ništa promjenilo jer je ta mogućnost malo koga zanimala. Gotovina se prva ne isplati poslodavcima, svako podizanje gotovine s računa firme se plaća (što je glupost za sebe, ali tako je već jako dugo).
|
09.02.2015., 15:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2011.
|
Quote:
ninoras kaže:
|
Ne znam od kud ti to, valjda si iz tih par redaka uspio iscitati sve detalje. No ionako u ovom slucaju Hrvatska utire put, a EU samo prati - fiksirana je i kamata i tecaj. 
|
|
|
09.02.2015., 16:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2007.
|
Quote:
ninoras kaže:
|
I ne samo to...
Kockari sa kristalnim kuglama koji u fušu proriču budućnost. Ljudi sumnjiva morala, galamdžije koji žele rušiti sustav jer nisu dio političke i popratne elite.
O Bože do kojeg se ovo Apsurdistana dovelo. EU svjesna da ovo ovako više ne ide a naši mudraci mudro šute kao bik na gmajni u smislu "Je*e nam se... nije naš problem...".
|
|
|
09.02.2015., 16:21
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Jan 2011.
|
LoL, pa to je direktiva od 2014.  a svi se pravili i još se uvijek prave mutavi...
|
|
|
09.02.2015., 17:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2013.
|
Quote:
banderas kaže:
Bilo je na tržištu do prije godinu i pol. Sasvim legalno se mogla plaćati plaća u gotovini. Mogućnost nije koristio gotovo nitko.
Ja se donekle i slažem s tobom da nije bilo potrebe za zakonskim propisivanjem (odnosno za Pravilnikom o porezu na dohodak), ali to u praksi nije gotovo ništa promjenilo jer je ta mogućnost malo koga zanimala. Gotovina se prva ne isplati poslodavcima, svako podizanje gotovine s računa firme se plaća (što je glupost za sebe, ali tako je već jako dugo).
|
Tu odredbu da se plaća dobiva u banci uz naknadu banci za vođenje računa je trebalo barem za državne službenike ograničiti na banku u državnom vlasništvu.
|
|
|
09.02.2015., 17:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Quote:
Banana10 kaže:
Tu odredbu da se plaća dobiva u banci uz naknadu banci za vođenje računa je trebalo barem za državne službenike ograničiti na banku u državnom vlasništvu.
|
To bi bilo protuustavno.
A bankama u državnom vlasništvu više ne vjeruje ni sama država.
|
|
|
09.02.2015., 18:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2013.
|
Quote:
Zek0slav kaže:
To bi bilo protuustavno.
A bankama u državnom vlasništvu više ne vjeruje ni sama država.
|
A slijepo povjerenje u banke u stranom vlasništvu nas je dovelo do 693. stranice ove teme.
|
|
|
09.02.2015., 18:29
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
banderas kaže:
|
Ma vidi vraga. Vrlo je zanimljivo što je netko uočio da neku pogodnost ne koristi gotovo nitko (što znači da ipak netko koristi) pa se prigodno dosjetio da se zakonski regulira da je niko i ne može koristiti sve i da hoće. A još zanimljivije je što je zakonska odredba osigurala siguran priliv novčanih sredstava određenim skupinama "na pravdi boga". Rekli bi Amerikanci "How convinient."
Evo recimo ja sam primjetio da se niko ne koristi mogućnosti da se registrira na grenlandski forum pa predlažem da zakonom zabranimo državljanima Republike Hrvatske sudjelovanje u raspravama na grenlandskim forumima.
Quote:
Banana10 kaže:
|
Tu odredbu da se osobni dohodak dobiva isključivo u banci trebalo je stavit van zakona prije nego je donešena a predlagatelja protjerati iz zemlje.
|
|
|
09.02.2015., 18:35
|
|
Precjednik vijeca
Registracija: Jul 2009.
|
Quote:
Jeremija Lešina kaže:
Tu odredbu da se osobni dohodak dobiva isključivo u banci trebalo je stavit van zakona prije nego je donešena a predlagatelja protjerati iz zemlje.
|
Vidis, ovakvo razmisljanje sam sretao u nekim zemljama gdje poslovanje preko banaka bas i nije uobicajeno, vise se ide na hawalu... Mogu ti preporuciti neke od tih zemalja ako razmisljas o boljem mjestu za zivot?
|
09.02.2015., 18:59
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
Garofeeder kaže:
Vidis, ovakvo razmisljanje sam sretao u nekim zemljama gdje poslovanje preko banaka bas i nije uobicajeno, vise se ide na hawalu... Mogu ti preporuciti neke od tih zemalja ako razmisljas o boljem mjestu za zivot?
|
Ne vidim gdje je problem u mom razmišljanju o slobodnom odabiru načina isplate naknade za rad zakonskim sredstvom - novcem. Ali vidim problem u tvom razmišljanju - prisila isplate naknade za rad isključivo bezgotovinskim sredstvom plaćanja.
Usput, ostavi se ad hominem načina raspravljanja. To nije u skladu sa pravilima foruma.hr i podložno je sankcijama od moderatora.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:23.
|
|
|
|