Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 25.10.2008., 21:28   #121
moja vodovodna instalacija je bakarna 2000. je bio bakar najpovoljniji naspram pocincanima i plastiki danas bi radio sa plastikom gledajuci na cijenu
postavljat bakrnu ili plasticnu instalciju je skoro isto imas koljena spojnice zaobilazne lukove itd
sasase is online now  
Odgovori s citatom
Old 25.10.2008., 23:29   #122
a zašto se sobno centralno grijanje ne radi sa plastičnim cijevima??
glk is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2008., 07:38   #123
Quote:
glk kaže: Pogledaj post
a zašto se sobno centralno grijanje ne radi sa plastičnim cijevima??
Radi temperature vode koja je viša od 60C.

I nije točno da se ne rade: a kaj je s podnim grijanjem? Tam su cijevi plastične u betonu.
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2008., 20:49   #124
http://www.henco.be/

viseslojne cijevi od dva sloja plastike i jednog sloja aluminja između njih. Koriste se i za centralna grijanja i za vodu.
saandi is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2008., 21:16   #125
Bakar se ne koristi za pitkku vodu jer korodira. Plastika nije dokazana u praksi, tj. koristi se zadnjih par godina i upija sva otapala i kemikalije oko sebe. E sada će netko reći "U Njemačkoj se već dugo ....", koliko dugo?
Ja bih uvijek stavio klasične pocinčane cijevi koje su dokazane u praksi da traju 100 godina i nikada nitko s njima nije imao problema. Problem je u tome da majstori više ne znaju niti raditi s nareznicama i pocinčanim cijevima, a i oni koji znaju puno manje vremena potroše na plastiku pa više zarade.
Samo pocinčane cijevi, kudelja i firnajz su dokazani u dugogodišnjoj praksi ovo ostalo se tek treba dokazati. Da su na Vrbanima pocinčane cijevi ništa se ne bi dogodilo pa ti sada vidi.
the_ripper is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.10.2008., 09:30   #126
Quote:
the_ripper kaže: Pogledaj post
Bakar se ne koristi za pitkku vodu jer korodira. Plastika nije dokazana u praksi, tj. koristi se zadnjih par godina i upija sva otapala i kemikalije oko sebe. E sada će netko reći "U Njemačkoj se već dugo ....", koliko dugo?
Ja bih uvijek stavio klasične pocinčane cijevi koje su dokazane u praksi da traju 100 godina i nikada nitko s njima nije imao problema. Problem je u tome da majstori više ne znaju niti raditi s nareznicama i pocinčanim cijevima, a i oni koji znaju puno manje vremena potroše na plastiku pa više zarade.
Samo pocinčane cijevi, kudelja i firnajz su dokazani u dugogodišnjoj praksi ovo ostalo se tek treba dokazati. Da su na Vrbanima pocinčane cijevi ništa se ne bi dogodilo pa ti sada vidi.
ja sam svoju instalaciju od pocincanih cijevi promijenio nakon 25g. koristenja, uzas jedan, sve sama krozija, od cinka ni traga, kad pomislim iz cega sam pio vodu jeza me fata. a te stare pocincane cijevi su u svakom slucaju bile kvalitetnije od ovih danasnjih. optimalno bi ih bilo promijeniti nakog 10-15g. sada sam stavio plasticne njemackog proizvodjaca akvaterm. metalne ni po razno.
Ugladjeni gosp. is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.10.2008., 10:03   #127
Quote:
Ugladjeni gosp. kaže: Pogledaj post
ja sam svoju instalaciju od pocincanih cijevi promijenio nakon 25g. koristenja, uzas jedan, sve sama krozija, od cinka ni traga, kad pomislim iz cega sam pio vodu jeza me fata. a te stare pocincane cijevi su u svakom slucaju bile kvalitetnije od ovih danasnjih. optimalno bi ih bilo promijeniti nakog 10-15g. sada sam stavio plasticne njemackog proizvodjaca akvaterm. metalne ni po razno.
Ja svoju imam već 45 godina i nedavno sam renovirao kupaonicu pa sam neke cijevi vadio. Uglavnom izvana ništa, iznutra ima kamenca. E sad, kao što sam i rekao, možda su plastične i bolje ali se tek trebaju dokazati u praksi. Kada njih budeš imao 25 godina onda ćeš tek moći napraviti usporedbu. Tehnologija napreduje i to je neminovno ali tek praksa potvrđuje tu tehnologiju.
the_ripper is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.10.2008., 15:35   #128
Prije 25 godina su bile pocinčane cijevi drugčije kvalitete. Drugčije su pocinčavane, i u drugčijoj debljini sloja. Istini za volju, pitanje je je li je i firnis još uvijek isti.
Znam zadihtati navoj kudeljom i namotao sam ih na desetke no uvijek bi se kladio u izdržljivost fuzijskog spoja tj. varene plastike nego u spoj s kudeljom.

A što se tiče ovih plastičnih cijevi na Vrbanima - sreća da su upile to otapalo pa su ljudi ipak zaključili kakav otrov imaju u stanu nego da je taj otrov godinama isparavao i polako trovao i ubijao jadne ljude. Onda bi nakon 5-10 godina cijela zgrada dobila neku leukemiju ili sl. a bilo bi prekasno i za shvatiti i pomoći tim ljudima.
Veky is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.10.2008., 16:04   #129
Definitivno je razlika u kvaliteti danas i nekad. Jos prije 7-8 ili nesto vise godina dok sam radio kupatila sa pocincanim cijevima znalo se desiti da se cijev prilikom narezivanja na stolnoj nareznici otvori po savu i zguzva, a kada pogledas ono sta je ostalo nakon sto narezes navoj to ne ulijeva bas povjerenje.
Zadnji put sam radio kupatilo sa pocincanim cijevima prije dvije godine jer je covjek inzistirao na tome + sve je htio zamatati u dekorodal traku tako da sam na tom motanju izgubio najvise vremena.
Sebi definitivno ne bih stavio pocincane cijevi.
saandi is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.10.2008., 10:06   #130
Kako je krenulo, nije bitno od ćega su cijevi vodovodne instalacije
Tko još ima pitku u vodovodu?, ali stvarno pitku?
Za koju godinu ćemo razglabati jel voda zdrava za kupanje, a za 10-tak godina, može li se njome ispirati zahod!
Old 31.10.2008., 15:24   #131
nekoliko informacija da se zna.
prodavao sam vodovodni materijal i radio sa njim.
bakrene cijevi su otrovne ako ih kupuješ u fero-termu (talijanske;belgijske;grčke i sl.),ako želite zdravi bakar onda kupuješ njemački (po mogučnosti "sanco" jer njemci na bakru iznutra stavljaju zaštitni sloj koji je 100% siguran. ali to košta, košta ...
u svezi plastike: njemci sa njom rade vodu, ali ne pitku jer oni ne piju vodu iz vodovoda već godinama pa instalaciju mogu raditi sa plastikom koja je usput rečeno proizvod dobiven recikliranjem i već je puno puta nađen otrov u njima. ali otrovi su svuda pa smo živi.
rob roy is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.11.2008., 22:08   #132
[QUOTE=zed_alive;6580978]i moj glas za plastiku

jesi ti kada radio s plastikom kad kazes da je lako???
treba puno razmisljati i puno paziti, jedino sto je istina da brze ide!
plastika je najbolja i najkvalitetnija, a ako neznas nikako ne radi sam
Old 06.11.2008., 23:23   #133
da nisi slučajno zamijetio da odgvaraš na post star jedno 2 godine?

budući da si novi korisnik obrati molim te pažnju na to

i usput pročitaj pravila podforuma
Edgar The Titanodur Master i Titanodur su zaštičena imena Edgar Investa. Edgar Consulting OPG za proizvodnju krastavaca, distribuciju toplote i optimizaciju duvanja dio je Edgar Investa. Edgar invest je podružnica Edgar Solar Power Inc. Sva prava pridržana
Edgar is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2008., 14:21   #134
jel se može to desiti!
Old 12.11.2008., 08:39   #135
brisana reklama

Zadnje uređivanje fonemf : 12.11.2008. at 09:21.
mark88 is offline  
Odgovori s citatom Received Infraction
Old 22.08.2009., 21:21   #136
Koliko duboko ukopati cjevi u zemlju da nebi doslo do smrzavanja, te koje cjevi?

na koju dubinu treba postavit cijevi u zemlju da bi bilo 100% sigurno da se nece smrznut? Koje je najbolje postavit a da su najjeftinije ( za vodovod od hidropaka koji vuce vodu iz bunara pa do vrta) ? jel moze ic peks, ili ppr ( zelene cijevi)? treba li ih dodatno izolirat nekom izolacijom?

i tza kraj, kak je najbolje napravit saht, a da se u njemu takoder cjevi ne smrznu jer bi se voda i prek zime koristila? lokacija: Samobor...

hvala unaprijed...
fico.325 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.08.2009., 21:46   #137
Cjevi vodovoda idu na 60-80 cm u zemlju, bez izolacije.
Vrsta cjevi - gledaj na (najmanju) cijenu i što manje spojeva (manja mogućnost puštanja).
Izolirati trebaš (ne nužno) samo cjevi u šahtu (kod vodomjera), jer je tamo veći utjecaj vanjske temperature (pri ekstremnim hladnoćama).

Šaht - najednostavnije kupiti betonsku cjev (bunarsku) vanjsi fi 100cm, unutarnji fi 80cm, sa već izbušene dvije rupe za cijev (dolaz/odlaz) i po mogućnosti sa betoniranim dnom. Poklopac imaš kupovni ili ga sam zbetoniraj i uglavi vrata. Idealno bi bilo i napraviti odvod vode iz šahta (ako je u blizini odvod/kanalizacija), da se ne nakuplja voda poslije kiše.

Zadnje uređivanje Dadichi : 22.08.2009. at 21:51.
Dadichi is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.08.2009., 22:08   #138
neznam kak se bas zove ta cijev ali trazi u ducanu za prikljucke vodovoda oni ce znat o kojoj se radi, 3/4 cola (ak ide prek 15m) pvc ona je najjeftinija i frces ju kak hoces

na nasem podrucju temperatura zemlje na dubini od 120cm je oko 18 stupnjeva (ljeti i zimi), i 50cm ce ti biti dovoljno, kod mojih doma je na 40cm i nikad nije bilo smrzavanja

PPR iskljuci jer ga moras spajat a i skuplji je od obicne crne pvc (1m oko 6kn)
tonino2008 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.08.2009., 22:27   #139
Cijev je alkaten, imaju za visoki tlak sa više mesa ali mislim da je to nepotrebno.

Dubina kao i kod vodovoda bez dodatne izolacije, jedino je kritičan izlaz iz zemlje.

Postoje i gotovi vodovodni šahtovi iz dva dijela koji idu u zemlju (imaju i metalni poklopac), ali oni su oko 1000 kn, a betonska cijev je negdje oko 300 ovisno o promjeru.
gogo_2006 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2009., 10:15   #140
alkaten 3/4 cola na 60 dubine,za šaht betonska cijev fi 100-za nju imaš u samoborki oriđiđi betonski poklopac i to dodatno zaštitiš stiropolom...
snakehunter is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:11.