Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu. |
|
|
23.02.2015., 10:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2010.
|
Quote:
Stipe23 kaže:
Krivo govoriš i krivo prenosiš.
Nije rekao da "nije bilo prihvatljivo", što implicira neke masone i slične spike, nego je rekao jedino kako takvo stajalište nije bilo naročito popularno u to doba. Među populacijom.
I rekao je posve točno.
-Stipe
|
Stvarno ti je smiješna tvrdnja......pa nije guverner na izboru za mis ili voice da treba biti popularan u narodu.......:klap:
|
23.02.2015., 11:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
Quote:
KuciloOro kaže:
Stvarno ti je smiješna tvrdnja......pa nije guverner na izboru za mis ili voice da treba biti popularan u narodu.......:klap:
|
Pa što je tu čudno, guverner je postupio po staroj dobroj 'brigo moja prijeđi na drugoga' - ista stvar koju sad pokušavaju i ovi iz UF 
|
|
|
23.02.2015., 12:26
|
|
Orao
Registracija: Feb 2004.
|
Quote:
ema1 kaže:
Pobogu, jeli rekao zbog cega je prestao upozoravati?
Je, jasno i glasno, a ti i dalje buncaj o ne davanju podrske populacije , koju nitko nista ni ne pita.
|
Opet krivo govoriš. 
Nije nikakve masone spominjao što opet impliciraš, nego je samo tokom razgovora i podsjetio kako takav stav spram švicaraca tada nije bilo popularno mišljenje. Onako, generalno.
Jer nije.
Ekipa je žurila u banku po lovu s nižom kamatom, nije im se slušalo što im netko govori da im je to rizično.
Jednostavno.
Ne vidim što tu nije jasno i odakle bilo kakva zabuna.
A "prestao upozoravati" je sintagma koja ovdje nema smisla. Što je trebao, unedogled piliti po tome? Na koji način? Tko bi mu se javio da treći put zove s identičnom pričom?
Dovoljno je već to što je upozorio. On je tada bio jedan od viceguvernera, mediji + Sabor su i više nego dovoljno.
Naročito jer ionako govori samo ono što je samo po sebi razumljivo za kredite s VK.
E sad ako to trebaš znati i sam, pa si još i podsjećen, a ti i dalje ideš grlom u jagode... Mislim, to na kraju krajeva jest (i treba biti) slobodna poslovna odluka pojedinca.
Ti kao da se žališ što nije zvao tebe osobno doma jedno 5-6 puta i pričao ti, "Gledaj, Ema, kakva muda ja imam".
Ako ga nisi poslušala, nisi, ali smiješno je onda njega opet kriviti i za to što on tebi jest lijepo rekao, a ti ga nisi slušala.
Quote:
Banana10 kaže:
OK, možda ne kužiš razloge postojanja regulacije i zaštite građana, pa ti je pojam „dovoljno zaštićen“ nejasan.
To npr. u prometu znači da semafori rade kako bi trebalo i da postoje oznake za ograničenje brzine. To ne znači da budalu možeš zaštititi od prolaska kroz crveno ili prebrze vožnje. To npr. kod kupnje lijekova znači da će HALMED izbaciti iz uporabe sve lijekove za koje zna da su štetni, a to opet ne znači da može spriječiti budalu da popije kutiju lijekova. A ti upravo na taj apsurd dovodiš raspravu.
|
Ne, ne dovodim. Poslovna odluka koji kredit uzeti može (i mogla je) proći dobro ili loše.
Apsurd koji se u priči pojavljuje je ondje gdje ti kreneš s pijenjem kutije lijekova, što se ne može sa spomenutom poslovnom odlukom usporediti.
Quote:
Za ovaj konkretan slučaj „dovoljne zaštita“ je mogla ići u dva smjera. Prvi ti je odgovor dao Luković (da je očekivao da će ih HNB zabraniti), a drugi dr. Tkalec u prvom postu koji sam ti naveo na pitanja na koja nisi odgovorio (da su banke propustile omogućiti zaštitu od valutnog rizika klijentima). Dakle, HNB je trebao ili zabraniti te kredite, ili narediti bankama da pruže zaštitu od valutnog rizika klijentima.
|
Ne razgovaram s novinskim člancima, kao što sam već rekao to mi nema naročitog smisla 
Tako da takve stvari i inače preskačem.
Svatko ovdje može copypejstati što god nađe na Internetu koliko ga volja, ali meni to ne znači samo po sebi ništa. Mogli bismo jedni drugima pejstati, i na što bi to ličilo?
Možeš to uobličiti u neko svoje mišljenje ili pitanje, i onda može.
No, samo da ti velim,
- zabrane smo pretresli već preko nekoliko puta
- diktiranje uvjeta koje bi oduzelo takve kredite de facto, time što im digne kamatu ili tome slično, je efektivno identično zabrani, zar ne? Efektivno bi bilo ravno povlačenju čitavog proizvoda s tržišta (njegovom negiranju)
Posve je razumljivo imati dva donekle različita proizvoda u ponudi, ovdje su rizici ti i ti, cijena ta i ta; ondje su rizici ti i ti, cijena ta i ta; pa tko voli, nek izvoli.
Quote:
Tako da je „dovoljna zaštita“ u ovom slučaju itekako moguća, a pogotovo jer su u HNB-u i poslovnim bankama znali za rizike. A kako znamo da su znali – pa eto pričali su o tom po novinama – eto to ti je Monty Python.
|
Ne znam šališ li se ti s ovakvim poopćavanjima ili to namjerno radiš.
"Znamo da su znali za rizike". A što su to misteriozno oni "znali"?
Da franak može narasti? Zar je to neka dilema u priči? To treba ispitivati, znamo li mi da su oni znali, hmmmm, teškog li pitanja... Da, zaključujemo da jesu znali!
Zamisli ti to.
Što još oni znaju, da je Zemlja okrugla?
Radije se zapitaj što reći onima koji to, eto, NISU znali. Koji su uspjeli to ne znati, a uzimali su te kredite.
Jer tako i jest nastao problem.
-Stipe
Zadnje uređivanje Stipe23 : 23.02.2015. at 12:43.
|
|
|
23.02.2015., 13:01
|
|
Registracija istekla
Registracija: Oct 2009.
|
Quote:
Stipe23 kaže:
Radije se zapitaj što reći onima koji to, eto, NISU znali. Koji su uspjeli to ne znati, a uzimali su te kredite.
-Stipe
|
ma nije kriv lopov.
kriv si jer nisi dobro zaključao vrata. 
|
23.02.2015., 13:45
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Dec 2012.
|
moj post nestao sa vidnog polja...... kukavice i paraziti pokazuju gdje im je mjesto ...... na margini društvenog postojanja. jadno.
ipak koliko je ova rasprava jalova i bespredmetna govori činjenica da su krediti u chf bili na tržištu i tu je točka. stoji da je puno tisuća ljudi uzelo taj proizvod koji je bio na tržištu. nisam ga ja tražila i izmislila, tražila, kreirala. apsolutno nikakvu grešku ne vidim u tome da sam uzela proizvod koji je bio na legalnom tržištu. ispala sam žrtva prevare i tu treba tražiti izlaz. točka.
moglo je svakih pola sata na tv biti upozorenje, ali dok god je on na tržištu netko će ga kupiti. kažem po tome se razlikuju potrošački kod i HNB. ovaj prvi laprda kad se šteta dogodi, ovaj drugi vodi monetarnu politiku jedne zemlje. ali eto nisu bili popularni pa nisu glasno upozoravali. koje kretensko obrazloženje.
|
|
|
23.02.2015., 13:55
|
|
U samoizolaciji
|
ja bankama ništa ne nudim. i ne planiram. zašto? jer ništa nisam nikome skrivila. ja čekam spokojno razvoj događaja. one se pjene i nude rješenja. Zašto? zato što su zahebale i saada su stisnute sa svih strana. ja sam doslovno u poziciji da još godinama čekam sudsko rješenje, a ako riješe vansudski, a hoće koliko vidim, i tekako hoće, doslovno sam u situaciji da ću ja birati opciju rješenja mog problema. samo ja. Sloboda mirne savjesti i poštenog života. sloboda koju one nemaju jer su obilato zasrale. hehehehe
|
|
|
23.02.2015., 14:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2010.
|
Quote:
all_or_nothing kaže:
ma nije kriv lopov.
kriv si jer nisi dobro zaključao vrata. 
|
😃😃😃😃 Dobra, dobra
|
|
|
23.02.2015., 15:03
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Oct 2008.
|
"Govoreći o 9 milijardi kuna kazne koja prijeti bankama, Goran Aleksić iz Udruge Franak rekao je da država, budu li banke morale platiti, kroz godinu dana izlazi iz recesije. – Koja god država je stala bankama na kraj je kroz to vrijeme izašla iz recesije, to je naša poruka ministru financija – zaključio je Aleksić."
|
|
|
23.02.2015., 15:05
|
|
U samoizolaciji
|
ponovno se brišu normalni komentari pa ako se brišu onda neka mi se napuši kurca onaj koji si uzima pravo da ih briše bez razloga 
|
|
|
23.02.2015., 15:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2013.
|
Quote:
Stipe23 kaže:
Možeš to uobličiti u neko svoje mišljenje ili pitanje, i onda može.
No, samo da ti velim,
- zabrane smo pretresli već preko nekoliko puta
- diktiranje uvjeta koje bi oduzelo takve kredite de facto, time što im digne kamatu ili tome slično, je efektivno identično zabrani, zar ne? Efektivno bi bilo ravno povlačenju čitavog proizvoda s tržišta (njegovom negiranju)
Posve je razumljivo imati dva donekle različita proizvoda u ponudi, ovdje su rizici ti i ti, cijena ta i ta; ondje su rizici ti i ti, cijena ta i ta; pa tko voli, nek izvoli.
Ne znam šališ li se ti s ovakvim poopćavanjima ili to namjerno radiš.
"Znamo da su znali za rizike". A što su to misteriozno oni "znali"?
Da franak može narasti? Zar je to neka dilema u priči? To treba ispitivati, znamo li mi da su oni znali, hmmmm, teškog li pitanja... Da, zaključujemo da jesu znali!
Zamisli ti to.
Što još oni znaju, da je Zemlja okrugla?
-Stipe
|
Prvo ovo zadnje što navodiš. Problem nije nastao u trenutku kad su klijenti počeli uzimati kredite, nego kad su ih banke osmislile a HNB ih nije regulirao kako treba.
OK, evo sad bez poopćavanja jednostavno s odgovorima:
Jesu li krediti U CH rizični? Jesu
Jesu li banke znale da su rizični krediti? Jesu
Jesu li banke osim što su sebe zaštitile od valutnog rizika ponudile takvu zaštitu i klijentima? Nisu
Je li HNB znao da su ti krediti rizični? Jesu
Je li HNB što poduzeo oko zaštite klijenata? Da, upozorio je na rizik sa medijskim istupima
Je li HNB-ova mjera odgovarajuća? Smiješna je, jer HNB pri ruci ima razne regulatorne mjere kojima može rizične financijske instrumente i zabraniti.
Može li se odluka klijenata smatrati poslovnom odlukom? Ne može, jer u poslovnim odnosima postoji ravnopravnost strana. U ovom slučaju jedna strana je u ogromnoj prednosti pred klijentom, pa je društvo u zadnjem stoljeću osmislilo nadzor i regulaciju takvih odnosa za zaštitu korisnika u neravnopravnom odnosu. Kako je taj nadzor i regulacija zakazala odgovornost nije na korisnicima kredita, tj, značajno je manja od odgovornosti HNB-a i banaka.
Možemo mi pejstati štogod hoćemo, ali ako šef jedne banke (Luković) kaže da je očekivao da HNB zabrani takve kredite, ako dr.sc. Tkalec (sa odličnim znanstvenim referencama iz monetarne politike) kaže da su banke propustile pružiti zaštitu korisnicima, ako ti međunarodni ekspert sa vrhunskim obrazovanjem kaže da je regulator izdao korisnike kredita te te da nije pružio zaštitu korisnicima koji ga skupo plaćaju možeš to sve zanemariti...I imati svoje neko mišljenje koje odudara od istine. I to je isto OK.
|
|
|
23.02.2015., 16:04
|
|
Orao
|
Quote:
Banana10 kaže:
...
Je li HNB-ova mjera odgovarajuća? Smiješna je, jer HNB pri ruci ima razne regulatorne mjere kojima može rizične financijske instrumente i zabraniti.
|
Da, i opet si se vratio na "Zašto nisu zabranili".
To smo pretresli barem deset puta i svaki put je bilo jednako besmisleno.
Quote:
Može li se odluka klijenata smatrati poslovnom odlukom? Ne može,
|
Quote:
jer u poslovnim odnosima postoji ravnopravnost strana. U ovom slučaju jedna strana je u ogromnoj prednosti pred klijentom, pa je društvo u zadnjem stoljeću osmislilo nadzor i regulaciju takvih odnosa za zaštitu korisnika u neravnopravnom odnosu. Kako je taj nadzor i regulacija zakazala odgovornost nije na korisnicima kredita, tj, značajno je manja od odgovornosti HNB-a i banaka.
|
Opet poopćavaš da zamutiš vodu.
Na koji je način "neravnopravan" odnos to što se banka zadužila u francima i mora te franke vratiti? Ne znam je li meni nešto promaklo, ali oni imaju po tom pitanju jedino neutralnu poziciju.
A franci koje baš imaju normalno da danas vrijede više.
Ovo djeluje kao da ti misliš kako neki tamo zli "oni" od koji si uzeo kredit "zarađuju više" zbog "veće rate", što je sigurno dojam dobrog dijela populacije, ali i posve, posve pogrešan.
Jedini koji su zaradili su oni koji su imali long u francima, očito.
A to je i realno, i neminovno, obzirom da je franak aprecirao, zar ne?
I tko tu što može? Nitko ništa.
To je do tržišta.
Da si kupio prije 4-5 godina 100 barela nafte, jednako bi prošao.
Quote:
Možemo mi pejstati štogod hoćemo, ali ako šef jedne banke (Luković) kaže da je očekivao da HNB zabrani takve kredite,
|
Ma očekivao je on da ti ne kažem što.
Na temelju čega bi tako nešto očekivao, na temelju svih ostalih centralnih banaka koje su ih zabranile?
Na temelju kristalne kugle koja zna što će biti s francima?
Na temelju toga što ćemo svako malo građanima nešto zabranjivati i to je uobičajena praksa?
I ako je Luković bio takvog stava, zašto ih je onda Zaba nudila?
S tim da nisam provjeravao tko je što rekao i je li on tako nešto izjavio, a ne bi se prvi put desilo da se nekoga ovdje pogrešno citira ili parafrazira.
Daj nemoj biti tako naivan i popasti sad svakog šefa banke koji ti veli da je on "očekivao da netko nešto zabrani". Sad ti se i moja baba može dodvoravati i praviti pametna takvim pričama.
Što da franak nije aprecirao? Kako bi ti se onda svidjele ideje o zabranama?
"Nisi ti kriv, kriv je netko treći" spika sad ima plodno tlo, ali je fundamentalno pogrešna u ovoj situaciji.
Imaš slobodu izbora, ako ti paše, uzmeš, ako ti ne paše, ne uzmeš. Kraj priče.
-Stipe
|
|
|
23.02.2015., 16:22
|
|
Otpisani
|
Quote:
Banana10 kaže:
|
a gle pada kreditiranja poduzeća..... pa naravno da pada kad pri takvim uvjetima kreditiranja jedini koji zarađuje je banka, što se i vidi u ukupnom stanju privrede
|
|
|
23.02.2015., 17:58
|
|
U samoizolaciji
|
To što je hnb napravila temeljan propust u svom poslu regulatora mora se spominjati idućih 50 godina da se to više nikad ne dogodi i da jednoatavno ne ponove pogrešku. Točka. Zapravo će točka biti kad netko kazneno odgovara za posao koji je propustio napraviti.
Zato ćemo to ponavljati do beskonačnosti jer je to izvor svih problema te stoga klauni kojima to smeta trebaju se ljudima SKINUTI SA KURSA. ili ako postoji neki jak protuargument, ne u stilu, evo ga opet sa trebali su zabraniti, blabla, nek se odu izvjetrit od vlastitih isparina, jer argumenata nemaju, a nit su ih imali. Samo trolanje bez ičeg suvislog na temu. mi bi ovdje razgovarali o načinu kako riješiti sranje koje su neki u ovoj državi uzrokovali.
|
|
|
23.02.2015., 18:00
|
|
U samoizolaciji
|
kao što sam najavio-obruč se steže juhuuuuu!!!!!!!!!!!!!!
"Odlicna vijest !!!
Dobivena je prvostupanjska presuda u privatnom sudskom procesu protiv Splitske banke, zbog nezakonite kamate !!! Sutra vise detalja.
Zavrsen je prvi radni sastanak s bankama. U medijima pratite detaljnije....
Udruga Franak"
|
|
|
23.02.2015., 18:02
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Jan 2008.
|
Objavljeno na fb profilu Udruge franak prije sat vremena:
Odlicna vijest !!!
Dobivena je prvostupanjska presuda u privatnom sudskom procesu protiv Splitske banke, zbog nezakonite kamate !!! Sutra vise detalja.
Udruga Franak
|
|
|
23.02.2015., 18:05
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
xstrom kaže:
kao što sam najavio-obruč se steže juhuuuuu!!!!!!!!!!!!!!
"Odlicna vijest !!!
Udruga Franak"
|
To djeco draga toooooooo, Potpuno očekivano, potpuno suvislo, potpuno logično....
|
|
|
23.02.2015., 18:06
|
|
jedem luka i slanine
Registracija: Nov 2008.
|
|
|
|
23.02.2015., 18:11
|
|
U samoizolaciji
|
E sad kad počnu pljuštat tužbe,kad se i oni koji su se do sada bojali ili razmišljali podić tužbu to učine,šta kažeš stipe23 urota ili?
|
|
|
23.02.2015., 18:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2013.
|
Upravo me zvali iz RBA da kad mislim platiti ratu kredita, odgovorio sam, dan prije slijedeće rate kao svaki mjesec već par godina.
Na to je krenulo:
-zašto?
-jel sam ja svjestan da idu zatezne kamate ?
-da sam svjesno potpisao da je kredit vezan za valutnu klauzulu
itd. itd.
Pili me i pili, na kraju sam joj rekao da će tako ostati do kad god budem želio, ukoliko im ne odgovara, da imaju hipoteku pa neka se naplate, a ukoliko bace oko na poslovni račun koji imam kod njih, vidjet će da im mogu platiti i unaprijed, ali ne želim. Plaća mi ne pokriva ratu pa neka je ovrše, a ja gladan neću biti.
Baš me izživcirala, tako je bilo i prošli mjesec, ali prije nikad. Jel su u panici?
|
|
|
23.02.2015., 18:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2009.
|
Quote:
Hdnst kaže:
Upravo me zvali iz RBA da kad mislim platiti ratu kredita, odgovorio sam, dan prije slijedeće rate kao svaki mjesec već par godina.
Na to je krenulo:
-zašto?
-jel sam ja svjestan da idu zatezne kamate ?
-da sam svjesno potpisao da je kredit vezan za valutnu klauzulu
itd. itd.
Pili me i pili, na kraju sam joj rekao da će tako ostati do kad god budem želio, ukoliko im ne odgovara, da imaju hipoteku pa neka se naplate, a ukoliko bace oko na poslovni račun koji imam kod njih, vidjet će da im mogu platiti i unaprijed, ali ne želim. Plaća mi ne pokriva ratu pa neka je ovrše, a ja gladan neću biti.
Baš me izživcirala, tako je bilo i prošli mjesec, ali prije nikad. Jel su u panici?
|
Znači inatiš se i plaćaš zatezne kamate ? 
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:05.
|
|
|
|