Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Banke, osiguranja, krediti

Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu.

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 25.02.2015., 14:31   #14541
Quote:
xstrom kaže: Pogledaj post
"
Trećim zakonom je određeno da se svi krediti s valutnom klauzulom, dakle bez obzira na valutu, moraju konvertirati u kredite bez valutne klauzule, po tečaju koji je određen kao prosječni tečaj u nekom razdoblju između srpnja i listopada 2014. "
Tu je kvaka, vaša želja da se krediti konvertiraju u kunske po početnom tečaju je
samo "wishful thinking" ili po hrvatski "sanak pusti".
stari medo is offline  
Old 25.02.2015., 14:34   #14542
Quote:
odgovorio sam ti i prije postavljenog pitanja
prepoznajem sklop...bankarski
Kakav bankarski sklop, o čemu ti pričaš ?
stari medo is offline  
Old 25.02.2015., 14:39   #14543
Quote:
JTB kaže: Pogledaj post
Ja recimo nisam zelio uzeti kredit sa VK jer sam to smatrao suvise riskantnim.
A kakav si onda kredit uzeo odnosno ako nisi, kako si riješio stambeno pitanje? Dok sam bio samac bio sam podstanar u garsonijeri. Isto i sa djevojkom (sada suprugom). Kad smo dobli drugo dijete uzeli smo sadašnji stan (60 kvadrata za moju 4 članu obitelj) na sadašnjoj lokaciji, za koji sada plaćam 4300 kn mjesečno kredit (početna rata ke bila 3500 kn, prije 9 godina) bi me u najmu koštao oko 2800kn)....U kešu sam dao oko 35 t eura.
Firmin is offline  
Old 25.02.2015., 14:41   #14544
Quote:
gotovo sam siguran da će sud donijeti odluku kao i ostali sudovi u EU
dakle i tu ćemo pobijedit
forza UF
ECJ C-26/13 je odluku da li je VK per se razumljiva _prosjecnom_ gradjaninu, i time validna, ostavio na odluku nacionalnim sudovima.

Pa sretno sa argumentacijom da prosjecni hrvat ne razumije rizik nestabilne valute!
JTB is offline  
Old 25.02.2015., 14:43   #14545
Quote:
"Moramo krenuti od početka. Najprije je Mađar Arpad Kaszler podigao privatnu tužbu. On je tu privatnu tužbu dobio u potpunosti, dakle banka koja je s njim ugovorila kredit morala mu je na temelju sudske presude vratiti razliku tečaja i nezakonito povećane kamate. Vrhovni mađarski sud je na temelju te privatne pravomoćne presude tražio mišljenje Europskoga suda pravde (ECJ) o nezakonitostima ugovaranja kamata i valutne klauzule.

ECJ je donio svoju presudu C-26/13 kojom je presuđeno da nije dovoljno gramatički jasno napisati u ugovoru kako se provodi konverzija strane valute, nego se dužnika mora upozoriti na ekonomske posljedica koje ga mogu zadesiti ako ugovori valutnu klauzulu u kreditu. Vrhovni sud je na temelju te presude ECJ-a donio i konačnu odluku da je valutna klauzula u slučaju Kaszler nezakonito ugovorena. Na temelju svih tih presuda, mađarski parlament donio je tri zakona.

Prvim zakonom je određeno da banke moraju vratiti dužnicima razliku prodajnog i kupovnog tečaja, jer su ugovarale kredite po kupovnom, a naplaćivale rate po prodajnom tečaju.

Drugim zakonom je određeno da banke moraju vratiti dužnicima sve preplaćene iznose kamata, zbog nezakonitog povećanja kamata. Taj zakon sličan je pravomoćnoj presudi našega Visokoga trgovačkog suda, samo što u našem slučaju svaki dužnik mora sam privatnom tužbom ostvariti pravo na povrat preplaćenih iznosa kamata od banke.

Trećim zakonom je određeno da se svi krediti s valutnom klauzulom, dakle bez obzira na valutu, moraju konvertirati u kredite bez valutne klauzule, po tečaju koji je određen kao prosječni tečaj u nekom razdoblju između srpnja i listopada 2014. Ipak, za Mađare je bolje krenuti u sudske procese, jer u tome slučaju imaju velike šanse za dobitak kompletne razlike tečaja. Sudsku praksu po tome pitanju već imaju, i svaki bi sud morao presuditi na temelju pravomoćne presude za Arpada Kaszlera te na temelju presude ECJ-a u korist dužnika i proglasiti valutnu klauzulu CHF nezakonitom i ništetnom."
Dakle, u toliko spominjanoj Mađarskoj, nisu konvertirani krediti po početnom tečaju, nego po tečaju između srpnja i listopada 2014.
Molio bih te da napišeš koji su to konkretno EU sudovi konvertirali kredite po početnom tečaju.
Old 25.02.2015., 15:13   #14546
Quote:
stari medo kaže: Pogledaj post
Tu je kvaka, vaša želja da se krediti konvertiraju u kunske po početnom tečaju je
ali opet ne razumijem tvoju želju da se to ne dogodi,osim ako nije u pitanju bankarski sklop
xstrom is offline  
Old 25.02.2015., 15:14   #14547
Quote:
banderas kaže: Pogledaj post
Dakle, u toliko spominjanoj Mađarskoj, nisu konvertirani krediti po početnom tečaju, nego po tečaju između srpnja i listopada 2014.
Molio bih te da napišeš koji su to konkretno EU sudovi konvertirali kredite po početnom tečaju.
za sve postoji prvi put
xstrom is offline  
Old 25.02.2015., 15:17   #14548
Quote:
Firmin kaže: Pogledaj post
A kakav si onda kredit uzeo odnosno ako nisi, kako si riješio stambeno pitanje? Dok sam bio samac bio sam podstanar u garsonijeri. Isto i sa djevojkom (sada suprugom). Kad smo dobli drugo dijete uzeli smo sadašnji stan (60 kvadrata za moju 4 članu obitelj) na sadašnjoj lokaciji, za koji sada plaćam 4300 kn mjesečno kredit (početna rata ke bila 3500 kn, prije 9 godina) bi me u najmu koštao oko 2800kn)....U kešu sam dao oko 35 t eura.
virtualni
xstrom is offline  
Old 25.02.2015., 15:19   #14549
Quote:
banderas kaže: Pogledaj post
ja tebe molim da napišeš zašto ti smeta da mi pobijedimo banke bez da se dira državni proračun?
također te molim da mi napišeš da li bi ti bilo drago da plate milijarde u državni proračun?
xstrom is offline  
Old 25.02.2015., 15:20   #14550
Quote:
stari medo kaže: Pogledaj post
kvake su na vratima
koje su vaše želje?da se nama ne ostvari ono što želimo?
neće moći
xstrom is offline  
Old 25.02.2015., 15:24   #14551
Quote:
Smart_bitch kaže: Pogledaj post
Ja kužim da čovjek najednom vidi neprijatelja i u vlastitom dvorištu, ali ček, ti ekčuli, sound of mind, tvrdiš da banke plaćaju nekog da odgovaraju ljude od tužbi na, onak...forumu?

Mislim, stvarno?
Gdje vidiš da sam napisao da plaćaju? Nedavno je jedan bankobran priznao da volontira:
https://www.forum.hr/showpost.php?p=5...ostcount=13771

Ne budi naiva. Forum.hr je jedan od najposjećenijih web stranica u Hr, imaju preko 100.000 unikatnih posjeta dnevno, bar tako oni tvrde.
http://www.monitor.hr/marketing/forum/
A postoji nešto što se zove "negativni publicitet". Bankama nije svejedno što se piše bilo gdje, pa tako ni na forumima i društvenim mrežama. Ugled im pada svjetlosnom brzinom, a što misliš zašto?
Ne tvrdim da je tu netko plaćen za ono što tvrdiš, jer nemam dokaza, ali me ne bi čudilo da je.
A ako misliš da nisam upravu, odgovori mi zašto bi onda netko svakodnevno trošio brdo vremena pišući postove od pola metra? Koji bi bio njegov interes da to radi?
registriran_clan is offline  
Old 25.02.2015., 15:26   #14552
nakon 700 stranica predlažem da se otvori nova tema:

Zašto ne želimo da ljudi koji su uzeli kredite u CHF pobijede banke koje su ih prevarile?

Sve će biti puno jasnije.
xstrom is offline  
Old 25.02.2015., 15:30   #14553
Quote:
registriran_clan kaže: Pogledaj post

Ne tvrdim da je tu netko plaćen za ono što tvrdiš, jer nemam dokaza, ali me ne bi čudilo da je.
Mene bi užasno čudilo da jest. Banke u pravilu uzimaju novac, ne daju ga. Pogotovo ne za pizdarije. A forum jest pizdarija. Misliš da se u bankama itko ždere kaj ljudi pizde? Aha.

Quote:
A ako misliš da nisam upravu, odgovori mi zašto bi onda netko svakodnevno trošio brdo vremena pišući postove od pola metra? Koji bi bio njegov interes da to radi?
Treba ti objasniti? Jer mogu. Jer imaju viška vremena. Jer imaju viška mišljenja i vremena, pa šire jedno i ubijaju drugo. Ja, recimo, imam svo vrijeme ovog svijeta i pisati i moderirati, jer imam divnog poslodavca kojeg to ne jebe pet posto. Zašto to radim? Da ubijem dosadu.

Quote:
Ne budi naiva.
Ne budi ti.
Old 25.02.2015., 15:31   #14554
Quote:
ali opet ne razumijem tvoju želju da se to ne dogodi,osim ako nije u pitanju bankarski sklop
Tvoj mentalni sklop teško shvaća da ovdje pišu i ljudi koji imaju drugačije mišljenje od vas a nisu bankarski plaćenici.
Kao što sam napisao, to što ti želiš je samo "sanak pusti" jel je valutna klauzula bila po zakonu.
Kao i većina frankista, cijepljen si od bilo kakve osobne odgovornosti za loše poslovne odluke.
stari medo is offline  
Old 25.02.2015., 15:32   #14555
Quote:
Firmin kaže: Pogledaj post
Efektivno nisam uzeo kredit nego sam odlucio stediti, cekati i biti podstanar. Vise od deset godina sam bio podstanar.

Sumnjam da bi tebi bilo danas zao da si ucinio isto? Imao bi 35 t eura, plus kamatu, plus razliku od rate kredita do podstanarstva. Mozda i 50 t eura ukupno? Eto ti starogradnje od 50m2 danas za cash.

Takodjer, znam puno ljudi iz generacije koji su odrasli u cetveroclanim obiteljima u osjetno manje od 60m2. Dakle po meni - veliko zaduzenje uz riskantne uvjete, ostalo je povijesti.
JTB is offline  
Old 25.02.2015., 15:34   #14556
Quote:
Mene bi užasno čudilo da jest.

Čudilo bi te jer si naiva.
registriran_clan is offline  
Old 25.02.2015., 15:36   #14557
Quote:
Gdje vidiš da sam napisao da plaćaju? Nedavno je jedan bankobran priznao da volontira:
https://www.forum.hr/showpost.php?p=5...ostcount=13771

Ne budi naiva. Forum.hr je jedan od najposjećenijih web stranica u Hr, imaju preko 100.000 unikatnih posjeta dnevno, bar tako oni tvrde.
http://www.monitor.hr/marketing/forum/
A postoji nešto što se zove "negativni publicitet". Bankama nije svejedno što se piše bilo gdje, pa tako ni na forumima i društvenim mrežama. Ugled im pada svjetlosnom brzinom, a što misliš zašto?
Ilija Čvorović živi vječno.
stari medo is offline  
Old 25.02.2015., 15:38   #14558
Quote:
Oke, neka bude tako.

Ako je tebi lakše u životu radi toga što misliš da su svi ljudi na svijetu na strani frankaša osim banaka, so be it.

Al nisu.
Old 25.02.2015., 15:41   #14559
Quote:
Veliki konundrum hocu internet generacije - zasto ljudi pisu po forumima za dzabe. Kad to rijesite to predlazem sljedecu dilemu - zasto pas lize jaja.
JTB is offline  
Old 25.02.2015., 15:41   #14560
Quote:
Mene bi užasno čudilo da jest. Banke u pravilu uzimaju novac, ne daju ga. Pogotovo ne za pizdarije. A forum jest pizdarija. Misliš da se u bankama itko ždere kaj ljudi pizde? Aha.

Treba ti objasniti? Jer mogu. Jer imaju viška vremena. Jer imaju viška mišljenja i vremena, pa šire jedno i ubijaju drugo. Ja, recimo, imam svo vrijeme ovog svijeta i pisati i moderirati, jer imam divnog poslodavca kojeg to ne jebe pet posto. Zašto to radim? Da ubijem dosadu.

Ne budi ti.
Mislim da ti ljudi također imaju poslodavca
Banke će se tek žderat.
xstrom is offline  
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:10.