Natrag   Forum.hr > Društvo > Roditelji i djeca > Školarci i adolescenti

Pogledaj rezultate ankete: Treba li uvesti 'malu maturu' za upis u srednje škole (anketa je iz 2018, ne odnosi se na NI)
Da 92 66.19%
Ne 38 27.34%
Ne znam 9 6.47%
Glasovatelji: 139. Ne možete glasovati u ovoj anketi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 31.03.2023., 17:19   #1441
Quote:
Mad_Hatter kaže: Pogledaj post
Nego, najlakši engleski... Kažu kolegice koje su ispravljale da su samo cca 5% učenika smjele dati maksimum bodova po kriterijima. Kriteriji su jako visoko postavljeni, insistiralo se na korištenju složenih struktura i odbijali bodovi za nedostatak istih...
Pitam se hoće li slično biti i s ostalim "laganim" ispitima.
Tako je i na maturi. Ako nemaš složene strukture gubiš bodove.
favorit is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.03.2023., 18:59   #1442
Quote:
-skyfall- kaže: Pogledaj post
Moja za povijest kaže da je bilo očajno. 🫣
Povijest je mislim najgore koncipiran predmet, doslovce naucis svaka dva mjeseca nešto, napišeš test i možeš odmah zaboraviti, nema vise toga. Ikad. Šanse da nakon 4 godine nešto ostane u glavi nekom kome je predavano loše ili inace se ne zanima za povijest je vrlo mala.
proab is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.03.2023., 20:44   #1443
Jako me zanimaju rezultati iz povijesti, mogao bi to biti najveci fijasko nacionalnih ispita.
Lady Guga is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.03.2023., 21:23   #1444
Quote:
proab kaže: Pogledaj post
Povijest je mislim najgore koncipiran predmet, doslovce naucis svaka dva mjeseca nešto, napišeš test i možeš odmah zaboraviti, nema vise toga. Ikad. Šanse da nakon 4 godine nešto ostane u glavi nekom kome je predavano loše ili inace se ne zanima za povijest je vrlo mala.
Quote:
Lady Guga kaže: Pogledaj post
Jako me zanimaju rezultati iz povijesti, mogao bi to biti najveci fijasko nacionalnih ispita.
I mene zanima. Povijest bi mogao biti baš potop. A pitanja su prava za "milijunaša". Mislim tko nije baš u povijesti i nema afiniteta za taj predmet, pa sigurno da bez dobrog ponavljanja neće znati te odgovore...
Anyway, nacionalni gotovi
Sad će navaliti s pravim testovima
-skyfall- is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.03.2023., 21:33   #1445
nama je i inače povijest u cijeloj familiji najomraženiji predmet, tko ju je i volio, zamrzio ju je kad je vidio udžbenik A4 formata s 200 str. teksta
Rabarbi is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.03.2023., 22:02   #1446
Quote:
Sad će navaliti s pravim testovima
Ama kaj bi sad navalili ima 3 dana nastave

E sad nakon 16og...
proab is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2023., 08:05   #1447
u ta tri dana nastave moja ima.tri ispita a nije imala nacionalne

inace ovo za povijest, kaj se fakat smatra da su ovo informacije koje trebaju ostati u glavi,?
uzroci posljedice ok, al ovo...
Old 01.04.2023., 08:27   #1448
Quote:
SummerNight kaže: Pogledaj post

inace ovo za povijest, kaj se fakat smatra da su ovo informacije koje trebaju ostati u glavi,?
Ako je to tako, po meni je najlošije koncipiran ispit. Kolegica iz povijesti slaže se da je ispit promašen ako su pitanja ovakva.
Hagne is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2023., 11:52   #1449
Quote:
Ama kaj bi sad navalili ima 3 dana nastave

E sad nakon 16og...
Ma da to sam mislila, iza ferija showprogram.
Mada moja ima školu samo u ponedjeljak, u utorak i srijedu su u Vukovaru. Pa izbjegli 3 dana rešetanja.
Quote:
SummerNight kaže: Pogledaj post

Summer, ja ti to zovem pitanja za "milijunaša"
-skyfall- is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2023., 11:57   #1450
Kaže moj da je trebalo "neke ceste" kronološki poredati po vremenu izgradnje.

Roditelji sedmaša, pišite u tekicu. Možda će reciklirati sve ispite sljedeće godine.
Old 01.04.2023., 13:36   #1451
Quote:
Kakadu kaže: Pogledaj post
Kaže moj da je trebalo "neke ceste" kronološki poredati po vremenu izgradnje.
Ajme… ili tamo netko napisao da je na karti trebalo prepoznati seobu Vandala ?!?!
Mislim da neznanje povijesti nema veze s koronom nego iskljucivo s konceptom nastave… iz matematike se učili npr razlomke i decimalne brojeve na kraju petog (ono kad nisu išli u skolu) ali nakon petog trebaš razlomke i u šestom, sedmom, osmom… sigurna sam da sad na kraju osmog jednako dobro (ne)znaju to gradivo iz petog kao i prijašnje generacije. No kad opet trebaš seobu Vandala u školovanju? U prvom srednje Koji je utjecaj korone na (ne)znanje o Vandalima a koje da se to učilo pred 3 godine i nikad vise? Atenu su učili prije korone i prapovijest i Egipat i Mesopotamiju, tko se jos sjeća od njih toga?
proab is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2023., 14:47   #1452
Quote:
Ma da to sam mislila, iza ferija showprogram.
Mada moja ima školu samo u ponedjeljak, u utorak i srijedu su u Vukovaru. Pa izbjegli 3 dana rešetanja. Summer, ja ti to zovem pitanja za "milijunaša"
I moj ide u utorak u Vukovar,rekla je raska na roditeljskom koje još škole idu ali sam zaboravila.
Moj u pon piše ispit iz fizike. Odmah nakon praznika povijest, i još nekoliko u 4om mj.
enigmatic is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2023., 14:55   #1453
Quote:
Ajme… ili tamo netko napisao da je na karti trebalo prepoznati seobu Vandala ?!?!
Mislim da neznanje povijesti nema veze s koronom nego iskljucivo s konceptom nastave… iz matematike se učili npr razlomke i decimalne brojeve na kraju petog (ono kad nisu išli u skolu) ali nakon petog trebaš razlomke i u šestom, sedmom, osmom… sigurna sam da sad na kraju osmog jednako dobro (ne)znaju to gradivo iz petog kao i prijašnje generacije. No kad opet trebaš seobu Vandala u školovanju? U prvom srednje Koji je utjecaj korone na (ne)znanje o Vandalima a koje da se to učilo pred 3 godine i nikad vise? Atenu su učili prije korone i prapovijest i Egipat i Mesopotamiju, tko se jos sjeća od njih toga?
zato mislim da je nastava povijesti poprilicno pogresno koncipirana, sve te cinjenice i informacije ne ostaju u glavama trajno, mozda neka trivia ostane ali godina izgradnje majstorske ceste sigurno ne.
i onda je pitanje zasto uopce moraju znati takve informacije na testovima.
zasto se povijest ne bazira na shvacanju ste se desilo i zasto te koje su bile posljedice.
kronologiju ces tako takodjer znati, koja je to godina bila fakat nikad nece biti vazno nikome osim povjesnicarima.
Old 01.04.2023., 15:23   #1454
Quote:
Koliko se sjećam u SŠ povijest i tak opet kreće od kamenog doba pa kronološki dalje, samo puno opširnije i detaljnije nego u OŠ. Barem u gimnaziji.
Quote:
enigmatic kaže: Pogledaj post
I moj ide u utorak u Vukovar,rekla je raska na roditeljskom koje još škole idu ali sam zaboravila.
Moj u pon piše ispit iz fizike. Odmah nakon praznika povijest, i još nekoliko u 4om mj.
Nama samo rekli mislim 10 škola ide, nisu rekli koje. Ali termin je zapravo super, vrate se taman na ferije.
U ponedjeljak ništa ne pišu, ali HJ rešeta usmeno, taman bi mogla i moja doći na red.
-skyfall- is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2023., 15:59   #1455
A učili smo i mi puno toga pa zaboravili nakon testa i nije nam to nikad više trebalo i ne vidim da mi je zbog toga otpala i jedna dlaka s glave. Svi bi kao to neko razumijevanje, povezivanje, primjena ovo ono da se kao što manje štreba, a onda se na kraju uvijek ispostavi da je djeci i to teško.
Evo zašto je biologija ispala teška? E pa upravo zbog toga.
Moon light is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2023., 18:12   #1456
Bok, pročitao sam neke postove na ovoj temi pa ću vam malo pobliže dočarati kako na ovo sve gledaju upravo učenici. Dakle ja sam učenik 8. razreda, možda mi mjesto i nije na forumu. Ako je tako neka izbrišu (ne boravim često ovdje pa nisam toliko upoznat). Za početak ću reći da smo mi učenici u konstantnoj neizvjesnosti jednako koliko i roditelji i učitelji. Nama je na početku ove godine rečeno da mi te nacionalne nećemo pisati, pa nam je rečeno da ćemo ih možda pisati, pa opet da ih nećemo pisati, pa da ćemo ih pisati, ali neće biti za ocjenu itd. itd. svašta nam je rečeno da bi eto tek u 12. mjesecu (3 mjeseca prije nacionalnih) saznali da ćemo ipak pisati. Istina je da se to ne ocjenjuje i da neće utjecati na upis u srednje škole pa bi samim time bilo i logično da se nitko oko toga neće stresirati, ali zapravo u realnosti nije tako. Nemate pojma koliko su nam profesori nabili pritisak oko toga. Barem u mojoj školi. Jedna trećina profesora je rekla da će jako dobro uzeti to obzir pri zaključivanju ocjena, druga trećina je rekla da će oni koji loše to napišu biti školski maltretirani do kraja godine (dodatna ispitivanja), a treća, rjeđa trećina je odlučila je da će zanemariti te nacionalne. Ako se mene pita to je sve čisti cirkus. Ako ih već misle uvest neka ih uvedu kako spada, a ne da se već 8 godina priča da će se uvest. A poznavajući naše školstvo to može biti bilo kada.

Što se samih ispita tiče. Jučer se pisao zadnji, iz povijesti. Ja sam prisustvovao svima, iako sam imao dilemu upravo zbog one dvije trećine profesora trebam li uopće pristupiti ispitima zbog vlastite dobrobiti. Jezici (Hrvatski i Engleski) bili su poprilično lagani, barem prvi dio na zaokruživanje. Većina zadataka je bila oko književnosti i čitanje s razumijevanjem, a to je učenicima lagano. Što se pisanja tiče, meni nije to bio problem. Na hrvatskom se trebao pisati komentar na temu "Koliko djece redovno doručkuje", nešto u tom smislu. Imali smo i neke statističke podatke u vezi s tim pa smo prema tome trebali napisati komentar od, dolazimo do čudnog dijela, 200 riječi?!?!?!? Složio bih se sa većinom kako je 200 riječi previše za takvu temu. Engleski je bio lakši, oko 80 riječi za odgovor na mail. Ono što je loše jesu, netko je spomenuo ranije, kriteriji ocjenjivanja, zato će i rezultati biti loši. Biologija, fizika i kemija bili su teški. U kemiji je bila hrpa formula, spojeva, jednadžbi i raznih gluposti. U biologiji i fizici pitanja koja se postavljaju na državnoj maturi. Matematika je bila iznenađujuće lagana, bilo je nešto i računanja što je malo teže, ali meni osobno ne ide matematika pa neću to previše komentirati. U matematici je bilo dosta logičkih zadataka i zaključivanja pa je kao bila lagana. Geografija i povijest spadaju u zasebnu skupinu, i ja te testove ne bi dopustio da slažu tamo neki, već isključivo profesori koji predaju tom razredu. Zašto? Ne, da im olakšaju. Nego jer su povijest i geografija predmeti koje prilagođava u velikoj većini profesor sa učenicima. Pa mi tako na povijest skoro uopće ne učimo datume, godine i kronologije, samo onih najbitnijih događaja, već učimo više o događaju samom. Na nacionalnom ispitu pogađate je bila hrpa godina, kronologija, datuma, izmišljenih imena nekih tamo ljudi od prije 1000 godina za koje nitko nije čuo... Geografija je bila slična, dosta malo geografije, više politike, povijesti i gospodarstva. Pa smo tako u nacionalnom iz geografije umjesto da dobijemo pitanja poput "Koja je klima zastupljena na prostoru Republike Hrvatske?" što je vrlo korisno za znati, dobili pitanja poput "Koji je prosječni tlak zraka?", što je korisno također, ali razumijete što želim reći...

Meni su ti nacionalni ispiti osobno potpuni promašaj i bezvezno trošenje novca jer ćemo mi rezultate istih dobiti krajem 5. mjeseca i samo u obliku postotka točnosti rješenja. Dakle nećemo znati što smo fulali. A organizacija (koja pretpostavljam ovisi o školi) je još gora. Mi smo dangubili 50 od 90 minuta pisanja ispita u učionici bez ikakve vrste zanimacije. Što se sad pak redovne nastave tiče... e pa idući tjedan sva tri radna dana (pon-sri) jer su od četvrtka praznici imamo testove. Tjedan poslije također maksimalnih 3 testa u tjednu. Tjedan iza tog 2 testa, a tjedan iza tog opet 3. Puno ispitivanja, projekata, prezentacija i svega i svačega. A upisi u srednju se bliže, pa ti sad razmišljaj.
Kolak is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2023., 20:35   #1457
Hvala ti na učeničkoj perspektivi (iako sam je čula i doma). Eto kod mog djeteta nitko ništa nije komentirao da ih zanimaju ti ispiti niti da će na išta utjecati, imam dojam da su nastavnicima samo neka gnjavaža a nekima i ne baš željena najava nekih budućih vremena kad bi netko vanjski mogao procijeniti što i kako rade.
Što se tiče koristi razumijem da tebi osobno nisu sad od ikakve koristi (i predstavaljaju ti problem zbog poremećenog ritma ispita u nekim predmetima) ali nisu ni maturu na kraju srednje uveli odjednom, netko uvijek probija led ne za sebe nego one iza sebe. Iako oko ovih ispita blago rečeno nema jasnih najava što i u kom smjeru se ide dalje.

Za argument o povijesti i to tko bi trebao sastavljati ispite - problem baš i je u tome da su i gradivo koje se podučava i kriteriji ocjenjivanja totalno proizvoljni i "kako ti grah pao" ovise o tome kojeg si nastavnika dobio, a to inače nije nešto što bi bila odlika kvalitetnih sustava. Osim ako zaključimo da je ok da svatko predaje štogod poželi i kako poželi, no onda se ionako posve gubi smisao nacionalnog programa oš i možemo odmah preć na privatne škole i vaučere pa nek si svatko bira što da mu djeca uče...
proab is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.04.2023., 19:58   #1458
Quote:

A i neki su već izašli sa zbirkama zadataka i repetitorijima, makar mislim primarno ciljajući na djecu koja idu na prijemne (kojih je sve više, baš me zanima da li ispod radara u ovoj buci oko cjelodnevne nastave ne prolazi da još koja škola uvela prijemni, vidim da se ni o nacionalnim ispitima više ne pjeni ovdje kako je to oooh so veliko bacanje novaca i niskoristi)
Dvije - jos jedna opća (I.) i jos jedna PM (III.) tako da ostaje samo jedna PM bez prijemnog. Iduće godine pretpostavljam jos par općih uvodi prijemne kad se na njih prelije jos malo pritiska.

https://www.srednja.hr/novosti/ove-g...ojih-predmeta/

Za 5 godina ovim tempom neće bit gimnazije za upis bez prijemnih u ZG, pa osim ako napokon ne uvedu nešto standardizirano letat ce po gradu dva tjedna početkom sedmog s prijemnog na prijemni, pa pripreme za prijemni pa…. A pritisak za 5.0 neće pasti jer prijemni i dalje nose max 10 bodova.
proab is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.04.2023., 20:45   #1459
Prijemni treba nositi puno više od 10 bodova. Neka bude 50:50, ocjene : prijemni. I riješen problem.
-skyfall- is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2023., 07:56   #1460
Evo jedne dobre vijesti, uvesti će jedinstveni prijemni ispit

https://www.index.hr/vijesti/clanak/...i/2452818.aspx
aliceblue is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:04.