Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Za napredne korisnike > Programiranje

Programiranje Za programere i one koji to žele postati ...

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.06.2017., 12:00   #1461
Quote:
Melija92 kaže: Pogledaj post
Nemoj me krivo shvatiti, ne mislim ni za sebe da sam "Jači" programer ili što god da si pod time mislio, ali ako već nisi početnik već znaš nešto trebalo bi ti biti jasno da ti pitanje baš i nema smisla.

Prvo moraš odrediti što želiš od programiranja i koje područje te zanima. Jesi još srednjoškolac (ili mlađi tip) koji želi polagano učiti algoritme, bez posebnog područja što te zanima, ili već imaš 26 godina i htio bi za godinu dana np.r raditi web bussiness aplikacije primjerice.

Drugo, područje koje te zaninma je izrazito bitno.

No da ne bude samo na pustim riječima, ponudit ću ti par primjera

Python - za sve, ako ne znaš ni sam što bi, uzmi Python
Igre - C++, Lua pa i C# s unitiyem?
Business aplikacije - Java, C#
web aplikacije - svakako započeti s Javascriptom (html i css se podrazumijevaju), a kao backend viditi što (php, python, c#, ruby on rails....)

Ima tu još jezika i područja, nemoj mislit da je samo ovo svetinja. Prvo ti vidi što ti želiš pa tek onda kreni na knjige, moj savjet.
Da, srednjoškolac sam. Malo sam gledao i sviđa mi se C++.
TrueCroatian is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.06.2017., 17:49   #1462
Quote:
TrueCroatian kaže: Pogledaj post
Da, srednjoškolac sam. Malo sam gledao i sviđa mi se C++.
Onda se drži C++ dok ne vidiš što te najviše privlači.
Preporučam i Javu jer pokriva sve od desktop aplikacija enterprise sustava, weba do mobilnih aplikacija.
Ako se odlučiš za microsoft onda definitivno C#.
Ako te zanima freelancing onda je najveća ponuda poslova u PHP-u i JavaScriptu (preporučam ReactJS).
Međutim ako savladaš C/C++ za prebacivanje na neki od ovih jezika će ti doslovno biti dovoljno 10 dana.

Poslano sa mog SM-A510F koristeći Tapatalk
dysback is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.04.2018., 12:10   #1463
Pozdrav,

trenutno sam 5. godina TVZa, smjer elektrotehnika, do sad sam programirao u C, C++ i C# kolko se sjećam i išlo mi je to, zanimalo me.
Volio bi nakon završetka faksa što je uskoro započeti s učenjem nekog programskog jezika. Kolko čujem od kolega na poslu i s faksa svi spominju Javu i JavaScript, kao to se najviše traži, dobre su plaće...pa me sad zanima koji su programski jezici najbolji, najtraženiji, najplaćeniji, najlakši, najisplativiji. Kako krenuti kad se odlučim? Doma uz neku literaturu ili krenuti na neki tečaj?

Hvala i lijep pozdrav
ivano13579 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2018., 02:09   #1464
A šta bi ti htio programirat, s obzirom da imaš nekog pojma o svemu, kakve aplikacije želiš izrađivat? Web stranice, firmware/drivere, mobilne aplikacije, desktop aplikacije...sve od toga ima neke jezike koji su fokusirani na to i bolje pokrivaju područje.
Odgovori s citatom
Old 02.05.2018., 11:48   #1465
Ovako na prvu bi rekao Android aplikacije, ali prije bi birao u čemu ću programirati nego što ću programirati.
Na kraju krajeva, Android se i radi u Javi koja me nekako najviše privlači.
ivano13579 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2018., 00:17   #1466
Eto, to ti je odgovor, počni ih programirat, znaš u čemu
Odgovori s citatom
Old 03.05.2018., 09:31   #1467
Odgovor na jedno pitanje, a na ostala dva?

Od kud krenuti? Sam ili na tečaj?
ivano13579 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2018., 16:35   #1468
Quote:
ivano13579 kaže: Pogledaj post
Ovako na prvu bi rekao Android aplikacije, ali prije bi birao u čemu ću programirati nego što ću programirati.
Na kraju krajeva, Android se i radi u Javi koja me nekako najviše privlači.
Android aplikacije možes raditi i u C# pomoću xamarina.

Poslano sa mog Moto E (4) Plus koristeći Tapatalk
master_dju is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2018., 17:49   #1469
Quote:

Sam.
Old 03.05.2018., 18:11   #1470
Quote:

Sam, počni ih programirat, google ti je prijatelj. Smisli nešto jednostavno, obično se prave nekakvi ili file organizeri ili kalkulator kao "hello world". Nakon toga ćeš znati neke osnove kako napraviti pojedine dijelove i možeš krenuti u nešto kompliciranije.
Odgovori s citatom
Old 03.05.2018., 18:51   #1471
Ako se već zanima za Android, zašto ne Kotlin?
Old 04.05.2018., 13:08   #1472
Quote:
mr-crime kaže: Pogledaj post
Sam, počni ih programirat, google ti je prijatelj. Smisli nešto jednostavno, obično se prave nekakvi ili file organizeri ili kalkulator kao "hello world". Nakon toga ćeš znati neke osnove kako napraviti pojedine dijelove i možeš krenuti u nešto kompliciranije.
Ovi primjeri su dobri za početak.

Kada takve osnove riješiš, onda uvijek možes ić s ciljem kopiranja funkcionalnosti neke aplikacije pa ne moraš sam smišljat prve ideje.

I uvijek budi samokritičan, pošto tek počinješ, i sljedećih par godina, uvijek pretpostavljaj da iako stvar radi, da nije napisano na najbolji način.

Uvijek prolistaj bar neke savjete oko arhitekture, iako se o tome mogu raditi eseji i eseji, moraš krenuti bar sa dobrim osnova organizacije projekta.

Koristi git ili bilo koji sustav za verzioniranje, najbolje da se privikneš na korištenje toga, pa makar radio kalkulator

master_dju is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.05.2018., 21:16   #1473
Nije početničko pitanje, ali necu pravit novu temu.

Na puno stranih foruma se vrti slicno pitanje, pa da vidim šta misle kolege odavde.

Smatrate li da je bolje poceti programirati (tj naci prvi posao) u nekim high-demand široko-rasptrostranjenim poljima kao što je Web Development (JS,Angular,React,Node itd..),Java (sve) ,ili npr C# .Net
,a sa druge strane izabrati ono što te zapravo interesuje i cime bi se dugoročno mogao bavit (ako to vec nije nešto od navedenog) kao što bi bilo Data Science,Machine Learning, Game development itd.
tareeq is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.05.2018., 21:26   #1474
Quote:
tareeq kaže: Pogledaj post

Na puno stranih foruma se vrti slicno pitanje, pa da vidim šta misle kolege odavde.

Smatrate li da je bolje poceti programirati (tj naci prvi posao) u nekim high-demand široko-rasptrostranjenim poljima kao što je Web Development (JS,Angular,React,Node itd..),Java (sve) ,ili npr C# .Net
,a sa druge strane izabrati ono što te zapravo interesuje i cime bi se dugoročno mogao bavit (ako to vec nije nešto od navedenog) kao što bi bilo Data Science,Machine Learning, Game development itd.
Što je bolje? Iskreno, toliko fali developera da ako si dobar onda je svejedno, odaberi što ti se sviđa. A ako nisi dobar developer, onda ti je opet svejedno jer ćeš biti prisiljen raditi što ne voliš.
Možda je bolje pitanje želiš li ući u veću ili manju firmu jer ovisno o veličini tima imaš više/manje odgovornosti.

Od ovih interesnih aktivnosti svaka je toliko velika da se u par života ne bi nasitio svega. To ti može biti hobi, game industry će te prožvakati dok ML bez matematike je upitna stvar. Iako se da izbjeći pomalo.
Old 11.05.2018., 21:40   #1475
Quote:
pećina kaže: Pogledaj post
Što je bolje? Iskreno, toliko fali developera da ako si dobar onda je svejedno, odaberi što ti se sviđa. A ako nisi dobar developer, onda ti je opet svejedno jer ćeš biti prisiljen raditi što ne voliš.
Možda je bolje pitanje želiš li ući u veću ili manju firmu jer ovisno o veličini tima imaš više/manje odgovornosti.

Od ovih interesnih aktivnosti svaka je toliko velika da se u par života ne bi nasitio svega. To ti može biti hobi, game industry će te prožvakati dok ML bez matematike je upitna stvar. Iako se da izbjeći pomalo.
Pa otprilike zato i pitam, matematika mi nije strana stvar (studiram je) i generalno me privlaci ta Data Science i ML, ali baš zbog toga što ne znam koliko zapravo moram znati matematike da bih se mogao ozbiljno tim bavit.
Odatle proizilazi ta ideja da za prvi posao uzmem neki mainstream od gore navedenih ?
Licno me najviše privlaci statisticka obrada u R i Pythonu što je opet neka grana Data Scienca
tareeq is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.05.2018., 21:45   #1476
Prođi ovo https://www.coursera.org/learn/machine-learning i ako ti se sviđa, bavi se s tim. U mojoj firmi imamo ML team koji se sastoji od pola inženjera pola matematičara. Ne rade baš istu stvar. Inženjeri su fokusirani na kod, matematičari na statistiku i takav pristup tome. Tako da matematika nije nužna
Old 12.05.2018., 14:52   #1477
Quote:
pećina kaže: Pogledaj post
Prođi ovo https://www.coursera.org/learn/machine-learning i ako ti se sviđa, bavi se s tim. U mojoj firmi imamo ML team koji se sastoji od pola inženjera pola matematičara. Ne rade baš istu stvar. Inženjeri su fokusirani na kod, matematičari na statistiku i takav pristup tome. Tako da matematika nije nužna
Cuo sam za courseru, samo nisam nigdje saznao koliko košta kurs.
Nekom logikom, prije bi te primili kao početnika u Web Developu nego u ML-u zato što je lakši za razumijeti i savladati, a i nisam do sad susreo nekog kome je prvi posao bio baš ML (ili bilo šta higl level) zato i postavljam ovakvo pitanje.
Hvala u svakom slucaju. :klap:
tareeq is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.05.2018., 02:15   #1478
Quote:
Pa otprilike zato i pitam, matematika mi nije strana stvar (studiram je) i generalno me privlaci ta Data Science i ML, ali baš zbog toga što ne znam koliko zapravo moram znati matematike da bih se mogao ozbiljno tim bavit.
Za pojam nekoga tko studira matematiku, standardna faksovska razina ti je solidno jaca od priucenog ML/Data Science programera.

Coursera je besplatna, osim ako zelis papir da si polozio, a to onda kosta.
Odgovori s citatom
Old 13.05.2018., 02:43   #1479
Quote:
UrchinStar47 kaže: Pogledaj post
Za pojam nekoga tko studira matematiku, standardna faksovska razina ti je solidno jaca od priucenog ML/Data Science programera.

Coursera je besplatna, osim ako zelis papir da si polozio, a to onda kosta.
Meni je Udemy zasad sasvim dovoljan - čak i bez 'položenih' ispita...
Old 13.05.2018., 08:18   #1480
Quote:

Zašto "ili c# .net" ? Kao da je izdvojen posebno, u web developmentu koristi se na cca 30-40% aplikacija ili web stranica/aplikacija. Također i u game developmentu kao skriptni jezik na Unity.

Al uvijek će ti najbolje biti ako ideš za onim što te najviše interesira, ako si matematički jako dobro potkovan onda data scienceni machine learning mogu biti za tebe

master_dju is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:02.