Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Za napredne korisnike > Programiranje

Programiranje Za programere i one koji to žele postati ...

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.05.2018., 21:06   #1481
Quote:
UrchinStar47 kaže: Pogledaj post
Za pojam nekoga tko studira matematiku, standardna faksovska razina ti je solidno jaca od priucenog ML/Data Science programera.

Coursera je besplatna, osim ako zelis papir da si polozio, a to onda kosta.
Hmm, problem je što ML/DS na balkanu još nije toliko razvijen, pa i nemam koga pitati iz prve ruke, ali to što vi kažete je za mene baš ohrabrujuća informacija haha.

Quote:
master_dju kaže: Pogledaj post
Zašto "ili c# .net" ? Kao da je izdvojen posebno, u web developmentu koristi se na cca 30-40% aplikacija ili web stranica/aplikacija. Također i u game developmentu kao skriptni jezik na Unity.

Al uvijek će ti najbolje biti ako ideš za onim što te najviše interesira, ako si matematički jako dobro potkovan onda data scienceni machine learning mogu biti za tebe

Poslano sa mog Moto E (4) Plus koristeći Tapatalk
Mislio sam kao "microsoft tehnologije" C#, .Net, iako ste generalno upravu, i ne bi trebala bit neka posebna kategorija. Npr isto tako bi Swift i Objective C naveo kao Apple tehnologije.

Pa da, to se slažem sa vama, i to je uvijek tako i bilo. Medjutim moramo se složiti da ,u slucaju da zelite da se bavite ML/DS nije samo dovoljno sjesti i naucit na internetu par tutotijala, kao što je recimo slucaj sa Web developmentom (nije ovo omalovažavanje, samo kažem da je to toliko dobro potkovano polje, da se sve može na internetu naci,od JS,Angulara,Node itd.)
tareeq is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.05.2018., 02:58   #1482
Pozdrav,imam jedno pitanje oko for petlje u C-u zanimljivo mi je kada je ugnjezdena for petlja i ako je npr for(int i=0;i<6;i++) for (int j=0;j<6;j++) printf("%d",i,j)
i ce ispisati sve DO 6 znaci zakljucno sa 5 dok npr ako napisem for(int i=0;i<j;i++) for(int j=0;j<6;j++) tada ce mi pretlja proci i kada je i=6 mada po uslovi ne bi trebala. Nadam se da sam bio jasan hahaha, pa ako bi mogao neko da mi objasni zasto ovaj uslov sa varijablama toliko mijenja stvar.
cocacola20 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.05.2018., 17:07   #1483
Dugo nisam radio u c-u pa neznam dali postoji neki divlji novi kompajler.
Kako ti drugi kod uopće kompajlira kad koristiš varijablu j prije deklaracije iste?

master_dju is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2018., 16:00   #1484
Quote:
cocacola20 kaže: Pogledaj post
Pozdrav,imam jedno pitanje oko for petlje u C-u zanimljivo mi je kada je ugnjezdena for petlja i ako je npr for(int i=0;i<6;i++) for (int j=0;j<6;j++) printf("%d",i,j)
i ce ispisati sve DO 6 znaci zakljucno sa 5 dok npr ako napisem for(int i=0;i<j;i++) for(int j=0;j<6;j++) tada ce mi pretlja proci i kada je i=6 mada po uslovi ne bi trebala. Nadam se da sam bio jasan hahaha, pa ako bi mogao neko da mi objasni zasto ovaj uslov sa varijablama toliko mijenja stvar.
Kao prvo, nisam siguran koji kompajler koristiš ako dozvoljava da se deklaracije brojaca i,j odvija unutar for petlje, to je c++ praksa.

Prvi primjer je uredu, dok što se tice drugog, kao što je komentar iznad rekao, ovo se ne bi smjelo ni kompajlirati ni u C niti u C++-u s obzirom da koristiš j prije deklaracije.

ukoliko bi pokušao nešto tipa:
int j=6;
int i;
for(i=0;i<j;i++){
for(j=0;j<10;j++){
printf("%d",j)
}
}
Dobio bi ispis brojeva 0123456789 i tako 10 puta. Bez obzira što si deklarirao da i petlja ide do 6, koristiš j u donjoj petlji, koji nakons vake iteracije ostaje na posljednoj vrijednosti unutarnje for petlje, a to je 9. Tako da i petlja svakom iteracijom kupi j=9, a ne j=6.

I da, ne znam ni za kakvu divlju praksu u kojoj se može postici nešto tako tipa i<6, pa da ispiše i 6, jer u cemo bi onda bila razlika izmedju < i =<.
tareeq is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.05.2018., 17:34   #1485
cocacola20 i tareeq

Koristite "CODE" blokove na forumu za kod (onaj #) u "naprednim" opcijama.

Za ubuduće, C99/C11 i brijem svi C++ koji se koriste dozvoljavaju deklariranje varijabli u glavi for() petlje (i ostalih petlji).

To je korisno za ograničavanje "dosega" varijabli, iliti da nejdu van tijela petlje i da se ne mješaju s varijablama van petlje (u ovom slučaju sa int j=6;).
To jest korisno u ovakvim, malo više izoliranim, petljama.

Ovak to ide:

for ( inicijalizacija; uvjet; neka_funkcija )
Di se "inicijalizacija" izvrši samo jednom.
"uvjet" svaki put prije ulaska u tijelo petlje.
"neka_funkcija" svaki put poslije tijela petlje.

"glava petlje" je ovo "for(bla;bla;bla)", "tijelo" je sve u "{}" zagradi.

Sva tri argumenta u glavi for petlje nisu obavezni.
"inicijalizacija" može bit i van petlje.
Kod:
#include <stdio.h>

int main(){
	int i = 0;
	for (; i < 5; i++){
		printf("%d\n", i);
	}
	return 0;
}
"uvjet" može bit na početku tijela petlje.
Kod:
#include <stdio.h>

int main(){
	for (int i = 0; ; i++){
		/*******************************************
		* gledaj tu da je !(uvjet), iliti negiran
		* to je jer "break" izlazi iz petlje
		*/
		if(!(i < 5)){
			break;
		}
		printf("%d\n", i);
	}
	return 0;
}
"neka_funkcija" može bit na kraju tijela petlje.
Kod:
#include <stdio.h>

int main(){
	for (int i = 0; i < 5; ){
		printf("%d\n", i);
		i++;
	}
	return 0;
}
I mene je for() jebo sa detaljima, kad sam počinjo s C.
Valja sjest 10min i proučit.

PS Sam da bude jasno, ne treba ni jedan argument u for petlji bit uopče. Na primjer "for(;;)" će se vrtit sve dok se ne izvrši "break;" ili "return" u tijelu. I tako dalje. (argumenti mogu čak bit i funkcije)
Old 25.05.2018., 02:54   #1486
Quote:
i_meni_dosadno kaže: Pogledaj post
cocacola20 i tareeq

Koristite "CODE" blokove na forumu za kod (onaj #) u "naprednim" opcijama.

Za ubuduće, C99/C11 i brijem svi C++ koji se koriste dozvoljavaju deklariranje varijabli u glavi for() petlje (i ostalih petlji).

To je korisno za ograničavanje "dosega" varijabli, iliti da nejdu van tijela petlje i da se ne mješaju s varijablama van petlje (u ovom slučaju sa int j=6.
To jest korisno u ovakvim, malo više izoliranim, petljama.

Ovak to ide:

for ( inicijalizacija; uvjet; neka_funkcija )
Di se "inicijalizacija" izvrši samo jednom.
"uvjet" svaki put prije ulaska u tijelo petlje.
"neka_funkcija" svaki put poslije tijela petlje.

"glava petlje" je ovo "for(bla;bla;bla)", "tijelo" je sve u "{}" zagradi.

Sva tri argumenta u glavi for petlje nisu obavezni.
"inicijalizacija" može bit i van petlje.
Kod:
#include <stdio.h>

int main(){
	int i = 0;
	for (; i < 5; i++){
		printf("%d\n", i);
	}
	return 0;
}
"uvjet" može bit na početku tijela petlje.
Kod:
#include <stdio.h>

int main(){
	for (int i = 0; ; i++){
		/*******************************************
		* gledaj tu da je !(uvjet), iliti negiran
		* to je jer "break" izlazi iz petlje
		*/
		if(!(i < 5)){
			break;
		}
		printf("%d\n", i);
	}
	return 0;
}
"neka_funkcija" može bit na kraju tijela petlje.
Kod:
#include <stdio.h>

int main(){
	for (int i = 0; i < 5; ){
		printf("%d\n", i);
		i++;
	}
	return 0;
}
I mene je for() jebo sa detaljima, kad sam počinjo s C.
Valja sjest 10min i proučit.

PS Sam da bude jasno, ne treba ni jedan argument u for petlji bit uopče. Na primjer "for(;" će se vrtit sve dok se ne izvrši "break;" ili "return" u tijelu. I tako dalje. (argumenti mogu čak bit i funkcije)

Ma shvatio sam kasnije tj ujutru sta je caka tad je bilo oko 3 a nisam mogo leci jer me je kopkalo zasto mi to izbacuje. Mislim da me nisi bas shvatio sta sam pitao, ali ugl hvala na odgovoru
cocacola20 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2018., 07:42   #1487
Quote:
cocacola20 kaže: Pogledaj post
Ma shvatio sam kasnije tj ujutru sta je caka tad je bilo oko 3 a nisam mogo leci jer me je kopkalo zasto mi to izbacuje. Mislim da me nisi bas shvatio sta sam pitao, ali ugl hvala na odgovoru
I u cemu je bila caka?

I ako ti taj kod zaista daje te probleme, ozbiljno promijeni kompajler

master_dju is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.05.2018., 00:45   #1488
Quote:
master_dju kaže: Pogledaj post
I u cemu je bila caka?

I ako ti taj kod zaista daje te probleme, ozbiljno promijeni kompajler

npr for (int a=0;a=<b;a++)
for (int b=0;b<5;b++)
printf("%d%d",a,b);
meni nije bilo jasno a vrti do 5 a ne do 4
ali sam shvatio da on kad izadje iz petlje b=5, nije nesto komplikovano ali tad mi je izgledalo dosta konfuzno
cocacola20 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.06.2018., 11:16   #1489
Kako postati programer u tri kratka naputka

1) riješiti slijedeće

a = 2
b = 3
a = b
koliko je a

Ovo je najvažniji prijemni test na američkim IT faksovima i pokazuje da li si za to ili nisi. 65% prijavljenih nije, njima savjetuju da odustanu.

2) vidjeti da li te to zanima. Ako je samo zbog love i karijere sam ćeš sebi upropastiti život jer uvijek će biti boljih zato jer to vole raditi pa se više trude.

3) učiti 4-8+ sati svaki dan tokom 2 godine. Za to je potrebna visoka doza radne etike. Svaku naučenu lekciju istovremeno vježbati pisanjem koda. Nakon što prođeš jedno područje, jezik itd, primi se nečeg sličnog i nauči to. Nakon toga vrati se na prvi jezik i sve kompletno prođi ponovo, i tako najmanje 3 puta. Svaki put naučiti ćeš druge stvari koje si prije propustio.

Najvažnija stvar kod učenja programiranja, treba razumjeti kako jezik funkcionira a ne naučiti napamet. Tek tada postat ćeš IT car koji može sve što poželi.
rolandus is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.08.2018., 16:09   #1490
ekonomski faks sam zavrsio, otisao iz hr u ger, ne radim u struci I razmisljam nauciti nesto raditi sto je isto u cijelom svijetu, cijeli dan visim po internet I mobitelu, e sad pitanje za vas, moze li se nauciti programirati ako placam nekog privatnog ucitelja ili ima neki bolji nacin? I da li mi je inteligencija I obrazovanje uopce dovoljno dobro za nauciti programirati....? hvala
bavarac6 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.08.2018., 20:28   #1491
Uči samostalno uz pomoć online resursa dok ne shvatiš da ovo nije "samo faza", a poželjno bi bilo da se odlučiš specijalizirati za nešto od desktopa, weba ili mobilnih aplikacija.

Umjesto privatnog instruktora, bolje bi bilo da imaš nekoga koga možeš pitati pitanja kada zapneš (a ako nemaš, pronađi neku zajednicu, forum, discord server, nešto).

Ako ti potpuno besplatni resursi nisu dovoljni, online tečajevi poput onih na Udemy-u (11€ jedan tečaj) su čisto ok.
IgorImagine is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.09.2018., 10:23   #1492
pozdrav svima, razmisljam tj odlucio sam se za promjenu zanimanja i zelim postati programer.
Zavrsio sam faks koji je beskoristan, taman sam presao 30u i mislim da je krajnje vrijeme za neke promjene. Radio sam 3 godine u struci, dao otkaz nedavno, sada imam vremena, imam dostatna primanja od pomocne djelatnosti i tako reci nemam nikakvih briga osim sto dalje s zivotom i karijerom.
Glava mi jos dobro funkcionira, matematika mi je uvik odlicno isla, volju za ucenjem imam, engleski mi je odlican u svim podrucjima, a znam i neke osnove racunalnih mreza (vjeraojatno manje bitno). Mislim da bi to trebalo biti dovoljno za pocetak.

E sada, treba mi pomoc pri odabiru smjera kojim ici jer o programiranju znam jako malo ili nista. Moze li me netko od iskusnijih savjetovati, ili ako mozda postoji neka institucija/firma di bi mogao dobiti savjet kojim smjerom krenuti jer znam da bi trebao specijalizirati jedno podrucje?

unaprid zahvaljujem
Johnny Kukumar is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.09.2018., 10:38   #1493
Kakav software zelis raditi?
U svakom slucaju dobro bi bilo da naucis sve od slijedecega : (c-ovska sintaksa)
- c
- java ili c#
- javascript

S time prakticki mozes kasnije birati sta ces dalje.
Floater is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.09.2018., 12:58   #1494
pa nisam siguran kakav software zelim raditi, u tome i je stvar
Johnny Kukumar is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.09.2018., 13:17   #1495
Kao što ti je rečeno, počni učiti C, instaliraj CodeBlocks IDE i lagano kreni po nekom online tečaju. Evo ti jedna korisna stranica za literaturu -> https://bookboon.com
Odgovori s citatom
Old 21.09.2018., 08:59   #1496
Quote:
Johnny Kukumar kaže: Pogledaj post
pa nisam siguran kakav software zelim raditi, u tome i je stvar
Logicno je da recimo bransu koju si dosada radio, sto god to bilo, pokusas automatizirati na neki nacin , kad vec poznajes tu bransu. to je samo jedan prijedlog.
Floater is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.02.2019., 14:14   #1497
ljudi sto uciti od jave nakon osnova?..u kom smjeru krenuti? java je sirok pojam i tesko mi se snaci sto bi bilo pametno usvajati a sto je zastarjelo (kao npr. oni appleti)..nov sam u programiranju i ucim sam uz pomoc knjiga i tutorijala po netu
Old 08.02.2019., 17:10   #1498
Quote:
punkrockos kaže: Pogledaj post
ljudi sto uciti od jave nakon osnova?..u kom smjeru krenuti? java je sirok pojam i tesko mi se snaci sto bi bilo pametno usvajati a sto je zastarjelo (kao npr. oni appleti)..nov sam u programiranju i ucim sam uz pomoc knjiga i tutorijala po netu
-spring boot nauči, korisno

evo ovo ti je dosta za pola godine proučavanja

https://medium.com/@gustavo.ponce.ch...l-a5d8545d837d

jako puno e-commerce rješenja ti je temeljeno na tome.
Lugar Ćiril is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.09.2019., 15:12   #1499
Pozdrav, hitno bi mi trebao netko tko zna rijesiti nelinearnu jednadzbu u c++ (bilo koji nije bitno). Nadan se da ce se javiti netko, hvala unaprijed

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
DinOsOur is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.09.2019., 17:23   #1500
Quote:
DinOsOur kaže: Pogledaj post
Pozdrav, hitno bi mi trebao netko tko zna rijesiti nelinearnu jednadzbu u c++ (bilo koji nije bitno). Nadan se da ce se javiti netko, hvala unaprijed
misliš na njutnovu iteracijsku metodu tangenti i raspolovljavanja za izolaciju nul tački?
jesi li matematičar koji želi programirati, ili programer koji nije dobar sa osnovama, ili ekonomist/pravnik/... koji nije ni jedno ni drugo
sali is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:16.