Stolna računala Konfiguracije, ploče, procesori, ram, grafičke kartice |
|
|
13.01.2025., 09:03
|
|
Alrighty then...
Registracija: Nov 2005.
|
Quote:
Wotan kaže:
Zbilja? Sad si me, moram priznati, zaista ugodno iznenadio. Da, toliko do ljeta mogu bez većih problema skupiti.
Ja sam očekivao da će sada 'izletiti' neka cifra od 4k ili više, što je apsolutno van mojih mogućnosti.
|
A gle, sama 1440p high end konfa ti je od 2000-2500 i ako hoćeš npr. oled monitor i ide to preko 3k bez problema (čak i sa "običnim" si blizu...)
Kod tebe je "problem" Intel procesor, više se griju, više struje vuku i uz ostale probleme koje imaju nisu baš blizu AMD-u za gejming, tako da razmisli o tome...
Quote:
Wotan kaže:
Eh, što se ovoga tiče, radi se upravo o tome da su to također aspekti o kojima sam se nadao 'pobrati' par korisnih savjeta i preporuka ovdje.
Upravo zato što - kako i sam kažeš - planiram dati puno novaca, a svjestan sam da se ne razumijem ni približno dovoljno, nažalost.
Kako rekoh već, za prošlo računalo se nisam pravio pametan, nego sam poslušao savjete dobivene ovdje,
a rezultat su bili bezbrojni sati užitka bez apsolutno ikakvih problema sa računalom gotovo cijelo desetljeće.
Ako je ikako moguće, rado bih ponovio takav scenarij. 
|
Danas je to ipak drugačije, kućišta i dijelovi uglavnom svijetle kao božićno drvce koje se zapalilo a lampice još rade, pravi frejmovi se nadoknađuju lažnim, cijene su podivljale, nema više za normalne pare složiti dobru konfiguraciju, sada to ide minimalno duplo i više...
Uzmi si vremena i malo prouči materiju, čisto da sebi olakšaš i dobiješ maksimalno za ono koliko planiraš dati.
Quote:
ibme74 kaže:
Mozes ti sastaviti top konfu za 2k € i sada
|
Naravno da može, ali dodaj malo veći disk, malo bolji procesor i kućište i ide to par sto eura gore.
|
13.01.2025., 09:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2012.
|
Zato sam mu i rekao da sačeka izlazak novih grafa koje su na vratima, za tu razliku love ugura unutra r5 7600x3d i 2tb ssd, endorfy kucista za svoju cijenu nude više nego solidna kućišta, predinstalirani ventovi, fan kontroler, mesh stranica, opcija da se prednji fanovi premjeste naprijed za dodatnih 25mm prostora za grafu. Uglavnom, funkcionalno kućište sa svime što treba imati.
Za Intel se slažem. 13/14gen vruć, rastrošan, mrtav socket, potencijalni problemi sa nestabilnošću i degradacijom. S druge strane Arrow Lake u gaming sporiji od zadnjih generacija Intela, kako god okreneš AM5 je bolja kupnja.
|
|
|
13.01.2025., 11:34
|
|
Alrighty then...
|
Jasno, moja poanta je da uvijek postoji prostora za napredak poput recimo Lian Li LANCOOL 207 koje je ipak bolje kućište za malo više love itd.
|
13.01.2025., 12:45
|
|
Hangadróttinn
Registracija: Oct 2009.
|
Uh, znači strpiti se do ljeta, i ipak zaboraviti na Intel ovaj puta, ha?
Nije to (Intel) zapravo toliki problem koliki sam ja možda dao naslutiti. Ja sam htio da bude tako čisto zbog dosadašnjih pozitivnih iskustava.
Ali kažem, od toga je prošlo gotovo cijelo desetljeće, pa ako se u međuvremenu situacija toliko promijenila da njih AMD sada toliko 'šiša',
onda ćemo ići s time, nije frka. Zato sam i došao po savjete. U svakom slučaju, hvala vam puno na odgovorima, dečki.
|
13.01.2025., 13:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2012.
|
Ne moraš ti čekati baš do ljeta, AMD grafe izlaze sada krajem ovog mjeseca a Nvidia početkom veljače, eventualno sačekati do poljeća dok se malo skladišta napune i cijene unormalne pa ići u kupovinu.
|
|
|
28.05.2025., 05:45
|
|
Hangadróttinn
Registracija: Oct 2009.
|
Dečki, samo da vam se zahvalim na ovom savjetu da se strpim malo (jer ja bih sigurno bio uletio glavom kroz zid),
i ujedno mali update, ako vas zanima.
Jučer sam naručio komponente, i sve skupa me na kraju izašlo 250-300 eura jeftinije nego što je izvorno trebalo biti.
Neću vam lagati, to me pošteno razveselilo.
Nisam, međutim, ništa više modificirao i dodavao za tu razliku, budući da sam (za ono za što je meni potrebno) jako zadovoljan onime što sam izabrao,
plus što smatram kako zapravo i nisam imao bog zna što promijeniti, a da bude baš toliko značajno bolje.
A ovako imam lovu za novo štene njemačkog ovčara.
Također, poslušao sam vas i što se tiče AMD procesora. Nakon vaših savjeta sam i sȃm dodatno malo istražio, i vjerujem da neću požaliti.
Anyway, hvala još jednom. 
|
29.05.2025., 17:49
|
|
Alrighty then...
|
Ja sam odustao do jeseni za kupovinu.
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:03.
|
|
|
|