Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Banke, osiguranja, krediti

Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu.

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.03.2015., 22:03   #15061
Quote:
zabotinski kaže: Pogledaj post
Zakjucana je zato sto se pretvorila u chat temu o svemu i svacemu, te uz vrijedjanje sugovornika i trollanje.
Ne vidi se jer je na otpadu.
Nemojte dozvoliti da se i ova tema zakljuca zauvijek.
Pravi razlog ključanja jest taj što se tamo nalazi brdo informacija, dokaza protiv banaka i predviđanja što će se dogoditi, ako se problem 'švicaraca' ne riješi, što se u konačnici pokazalo točnim.
Chat i trollanje nisu razlozi da se kompletna tema baci u smeće i da ju se više ne može pretraživati.
Ako je netko imao koristi od topica koji su se bavili švicarcima, onda je to forum.hr zbog ogromne čitanosti i posjećenosti istih.
Sada, pretpostavljam, kako se nazire rješenje problema, više vam 'švicarci' nisu toliko interesantni.
Pittcock is offline  
Old 09.03.2015., 22:09   #15062
Quote:
zabotinski kaže: Pogledaj post
Vi stvarno mislite da ce neka laz koja se ponovi n-puta postati istina? Nece!
Istina je da je udruga vecim dijelom nastala zahvaljujuci ovom forumu i uz pomoc nekih od moderatora (sadasnjih i bivsih). Uostalom to je nedavno napisao sick.am koji je tu, ako se dobro sjecam, od pocetka. A mozda bi se mogla pogledati i prva stranica.
Ovaj forum treba biti zahvalan što se ideja o osnivanju udruge rodila na njemu, a ne obratno.
Forumaš iz Splita (damba ili tako nekako) je predložio jednom drugom forumašu iz Osijeka da osnuju udrugu, a on je rekao da bi najbolje bilo osnovati udrugu u Zagrebu, javio se dida i tako je sve krenulo.
Moderatori su u početku podmetali noge digod su stigli, neki su čak otvoreno priznali da su pod kontrolom bankarskih lobija, ali eto, nisu uspjeli.
Pittcock is offline  
Old 09.03.2015., 22:48   #15063
Hahaha a tko si ti ? Ja sam moderirala Gospodarstvo, negdje od 2008. do valjda prošle ili pretprošle godine, pa možda malo bolje znam povijest

Ideja za Udrugu franak se rodila na temi Dokad će rasti švicarski franak, na kojoj je prvi predsjednik udruge i prvih dvadesetak članova (a ti nisi među njima) tada pisalo i jako ih se napadalo od strane onih koji nisu imali nikakve kredite.
Zbog toga sam, u funkciji moderatora, osobno otvorila ovu temu, predlažem pročitati prvih stotinjak stranica, da se ljudi lakše organiziraju. Također osobno sam prvih x stranica zabranjivala/brisala/banirala upise koji su otežavali organizaciju i koji su napadali (reklo bi se da sam štitila frankaše ). Kasnije je zatvorena tema Dokad će rasti švicarski franak, pa smo nakon dužeg promišljanja mi moderatori odlučili preimenovati ovu temu (dodati ovo u zagradi) i otvoriti je za javnost, time i ljudima neskonim Udruzi. I sad se ova tema, čujem, pomalo pretvara u onu zatvorenu zbog trolanja, vrijeđanja i flejmanja. Inače, tu je temu osobno Anderlon premjestio jer je prešla 10.000 postova, skupa s većinom tako velikih tema, kad je forum zadnji put štucao.

Tako da vjerovali ili ne, Udruga Franak je nastala ovdje na forumu, uz svesrdnu podršku tadašnjih moderatora (zabotinski, banderas, somied, lili p, ja), a posebno mene. Par članova iz te prve ekipe nekoliko puta mi je javno zahvalilo na tadašnjoj pomoći. Dapače, bila sam pozvana na osnivačku skupštinu. Eto, ako nekoga zanima (posebno devilgirl )
Old 09.03.2015., 23:26   #15064
Quote:
bilokoje kaže: Pogledaj post
Hahaha a tko si ti ? Ja sam moderirala Gospodarstvo, negdje od 2008. do valjda prošle ili pretprošle godine, pa možda malo bolje znam povijest

Ideja za Udrugu franak se rodila na temi Dokad će rasti švicarski franak, na kojoj je prvi predsjednik udruge i prvih dvadesetak članova (a ti nisi među njima) tada pisalo i jako ih se napadalo od strane onih koji nisu imali nikakve kredite.
Zbog toga sam, u funkciji moderatora, osobno otvorila ovu temu, predlažem pročitati prvih stotinjak stranica, da se ljudi lakše organiziraju. Također osobno sam prvih x stranica zabranjivala/brisala/banirala upise koji su otežavali organizaciju i koji su napadali (reklo bi se da sam štitila frankaše ). Kasnije je zatvorena tema Dokad će rasti švicarski franak, pa smo nakon dužeg promišljanja mi moderatori odlučili preimenovati ovu temu (dodati ovo u zagradi) i otvoriti je za javnost, time i ljudima neskonim Udruzi. I sad se ova tema, čujem, pomalo pretvara u onu zatvorenu zbog trolanja, vrijeđanja i flejmanja. Inače, tu je temu osobno Anderlon premjestio jer je prešla 10.000 postova, skupa s većinom tako velikih tema, kad je forum zadnji put štucao.

Tako da vjerovali ili ne, Udruga Franak je nastala ovdje na forumu, uz svesrdnu podršku tadašnjih moderatora (zabotinski, banderas, somied, lili p, ja), a posebno mene. Par članova iz te prve ekipe nekoliko puta mi je javno zahvalilo na tadašnjoj pomoći. Dapače, bila sam pozvana na osnivačku skupštinu. Eto, ako nekoga zanima (posebno devilgirl )
Ovo mi objašnjenje ima više smisla, da je tema baćena u smeće da bi forum prestao 'štucati'. Pošto sada ne štuca, ne vidim razloga da se i ova zatvori samo zaradi trollanja i flejmanja.
Te koji ometaju banirajte i problem riješen, ne?!
Zasluge foruma i moderatora ne dovodim u pitanje jer vama je u interesu da postoje ovako velike teme koje privlače nove posjetitelje, ali tvrditi da bez ovog foruma ne bi bilo udruge čini mi se malo prepotentno jer paralelno se o ovom problemu raspravljalo i na nekim drugim forumima (Moj novac recimo) s kojih su se neki članovi prebacili ovdje i...
Ostalo je povijest.
Pittcock is offline  
Old 09.03.2015., 23:39   #15065
Quote:
bilokoje kaže: Pogledaj post

Joj, draga moja Neustrašiva Bibi, ipak sam gospodin pa neću davati u javnost našu privatnu prepisku...

Nisi ti tak loša cura, ali svi ovi modovi koje si navela drže lojtru bankarima, tak da nema smisla govoriti o bilo kakvoj dobronamjernosti, a kamoli o podršci frankašima.

Temu na kojoj smo pokušali iznaći rješenje otvorila si JBT-u i ekipi, i zato je sve takvo kakvo je. A sve s namjerom da tema bude "zanimljivija i živahnije", sjećaš li se?

Čuvam ja svašta u svojoj crnoj knjižici, nemoj me tjerati da se počnem ponašati ko prljavi balkanac, pa podatke učinim dostupnim javnosti...
judolino is offline  
Old 09.03.2015., 23:48   #15066
Jednostavno ne mogu vjerovati, da je predstavnik svih bankara u RH (ili bar onih najvećih) jedan običan klaun, koji u obranu banaka danas proziva jednog čovjeka, za kojeg kaže da se čak i hvalio da je dignuo kredit u CHF nagovarajući svog bankara (tzv. poznati "domar"), zamislite....
Pa ako je to nivo udruge banaka, ako je to najvažnije u cijeloj priči, onda neka im bude. Zaista tragikomično.
pero1910 is offline  
Old 09.03.2015., 23:59   #15067
Ja se ne sjecam da je netko na nekoliko drugih tema trazio likvidaciju VK CHF ugovora jos prije teme o franku. Osim mene.
Sad ce fino, kako god okrenes, svi biti u minusu...

Sta ocekivati od financijskih diletanata koji lupaju razliku izmedju prosjecnih kamata na depozite i kredite u visini 6,5%, imaju naplatu raznih naknada, zatezne kamate, imaju alate financijskih derivata za pumpanje profita, imaju bagatelan kapital od ECB-a, imaju VK zastitu, imali su nisku cijenu ulazka na trziste i uz sve to moraju traziti porezne olaksice da ne propadnu.
klapalo is offline  
Old 10.03.2015., 00:08   #15068
Quote:
pero1910 kaže: Pogledaj post
Jednostavno ne mogu vjerovati, da je predstavnik svih bankara u RH (ili bar onih najvećih) jedan običan klaun, koji u obranu banaka danas proziva jednog čovjeka, za kojeg kaže da se čak i hvalio da je dignuo kredit u CHF nagovarajući svog bankara (tzv. poznati "domar"), zamislite....
Pa ako je to nivo udruge banaka, ako je to najvažnije u cijeloj priči, onda neka im bude. Zaista tragikomično.
Eppur si muove!
To samo progovara strah. Valja iz povlaštene kaste prijeći među obične smrtnike... Nema više dogovaranja u Okrugljaku, nema više ja tebi, ti meni... Najcrnje je uvijek pred zoru!
Old 10.03.2015., 01:00   #15069
Meni je najbedastije kad me netko prozove šupkom i pohlenikom, a rata mi je u CHF trenutačno cca 1100 kn...

Ali ostat ću do kraja uza svoje drugove & drugarice, jebiga, takav sam...
judolino is offline  
Old 10.03.2015., 08:58   #15070
da,da polako sve ide u smjeru kojem želimo,tako da će određeni forumaši biti sve tiši,a neće vam pomoći više ni moderatori

"Konačno je postignut napredak u pregovorima između bankara i Udruge Franak. U trećoj rundi načelno su se dogovorili da kredite u švicarskim francima treba konvertirati.

No, postavlja se pitanje je u što. Banke bi u eure, dok Franak želi kune. Glavnica bi se prebacila u drugu valutu, a dio otpisao, za što bi banke dobile i poreznu olakšicu, javlja RTL.

Za dva tjedna novi sastanak

Idući sastanak radne skupine u Ministarstvu financija očekuje se za dva tjedna na kojem bi trebala biti ponuđena konačna rješenja i konačni prijedlozi i banaka i dužnika.

"U smislu da smo došli do toga da idemo na konverziju smo zadovoljni. Oni govore da to mogu biti eurski krediti, a mi i dalje želimo da budu kunski. Kako se Mađarska riješila valutne klauzule, tako bismo i mi", poručio je Jurica Dobrinić iz pravnog tima Udruge Franak."
xstrom is offline  
Old 10.03.2015., 09:45   #15071
mene buni što se priča o izjednačavanju glavnice s eurašima, a to ja shvaćam kao izračun da smo od početka uzeli u eurima, pa sa svim njihovim promjenama kamata i to je sasvim ok...i onda čujem vijest da se raspravlja o tečaju konverzije, a taj bi bio između 5,8 i 6,39???
Old 10.03.2015., 10:20   #15072
Quote:
simona_says kaže: Pogledaj post
mene buni što se priča o izjednačavanju glavnice s eurašima, a to ja shvaćam kao izračun da smo od početka uzeli u eurima, pa sa svim njihovim promjenama kamata i to je sasvim ok...i onda čujem vijest da se raspravlja o tečaju konverzije, a taj bi bio između 5,8 i 6,39???
možda ovdje nađeš odgovor (Goran Aleksić)

"Nakon današnjih medijskih izvještaja ništa nije jasno. Rekoše na HRT-u konverzija koja se nudi je između 5,8 i 6,39. Ja očekujem da se preostala glavnica konvertira po tečaju eura koji je vrijedio na dan isplate kredita meni i svakome od vas, a to znači, tečaj ne može biti svima nama isti. Tečaj kad sam ja dizao kredit u svibnju 2007. bio je 1,64 CHF za 1 euro - i to bi bio moj tečaj za konverziju. Nekom tko je digao kredit u svibnju 2006. tečaj je bio 1,54 CHF za 1 euro - i tako to treba postaviti. To je jedina pravda, ne može svima biti isti tečaj. S druge strane, ako je netko već pri kraju kredita - njemu neće preostati ništa osim tužbe - samo će tužbom moći tražiti svoja prava. Što će se stvarno dogoditi, vidjet ćemo, nemojte sada niti premalo niti previše očekivati. Vidim da se najavljuje anketa, pa ćete lijepo odgovoriti što mislite da je dobro za vas. Za mene je početni tečaj eura prihvatljiv. Prihvatljiv mi je i malo veći tečaj, ali pod uvjetom da se reobračunaju preplaćene kamate. O tome sam već pisao, da se sada ne ponavljam... Uglavnom, nitko neće morati prihvatiti ponuđeni sporazum - ostaje mogućnost tužbe, ako ne paše. Vjerujem da predstavnici UF-a neće potpisati ništa ispod minimuma optimuma. smile emoticon Uostalom, kako stvari stoje, neće potpis niti trebati - banke, HNB i Vlada će se dogovoriti, a mi ćemo s time biti zadovoljni ili nezadovoljni."
xstrom is offline  
Old 10.03.2015., 10:49   #15073
upravo tako i ja shvaćam...znači konverzija po tečaju koji je bio na dan podizanja...

ali kud su onda ugurali tečaj CHF/HRK, a priča se o konverziji u eure ...:zbunjdokraja:
Old 10.03.2015., 10:51   #15074
Quote:
judolino kaže: Pogledaj post
Meni je najbedastije kad me netko prozove šupkom i pohlenikom, a rata mi je u CHF trenutačno cca 1100 kn...

Ali ostat ću do kraja uza svoje drugove & drugarice, jebiga, takav sam...

1100 kn. Sto si kupio Golfa dvojku? Ili uzeo stambeni za novu kuhinju?
davor_du is offline  
Old 10.03.2015., 11:14   #15075
prvo ćete današnju glavnicu u kunama konvertirati u franke po povlaštenom tečaju 6,39. onda se ti franci konvertiraju u eure po današnjem srednjem tečaju 7,63.
tako dobijena svota je vaš današnji dug.

dakle dobili smo povlašten tečaj za konverziju (sa 7,1 na 6,39 ili malo manje) a popušili smo:

sadašnjih 3,23% kamate
tužbu za kamate
porezne olakšice bankama (da, proračun gubi)

znači, izračun:
posudio 365 000 kuna, 77 000 chf, 47500 eura

danas dužan 500 000 kn, 70 000 chf 65500 eura

danas anuitet 2400 kuna uz 3,23%
sutra 3200 kuna uz 6% promjenjiva sa zakonski urednom formulom valjda libora koji može samo rasti

stvarno win-win.
Old 10.03.2015., 11:33   #15076
Quote:
all_or_nothing kaže: Pogledaj post
prvo ćete današnju glavnicu u kunama konvertirati u franke po povlaštenom tečaju 6,39. onda se ti franci konvertiraju u eure po današnjem srednjem tečaju 7,63.

dakle dobili smo povlašten tečaj za konverziju (sa 7,1 na 6,39 ili malo manje) a popušili smo:

sadašnjih 3,23% kamate
tužbu za kamate

znači, izračun:

sutra 3200 kuna uz 6% promjenjiva sa zakonski urednom formulom valjda libora koji može samo rasti

stvarno win-win.

Kada bi samo drzava donjela zakon pocetna - libor = marza, marza + danasnji libor = kamata ja bih ostao u franku do kraja kredita. I to po tecaju koji jest, nek ide preko 8. A na sudu cu se dalje tuci za preplacene kamate. Ovo sto nude danas je dugorocno veci rizik nego sto ga imas danas. Posto sam spekulant i spekulirao sam kada sam podizao CHF kredit spekulirati cu i dalje! Izvjesno je i gotovo sigurno da ce u iducih 15 koliko je prosjecno ljudima ostalo kredita godina EURIBOR rasti. Ustvari bila bi znanstvena fantastika da ne. I onda necemo imati napuhane glavnice nego ekstremne kamatne stope i jedino dobro u svemu tome je sto od ekstremne kamatne stope se spasis prodajom nekretnine a od napuhane glavnice ne! Neznam ali ovo rjesenje je ajmo reci mezo mezo. Znaci da li se isplati ili ne stvar je novih spekulacija. Ovo nije rjesenje gdje bi se reklo budala nebi pristala. Banke slazu sebi nove kredite. 5.8 bi bila drukcija prica. Po 5.8 bi se isplatlo pa makar riskirao s kamatnom stopom.
davor_du is offline  
Old 10.03.2015., 11:59   #15077
Quote:
all_or_nothing kaže: Pogledaj post

sadašnjih 3,23% kamate
tužbu za kamate

znači, izračun:

stvarno win-win.
ako je u igri konverzija u eure i smanjenje glavnice, onda ne vidim razlog da se ide preko kune ....
Old 10.03.2015., 12:08   #15078
Nedavno je Kucilo Oro piskarao da će banke gubitak na zamrznutomu franku nadoknaditi povećanjem eura.

NIje pogodio!

Konverzija kredita u euro ne izgleda toliko loša kada se zna da euro na međubankarskomu tržištu pada i sada je već 7.595 kuna.
DrŠ2013 is offline  
Old 10.03.2015., 12:10   #15079
Quote:
simona_says kaže: Pogledaj post
ako je u igri konverzija u eure i smanjenje glavnice, onda ne vidim razlog da se ide preko kune ....
a kako bi u novinama inače pisalo da smo povlašteni?

hej, po ovakvom izračunu opraštaju mi oko 50 000 kuna glavnice!

a tečaj će ionako na 6,39 za koji mjesec. ( )

to je razlika koju bih trebao dobiti na presudi za kamate, 40 000 kuna valjda.

i banke dobiju još i porezne olakšice. vaše novce! proračunske!

ako je ovako, a po dostupnim informacijama je, bolje je odmah bankama dati da nas rješe kako žele.

bilo bi barem brzo i bezbolno.
Old 10.03.2015., 12:11   #15080
Quote:
DrŠ2013 kaže: Pogledaj post
Nedavno je Kucilo Oro piskarao da će banke gubitak na zamrznutomu franku nadoknaditi povećanjem eura.

NIje pogodio!

Konverzija kredita u euro ne izgleda toliko loša kada se zna da euro na međubankarskomu tržištu pada i sada je već 7.595 kuna.
a to nas je koštalo pola milijarde eura devizne pričuve u 2 mjeseca.

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:23.