Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu. |
|
|
10.03.2015., 12:15
|
|
the strange
Registracija: May 2009.
|
mislim da neće biti tako jer su tu info o tečaju pustili novinari, a nitko drugi se nije izjasnio...
po tečaju od 5,8 za kunu meni se glavnica uopće ne smanjuje nego je ista identična kao kad sam dizala prije 8 godina...a UF ide upravo na smanjenje glavnice (bilo u eurima ili kunama)...
|
10.03.2015., 12:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2012.
|
Ovo sto je bilo u vijestima su probni bankarski baloni na koje ne treba pasti,lipo je receno da se o tecaju nije razgovaralo a ovako bankari pokusavaju "dati" minimum da bi sredili situaciju i u potpunosti taj minimum naplatili od drzave kroz porezne olaksice....
|
|
|
10.03.2015., 14:15
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Oct 2008.
|
a evo i malo novosti sa Prekršajnog suda (znači steže se sa svih strana)
citat
"Danas sam bio na glavnoj raspravi glede optužnog prijedloga protiv banke. Optuženi se nije pojavio, već je samo poslao dopis u kojem navodi da tužitelj nije ovlaštena osoba za pokretanje postupka. Sutkinja je njihovo obrazloženje trenutno odbila i nastavila dalje s postupkom. Sudkinja je donekle upoznata sa slučajem i izjavila je da sam joj ja prvi predmet, ali isto tako napominje da ima jako puno naših predmeta koje treba nadopuniti, a ljudi ih ne nadopunjuju. Utvrdila je iz dokumentacije da banka nije sa mnom ugovorila parametre i zaključila raspravu. Daljnjih rasprava nema te se očekuje pozitivna presuda . Ima i neslužbeni dio koji nebi objavljivao, a jako je pozitivan :-))))"
|
|
|
10.03.2015., 14:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2008.
|
kolko bi otprilike mogle/trebale biti kte na te konvertirane kredite u eur?
Quote:
xstrom kaže:
a evo i malo novosti sa Prekršajnog suda (znači steže se sa svih strana)
citat
"Danas sam bio na glavnoj raspravi glede optužnog prijedloga protiv banke. Optuženi se nije pojavio, već je samo poslao dopis u kojem navodi da tužitelj nije ovlaštena osoba za pokretanje postupka. Sutkinja je njihovo obrazloženje trenutno odbila i nastavila dalje s postupkom. Sudkinja je donekle upoznata sa slučajem i izjavila je da sam joj ja prvi predmet, ali isto tako napominje da ima jako puno naših predmeta koje treba nadopuniti, a ljudi ih ne nadopunjuju. Utvrdila je iz dokumentacije da banka nije sa mnom ugovorila parametre i zaključila raspravu. Daljnjih rasprava nema te se očekuje pozitivna presuda . Ima i neslužbeni dio koji nebi objavljivao, a jako je pozitivan :-))))"
|
hahaha, dobri su. a tko je ovlaštena osoba za pokretanje postupka?
|
|
|
10.03.2015., 14:17
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Nov 2002.
|
i svaki jebeni put kad se pocne stezati, pojavi se politika u prici i nekakvi pregovori i dogovori

|
|
|
10.03.2015., 14:28
|
|
!
|
Quote:
all_or_nothing kaže:
prvo ćete današnju glavnicu u kunama konvertirati u franke po povlaštenom tečaju 6,39. onda se ti franci konvertiraju u eure po današnjem srednjem tečaju 7,63.
tako dobijena svota je vaš današnji dug.
dakle dobili smo povlašten tečaj za konverziju (sa 7,1 na 6,39 ili malo manje) a popušili smo:
sadašnjih 3,23% kamate
tužbu za kamate
porezne olakšice bankama (da, proračun gubi)
znači, izračun:
posudio 365 000 kuna, 77 000 chf, 47500 eura
danas dužan 500 000 kn, 70 000 chf 65500 eura
danas anuitet 2400 kuna uz 3,23%
sutra 3200 kuna uz 6% promjenjiva sa zakonski urednom formulom valjda libora koji može samo rasti
stvarno win-win. 
|
pa da, ako želiš kredit u eurima/kunama to su kamate koje ćeš dobit. ako želiš povlaštenu kamatu i fiksirani tečaj (barem za sad) ostati ćeš u švicarcima.
vi sa ovih 3.23% zapravo imate prilično umanjenu ratu, samo eto "navikli" ste se na nju
inače, svi ovi što zazivaju smanjenje glavnice kod eventualne konverzije (odnosno nesmanjenje) jedan info da sam ja s kunskim kreditom kojeg plaćam 7 godina otplatila tek 10% glavnice, sve ostalo plaćeno u ratama su mi kamate (naravno najveće od svih valuta), koje sam odabrala kao takve da mirno spavam barem što se promjena tečajeva tiče.
da se stavi na papir tko je koliko uplatio do sada, ne vjerujem da bi bila velika razlika između vama i nama. (naravno osim one da naša glavnica ipak nije rasla, što je važno ukoliko netko želi prodati nekretninu).
tako da, ja vam želim svako dobro u rješavanju svojih problema..a ovo je samo jedan reality check 
|
|
|
10.03.2015., 14:28
|
|
U samoizolaciji
|
ovo me sada podsjeća na tracking pošiljke kad naručuješ neku robu:
gledaš kako je sada u Kini,pa je stigla u Nizozemsku,pa je proslijeđena u Hrvatsku na Carinu,pa na kraju stigne kod tebe doma
koji gušt 
|
|
|
10.03.2015., 14:43
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
indian kaže:
tako da, ja vam želim svako dobro u rješavanju svojih problema..a ovo je samo jedan reality check 
|
nije baš sve točno,ali da se ne ponavljamo, fokusirat ću se na ovu zadnju rečenicu gdje je lijepo čuti podršku.
Možda naša borba promijeni i situaciju sa kunskim i eur kreditima za što se i UF zalaže. 
|
|
|
10.03.2015., 15:06
|
|
!
|
Quote:
xstrom kaže:
nije baš sve točno,ali da se ne ponavljamo, fokusirat ću se na ovu zadnju rečenicu gdje je lijepo čuti podršku.
Možda naša borba promijeni i situaciju sa kunskim i eur kreditima za što se i UF zalaže. 
|
"težište" je bilo na tome što je netko gore napisao da bi mu/joj pri nekoj xx konveziji glavnica bila ista kao i prije 8 godina. i ne zvuči baš oduževljeno..
pa sam ja došla samo napomenuti da je nama kojima glavnica može samo padati (nikako rasti, jer je kredit kunski) ta ista glavnica smanjena jako malo, naravno ako se radi o dugogodišnjem kreditu. sve po otplatnim listama s kojima sa upoznata pri podizanju kredita, nije to nikakvo iznenađenje.
a ja sam vam podrška od početka  , samo kako povremeno navratim onda uvijek moram to napominjat. i član sam UF. nadam se izvući nešto natrag od nepravomoćno podignutih kamata 
|
|
|
10.03.2015., 15:12
|
|
Memento vivere
Registracija: Jul 2006.
|
Quote:
šliper kaže:
kolko bi otprilike mogle/trebale biti kte na te konvertirane kredite u eur?
hahaha, dobri su. a tko je ovlaštena osoba za pokretanje postupka?
|
Udruga potrošač valjda, pa sve jovo na novo... to je hrvatsko pravosuđe...
Mislim da treba uzeti u obzir i konverziju u eure, sa time da nas se izjednači sa eur korisnicima kredita od početka, i naravno da se rekalkulira glavnica prema preplačenoj kamati...
Nakon toga, tko može, uzeti stambeni kredit u Sloveniji ili Italiji i zatvoriti ovaj... rezultat bi bio, glavnica riješena a kamata poštena.
Uz to uvjeren sam da počinitelje kaznenih djela u slučaju chf treba još dodatno kazniti u korist proračuna.
|
|
|
10.03.2015., 15:14
|
|
Memento vivere
Registracija: Jul 2006.
|
Quote:
indian kaže:
pa da, ako želiš kredit u eurima/kunama to su kamate koje ćeš dobit. ako želiš povlaštenu kamatu i fiksirani tečaj (barem za sad) ostati ćeš u švicarcima.
vi sa ovih 3.23% zapravo imate prilično umanjenu ratu, samo eto "navikli" ste se na nju
inače, svi ovi što zazivaju smanjenje glavnice kod eventualne konverzije (odnosno nesmanjenje) jedan info da sam ja s kunskim kreditom kojeg plaćam 7 godina otplatila tek 10% glavnice, sve ostalo plaćeno u ratama su mi kamate (naravno najveće od svih valuta), koje sam odabrala kao takve da mirno spavam barem što se promjena tečajeva tiče.
da se stavi na papir tko je koliko uplatio do sada, ne vjerujem da bi bila velika razlika između vama i nama. (naravno osim one da naša glavnica ipak nije rasla, što je važno ukoliko netko želi prodati nekretninu).
|
Da si do sada uplačivala 30% veču ratu od one obavezne, glavnica bi se znatnije smanjila.
|
|
|
10.03.2015., 15:17
|
|
Registrirani korisnik
|
opet od tebe ista trolerska , pa nevjerojatno, ista priča...od svega i svačega izdvajam samo ovo, a boldano kao najvažnije od izabranog:
Quote:
indian kaže:
|
1. ti ne vjeruješ da bi bila neka velika...
2. "naša glavnica ipak nije rasla" (za popizdit) trenutna iskazana glavnica na stranici banke je 55% veća od prvotne glavnice , pa ispada kao da ne samo da nismo plaćali ništa , nego da svakom uplatom progresivno raste.
to bi kao trebalo biti u skladu s monetarnim nominalizmom.
- i još napišeš kako nije zadovoljan onaj kome se nudi da mu nakon 8g. plaćanja kredita bude glavnica visine kao i prvog dana. pa s nekim ovdje stavrno nešto nije u redu. a ja nisam taj...
Zadnje uređivanje šliper : 10.03.2015. at 15:29.
|
|
|
10.03.2015., 15:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ninoras kaže:
Da si do sada uplačivala 30% veču ratu od one obavezne, glavnica bi se znatnije smanjila.
|
- uzeti u obzir da je početna rata bila cca 3800kn , a do sad maksimalna bila cca 7200kn.
nije to baš 30% povećanje. 
tolko o floskuli "kreditne sposobnosti".
|
|
|
10.03.2015., 15:44
|
|
!
|
Quote:
ninoras kaže:
|
ne kužim poantu ovoga?
misliš da meni rata nije rasla u ovih 7 godina, zbog kamate? jel to može ići pod povećana rata?
Quote:
šliper kaže:
opet od tebe ista trolerska , pa nevjerojatno, ista priča...od svega i svačega izdvajam samo ovo, a boldano kao najvažnije od izabranog:
1. ti ne vjeruješ da bi bila neka velika...
2. "naša glavnica ipak nije rasla" (za popizdit) trenutna iskazana glavnica na stranici banke je 55% veća od prvotne glavnice , pa ispada kao da ne samo da nismo plaćali ništa , nego da svakom uplatom progresivno raste.
to bi kao trebalo biti u skladu s monetarnim nominalizmom.
|
ajde šta se ti pjeniš odmah.
mala kamata + povećana glavnica (vaš kredit) = veća kamata + normalna glavnica (naš kredit).
ukoliko ne prodaješ nekretninu ajmo staviti na papir i vidjeti koliko će tko ukupno uplatiti novaca kroz svo vrijeme trajanja kredita. jesi ikad radio taj račun? obzirom da (skoro?) svi želite konvertirati kredite.
Quote:
šliper kaže:
- i još napišeš kako nije zadovoljan onaj kome se nudi da mu nakon 8g. plaćanja kredita bude glavnica visine kao i prvog dana. pa s nekim ovdje stavrno nešto nije u redu. a ja nisam taj...
|
pročitaj ponovo! moja glavnica pala je samo za 10%, tako se plaća kredit kod banaka, to valjda svi znamo.
netko tko se sjebao lošim, rizičnim kreditom i nakon 8 godina ima istu glavnicu (u usporedbi sa mnom koja imam 90% glavnice, a glavnica je samo padala) bi se trebao tuć nogom u guzicu kako je lako izvukao iz lošeg kredita. ako mu je samo to "posljedica".
dakle ja sam malo smanjila glavnicu, i platila poštene kamate za to, vi ste imali bolje kamate na početku i sad imate isto olakšane. cijena takvih kamata ti je tih 10% glavnice koje sam ja otplatila. bi li uzeo zamjenski kunski kredit pod tim uvjetima?
mislim, ako već želite kunske kredite..onda malo naučite o realnosti istih 
|
|
|
10.03.2015., 15:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2011.
|
Quote:
šliper kaže:
- uzeti u obzir da je početna rata bila cca 3800kn , a do sad maksimalna bila cca 7200kn.
nije to baš 30% povećanje. 
tolko o floskuli "kreditne sposobnosti".
|
A ste bi se po tvome trebalo dogoditi da "kreditna sposobnost" ne bude "floskula"?
Kreditna sposobnost je procjena kod uzimanja kredita, moze ti se smanjiti iz gomile drugih razloga nego rasta tecaja ili kamata. Pogledajte si kamate po Europi 1990-1999. pa da li ste bili spremni za tako nesto? Ne bih rekao. Dakle to je jedan ne-argument za bilo sto.
Isto kao i zabrana ovrhe "jedine" nekretnine. Moze se i mora ovrsavati, a ono o cemu se moze pricati je ostanak u njoj kao podstanar umjesto delozacije.
P.S. U suprotnome bi to bio odlican nacin za doci do nekretnine.
Zadnje uređivanje JTB : 10.03.2015. at 15:48.
Reason: p.s.
|
|
|
10.03.2015., 16:00
|
|
!
|
stvarno bi me zanimalo da mi netko da račun (može i na PM) koliko bi ukupno platili banci za kunski/ero kredit (s pripadajućom kamatom) a koliko za kredit u francima (s pripadajućim kamatama).
ima netko? 
|
|
|
10.03.2015., 16:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
indian kaže:
.
|
5,65 ili 5,95 nije mala kamata.
Quote:
JTB kaže:
.
|
ti odjebi
|
|
|
10.03.2015., 16:03
|
|
Registracija istekla
Registracija: Oct 2009.
|
Quote:
indian kaže:
mislim, ako već želite kunske kredite..onda malo naučite o realnosti istih 
|
ja odmah potpišem da mi sve izračunaju kao da sam imao kunski kredit, što i jesam. sa tvojom kamatom i mojim redovnim uplatama.
oprostim im i opelješenu kamatu.
oprostim im i muku.
365 000 podignutih
minus 100 anuiteta X 2200 prosječno = 220 000
od tih 220 000 nek je 60% kamata
365 000 - 90 000 = 275 000
minus 120 000 koje sam izvalio u kešu
ja kratak 150 000 danas.
ajme.
a kratak 500 000. 
|
10.03.2015., 16:07
|
|
!
|
Quote:
šliper kaže:
5,65 ili 5,95 nije mala kamata.
|
nije, toliku ja imam. imala sam i veću, preko 6, sve do nedavno, 6 i pol godina.
vi ste na početku imali 4 i nešto, sada imate 3.23%.
moja prijateljica (kredit u švicarcima) je na dan isplate kredita spremila u džep 2000 (ili 3000) eura (obzirom na tečajeve kuna-euro-švicarci toga dana). to bi isto trebalo staviti u račun.
ne kužim zašto me se optužuje da trolam  , ja samo pričam o matematici.
|
|
|
10.03.2015., 16:07
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
indian kaže:
stvarno bi me zanimalo da mi netko da račun (može i na PM) koliko bi ukupno platili banci za kunski/ero kredit (s pripadajućom kamatom) a koliko za kredit u francima (s pripadajućim kamatama).
ima netko? 
|
i svaki put kad tu padneš s marsa tražiš nekakve izračune, i svaki put ti ih netko podastre, i svaki put ti opet nije jasno, apsolutno ništa. zanimljivo. 
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:04.
|
|
|
|