|
|
25.09.2021., 16:02
|
|
Valar Morghulis
Registracija: Jun 2008.
|
ali srecom ocito te smjernice neki profesori ne postuju jer jako lijepo objasne sve i ispredaju na nacin da dijete prakticki ne mora uciti kuci.
istina, ti se i na online potrude, ovi s uputama "naucite sami" nisu puno bolji ni uzivo
|
25.09.2021., 16:05
|
|
rotaredom
Registracija: Aug 2005.
|
FF, ti padaš s Marsa.
"Tumačenje" ili frontalna nastava, kako se to zove u stručnim krugovima, totalno je demode. Hoćeš li vidjeti u nekoj skandinavskoj školi učitelja kako stoji pred pločom i tumači razredu gradivo? A skandinavske su škole, naravno, kao i Ikein namještaj - najbolje.
Održi li učitelj-pripravnik na stručnom ispitu sat "tumačeći" gradivo, past će ispit jer se to više ne radi.
|
25.09.2021., 16:07
|
|
Valar Morghulis
|
ok, kaj rade?
sto prof govori na satu?
|
25.09.2021., 16:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
Procitajte str 54
|
|
|
25.09.2021., 16:19
|
|
entirely bonkers
Registracija: Aug 2011.
|
u teoriji, učitelj treba osmisliti takav sat da učenici, čitajući objašnjenje, pa rješavajući zadatke i odgovarajući na složena pitanja više razine, postave sami sebi prava pitanja koja će ih navesti na zaključke - umjesto da to dobiju prožvakano od učitelja i samo zapišu u bilježnicu.
druga stvar je što, budimo iskreni, možda 30% učenika ima kapaciteta za to, a pola od tih 30% se baš i ne da.
i eto ti istraživačke nastave 
|
25.09.2021., 16:20
|
|
rotaredom
|
Summer, ovo "pročitajte iz udžbenika" nije, naravno, nikakva sreća. Učitelj bi trebao osmisliti "kreativne i zabavne aktivnosti" koje bi u učeniku trebale "probuditi prirodnu znatiželju" za istraživanjem i učenjem onoga što trebaju naučiti.
Malo sam ironična pišući o ovome, mislim, zapravo, da je kao ideja to sve vrlo idealistično osmišljeno, ali u praksi ne funkcionira. Najprije, neki razredi kolutaju očima na bilo kakvu aktivnost u koju se moraju uključiti (koliko god kreativna i zabavna bila) i najmilije im je samo sjediti i slušati, eventualno ponešto zapisati. Naši su učenici tromi i takvima ih je učinio naš školski sustav. Ne da im se angažirati ni oko čega ako to nije za ocjenu. Drugo, ono što obradimo na jednom satu ako ja samo "istumačim", obrađivat ćemo barem tri sata njihovim različitim aktivnostima.
A ovo "imate u udžbeniku" nije ni toliko ludo koliko se čini (iako bi trebao reći "pročitaj u udžbeniku, a ako ni tada ne budeš razumio, onda me pitaj").
Poticanjem učenika da odgovor potraže u udžbeniku, na internetu i da im profesor bude zadnji džoker ako nisu uspjeli sami pronaći odgovor, razvija se poduzetnost i samostalnost u istraživanju.
Sad sam tu nadrobila svašta iz suvremene didaktike. Ko razume, svatiće. A tko ne razumije, neka potraži u udžbeniku ili na internetu. 
|
25.09.2021., 16:27
|
|
Valar Morghulis
|
razumijem sto zelis reci, ali netko djeci ipak neke stvarintreba objasniti, ovo sto pise u udzbenicima je strasno strasno lose napisano, losim jezikom i sturo. upravo to potice u enje bez ikakvog shvacanja.
evo kratak primjer, postanak svemira
sve sto pise je da je jedna od teorija da je svemir nastao velikim praskom.
znaci nigdje bas nigdje ne pise sto je veliki rasak.
ja ne zelim da moje dijete tako uci.
rekla sam joj da zgugla, naisla je samo na objasnjenja koja ja ne razumijem jbt, di bi ona
mogu sad cijele plahte napisati o tome.
zena iz povijesti se tako trudi da djeca zapamet samo sa sata sve informacije.
pricice, anegdote, poveze sa sadasnjosti.. ma divota
|
25.09.2021., 16:29
|
|
entirely bonkers
|
a da piše objašnjenje što je to veliki prasak, onda bi se već dizale na zadnje noge druge mamasite vičući "kAd ćE nJimA tO tREbATi?!"
|
25.09.2021., 16:40
|
|
Valar Morghulis
|
ma da, imas pravo, najbolje je zapravo da djeca sve sama iz udzbenika i s interneta uce
neka samo nabubaju najosnovnije podatke bez da ista razumiju, na to nam se svodi skolstvo.
sreca pa vidim da to ne mora tako izgledati. ima veci dio profesora koji su odlicni, djeci priblize i objasne gradivo.
|
25.09.2021., 16:42
|
|
rotaredom
|
Eto, ta tvoja iz povijesti loše bi se provela jer "učenik treba biti aktivan i u središtu nastavnog procesa", a na njenom satu ona je u središtu nastavnog procesa, a učenici su pasivni.
To ti je kao kad djetetu spremaš ručak. Dosad si ti spremala ručak, a dijete ga je samo pojelo, a sad se očekuje da dijete samo skuha ručak, a ti stojiš pored njega i daješ mu upute kako da oguli krumpir koji nikad prije nije gulilo (iako bi ga najradije sama ogulila i trajalo bi puno kraće ako ga sama oguliš).
|
25.09.2021., 16:46
|
|
Valar Morghulis
|
ja fakat nemam nista protiv da dijete samo oguli krumpir, misl da me dost ovako online poznajes da znas da je to istina.
ja imam protiv da mu kazes oguli krumpir bez da si mu rekao sto je gulilica, gdje je gulilica, sto je krumpir uopce, kako se se guli..
kazes mu oguli krumpir i odes na kavu 
|
25.09.2021., 16:46
|
|
rotaredom
|
Quote:
SummerNight kaže:
ma da, imas pravo, najbolje je zapravo da djeca sve sama iz udzbenika i s interneta uce
neka samo nabubaju najosnovnije podatke bez da ista razumiju, na to nam se svodi skolstvo.
sreca pa vidim da to ne mora tako izgledati. ima veci dio profesora koji su odlicni, djeci priblize i objasne gradivo.
|
Joj, to ne. U testovima se, recimo, više ne bi trebale tražiti nikakve definicije ni naštrebani podaci.
|
25.09.2021., 16:47
|
|
dijametralno suprotna
Registracija: Dec 2008.
|
Quote:
Kakadu kaže:
Eto, ta tvoja iz povijesti loše bi se provela jer "učenik treba biti aktivan i u središtu nastavnog procesa", a na njenom satu ona je u središtu nastavnog procesa, a učenici su pasivni.
To ti je kao kad djetetu spremaš ručak. Dosad si ti spremala ručak, a dijete ga je samo pojelo, a sad se očekuje da dijete samo skuha ručak, a ti stojiš pored njega i daješ mu upute kako da oguli krumpir koji nikad prije nije gulilo (iako bi ga najradije sama ogulila i trajalo bi puno kraće ako ga sama oguliš).
|
zar se netko stvarno drzi tih briljantnih ideja skole za zivot?  
jbt, tak ne mozes raditi ni s vecinom danasnjih studenata, a kamoli osnovnoskolcima i srednjoskolcima.
|
25.09.2021., 16:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
Quote:
SummerNight kaže:
|
I moj je sad na svemiru i velikom prasku.
Sve je nastrebao napamet definicije i nista nije komentirao da ne kuzi.
Ja mu malo postavila par pitanja i vidim da ne zna osim bubati definicije iz biljeznice.
Ja mu rekla da si malo zgugla i iskoristi mogucnost sta mu je sve ispred njega na dlanu.
Nije ni pokusao.
Dobio 5.iz usmenog.
|
|
|
25.09.2021., 16:48
|
|
rotaredom
|
Quote:
SummerNight kaže:
ja fakat nemam nista protiv da dijete samo oguli krumpir, misl da me dost ovako online poznajes da znas da je to istina.
ja imam protiv da mu kazes oguli krumpir bez da si mu rekao sto je gulilica, gdje je gulilica, sto je krumpir uopce, kako se se guli..
kazes mu oguli krumpir i odes na kavu 
|
 Tu se slažemo.
|
25.09.2021., 16:48
|
|
Valar Morghulis
|
evo sad uce o godsinjim dobima i zemlji u odnosu na su ce.
sva sreca pa ima masa divnih yutjub filmica jer ono iz knjige kad sam procitala ja vise nisam znala zasto je nekad zima nekad ljeto 
|
25.09.2021., 16:50
|
|
entirely bonkers
|
Quote:
frupy kaže:
jbt, tak ne mozes raditi ni s vecinom danasnjih studenata, a kamoli osnovnoskolcima i srednjoskolcima.
|
najviše volim kad mi krenu prodavati flipped classroom.
koja podrazumijeva da je učenk kod kuće pročitao materijale trudeći se razumjeti ih i napravio pripremne zadatke.
dođemo na sat, petoro ih je to napravilo, 15 nije, a ti Mad imaš flipped -off classroom. odnosno flip-off tebi, jer sad improviziraš što će se raditi, pošto njih 15 nema osnovne alate potrebne za izvršavanje zadataka više razine pripremljenih za njih.
|
25.09.2021., 16:51
|
|
rotaredom
|
Quote:
frupy kaže:
|
Ma gle, ne držim se uvijek, nekad, naravno, nešto odradim čistom frontalkom i šibamo dalje. Djeca (a i roditelji) ionako najviše cijene frontalku, njima je to ono kako bi nastava trebala izgledati, a dobar učitelj je zabavan govornik.
Ali sjećam se, kad sam tek počela raditi, držala sam se samo frontalke. Sad mislim da ni to nije bilo dobro.
|
25.09.2021., 16:52
|
|
Valar Morghulis
|
Quote:
Duga111 kaže:
I moj je sad na svemiru i velikom prasku.
Sve je nastrebao napamet definicije i nista nije komentirao da ne kuzi.
Ja mu malo postavila par pitanja i vidim da ne zna osim bubati definicije iz biljeznice.
Ja mu rekla da si malo zgugla i iskoristi mogucnost sta mu je sve ispred njega na dlanu.
Nije ni pokusao.
Dobio 5.iz usmenog.
|
e to!!
a pazi sad, moja zna razliku izmedju zvijezde i planete samo zato sto voli sf.
njena frendica iz razreda nema pojma! ne bi ni moja znala vjerojatno da nije sf.
nije to nikoga briga, samo nauci sto se trazi i to je to, upotrebljavaj pojmove bez da ih razumijes
|
25.09.2021., 16:55
|
|
dijametralno suprotna
Registracija: Dec 2008.
|
Quote:
Mad_Hatter kaže:
najviše volim kad mi krenu prodavati flipped classroom.
koja podrazumijeva da je učenk kod kuće pročitao materijale trudeći se razumjeti ih i napravio pripremne zadatke.
dođemo na sat, petoro ih je to napravilo, 15 nije, a ti Mad imaš flipped-off classroom. odnosno flip-off tebi, jer sad improviziraš što će se raditi, pošto njih 15 nema osnovne alate potrebne za izvršavanje zadataka više razine pripremljenih za njih.
|
ma debilizam.
odmah sam znala da ne bu potrajalo ni jednu skolsku godinu. i fala kukiju da je tako.
ostali su jos samo ti pusti GIK papiri i idiotska terminologija, no papir trpi svasta, tak da me sve to skupa vise ni najmanje ne dira.
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 12:14.
|
|
|
|