Blisko politici Teme povezane s politikom koje ne spadaju pod ostale podforume |
|
|
07.05.2024., 09:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2015.
|
Quote:
somied kaže:
dobro, a koja komisija odredjuje sto je borba za pravo, sto je pravda, a sto je samo propaganda? 
ministarstvo istine?
doduse ja ne znam gdje ti zivis, nisam vidio jehovinog svjedoka godinama. a i po cesti je najcesce mirno, izuzev ovih bukcija sa bubnjevima. koji prosvjetitelji? gdje ih ti vidis?
uglavnom, docim ti imas pravo na svoj subjektivni stav sto je pravda a sto nije, ne mozes ga nametnuti meni. ili drugima. zasto bi bas stav mede na odmoru bio iznad drugih? zasto ne moj?
|
Ne treba tu nikakva komisija. Svatko pri zdravoj pameti dobro zna kad mu netko pokušava uvaljivati neki svoj svjetonazor kao što zna kad mu pokušava uvaliti policu životnog osiguranja. Woke, anti woke, nema tu neke razlike. Sve je to borba za duše. Tu sam ko' Robert Kumerle, dva metra od mene.
Ja uistinu imam svoj stav o mnogim stvarima, ali o tome uglavnom ne govorim niti pišem. Vrlo sam daleko od toga da druge nagovaram da prihvate moje stavove niti bih volio da ih svi imaju. Svijet klonirane pameti baš i nije neki naročit svijet.
|
|
|
07.05.2024., 09:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2022.
|
Quote:
nevenb kaže:
Nekoliko žena je sjedilo na carskom prijestolju u to doba koliko znam.
|
Vauuu... i to dokazuje točno što? Carska stolica je uglavnom bila nasljedna, brakovi su bili ugovori, međusobno su se trovali i ubijali radi "prava nasljedstva na prijestolje. Ruske carice su na prijestolje došle svojim sposobnostima sa prevratima i uklanjanjem zakonskih nasljednika.
Quote:
nevenb kaže:
Ovo da žene nisu smjele imati imovinu je čista komunjarska izmišljotina. Dovoljno je malo prolistati bilježničke spise npr. grada Zadra iz 16. ili 17. st. u kojima žene sklapaju bračne ugovore u kojima je pobrojana sva imovina koju donose u miraz.
|
Žene su udavane u dogovarane brakove i morale su imati miraz. Što je miraz bio veći, to je ženik bio višeg ranga. Naravno da se evidentiralo što je njezina obitelj dala u miraz, ali to ne znači da je ona raspolagala tom imovinom jer su imovinom raspolagali samo muški, otac, muž, brat, regent.
Quote:
nevenb kaže:
Ali koga briga za historijske činjenice nakon skoro dva stoljeća boljševičkog silovanja povijesti i raznoraznih "sinteza" za debile. 
|
U Francuskoj su žene do sredine 50tih, dakle čak poslije WW2 morale od muža dobiti suglasnost da smiju ići raditi, ali s tom plaćom nisu raspolagale one nego muž. U Švicarskoj je to vrijedilo do sredine 70tih kada su se žene izborile za pravo glasa.
Malo je bilo slučajeva gdje su žene raspolagale imovinom dok se nisu izborile za pravo glasa i to je bila iznimka, a ne pravilo.
A ti i dalje misli, da za razliku od komunizma, demokracija nema svojih crnih epizoda.
|
|
|
07.05.2024., 10:03
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Aug 2006.
|
Quote:
medonaodmoru kaže:
Ne treba tu nikakva komisija. Svatko pri zdravoj pameti dobro zna kad mu netko pokušava uvaljivati neki svoj svjetonazor kao što zna kad mu pokušava uvaliti policu životnog osiguranja. Woke, anti woke, nema tu neke razlike. Sve je to borba za duše. Tu sam ko' Robert Kumerle, dva metra od mene.
Ja uistinu imam svoj stav o mnogim stvarima, ali o tome uglavnom ne govorim niti pišem. Vrlo sam daleko od toga da druge nagovaram da prihvate moje stavove niti bih volio da ih svi imaju. Svijet klonirane pameti baš i nije neki naročit svijet.
|
ali mi imamo zakone... ne mozemo provoditi referendum kad netko oce demonstrirat. a i zdrav razum je subjektivna stvar. dosta stvari naime su neke osobne subjektivne preferencije... jednima je mozemo zdrav razum, drugima domovinski pokret.
|
|
|
07.05.2024., 10:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2006.
|
Povratak objektifikacije žena?
Jimmy Dore je mišljenja da je bujna ljepotica Sydney Sweeney dokrajčila wokizam svojim sisama, jer je uspjela sise vratiti u prvi plan:
https://www.youtube.com/watch?v=EoooFX9Edfc
Sydney Sweeney recently hosted Saturday Night Live and front and center during one sketch and her closing “goodbye” remarks were the actress’s prominent mammarian features. So if SNL is any guide, it’s once again OK to objectify women, “wokeness” be damned.
|
|
|
08.05.2024., 14:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Quote:
Dorida kaže:
U Francuskoj su žene do sredine 50tih, dakle čak poslije WW2 morale od muža dobiti suglasnost da smiju ići raditi, ali s tom plaćom nisu raspolagale one nego muž. U Švicarskoj je to vrijedilo do sredine 70tih kada su se žene izborile za pravo glasa.
Malo je bilo slučajeva gdje su žene raspolagale imovinom dok se nisu izborile za pravo glasa i to je bila iznimka, a ne pravilo.
A ti i dalje misli, da za razliku od komunizma, demokracija nema svojih crnih epizoda.
|
https://hr.wikipedia.org/wiki/Coco_Chanel
Kako li je samo Coco Chanel samo uspjela u svom biznisu bez muške ruke  .... Nije imala muža? Onda ni prava glasa nije imala? A otvorila tvrtku.... kako to, kako to?
Ajde prestanite lupetati floskule, ako neki glupan može pušiti takve fore, nemojte misliti da smo baš svi glupi i kratke pameti, i ne poznamo povijest.
Pterpostavljam da će ovo što sam boldao uskoro biti obvezna lekcija u udžbenicima građanskog odgoja kao činjenica u koju se ne smije sumnjati.
|
09.05.2024., 09:08
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
nevenb kaže:
https://hr.wikipedia.org/wiki/Coco_Chanel
Kako li je samo Coco Chanel samo uspjela u svom biznisu bez muške ruke  .... Nije imala muža? Onda ni prava glasa nije imala? A otvorila tvrtku.... kako to, kako to?
Ajde prestanite lupetati floskule, ako neki glupan može pušiti takve fore, nemojte misliti da smo baš svi glupi i kratke pameti, i ne poznamo povijest.
Pterpostavljam da će ovo što sam boldao uskoro biti obvezna lekcija u udžbenicima građanskog odgoja kao činjenica u koju se ne smije sumnjati.
|
Nije sramota ne znati, sramota je biti posprdan prije nego provjeriš informaciju, a CC ne predstavlja život svih Francuskinja.
Ja sam fan dokumentaraca, a ne wikipedije, otuda i ta informacija.
Simone Veil - (Nica, 13. srpnja 1927. - Pariz, 30. lipnja 2017.) bila je francuska političarka koja je pridonijela emancipaciji žena u Francuskoj.
https://www.poslovni.hr/strane/u-fra...nakosti-162851
Pred kraj članka ti lijepo piše;
Simone Veil imala je 18 godina kad su žene u Francuskoj dobile pravo glasa, a kad joj je bilo 28, smjela je otvorili vlastiti račun u banci
1927+18= 1945
1945+10=1955
Nije iz udžbenika ali je lekcija iz povijesti 
|
|
|
09.05.2024., 10:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2007.
|
U zadnje vrijeme primjetim u informativnim emisijama i po portalima da se koristi termin femicid kada se negdje pronađe tijelo ženske osobe za koju se sumnja u nasilnu smrt. Kako se sada zove kada se tako pronađe muška osoba?
Gdje je nestao onaj stari poznati termin - ubojstvo?
|
09.05.2024., 10:32
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Dorida kaže:
Nije sramota ne znati, sramota je biti posprdan prije nego provjeriš informaciju, a CC ne predstavlja život svih Francuskinja.
Ja sam fan dokumentaraca, a ne wikipedije, otuda i ta informacija.
Simone Veil - (Nica, 13. srpnja 1927. - Pariz, 30. lipnja 2017.) bila je francuska političarka koja je pridonijela emancipaciji žena u Francuskoj.
https://www.poslovni.hr/strane/u-fra...nakosti-162851
Pred kraj članka ti lijepo piše;
Simone Veil imala je 18 godina kad su žene u Francuskoj dobile pravo glasa, a kad joj je bilo 28, smjela je otvorili vlastiti račun u banci
1927+18= 1945
1945+10=1955
Nije iz udžbenika ali je lekcija iz povijesti 
|
Gdje piše u članku to što si boldala?
Logika vam je tipa: Činjenice koje se ne uklapaju u neku teoriju, ne treba uzimati u obzir. A ni one koji ih uzimaju u obzir ne treba uzimati u obzir. 
|
09.05.2024., 10:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2005.
|
Quote:
zeljko_ri kaže:
U zadnje vrijeme primjetim u informativnim emisijama i po portalima da se koristi termin femicid kada se negdje pronađe tijelo ženske osobe za koju se sumnja u nasilnu smrt. Kako se sada zove kada se tako pronađe muška osoba?
Gdje je nestao onaj stari poznati termin - ubojstvo?
|
iako ne opravdavam uvođenje pojma "femicid", logika iza uvođenja istog je u blažem kažnjavanju ubojica koji su ubijali žene koje poznaju, ono tipa kao kad muž ubije svoju ženu. Nažalost statistika je kao pokazala da je sudcima takvo ubojstvo "prihvatljivije" na način da tim ubojicama daju manju kaznu nego da je ubio npr. nepoznatu i još k tome mušku osobu. Sve je to rezultat primitivnog mentaliteta gdje se smatra da se rješavanje takvih stvari treba odraditi "u obitelji", sa što manjim petljanjem sustava. Inače cijeli sustav nam je tako nakaradan
Stoga se doskočilo tom problemu uvođenjem pojma "femicid" gdje se onda može pooštrit kazne za takva ubojstva i tako tužiteljstvo može prisilit sudce da ako i misle presudit minimalnu kaznu, ta kazna će svejedno biti visoka, bar viša nego minimalna kakvu bi inače mogli dosuditi
|
09.05.2024., 12:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
nevenb kaže:
Gdje piše u članku to što si boldala?
|
Napisala sam, pred kraj članka u zadnjem odlomku. Računicu sam dodala sama, čisto da znaš o kojoj godini se radi.
Quote:
nevenb kaže:
Logika vam je tipa: Činjenice koje se ne uklapaju u neku teoriju, ne treba uzimati u obzir. A ni one koji ih uzimaju u obzir ne treba uzimati u obzir. 
|
Dobro si se opisao
Evo ti link o mojim floskulama
https://www.citeco.fr/10000-years-hi...eir-own-assets
|
|
|
09.05.2024., 13:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2015.
|
Quote:
zeljko_ri kaže:
Kako se sada zove kada se tako pronađe muška osoba?
|
Odstrel? 
|
|
|
09.05.2024., 14:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2010.
|
Eutanazija.
Muškarci su ionako samo toksični relikt prošlosti pregažen vremenom, danas nepotreban.
Bitne su jedino žene, i za to je uveden femicid.
|
|
|
09.05.2024., 15:38
|
|
Registrirani korisnik
|
Vezano za ova blebetanja kako žene nisu mogle upravljati imovinom bez znanja muža, kao i to da nisu mogle imati imovinu..
Iz knjige: https://dizbi.hazu.hr/a/?pr=i&id=2485963
str. 283:
Quote:
12. II. 1658.
Franjo Vendramin i njegova nećakinja Klara Vendramin, kći pokojnoga Ivana i sadašnja supruga Vida Burnića, prodaju Ivanu Krstitelju Fabrisu, kapetanu pješaštva u gradskoj utvrdi, jednu ruševnu kuću smještenu u gradu pokraj crkve sv. Šimuna.
-
Personalmente constituiti mistro Francesco Vendramin, et Madonna Chiara figliola del quondam mistro Zuanne Vendramin sua nezza ex fratre da questa Città, al presente moglie di Capo Vido Burnich
|
str. 304:
Quote:
28. II. 1658.
Margareta, kći pokojnoga Ivana Grguričića iz mjesta Sali na Dugom otoku, udovica pokojnoga Marina Marasova, prodaje Ivanu Loriniju pokojnoga Marka zemljište koje je dio NJEZINE DJEDOVINE veličine pola četvrtine gonjaja s četiri posađena stabla maslina smješteno u Salima na lokalitetu zvanom Starina. Cijena iznosi 25 lira, od čega je 21 lira isplaćena unaprijed, a prilikom sklapanju ugovora isplaćen je ostatak.
|
str. 329:
Quote:
29. III. 1658.
Katarina, kći Petra Dragičića i supruga Jerolima Marinellija (oboje iz Omiša) prodaje pravo na obradu dijela vinograda u sklopu zemljišta kojega dijeli sa svojom sestrom Jelenom,
suprugom Ivana Vodana. Spomenuto se zemljište nalazi na području Omiša na lokalitetu zvanom Ptice. Kupac je guvernadur Šimun Marjanović, cijena iznosi 60 lira, a potonji je ujedno i vlasnik posjeda na kojem je vinograd zasađen.
|
str. 361:
Quote:
10. VI. 1658.
Dominika Marcijeva, supruga Filipa Emanuellija, prodaje zapovjedniku pješaštva u gradskoj utvrdi Ivanu Krstitelju Fabrisu kamenu kuću smještenu u gradu preko puta crkve sv. Šimuna Pravednika.
|
Eto, u 4 mjeseca 1658. godine samo 4 ugovora o prodaji nekretnina koje su sklopile žene u zatucanoj patrijarhalnoj Dalmaciji. Bilo ih je još, ali nisam udovice uzimao u obzir.
Činjenice, a ne ideološke floskule.
|
09.05.2024., 20:11
|
|
Registered
Registracija: Jun 2006.
|
Quote:
maleesh kaže:
iako ne opravdavam uvođenje pojma "femicid", logika iza uvođenja istog je u blažem kažnjavanju ubojica koji su ubijali žene koje poznaju, ono tipa kao kad muž ubije svoju ženu. Nažalost statistika je kao pokazala da je sudcima takvo ubojstvo "prihvatljivije" na način da tim ubojicama daju manju kaznu nego da je ubio npr. nepoznatu i još k tome mušku osobu. Sve je to rezultat primitivnog mentaliteta gdje se smatra da se rješavanje takvih stvari treba odraditi "u obitelji", sa što manjim petljanjem sustava. Inače cijeli sustav nam je tako nakaradan
Stoga se doskočilo tom problemu uvođenjem pojma "femicid" gdje se onda može pooštrit kazne za takva ubojstva i tako tužiteljstvo može prisilit sudce da ako i misle presudit minimalnu kaznu, ta kazna će svejedno biti visoka, bar viša nego minimalna kakvu bi inače mogli dosuditi
|
Gdje je jednakost svih pred zakonom?
Quote:
JohnDoe-25 kaže:
Eutanazija.
Muškarci su ionako samo toksični relikt prošlosti pregažen vremenom, danas nepotreban.
Bitne su jedino žene, i za to je uveden femicid.
|
Nadam se da si sarkastičan Joe.
|
|
|
10.05.2024., 11:09
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
nevenb kaže:
Vezano za ova blebetanja kako žene nisu mogle upravljati imovinom bez znanja muža, kao i to da nisu mogle imati imovinu..
Činjenice, a ne ideološke floskule.
|
Nek popijem i karton jer smo off, al daj se zberi...samo ti imaš problem s ideologijom.
Patrijarhat je nametao zakone i vladao do WW2 u Europi, (a u nekim zemljama i duže bez obzira na njihovu demokratičnost). Jedan takav zakon je i Opći građanski zakon iz 1811g. – koji je pisan za područje AU monarhije, prema kojem je žena sklapanjem braka dolazila pod vlast svog muža (dotad je bila pod očevom vlašću). Specifična je situacija nastajala kada je došlo do sklapanja braka maloljetnice. Tada bi, naime, ona (točnije, njezina osobnost) došla pod muževljevu vlast, ali bi njezina imovina sve do njezine punoljetnosti bila pod očevom vlašću. Muževljeva je obaveza bila uzdržavati ženu i to: „..pristojno prema svojoj imovini“; te je on u svim prilikama bio njezin zakonski zastupnik pa je slobodno i bez njezine posebne dozvole mogao raspolagati njezinom imovinom (ipak pred sudom ju je mogao zastupati samo ako je donio njezinu pismenu punomoć i ako žena nije bila osobno dužna pojaviti se na sudu jer je svjedok ili optužena. De iure bila je vlasnik, de facto - imala je "skrbnika"
Razglabaš o povijesnom kontekstu na temelju pov. podataka upakiranih u vlastita tumačenja i još ismijavaš podatke o dijelu strane povijesti o kojoj nisi imao pojma. Ne razumiješ elementarne stvari i nemam više namjeru raspravljati dalje s tobom.
|
|
|
10.05.2024., 12:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Ja samo iznosim činjenice.
Netko iznosi tuđa tumačenja samo onih činjenica koje mu se uklapaju u zadanu formu. 
|
10.05.2024., 13:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2005.
|
Quote:
fulcrum kaže:
Gdje je jednakost svih pred zakonom?
|
pitaj sudce koji su dosuđivali manje kazne za ubojstva žena
napominjem: ne opravdavam uvođenje pojma "femicid" ali razumijem razlog istog
|
10.05.2024., 21:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2018.
|
Dosta smo na temi vodili rasprave o izvoru "wokeizma". Je li stvar organski izrasla ili je nametnuto odozgo?
Evo zanimljive izjave Larrya Finka, CEOa Black Rocka, fonda koji upravlja imovinom od skoro 10 bilijuna dolara. Fink: Morate forsirati ponašanja.
Nikakvi bojkoti protiv ovog ne pomažu. Jedino rješenje je sistemsko.
|
10.05.2024., 22:36
|
|
Nomad
Registracija: Dec 2002.
|
E da nam je bar danas taj "patrijarhizam", zamisli ti situaciju....muškarac radi, žena doma sa djecom i imaju dovoljno novaca za život.
|
11.05.2024., 06:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2015.
|
Quote:
Zmajefski kaže:
Dosta smo na temi vodili rasprave o izvoru "wokeizma". Je li stvar organski izrasla ili je nametnuto odozgo?
Evo zanimljive izjave Larrya Finka, CEOa Black Rocka, fonda koji upravlja imovinom od skoro 10 bilijuna dolara. Fink: Morate forsirati ponašanja.
Nikakvi bojkoti protiv ovog ne pomažu. Jedino rješenje je sistemsko.
|
Smijemo li izraziti mišljenje da se tu zagovara ideja globalističkog korporativnog fašizma?
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:14.
|
|
|
|