Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 29.01.2016., 13:19   #1521
Haha to sam i ja pomislila...a cuj sve od navedenog se desi, iako sumnjam bas sve odjednom :P
Vecinu toga zanemaris jer te zaokuplja drustvo s kojim si doso ili ako jedes sam najvjerojatnije ces otic u neku konobicu na marendu i slicno gdje imas svoj cosak i gdje znas sta dobivas...

A ako zelis da ti bude dobro moras se nametnut i ne ocekivat previse od samih konobara, pitaj boga na koga mozes naletit.
Mislim govorim realno, ako si naumio pojest nesto onda ces cim udjes gledat kako da te-posluze. Ti si tamo vise-manje da"zapovijedas"konobaru.

Nadjes konobara i kazes hocu to to i to, sta imate, mozete mi zagrijat jelo itd. Obicno ja sama znam potrazit konobara usput do toaleta ako hocu platit ili cim udjem mu dam narudzbu(u kaficu), a u restoranu ih isto nije zgorega zgnjavit odmah nakon ulaska(pitas za mjesto il sta god da sto prije ti donese meni, cugu, kasnije te ne moze ignorirat).

Tanjure kako tko kupi sa stola, neki ljudi vise vole da im nije prazan stol, a i nekad je tesko procijenit kad je netko gotov, prakticki mu moras gledat u tanjur(ne slazu svi gosti pribor ko znak da su gotovi ko u fensi restoranima). Neki vole glodjat po tanjuru 3 sata dok pricaju s nekim i onda ih jednostavno ne zelis ometat.
Najjednostavnije je odmaknut tanjur malo sa strane ako zelis da ga pokupe, pitat kad konobar prolazi il cekat sljedece jelo/otic ca kad si gotov.

A brbljavih ljudi uvijek ima...zamisli kako je tek njegovim kolegama :P
Silence, please is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2016., 14:35   #1522
Quote:
Silence, please kaže: Pogledaj post
Hmm krenula sam u ugostiteljsku skolu s entuzijazmom i stalo je vise-manje odmah na pocetku.

Zasto ima malo dobrih konobara? Pocela bi od nasih srednjih skola. Udzbenici iz Jugoslavije(shvacam da se neke stvari ne mijenjaju ali nije da se trude bit up to date, a i jednostavno udzbenik star 20ak godina izgleda i"zvuci"nezanimljivo) - profesori takodjer - i nevelik broj ugostitelja spremnih poducavat ucenike(ne znam bi li i tu svalila nesto krivnje na skolu jer, kako ocekuju od nekog mutavog klinca da si nadje restoran/hotel i procijeni gdje bi mogo odradit praksu prema svojim sposobnostima?)...

Tako da na kraju zaista dobri konobari budu oni koji imaju"ugodnu osobnost"ali mozda i nisu najprofesionalniji...ovi ostali jednostavno postanu deprimirani ili zato jer ne znaju sta rade/znaju da fusare ili jer ih ostale slicne kolege bediraju, u svakom slucaju to nije motivirajuce ako zelis radit kao konobar...

Ja imam zalbu kao"konobar"za konobara - ne razumijem zasto piju na poslu, ne razumijem zasto moraju bit napuhani(to bi se odnosilo uglavnom na starije iskusnije konobare)i ne razumijem zasto na zalbu gosta neki od njih moraju reagirat na nacin da kaze kako gost kenja i/ili proba to svalit na kuhara minutu poslije...na kraju krajeva i ti konobari su samo ljudi tako da...ne volim uopce jest u restoranima, a od konobarenja sam odustala(najvise zato da napravim uslugu svojim nesudjenim gostima i da vise nikad ne moram radit u kaficima)...

Za nekoga tko namjerava jest u restoranu bi preporucila da se mani gledanja je li sve po ps-u jer onda nikad nece bit zadovoljan...na kraju sve sto je bitno i sve cega se sjecas jest je li hrana bila dobra i je li konobar bio ugodan. U kaficima nikad nisam ni gledala nista drugo nego da je kava dobra i da u toaletu ima sapuna i papira. Ne treba komplicirat...
buduči da sam ugostitelj( doduše kuhar, ne konobar) moram reagirati na ovaj post .
kaj se tiće uđbenika, ne znam po kojem rade konobari ali kuhari sad uče po Žuvelinim uđbenicima koji su napisani 2000te . mada , kad sam se nedavno pripremao za majstorski ispit koristio sam uđbenik iz Juge i mogu ti reći da je taj u nekim stvarima još i bolji od Žuvelinih .
Dobrih konobara danas ima malo jer malo njih voli raditi taj posao nego rade samo zbog preživljavanja . da ja ostanem bez posla i ne mogu se zaposliti u svojem zanimanju a nudi mi se posao na pilani recimo prihvatio bih ga ali da bi ga radio s pretjeranom voljom, sigurno ne bi .
po meni je model da učenik ( roditelji) sami pronalaze mjesto za praksu čisto ok, jer tada učenik može taj ugovor u naukovanju sam prekinuti ako mjestom , ljudima ili mogučnosti učenja na tom mjestu nije zadovoljan . kad sam ja išao u školu profesorica kuharstva ( za konobare posluživanja ) određivala je kamo će tko ići na praksu . bilo je slučajeva da je netko tri godine bio na praksi u učeničkom domu a činjenica da tamo nije mogao naučiti sve što je trebao . ne znam kako je u tvom gradu ali u Varaždinu ima dovoljno ugostiteljskih objekata za praksu . eto, ja sam nedavno išao na majstorski da bi objekt u kojem radim mogao dobiti licencu za učenike ( ja sam išao zato jer sam htio to iči a s posla su bili zadovoljni zbog toga jer će dobiti licencu ) . najlakše je svu krivnju svesti na majstora i objekt ali i naučnici su danas svakakvi ,ima onih koji su bez volje za učenjem, vječito kasne na praksu, doslovce dolaze na praksu s ciljem da im prođe tih 8 sati a da ih nitko ne gnjavi previše sa učenjem jer ih to ne zanima . Da neke ocjenjujem prema objektivnim kriterijima ispale bi grozne ocjene pa onda smanjujem kriterije i nagrađujem stvari tipa kad mi učenik koji svaki drugi put ne dođe na praksu jer frenta a onda pita dali bi išao s njim na reviju učenika pa dobi peticu iz odnosa prema radu . Eto srečom uspio sam u jednom takvom učeniku probuditi volju za kuhanjem i baš sam sretan zbog toga .
Još jedan veliki problem u radu s naučniima je pomankanje kučnog odgoja . Ok, ja uz prenošenje stručnih znanja i vještina moram i odgojno djelovati ali žalosno da ja nekog moram učiti da kad dođe na praksu mora reči dobro jutro a to je slučaj danas kod 40 % naučnika
ivica1983 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2016., 15:22   #1523
@ivica1983 ja sam sama mijenjala praksu i preko skole, drzim da je bolje da barem 1.godinu skola ako nista drugo malo jace sugerira praksu.
Hvala bogu ugostitelji znaju bit svakakvi i mislim da nisu svi primjereni za obrazovno-odgojnu ulogu...
Mogu rec da sam i kasnila i bila pretiha/sramezljiva i ponekad zaboravljala/grjesila kao naucnik ali to se sve da naucit jer je 80% tinejdzera
takvo...
Medjutim ono sto sam ja dozivjela na praksama je bilo ravno mobingu i mogla sam se slobodno zalit na neprimjereno ponasanje(neki konobari i kuhari kao da nikad nisu prerasli ponasanje srednjoskolaca...ljudi znaju stvarno bit uvrnuti nekad).
Skola u Opatiji je puna ludjaka...svi znaju da tamo idu vecinom ucenici koji nisu imali ocjene ili motivacije za neku"bolju skolu"i nerijetko u takvim skolama ucenici maturiraju i s 20 god. Profesori isto nisu normalni to bi im otvoreno rekla da me pitaju za racun.
Naravno ima i ok ugostitelja, ali ocito nisam stigla do njih.
Udzbenici iz Juge nisu"krivi"ali sto se vecinu stvari tice, vise ne koristi ili je izmjenjeno. Preopsirno i zbunjujuce s obzirom na to sto se stvarno koristi u konobarskoj praksi, ali profesori svejedno tupe po tome i ne zanima ih kako je u praksi, ako uopce vise i prate.

Upoznala sam curu iz Austrije koja zavrsava naukovanie za konobara. Kod njih je, koliko sam shvatila, pola godine ili mozda i vise period kad samo rade u nekom ug.objektu, dok je drugi dio teorijski/u skoli. Tako je i kod nas funkcioniralo dok je ugostiteljska skola bila cetverogodisnja i dok su svi oni udzbenici imali smisla.

Ja npr u toj skoli nikad nisam doznala o kavi ni njenoj pripremi koliko sam htjela. Znaci to je neka osnova, da znas uopce sta je u tom espresso aparatu. Bez to dvoje ja ne bi dala diplomu...

Mogu ja kritizirat do mile volje ali to mi nije bio cilj...htjela sam samo rec da ako i nisam namjeravala radit jednog dana kao konobar da sam barem htjela naucit stvari kako treba i ako nista dosegnut neku pristojnu razinu pomocnog konobara u te tri godine...
Silence, please is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2016., 18:22   #1524
Quote:
Silence, please kaže: Pogledaj post
@ivica1983 ja sam sama mijenjala praksu i preko skole, drzim da je bolje da barem 1.godinu skola ako nista drugo malo jace sugerira praksu.
Hvala bogu ugostitelji znaju bit svakakvi i mislim da nisu svi primjereni za obrazovno-odgojnu ulogu...
Mogu rec da sam i kasnila i bila pretiha/sramezljiva i ponekad zaboravljala/grjesila kao naucnik ali to se sve da naucit jer je 80% tinejdzera
takvo...
Medjutim ono sto sam ja dozivjela na praksama je bilo ravno mobingu i mogla sam se slobodno zalit na neprimjereno ponasanje(neki konobari i kuhari kao da nikad nisu prerasli ponasanje srednjoskolaca...ljudi znaju stvarno bit uvrnuti nekad).
Skola u Opatiji je puna ludjaka...svi znaju da tamo idu vecinom ucenici koji nisu imali ocjene ili motivacije za neku"bolju skolu"i nerijetko u takvim skolama ucenici maturiraju i s 20 god. Profesori isto nisu normalni to bi im otvoreno rekla da me pitaju za racun.
Naravno ima i ok ugostitelja, ali ocito nisam stigla do njih.
Udzbenici iz Juge nisu"krivi"ali sto se vecinu stvari tice, vise ne koristi ili je izmjenjeno. Preopsirno i zbunjujuce s obzirom na to sto se stvarno koristi u konobarskoj praksi, ali profesori svejedno tupe po tome i ne zanima ih kako je u praksi, ako uopce vise i prate.

Upoznala sam curu iz Austrije koja zavrsava naukovanie za konobara. Kod njih je, koliko sam shvatila, pola godine ili mozda i vise period kad samo rade u nekom ug.objektu, dok je drugi dio teorijski/u skoli. Tako je i kod nas funkcioniralo dok je ugostiteljska skola bila cetverogodisnja i dok su svi oni udzbenici imali smisla.

Ja npr u toj skoli nikad nisam doznala o kavi ni njenoj pripremi koliko sam htjela. Znaci to je neka osnova, da znas uopce sta je u tom espresso aparatu. Bez to dvoje ja ne bi dala diplomu...

Mogu ja kritizirat do mile volje ali to mi nije bio cilj...htjela sam samo rec da ako i nisam namjeravala radit jednog dana kao konobar da sam barem htjela naucit stvari kako treba i ako nista dosegnut neku pristojnu razinu pomocnog konobara u te tri godine...
Zbilja mi je žao što si doživjela bilo kakvi mobing na praksi. da školu u Opatiji polaze sami luđaci i da profesori nisu normalni ne bih se složio baš al dobro, to je tvoje viđenje iz prve ruke mada meni je takva izjava i više nego čudna i dovoljno govori o tebi. Preopširno gradivo u uđbenicima ? stvari koje se ne koriste ? Znači danas rijetko tko juhu dijeli iz jušnika , večinom svi nose u tanjurima, zdjelama za 1 osobu ali dali to znači da te profesor ne treba naučiti podjelu juhe iz jušnika ?
Ja osobno , koji sam kuhar, sam itekako smatrao beskorisnim kada nas je na posluživanju profesorica mučila s tom podjelom juhe ali za nekih 10 godina sam se našao u situaciji kada mi je bilo drago što nas je to naučila .
ivica1983 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2016., 11:59   #1525
Naišao na nešto zanimljivo. Pa zašto ne bi malo i ženski dio foruma prokomentirao :
http://www.gloria.hr/izbor-kuhara-obrazac/
ivica1983 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2016., 16:08   #1526
Quote:
ivica1983 kaže: Pogledaj post
Naišao na nešto zanimljivo. Pa zašto ne bi malo i ženski dio foruma prokomentirao :
Mozda bi ovdje bilo prikladnije?

https://www.forum.hr/forumdisplay.php?f=197
Old 27.02.2016., 16:31   #1527
Quote:
koji si ti?
bome ni jedan nije za prste polizat.
gargamišamel is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2016., 17:13   #1528
Quote:
Garofeeder kaže: Pogledaj post
Mozda bi ovdje bilo prikladnije?

https://www.forum.hr/forumdisplay.php?f=197
pa ne znam, ako moderatori smatraju da nije za ovu temu neka premjeste ili obrišu
ivica1983 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2016., 17:14   #1529
Quote:
gargamišamel kaže: Pogledaj post
koji si ti?
ja sam Gretić al bez kose
ivica1983 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2016., 22:27   #1530
meni je potpuno svejedno kako kuhar izgleda, važno mi je sam oono što dođe na tanjuru pred mene
Old 15.04.2016., 08:46   #1531
http://www.theguardian.com/lifeandst...yner?CMP=fb_gu

evo jedan idealan članak za ovu temu
lovačkagozba is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.04.2016., 14:04   #1532
Englezi ne tipuju,baš me zanima kako bi se Amerikanci izjasnili
Clandestine is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2016., 15:21   #1533
http://plavakamenica.hr/2016/05/28/o...li-biti-kuhar/

predobro. i potpuno istinito. moram predložiti svojoj sručnoj učiteljici kuharstva kad ju sretnem da pročita to učenicima na satu kuharstva

da ja samo 20 % onog što sam doživio ko mladi kuhar u hotelu prenesem na svoje mlade kolege već sutra bi me tužili za mobing. nikad neću zaboraviti kad su me namjerno ostavili samog na alakartu i kad mi je šef nakon kaj sam sve riješio rekao :e dečec dok se buš još sto put ovak pošteno oznojil ko danas onda buš pravi kuhar
ivica1983 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2016., 19:34   #1534
@ivica1983

Odmah sam se tebe sjetio.

Malo istine o Hrvatskom kuharskom savezu.
Pellaprat is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2016., 21:11   #1535
Quote:
Pellaprat kaže: Pogledaj post
@ivica1983

Odmah sam se tebe sjetio.

Malo istine o Hrvatskom kuharskom savezu.
s obzirom da sam ja samo član saveza mislim da mogu objektivno pisati o članku
ok, Hrvatski kuharski savez tj predstavnik Karamarko je bio 19 od 20 . al da nije bilo saveza Karamarko ne bi ni bio na tom natjecanju . reprezentacija je do sad bila i na ekipnim natjecanjima i na svjetskom kuharskom prvenstvu osvojila par srebri, bronci i jedno zlato što baš i nije malo. da nema Saveza ti kuhari nikad ne bi imali priliku biti na takvim natjecanjima . šteta da onaj tko je pisao članak nije napisao kolko sredstava za pripremu za natjecanje ima jedna Švicarska ili Njemačka reprezentacija a koliko naša .
Što se tiče Damira ja njega baš i ne volim jer mi je 12 godina bio šef i da , nije baš bio najbolji šef ali mu se klanjam do poda zbog dviju stvari , prve što sam zbog njega morao učiti učiti i učiti i ići naprijed a druga je zbog toga koliko je on energije truda i vremena dao za kuharski savez . došao na posao u 4 ujutro , napravio na brzinu što je trebalo, letio na sastanke i natjecanja u Zagreb, Kutinu, Poreć, Zadar i onda u 8 sati navećer se vratio u hotel, bio tamo sat dva a drugi dan istaprića , na nogama od 4 ujutro do kasnih večernjih sati .Ne znam koja bi se druga osoba toliko žrtvovala za savez . Eto, ja danas nakon dvije godine što više ne radim s njim mogu otvoreno reči da sam nazadovao u profesionalom smislu jer me nemam nekog poput njega ko bi me tjerao da idjem dalje i učim. čak sam kratko i razmišljao da se vratim raditi k njemu jer mi je rekao da se mogu vratiti u hotel kad god hoću upravo zbog toga što si kraj njega uvjek morao iči dalje, učiti nove stvari . i zbog toga što nikad nije dozvolio da se gazi vrijednost njegovih kuhara . ja danas znam reći svojim kolegama da sam nekad bio gospodin kuhar a sad sam samo kuhar .
o kuhinji hotela Turist ne mogu govoriti objektivno ali mislim da kuhinja koja je dala 4 zlatna kuhara i jednu dvaput srebrnu kuharicu ne može biti loša . A i ti si Pelle koliko znam jednom bio tamo na večeri i bio jako zadovoljan ?
Ja recimo nisam mogao smisliti tadašnju zamjenicu šefa kuhinje u Turistu a sadašnju šeficu kuhinje Mariju Kuzminski, fakat smo se mrzili ali mogu reči da je ona izuzetno kreativna i još više pedantna u kuhanju.
Onaj ko je pisao članak trebao se bolje informirati pa bi znao da je Crleni u ožujku izabran za predsjednika saveza po treči put .
Marinko Jurešić je mjenjao Crlenog u žiriju vjerojatno zbog toga jer Crleni od kada je direktor ugostiteljstva vjerojatno ne može samo tako otići s posla na tjedan dana ko prije . uostalom Jurešić je izbornik kuharske reprezentacije pa logično da je u žiriju, gdje sad radi ne znam ali znam da je dugo bio šef kuhinje u Sol Elite Koralju u Umagu
Zašto ovako podcjenjivački stav u članku? mnogima je smetalo osnivanje saveza, čak su neki poslodavci zabranili da im se kuhari učlane u savez, jer što će oni tamo hodati po sastancima saveza, nema da se miću iz kuhinje .
Ja smatram da sam kroz članstvo u savezu puno dobio, jer sam skroz seminare i događanja koje je organizirao puno naučio. Eto nedavno sam bio mentor učenicima na natjecanju koje je savez organizirao i bilo je to za mene jedno novo veliko iskustvo . a i ne vidim šta je loše u tome da se kuhari malo maknu iz kuhinje i druže ako ništa drugo
ivica1983 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2016., 22:28   #1536
Quote:
Zašto ovako podcjenjivački stav u članku?
A gle Ivica, napisati izvještaj pod naslovom:

"BOCUSE D’OR EUROPE: POVRATAK HRVATSKE NA NAJVEĆU SVJETSKU GASTRO POZORNICU" ,

a nigdje ne navesti da se njihov predstavnik plasirao na pretposljednje mjesto je smiješno. Još pritom izvještaj nakititi brojnim pohvalama, da nije glupo bilo bi komično.

Da, jeo sam dva puta u Turistu, u vrijeme dok je Crleni bio šef kuhinje, i oba puta sam bio više nego zadovoljan. Što radi HKS i tko je za koga i tko protiv koga, to nemam pojma i nema veze sa Fabijanićevim člankom.
Pellaprat is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2016., 02:10   #1537
Quote:
A gle Ivica, napisati izvještaj pod naslovom:

"BOCUSE D’OR EUROPE: POVRATAK HRVATSKE NA NAJVEĆU SVJETSKU GASTRO POZORNICU" ,

a nigdje ne navesti da se njihov predstavnik plasirao na pretposljednje mjesto je smiješno. Još pritom izvještaj nakititi brojnim pohvalama, da nije glupo bilo bi komično.
.
pa povratak je , s obzirom da do sad nismo imali predstavnika na tom natjecanju tj nismo ni mogli imati predstavnika
ivica1983 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2016., 02:25   #1538
Quote:
Što radi HKS i tko je za koga i tko protiv koga, to nemam pojma i nema veze sa Fabijanićevim člankom.
očito ima . jer ne vidim zašto bi se toliko isticalo da Crleni radi u hotelu sa 3 zvjezdice . Hks nije savez šefova iz hotela sa 5 zvjezdica nego savez svih hrvatskih kuhara, nebitno gdje rade pa ne vidim zašto bi predsjednik trebao u hotelu s 5 zvjezdica .
ovogodišnja pobjednica kuharskog kupa , srebrna na međunarodnom natjecanju u Luksemburgu iz kulinarske artistike radi u Studentskom restoranu na Cvjetnom naselju . Savez okuplja sve kuhare, od one u hotelima i prestižnim restoranima do onih koji rade u bolnicama, dječjim vrtičima . nije to nikakvo društvo za krug odabranih iz elitnih objekata
ivica1983 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2016., 08:53   #1539
Quote:
očito ima . jer ne vidim zašto bi se toliko isticalo da Crleni radi u hotelu sa 3 zvjezdice .
pa, kad ga svrstaju uz bok kuharima iz restorana s 3 Michelinove zvjezdice i onda i njemu 3 zvjezdice istaknu, jedino je pošteno reći da nije isto. Hotel s 3 zvjezdice ipak nije Michelinova kategorija.
Donata is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2016., 13:17   #1540
Quote:
Donata kaže: Pogledaj post
pa, kad ga svrstaju uz bok kuharima iz restorana s 3 Michelinove zvjezdice i onda i njemu 3 zvjezdice istaknu, jedino je pošteno reći da nije isto. Hotel s 3 zvjezdice ipak nije Michelinova kategorija.
slažem se . ali nije on kriv što je netko to krivo napisao iz neznanja . ali nebitno je isticati ( što se Hrvatske tiče) da predsjednik kuharskog saveza radi u hotelu s 3 zvjezdice . predsjednik kuharskog saveza može biti i kuhar u bolnicu, učeničkom domu, studentskom centru , zatvoru ili bilo gdje drugdje . Hks ne dijeli kuhare na one koji rade u vrhunskim hotelima i restoranima i na one koji rade u manje vrijednim objektima . čak i učenici koju idu u školu za kuhara su jednakovrijedni članovi saveza
ivica1983 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:55.