|
|
26.09.2021., 11:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
Ajd stavite tu ako imate kakve dobre linkove na stranice koja vasa djeca koriste kao pomoc kod ucenja.
Za predmetnu nastavu..
|
|
|
26.09.2021., 12:13
|
|
Vegetiram
Registracija: Aug 2005.
|
Quote:
frupy kaže:
dobro, kod mene stvarno nikad nije bilo puno frontalnog, ako nesto i objasnjavam, to obicno ne traje dulje od max 15-20 min, ali u 90% slucajeva je u pitanju razgovor ili nekakvo slusanje i citanje s razumijevanjem., neki projekt ili njihovo izlaganje, istrazivanje, prezentiranje.
frontalno objasnjavam samo novu gramatiku, ali toga nema tako puno.
u stranim jezicima se zapravo nije puno toga mijenjalo u odnosu na "staru skolu".
ali pokusavam zamisliti ucenike na matematici, kemiji, fizici kako stalno sami istrazuju i dolaze do svih spoznaja i zakljucaka "uz podrsku nastavnika, ali bez frontalnog poducavanja" i rikavam od smijeha.
sva sreca, rikavaju i ti nastavnici pa objasnjavaju i dalje "po starinski". 
|
ne rikavaju svi, nekima dobro dodje da odmore dok klinci sami proucavaju tekstove. Ako nesto ne razumiju, krivi su si sami jer su lijeni, nezainteresirani, imaju teskoce koncentracije zbog previse mobitela kod kuce itd.
svaki izgovor koji odgovornost svaljuje na dijete, je dobar izgovor.
a onda ne cudi ni poplava IPova
jedna od dobrih stvari (ako ne i odlicnih) u doba korone je nastava uzivo u kojoj ne smiju sjedit u "otocima" po 4 (gdje neki sjede ledjima okrenuti ploci), gdje se ne bi smjeli grupirati po kucama i raditi projektne zadatke.
onda oni koji su ponovo morali pocet poucavat i gledat klince u oci (i sada jos s maskom kada s ocima najviose komuniciraju) odjednom vriste da je previse zarazenih i da treba preci na online, gdje u nedostatku snimanja (iz ovih ili onih razloga) salju upute djeci/roditeljima koju stranicu knjige da obrade. samostalno.
i onda imamo reformu skolstva koju su navodno trazili roditelji.
normalno da treba neke stvari djeci objasniti, pokazati, ispricati. Ne samo u matematici ili gramatici nekog jezika, nego i povijest kroz price i anegdote, biologija, zemljopis, tehnicki....
ovo grupno istrazivacko/projektno/suradnicko ucenje ili kak se vec zove je zapravo odlicno za medjupredmetne teme, za povezivanje vec naucenog gradiva kroz razne predmete; iz jezika se najvise moze povezivati i di ces boljeg mjesta za uvjezbavanje gramatike i prosirivanje vokabulara, a istovremeno ponavljanje gradiva iz prirode, povijesti, ubacit malo gradjanskog odgoja i svakodnevnog zivota....plus povezivanje svih ucenika u razredu kroz komunikaciju o necemu.
kolko sam prosle godine vidla, geo i priroda se na dost mjesta preklapaju. ako je nesto vec obradjeno na prirodi, onda se moze dat projektni zadatak da ga samostalno odrade na sati geo, al ak nije, onda je to uvaljivanje djetetu necega sto treba odradit profesor.
|
|
|
26.09.2021., 12:30
|
|
Valar Morghulis
Registracija: Jun 2008.
|
geo je, da.
pazi nije udzbenik iz povijesti nista drasticno bolji ali im zena sve objasni, razgovara s njima i navodi ih na zakljucke tako da su im udzbenici samo pomocno sredstvo a ne glavno kao u geografiji
|
26.09.2021., 12:40
|
|
rotaredom
|
Sad smo svi didaktičari.
Koliko god su Divjakica i njezina ekipa bile iritantne jer su prisilno i bez pravog načina pokušale sve okrenuti naglavačke, činjenica je da "škola za život" nije otkrila toplu vodu. To što oni forsiraju dio je suvremene metodike i didaktike u međunarodnom obrazovnom sustavu (najviše u skandinavskom) koji su osmislili i implementirali u svoje sustave didaktičari i metodičari.
Nastavnik uvijek mora neke stvari objasniti djeci, ali nastava u kojoj nastavnik sam priča veći dio sata, a učenici samo slušaju i zapisuju, i tako svaki sat, nije dobra nastava.
Takvu nastavu nastavniku najlakše pripremiti. Zapravo, ne treba ništa ni pripremati - ako ima imalo iskustva u nogama, on sve podatke koje bi učenici trebali upamtiti ima u malom prstu, dovoljno je da dođe na sat i ispriča svoje.
|
26.09.2021., 12:45
|
|
Valar Morghulis
Registracija: Jun 2008.
|
pa, najlakse mu je reci procitajte knjigu i rijesiti radnu biljeznicu.
kuzim ja kako bi to trebalo izgledati ali ne izgleda pocesto.
|
26.09.2021., 12:51
|
|
rotaredom
|
Kužim i ja što ti želiš reći. Loša ili osrednja nastava bolja je od katastrofalne. Ako učitelj samo priča, bolje je i to, nego da lakira nokte. 
|
26.09.2021., 12:56
|
|
rotaredom
|
Quote:
Duga111 kaže:
Ajd stavite tu ako imate kakve dobre linkove na stranice koja vasa djeca koriste kao pomoc kod ucenja.
Za predmetnu nastavu..
|
Digitalne stranice izdavača. https://hr.izzi.digital/#/. I e-sfera, ali mislim da njoj mogu pristupiti samo ako koriste udžbenike Školske knjige.
|
26.09.2021., 12:59
|
|
Vegetiram
|
Quote:
Kakadu kaže:
Sad smo svi didaktičari.
Koliko god su Divjakica i njezina ekipa bile iritantne jer su prisilno i bez pravog načina pokušale sve okrenuti naglavačke, činjenica je da "škola za život" nije otkrila toplu vodu. To što oni forsiraju dio je suvremene metodike i didaktike u međunarodnom obrazovnom sustavu (najviše u skandinavskom) koji su osmislili i implementirali u svoje sustave didaktičari i metodičari.
Nastavnik uvijek mora neke stvari objasniti djeci, ali nastava u kojoj nastavnik sam priča veći dio sata, a učenici samo slušaju i zapisuju, i tako svaki sat, nije dobra nastava.
Takvu nastavu nastavniku najlakše pripremiti. Zapravo, ne treba ništa ni pripremati - ako ima imalo iskustva u nogama, on sve podatke koje bi učenici trebali upamtiti ima u malom prstu, dovoljno je da dođe na sat i ispriča svoje.
|
mislim da se brka diktiranje (kao oblik poucavanja) i prepricavanje i diskusija djece za rvijeme predavanja, odn.ukljucivanje djece u predavanja. Meni je zao ako se u nastavnickim krugovima ovo dvoje stavlja s znakom jednakosti i umjesto toga/alternativa tome uvodi suradnicko ucenje gdje djeca sjede i citaju udzbenik, samostalno zakljucuju i onda ih nastavnik o tome ispituje
i jebala vas skandinavija.
jel se netko od vas pitao zasto svedska uvozi nase doktore i ITevce? jel se netko pitao zasto im fali strucnjaka? zasto su objerucke prihvatili visokoobrazovane sirijce odn.zasto im je okej primat tolko migranata?
jel se itko od vas pita zasto u vecim IT kompanijama rasturaju indijci i pakistanci?
zasto japan i kina napreduju?
zasto si ko uzore uzimamo amere (s tri predmeta kroz cijelo skolovanje) ili skandinavce koji samo filozofiraju, al oni ce barem imat nesto prakticara jer djecu jos od vrtica uce radit rukama i ne lisavaju ih frustracija u toj ranoj dobi.
al generalno, od djece se, koliko pratim zadnjih 10 godina, kontinuirano stvaraju debili.
od manjka predavanja u skoli, manjka obaveza, manjka zadaca i onda poklanjanja ocjena.
uskracivanja frustracija, manjka vjezbanja, ucenja, a istovremeno imamo debele udzbenike, prepune slicica i katastrofalnog teksta i vecina su petnula, ili barem odlikasi na kraju.
|
|
|
26.09.2021., 13:09
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Kakadu kaže:
Digitalne stranice izdavača. https://hr.izzi.digital/#/. I e-sfera, ali mislim da njoj mogu pristupiti samo ako koriste udžbenike Školske knjige.
|
E to sam ga vidjela da skenira nesto mobom na stranicama knjiga
|
|
|
26.09.2021., 13:09
|
|
rotaredom
|
Nitko to ne izjednačava. Ako učitelj ima desetominutno izlaganje i onda otvori raspravu ili napravi debatu, to nije isto kao da učitelj ima četrdesetominutno izlaganje i u tom izlaganju im postavi pet pitanja (što uzima manje od pet minuta sata).
A uzrok svemu su naši loši rezultati na PISA-testovima, a odlični, recimo finski. Ali ne da mi se sad upuštati u rasprave s vama o tome zašto je to tako.
|
26.09.2021., 13:14
|
|
Vegetiram
|
Quote:
Kakadu kaže:
Nitko to ne izjednačava. Ako učitelj ima desetominutno izlaganje i onda otvori raspravu ili napravi debatu, to nije isto kao da učitelj ima četrdesetominutno izlaganje i u tom izlaganju im postavi pet pitanja (što uzima manje od pet minuta sata).
A uzrok svemu su naši loši rezultati na PISA-testovima, a odlični, recimo finski. Ali ne da mi se sad upuštati u rasprave s vama o tome zašto je to tako.
|
kako ne, izjednacila si u postu. vrlo jasno.
i meni je kristalno jasno da to nastavnici rade. cujem od djece, neki nastavnici i sami pricaju da to tako rade.
jel tebi normalno da roditelji pitaju po forumima za dodatne materijale po internetu?
|
|
|
26.09.2021., 13:20
|
|
rotaredom
|
Quote:
nosorog kaže:
kako ne, izjednacila si u postu. vrlo jasno.
i meni je kristalno jasno da to nastavnici rade. cujem od djece, neki nastavnici i sami pricaju da to tako rade.
jel tebi normalno da roditelji pitaju po forumima za dodatne materijale po internetu?
|
Kako sam ti izjednačila? Napisala sam "da učitelj sam priča veći dio sata". Kako se to može odnositi na desetominutno izlaganje nastavnika i tridesetominutnu debatu učenika?
Ne, nije mi normalno. Ali pretpostavljam da to obično traže oni roditelji kojima djeca nemaju petice, a žele petice, a ne oni kojima djeca imaju jedinice, a žele dvojke.
Uostalom, ja nisam ponudila poveznice ni na kakve dodatne materijale, već na digitalne dodatke udžbenicima.
|
26.09.2021., 13:24
|
|
entirely bonkers
Registracija: Aug 2011.
|
Quote:
nosorog kaže:
mislim da se brka diktiranje (kao oblik poucavanja) i prepricavanje i diskusija djece za rvijeme predavanja, odn.ukljucivanje djece u predavanja. Meni je zao ako se u nastavnickim krugovima ovo dvoje stavlja s znakom jednakosti i umjesto toga/alternativa tome uvodi suradnicko ucenje gdje djeca sjede i citaju udzbenik, samostalno zakljucuju i onda ih nastavnik o tome ispituje
i jebala vas skandinavija.
jel se netko od vas pitao zasto svedska uvozi nase doktore i ITevce? jel se netko pitao zasto im fali strucnjaka? zasto su objerucke prihvatili visokoobrazovane sirijce odn.zasto im je okej primat tolko migranata?
jel se itko od vas pita zasto u vecim IT kompanijama rasturaju indijci i pakistanci?
zasto japan i kina napreduju?
zasto si ko uzore uzimamo amere (s tri predmeta kroz cijelo skolovanje) ili skandinavce koji samo filozofiraju, al oni ce barem imat nesto prakticara jer djecu jos od vrtica uce radit rukama i ne lisavaju ih frustracija u toj ranoj dobi.
al generalno, od djece se, koliko pratim zadnjih 10 godina, kontinuirano stvaraju debili.
od manjka predavanja u skoli, manjka obaveza, manjka zadaca i onda poklanjanja ocjena.
uskracivanja frustracija, manjka vjezbanja, ucenja, a istovremeno imamo debele udzbenike, prepune slicica i katastrofalnog teksta i vecina su petnula, ili barem odlikasi na kraju.
|
Vremenska prognoza: mjestimični pljuskovi sjekira po cijeloj zemlji.
Mad potpisuje nosorog od a do ž.
Ja bih dodala da je dio problema i u tome što se u reformama podilazi roditeljima, a roditelji, čast iznimkama, žele školu sa što manje frustracija i posla za svoju djecu (on je tako pametan, sveeee zapamti na satu) i petice bez rada i muke.
A roditelji su glasači, pa onda svaka nova reforma ide tome da im se omogući što žele.
Koliko je to dugoročno štetno za tu djecu i društvo u cjelini, kog briga? Kod nas se ni o čemu razmišlja dalje od 4 godine tekućeg mandata.
|
26.09.2021., 13:37
|
|
Vegetiram
|
Quote:
Kakadu kaže:
Kako sam ti izjednačila? Napisala sam "da učitelj sam priča veći dio sata". Kako se to može odnositi na desetominutno izlaganje nastavnika i tridesetominutnu debatu učenika?
Ne, nije mi normalno. Ali pretpostavljam da to obično traže oni roditelji kojima djeca nemaju petice, a žele petice, a ne oni kojima djeca imaju jedinice, a žele dvojke.
Uostalom, ja nisam ponudila poveznice ni na kakve dodatne materijale, već na digitalne dodatke udžbenicima.
|
cekaj. ti fakat mislis da dijete, jedanaestogodisnjak ili petnaestogodisnjak ima kognitivnog kapaciteta za debatu nakon desetominutnog izlaganja nastavnika o necemu sto cuje prvi, eventualno drugi put?
ti mislis da ucenik ima predznanje, vjestine i sposobnosti da nauci o padu rimskog carstva tako sto ce mu nastavnik 10minuta ispricat ukratko a onda ce razred (sastavljen od svega i svacega) o tom Rimu raspravljat

pa nije nu cudo da su nam rezultati na pisa testovima losi.
bit ce samo jos gori nakon ovog.
projekti i suradnicka nastava je sjela ko budali samar profesorima kojima se neda radit, koji ce zaduzit roditelje za skidanje materijala s interneta odnosno odgovornost za neznanje optuzit lijenu i nezainteresiranu djecu.
|
|
|
26.09.2021., 13:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2012.
|
Quote:
Kakadu kaže:
|
Moj prvasic kaze da učiteljica radi na e-sferi. Jel to onda možemo i mi doma po neke materijale?
|
|
|
26.09.2021., 13:43
|
|
rotaredom
|
Quote:
nosorog kaže:
cekaj. ti fakat mislis da dijete, jedanaestogodisnjak ili petnaestogodisnjak ima kognitivnog kapaciteta za debatu nakon desetominutnog izlaganja nastavnika o necemu sto cuje prvi, eventualno drugi put?
ti mislis da ucenik ima predznanje, vjestine i sposobnosti da nauci o padu rimskog carstva tako sto ce mu nastavnik 10minuta ispricat ukratko a onda ce razred (sastavljen od svega i svacega) o tom Rimu raspravljat

pa nije nu cudo da su nam rezultati na pisa testovima losi.
bit ce samo jos gori nakon ovog.
projekti i suradnicka nastava je sjela ko budali samar profesorima kojima se neda radit, koji ce zaduzit roditelje za skidanje materijala s interneta odnosno odgovornost za neznanje optuzit lijenu i nezainteresiranu djecu.
|
Rezultati su nam bili loši prije bilo kakvih modernih metodičkih bakrača.
A za boldano - ok. Ovo je forum. Svatko ima pravo na svoje mišljenje.
|
26.09.2021., 13:45
|
|
rotaredom
|
Quote:
Snow Fairy kaže:
Moj prvasic kaze da učiteljica radi na e-sferi. Jel to onda možemo i mi doma po neke materijale?
|
Naravno. Svašta se tamo zna naći. I ponavljanja za testove. A izziju može svatko pristupiti, ne samo oni koji rade po Profilovim udžbenicima.
|
26.09.2021., 13:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Snow Fairy kaže:
|
Evo link
https://hr.izzi.digital/DOS/104/116.html
|
|
|
26.09.2021., 13:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2012.
|
Hvala 
|
|
|
26.09.2021., 13:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Za e sferu nemam nista nego samo app na mobu pa mala to koristi za engleski
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:48.
|
|
|
|