Natrag   Forum.hr > Društvo > Roditelji i djeca > Školarci i adolescenti

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.09.2021., 14:03   #1561
Quote:
Snow Fairy kaže: Pogledaj post
Hvala
https://www.razredna-nastava.net/stranica.php?id=541

Listici za vjezbu .
Ima ih svih predmeta.

https://old.skolskiportal.hr/digital...ki-materijali/

Ako im je eng Dip in 1
Duga111 is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.09.2021., 14:24   #1562
Quote:
nosorog kaže: Pogledaj post
jel se itko od vas pita zasto u vecim IT kompanijama rasturaju indijci i pakistanci?
Uh, uh. Za početak:
https://www.thehindubusinessline.com...cle9652211.ece
Quote:
According to a study by employability assessment company Aspiring Minds, only 4.77 per cent candidates can write the correct logic for a programme — a minimum requirement for any programming job.
A velike kompanije su korporacije, i ako netko tu rastura (što god to značilo) znači da se dobro snašao u toj specifičnoj korporativnoj kulturi. To uključuje tipa snalaženje u smislu da kad postaneš menadžer, zapošljavaš ljude koje smatraš svojima i slično.

A i kastinski sustav iz Indije se počeo prelijevati u te velike IT kompanije (to sam čuo i iz prve ruke):
https://www.inquirer.com/business/in...-20201029.html
https://www.zdnet.com/article/commen...ilicon-valley/

Quote:
zasto japan i kina napreduju?
Samo što Japan baš ne napreduje, i praktički se nije oporavio od sloma nekretninskog balona 90-ih (https://en.wikipedia.org/wiki/Lost_Decades). Plaće im stagniraju već 20 godina.

Usto su društvo s jednom od najvećih stopa samoubojstva u svijetu. A i radna kulutra im je jako toksična (https://www.cnbc.com/2018/06/01/japa...to-change.html)
Quote:
Nearly one quarter of Japanese companies require employees to work more than 80 hours of overtime a month, according to a 2016 government survey. Those extra hours are often unpaid.

And the Japanese aren’t taking enough time off, either. A study by Expedia found that Japanese workers on average didn’t use 10 of their paid vacation days, and 63 percent of Japanese respondents felt guilty for taking paid leave.

Yet long work hours don’t necessarily mean high productivity. In fact, Japan has the lowest productivity among G-7 nations, according to data from OECD Compendium of Productivity Indicators.
capttawish is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.09.2021., 14:47   #1563
Quote:
Kakadu kaže: Pogledaj post
Sad sam pitala dijete po kojim udžbenicima oni rade, kaže Geo. Nije se dosad žalio, kaže ok je udžbenik. Ali to je njegova procjena.
Ne znam, mojoj su Geo i Klio koma. Biologija joj je ok, vidim da i Kemija i Fiziku za sad uči ok, ne žali se na udžbenik. Kaže zanimljivo.

Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk
-skyfall- is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.09.2021., 14:57   #1564
Za način poučavanja, meni je zanimljiv predmet filozofija u četvrtom razredu gimnazije. Naime, s jedne strane postoji udžbenik Borisa Kalina koji je baziran na povijesnom principu, u smislu da se baš uči povijest filozofije (krene se od antike, i onda prema dalje). No postoji i drugi udžbenik Tomislava Reškovca koji je baziran na problemskom pristupu, udžbenik je podijeljen na više poglavlja od kojih se svako bavi nekim filozofskim problemom, i onda se unutar te jedne teme nalaze tekstovi filozofa iz raznih razdoblja.

https://hrcak.srce.hr/index.php?show...k_jezik=101996
capttawish is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.09.2021., 15:18   #1565
Quote:
ovo grupno istrazivacko/projektno/suradnicko ucenje ili kak se vec zove je zapravo odlicno za medjupredmetne teme, za povezivanje vec naucenog gradiva kroz razne predmete; iz jezika se najvise moze povezivati i di ces boljeg mjesta za uvjezbavanje gramatike i prosirivanje vokabulara, a istovremeno ponavljanje gradiva iz prirode, povijesti, ubacit malo gradjanskog odgoja i svakodnevnog zivota....plus povezivanje svih ucenika u razredu kroz komunikaciju o necemu.
apsolutno.
no osobno sam vlastitim usima i ocima pratila predavanja, radionice i kurce palce Škole za zivot u reziji b. divjak gdje nam se za moj predmet "preporucalo" da djeca sama krenu istrazivati od nule, dakle bez ikakvog prethodnog "serviranja" bilo kakvih informacija i cinjenica.
doslovno kao da je zlocin najprije nesto objasniti 2, 5 ili 25 minuta jer...prefrontalno.
a Šzž svrsava na rijeci istrazivanje, suradnicko ucenje, vrednovanje kao ucenje, vrednovanje za ucenje i slicne pizde materine. samo da je ucenik konstantno u centru procesa. sto bi bilo zapravo i lijepo - da ucenici to vole i zele.

Quote:

i jebala vas skandinavija.
rado te potpisujem, ali nisi nista novo rekla - ja to pisem vec vise od desetljeca otkad nam se u svakodnevni razgovor uvukao finski skolski sustav.

Quote:
al generalno, od djece se, koliko pratim zadnjih 10 godina, kontinuirano stvaraju debili.
od manjka predavanja u skoli, manjka obaveza, manjka zadaca i onda poklanjanja ocjena.
uskracivanja frustracija, manjka vjezbanja, ucenja, a istovremeno imamo debele udzbenike, prepune slicica i katastrofalnog teksta i vecina su petnula, ili barem odlikasi na kraju.
i ovo potpisujem, ali i o tome ovdje govorim vec 10+ godina i sam isus zna koliko sam kaznenih bodova i banova skupila zbog toga.
al ajd, kad ti kazes, onda je valjda stvarno tako.

Quote:
capttawish kaže: Pogledaj post
Za način poučavanja, meni je zanimljiv predmet filozofija u četvrtom razredu gimnazije. Naime, s jedne strane postoji udžbenik Borisa Kalina koji je baziran na povijesnom principu, u smislu da se baš uči povijest filozofije (krene se od antike, i onda prema dalje). No postoji i drugi udžbenik Tomislava Reškovca koji je baziran na problemskom pristupu, udžbenik je podijeljen na više poglavlja od kojih se svako bavi nekim filozofskim problemom, i onda se unutar te jedne teme nalaze tekstovi filozofa iz raznih razdoblja.

https://hrcak.srce.hr/index.php?show...k_jezik=101996
sad me jako zanima sto ti je tu "zanimljivo" i koji ti se udzbenik cini bolji?

reskovac se preserava. on je totalno lik a la b. jokic.
iako je kalinov udzbenik star kao biblija, stoput je jasniji i pristupacniji jednom srednjoskolcu nego reskovcev.
reskovac hoce nekakvu indukciju bez prethodne podloge.
kalin ide deduktivno, ali ti najprije rastumaci o cemu se radi pa mozes lakse interpretirati filozofske tekstove.

slicna stvar se dogodila u kurikulumu hrvatskog: od kronoloskog koncepta doslo se na tematski, sto je ultimativni nonsens.
klinci vise nemaju pojma u koje razdoblje spada koji pisac, koja su obiljezja neke knjizevne epohe, koji je povijesni koncept i koji su dogadjaji utjecali na neke smjernice i obiljezja knjizevnih djela nego imaju...lik zene u djelima.
pa dobiju cuspajz od antigone preko judite, laure do madame bovary i ane karenjine.
kurca ne kuze jer niđe veze osim kaj su glavni likovi zene, ali to je sad in.
i, naravno, sve se cita u sazecima jer tko bi normalan danas citao tolstoja ili flauberta, bog s vama
lektira to go.
Old 26.09.2021., 15:26   #1566
Quote:
frupy kaže: Pogledaj post
apsolutno.
no osobno sam vlastitim usima i ocima pratila predavanja, radionice i kurce palce Škole za zivot u reziji b. divjak gdje nam se za moj predmet "preporucalo" da djeca sama krenu istrazivati od nule, dakle bez ikakvog prethodnog "serviranja" bilo kakvih informacija i cinjenica.
doslovno kao da je zlocin najprije nesto objasniti 2, 5 ili 25 minuta jer...prefrontalno.
a Šzž svrsava na rijeci istrazivanje, suradnicko ucenje, vrednovanje kao ucenje, vrednovanje za ucenje i slicne pizde materine. samo da je ucenik konstantno u centru procesa. sto bi bilo zapravo i lijepo - da ucenici to vole i zele.

rado te potpisujem, ali nisi nista novo rekla - ja to pisem vec vise od desetljeca otkad nam se u svakodnevni razgovor uvukao finski skolski sustav.

i ovo potpisujem, ali i o tome ovdje govorim vec 10+ godina i sam isus zna koliko sam kaznenih bodova i banova skupila zbog toga.
al ajd, kad ti kazes, onda je valjda stvarno tako.

iako je kalinov udzbenik star kao biblija, stoput je jasniji i pristupacniji jednom srednjoskolcu nego reskovcev.
kalin ide deduktivno, ali ti najprije rastumaci o cemu se radi pa mozes lakse interpretirati filozofske tekstove.

slicna stvar se dogodila u kurikulumu hrvatskog: od kronoloskog koncepta doslo se na tematski, sto je ultimativni nonsens.
klinci vise nemaju pojma u koje razdoblje spada koji pisac, koja su obiljezja neke knjizevne epohe, koji je povijesni koncept i koji su dogadjaji utjecali na neke smjernice i obiljezja knjizevnih djela nego imaju...lik zene u djelima.
pa dobiju cuspajz od antigone preko judite, laure do madame bovary i ane karenjine.
i, naravno, sve se cita u sazecima jer tko bi normalan danas citao tolstoja ili flauberta, bog s vama
lektira to go.
Koliko god ne zastupam mišljenje da je sve trebalo ostati po starom i da ništa nije trebalo mijenjati, ovo boldano itekako potpisujem.
Old 26.09.2021., 15:31   #1567
Quote:

Zanimljivo mi je upravo to što ti govoriš. Ja iz toga udžbenika filozofije u četvrtom srednje, kad ga je iz nekog razloga naša profesorica uzela, nisam skoro ništa naučio, iako je (zbog naravno tekstova, to je više kao čitanka) puno deblji.

Tipa sjećam se isječka iz nekog Hegelova djela, to je nešto što jednostavno ne možeš tako čitati kao tekst iz čitanke, pogotovo ne bez poznavanja cijele povijesti filozofije prije toga, i ne možeš to čitati u izolaciji (bez ostatka djela).

I sad se u praksi na nastavi svi moraju praviti da tu nešto kao razumiju, i to "interpretiraju" kao neko književno djelo, a ne djelo u kojem svaka riječ ima točno značenje.

Quote:
lektira to go.
Uh, uh, drago mi je da sam ja završio školovanje prije nego što je to došlo.
capttawish is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.09.2021., 15:34   #1568
Quote:
Kakadu kaže: Pogledaj post
Koliko god ne zastupam mišljenje da sve treba ostati po starom i da ništa ne treba mijenjati, ovo boldano itekako potpisujem.
ja nisam nigdje ni napisala da sve treba ostati po starom i da nista ne treba mijenjati.
pa vec su same tehnologije stubokom promijenile svasta u poducavanju. u mom predmetu sati su sve samo ne frontalni, pocevsi od raznih metoda preko raznih sredstava do realne mogucnosti da ucenik cesto i intenzivno bude u sredistu procesa. ali za to mi nije trebala nikakva b. divjak i njezina revolucija - te su promjene dosle spontano i bez puno filozofije.

ono sto mene smeta su
a) nasilno guranje ucenickog istrazivackog induktivnog principa pod svaku cijenu (jer on zvuci jebacki, za razliku od nastavnickog objasnjavanja): u stranom jeziku to skoro stalno moze funkcionirati bez pol frke, dok u jednoj matematici moooozda samo povremeno, ako uopce
b) automatsko pljuvanje po svemu sto je bilo prije samo zato jer sve sto je bilo prije ne valja: dakle kronologija je out, a tematski pristup je ubercool.
Old 26.09.2021., 15:41   #1569
Quote:
Zanimljivo mi je upravo to što ti govoriš. Ja iz toga udžbenika filozofije u četvrtom srednje, kad ga je iz nekog razloga naša profesorica uzela, nisam skoro ništa naučio, iako je (zbog naravno tekstova, to je više kao čitanka) puno deblji.

Tipa sjećam se isječka iz nekog Hegelova djela, to je nešto što jednostavno ne možeš tako čitati kao tekst iz čitanke, pogotovo ne bez poznavanja cijele povijesti filozofije prije toga, i ne možeš to čitati u izolaciji (bez ostatka djela).

I sad se u praksi na nastavi svi moraju praviti da tu nešto kao razumiju, i to "interpretiraju" kao neko književno djelo, a ne djelo u kojem svaka riječ ima točno značenje.
cekaj, radili ste po kalinu ili reskovcu?
mi smo sluzbeno radili po kalinu, ali nesluzbeno ni u ludilu jer sam imala tu cast da mi je predavao ovaj drugi glavom i bradom.
Old 26.09.2021., 15:46   #1570
Quote:
cekaj, radili ste po kalinu ili reskovcu?
mi smo sluzbeno radili po kalinu, ali nesluzbeno ni u ludilu jer sam imala tu cast da mi je predavao ovaj drugi glavom i bradom.
Po Reškovcu. Sve generacije prije mene su radile po Kalinu, a onda je profesorica odlučila promijeniti pristup.

"Srećom" nije baš bila dosljedna tome pa kad je ispitivala, ispitivala je kao i prije, kao da smo radili po Kalinu.
capttawish is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.09.2021., 15:48   #1571
Mi po Kalinu. I filozofija mi je bila baš ok predmet. I logika isto.

Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk
-skyfall- is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.09.2021., 15:51   #1572
Quote:
Po Reškovcu. Sve generacije prije mene su radile po Kalinu, a onda je profesorica odlučila promijeniti pristup.

"Srećom" nije baš bila dosljedna tome pa kad je ispitivala, ispitivala je kao i prije, kao da smo radili po Kalinu.
ma da, pa nemoguce je reskovca uhvatiti, to je prekonfuzno i za nacitane odrasle osobe, a kamoli srednjoskolce.
dakle: nikakav uvod, nikakav povijesni okvir, obiljezja filozofskog pravca, bas NISTA. nijedna rijec napisana u biljeznici o doticnom autoru i njegovoj osnovnoj misli, filozofskoj skoli, vremenu u kojem je pisao ili drugim djelima.
iscupan fragment nekog teksta za koji je na kraju nebitan i autor i vrijeme i kontekst.
pa ti analiziraj i interpretiraj.

da imas pred sobom razred nobelovaca ishod bi bio neizvjestan, a kamoli u nasim prosjecnim razredima..
Old 27.09.2021., 08:36   #1573
Neki dan, dok sam s učenicima provodila "istraživačku nastavu", sinulo mi je zašto se sve manje vjeruje znanosti i znanstvenim istraživanjima.

Ako svaka šuša već u 5. razredu može biti istraživač i provoditi znanstvene istraživačke projekte, onda je jasno da ta znanost i ta istraživanja nisu neki kunst.

Važno je običnu domaću zadaću nazvati projekt ili istraživanje.
Odgovori s citatom
Old 27.09.2021., 08:42   #1574
a meni je nekidan palo na pamet da bi trebalo smisliti nekako istrazivanje za klince i namjerno ga sloziti tako da svi zakljuce krivo, da zamjene korelaciju za kauzalnost i onda im podastrijet prave podatke i zakljucke
Old 11.10.2021., 11:24   #1575
https://www.skolica.net/odabir-vjezbe

Dobra stranica za ponavljane...
Duga111 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.05.2022., 08:09   #1576
Evo jedne neobične novotarije. Škola za školu. Nešto što je iznjedrila reforma školstva, ali neformalna.

https://dalmatinskiportal.hr/zivot/s...muItSMRDEv78BE

Što mislite o tome?
Što ovakve stvari govore o kvaliteti školstva?

Ja pak mislim da ovo baš i nema smisla.
Prije svega, uči djecu unaprijed gradivu prvog razreda, što znači da će im vjerojatno biti dosadno?
Drugo, ovo je rezervirano za financijski potkovane, što znači da tko ima love može steći prednost već u startu.
Treće, je li moguće da nam baš treba priprema za osnovnu školu?
JohnDoe-25 is online now  
Odgovori s citatom
Old 12.05.2022., 08:17   #1577
Bože sačuvaj, to je za lovaše i nadobude roditelje što misle da doma imaju budućeg Teslu.
Ali to je privat biznis, nemo se dobro sjetio i zašto ne, ako prolazi
-skyfall- is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.05.2022., 08:20   #1578
Quote:
JohnDoe-25 kaže: Pogledaj post
E
Drugo, ovo je rezervirano za financijski potkovane, što znači da tko ima love može steći prednost već u startu.
kakvu mrtvu prednost? da umire od dosade dok djeca uce pisati i citati i brojke?
Old 12.05.2022., 08:21   #1579
Budućim Teslama ovo baš i ne treba.
Doduše, Tesla baš i nije bio uspješan u školi, kao niti velik broj takvih ljudi.

Ovo je namijenjeno za prosječne, i ispodprosječne učenike kako bi im barem u startu dalo neku prednost. Naravno, ako starci imaju love.
JohnDoe-25 is online now  
Odgovori s citatom
Old 12.05.2022., 08:28   #1580
Quote:
SummerNight kaže: Pogledaj post
kakvu mrtvu prednost? da umire od dosade dok djeca uce pisati i citati i brojke?
To sam i ja naveo kao potencijalni problem, jer bi iz dosade djetetu moglo svašta padati na pamet(ometanje nastave, omalovažavanje drugih i sl).

S druge strane, dijete će pokupiti dobre ocjene, a one su jedine bitne. Što će biti kad to dijete krene u peti razred? Kako je krenulo, do tada će biti i škola za 5. razred, gdje će se moći unaprijed učiti povijest, geografija, razlomci... Gdje je granica toga?
JohnDoe-25 is online now  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:22.